Presedintele Klaus Iohannis a a anuntat, joi, ca referendumul pe Justitie va avea doua teme: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare.
Seful statului a spus ca trimis catre Parlament scrisoarea referitoare la cele doua subiecte ce vor fi supuse in cadrul referendumului din 26 mai.
Iohannis a subliniat ca romanii trebuie sa decida daca vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie sa li stearga efectele condamnarilor si, totodata, daca vor ca Guvernul sa mai adopte OUG in domenii sensibile precum legislatia penala si organizarea sistemului judiciar.
Presedintele a criticat din nou guvernarea PSD, afirmand ca de mai bine de doi ani asistam la un permanent asalt asupra justitiei, purtat cu ordonante de urgenta.
Societatea, precizeaza seful statului, a obosit sa urmareasca daca cei interesati si-au mai dat o ordonanta de urgenta si traieste cu teama fiecare zi in care este anuntata sedinta de Guvern, a carei ordine de zi reala nu se cunoaste.
Pentru ca OUG pot fi atacate direct la Curtea Constitutionala numai de catre Avocatul Poporului, Iohannis spune ca este momentul ca cetatenii sa decida daca nu cumva este necesar ca si alte autoritati constitutionale sa aiba dreptul de a sesiza CCR pentru a stopa efectele ordonantelor neconstitutionale.
Seful statului a facut, din nou, apel la Guvern sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