Doi judecatori ai Curtii Supreme din Marea Britanie au considerat ca numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European infirma acuzatiile avocatilor lui Alexander Adamescu prin care acestia urmareau sa arate ca procesul impotriva clientului lor este motivat politic.
Dupa ce o instanta inferioara decisese ca fiul fostului magnat, Dan Adamescu, poate fi extradat in Romania pentru a fi judecat in procesul in care este acuzat de mituirea unor judecatori de la Tribunalul Bucuresti, avocatii acestuia din urma au incercat sa aduca noi dovezi care sa domenstreze ca acesta este victima unui dosar politic.
Printre aceste dovezi s-au numarat si demiterea din fruntea DNA a Laurei Codruta Kovesi, pusa in practica de catre fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, dar si protocoalele de colaborare cu SRI. In opinia judecatorilor britanici, demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA trebuie sa fie vazuta in contextul numirii ei ulterioare in fruntea unei importante institutii europe, ceea ce face ca fundatia intregului argument al apelantului sa fie insuficienta in a sustine acuzatiile aduse.
Scurt istoric al cazului Alexander Adamescu
In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, fostul om de afaceri Dan Adamescu (care a decedat la inceputul lui 2017), a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 00:05
Procurorul sef european Laura Codruta Kovesi a fost declarata personalitatea anului de catre publicatia Emerging Europe.
Craig Turp, unul dintre editorii de la Emerging Europe o numeste la Laura Codruta Kovesi "neobosita" si aminteste ca aceasta s-a remarcat pentru prima oara nu la Bruxelles, ci in Romania, ca sefa a DNA.
"In primii sai ani in functie, a supervizat punerea sub acuzare a mii de politicieni corupti. Primari, parlamentari si chiar fosti prim ministri ai tarii au fost acuzati, judecati si gasiti vinovati in mandatul Laurei Codruta Kovesi", scrie publicatia.
Dar, dincolo de aceste rezultate, roadele activitatii Laurei Codrutei Kovesi au fost mult mai insemnate.
"Acordam acest premiu in semn de recunoastere fata de munca remarcabila a Laurei Codrutei Kovesi ca sef al DNA, care a devenit un model pentru alte directii anti-coruptie din zona Europei emergente si un simbol al luptei impotriva coruptiei si a impunerii domniei legii.
Iar faptul ca anul trecut a devenit primul procuror sef european nu face decat sa confirme importanta rolului pe care l-a jucat si pe care va contiua sa il joace, in lupta impotriva coruptiei", a Andrew Wrobel, unul dintre fondatorii publicatiei Emerging Europe.
Publicatia aminteste ca n-a descoperit-o de ieri de azi pe Laura Codruta Kovesi, ci ca ii urmareste demult parcursul.
"Noi am scris la scurt timp dupa ce a fost selectata ca procuror sef european ca doamna Kovesi - care inainte sa ajunga la sefia DNA fusese... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:00
Laura Codruta Kovesi s-a prezentat, luni dimineata, la o sectie de politie, aceasta fiind una dintre obligatiile impuse de Sectia Speciala in cadrul procedurii de control judiciar.
Fosta sefa a DNA a reiterat ca nu poate comenta ceea ce se intampla, avand in vedere interdictia de a discuta cu presa.
"M-am prezentat. Stiti ca nu pot sa fac comentarii. Multumesc. Nu mai am de facut declaratii. Nu pot sa comentez niciuna dintre interdictiile impuse", a spus Kovesi.
Jurnalistii au insistat intreband-o daca acest dosar ii va afecta sansele de a ajunge procuror-sef european. "O sa vedem. Nu pot sa comentez. Nu stiu ce se va avea in vedere atunci cand se va negocia. Nu stiu cum au influentat negocierile evenimentele din ultima perioada. Sa vedem cat vor fi afectate", a precizat Kovesi.
Intrebata despre unde ar vrea sa lucreze in continuare, fosta sefa a DNA a raspuns simplu: "In Ministerul Public".
Potrivit procedurii de control judiciar, Kovesi trebuie sa vina o data pe saptamana la Politie.
Iata ce a spus Kovesi saptamana trecuta cand s-a prezentat la sectia de politie
Amintim ca fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), joi seara, dupa mai bine de 6 ore de audieri intr-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea.
Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruta Kovesi in decembrie 2018,... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 10:04
Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, s-a aparat, luni, la Inalta Curte fata de acuzatiile Inspectiei Judiciare potrivit carora ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie cand a emis un ordin prin care a delegat un judecator sa controleze activitatea procurorilor.
Sectia pentru procurori din CSM a respins aceste acuzatii, dar Inspectia Judiciara a facut recurs la un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte. Kovesi a stat astazi aproape patru ore la Inalta Curte.
"Nu sunt un om perfect, poate am facut si eu greseli, dar niciodata nu am incalcat legea", a sustinut Kovesi in fata instantei. Pledoaria fostei sefe DNA a tinut aproape o ora.
Ea a cerut magistratilor sa respinga contestatia Inspectiei Judiciare. "Va rog sa respingeti ca nefondat recursul IJ si sa mentineti hotararea Sectiei pentru procurori a CSM", a spus Kovesi.
"Motivul pentru emiterea ordinului a fost cunoasterea cauzelor. Nu am emis ordinul sa sfidez ordinele procurorului general. Acest ordin a plecat de la o sedinta cu procurorii din judetele in care am constatat ca exista practica neunitara. Cine poate ajuta mai mult procurorii pe acest aspect daca nu judecatorul?", s-a intrebat retoric Kovesi.
"Sunt procuror de 24 de ani si nu am incalcat legea niciodata, nu am fost cercetata disciplinar niciodata in intreaga cariera. Din octombrie 2018, am fost cercetata disciplinar in 4 dosare, am peste 40 de actiuni disciplinare deschise si peste 20 de dosare... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 13:50
Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, este cercetata pentru constituire de grup infractional organizat in modalitatea coordonarii si complicitate la represiune nedreapta sub forma participatiei improprii - 5 persoane vatamate, in cel de-al doilea dosar deschis de procurorul Adina Florea, de la Sectia Speciala.
Pe 7 martie 2019, procurorii i-au adus la cunostinta lui Kovesi efectuarea in continuare a urmaririi penale, potrivit unui comunicat de presa al Parchetului General, remis vineri Ziare.com.
Este vorba de cel de-al doilea dosar deschis Laurei Codruta Kovesi, caz in care a fost audiata ieri. Fosta sefa a DNA a negat vehement aceste acuzatii si a declarat ca este vorba de o hartuire, in contextul in care candideaza la sefia Parchetului European.
Citeste si: Kovesi, invinuita intr-un dosar nou: Categoric, toata aceasta campanie are legatura cu candidatura mea
Acuzatiile Adinei Florea
"Faptele cercetate constau in aceea ca, pe durata exercitarii mandatului de procuror sef la Directia Nationala Anticoruptie, in perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfasurata, prin ordine si dispozitii date, grupul infractional initiat de doi procurori si un ofiter de politie judiciara, la care au aderat alti trei procurori si un alt ofiter de politie judiciara, iar acestia ar fi actionat, in mod coordonat, in scopul comiterii infractiunilor de cercetare abuziva, represiune nedreapta, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 14:29
Fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi a venit, joi, la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Doar ca la audieri a aflat ca e suspecta intr-un alt dosar.
Tot astazi, Conferinta Presedintilor a decis pasii de urmat in procedura de numire a viitorul procuror-sef al UE, inaintea negocierilor cu Consiliul UE.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT evenimentele si declaratiile de la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie:
17:59: Laura Codruta KOvesi a iesit de la audieri:
"In 15 februarie mi s-a adus la cunostinta ca sunt invinuita, dar eu nu am primit detaliile. A stabilit sa am acces la documente in perioada 8-14 martie. Astazi am fost im imposibilitate de a da declaratie pentru ca nu am avut acces la acuzatii. Mi s-a spus ca trebuie sa raman in birou. Am intrebat daca pot sa plec si sa astept citatia. Mi s-a zis ca nu si mi s-a spus ca sunt acuzata intr-un alt dosar.
(...)
Acuzatia este ca as fi coordonat un grup infractional organizat cu procurorii in DNA. Nu s-a dispus nicio masura.
(...) Cred ca intentionat am fost citata in aceasta zi. Intentionat am fost citata intr-un dosar si am dat declaratii, neprocedural, in alt dosar.
Mi-a fost dat un proces verbal care nu este semnat de procuror.
In toata activitatea mea profesionala, am incurajat procurorii sa procedeze corect.
(...)
Categoric va spun ca nu sunt vinovata... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 18:04
Fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost vineri la audieri, la Sectia pentru investigarea magistratilor, unde i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect si a facut doua cereri de recuzare.
Kovesi a respins acuzatiile aduse de procurorul de caz Adina Florea, adjunctul sefului Sectiei de Investigare a Infractiunilor de Justitie (SIIJ) . Este vorba de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Adina Florea a fost propusa de Tudorel Toader de trei ori la sefia DNA.
Cazul are legatura cu modul in care in 2009 a fost adus in tara, din Indonezia, Nicolae Popa, condamnat in dosarul prabusirii FNI, si a fost deschis in urma unui denunt facut de fostul deputat PSD Sebastian Ghita.
Citeste si: Toader o propune a treia oara pe Adina Florea la DNA: Iohannis sa reconsidere "refuzul bazat pe motive inexistente"
"Nu am comis niciodata fapte penale", a sustinut Kovesi, la iesirea de la Parchetul General.
Fosta sefa a DNA a anuntat ca cele doua cereri de recuzare sunt facute in cazul Adinei Florea si a sefului ei, Gheorghe Stan.
Este vorba de ancheta deschisa brusc de Adina Florea in contextul in care Laura Codruta Kovesi urmeaza sa fie audiata in Parlamentul European pentru ocuparea postului de sef al Parchetului European.
Fosta sefa a DNA a declarat ca va merge in continuare in procedura privind ocuparea acestei functii: "Ma voi prezenta la audieri in 26 februarie, in Parlamentul European"
Tot astazi, in acelasi caz, Adina Florea l-a... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:58
Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri raportul MCV pentru Romania, care face referire inclusiv la intensificarea atacurilor politicienilor la adresa justitiei, iar specialistii de la Bruxelles vorbesc inclusiv despre scandalul din jurul tezei de doctorat a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, acuzata de fostul deputat Sebastian Ghita ca a plagiat.
La capitolul "Amenintari la adresa independentei justitiei", Comisia Europeana precizeaza ca "in 2016 a existat o crestere a criticilor aduse magistratilor si institutiilor judiciare, care au vizat in special Directia Nationala Anticoruptie".
Inspectorii europeni au aratat ca "acuzatiile au fost lansate in dezbatere publica prin social media, posturi de televiziune sau chiar pagini oficiale ale institutiilor publice, care au putut fi apoi multiplicate prin repetitie de alte institutii de presa".
"Multe acuzatii au fost facute de inalti oficiali si figuri publice (de exemplu fostul presedinte, presedintele Senatului, deputati, senatori), capatand astfel mai multa greutate, ceea ce intra in conflict cu normele respectarii independentei justitiei si prezinta riscuri in termeni de subminare a increderii publice in sistemul judiciar ca intreg", se arata in raportul MCV.
Inspectorii noteaza ca "acuzatiile au inclus si afirmatii ca DNA a actionat abuziv, urmand ordine politice si incalcand legea".
"Un exemplu al atacurilor la persoana a venit cand procurorul sef al DNA a fost acuzat de plagiat in teza de doctorat, in... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:01
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca i-a invitat la discutii in aceasta dimineata, la Palatul Cotroceni, pe procurorul sef al DNA si pe directorul SIE, in contextul criticilor dure lansate de Laura Codruta Kovesi la adresa serviciului de informatii.
Astfel, seful statului si-a exercitat rolul de mediator intre doua institutii, rol prevazut de Constitutie, incercand sa aplaneze conflictul aparut in ultimele zile intre DNA si DIICOT, pe de o parte, si Serviciul de Informatii Externe (SIE), de cealalta parte.
"Aceasta situatie se datoreaza unei comunicari suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte, am avut o discutie si i-am avut invitati in aceasta dimineata pe doamna Kovesi si pe domnul Ungureanu.
A fost o discutie constructiva, s-au lamurit lucrurile, urmeaza ca ei impreuna sa gaseasca solutii, sa lamureasca neintelegerile intre cele doua institutii. Consider ca problema s-a rezolvat", a declarat Klaus ...citeste mai departe despre "Scandal DNA-SIE: Iohannis i-a impacat pe Kovesi si MRU" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 13:16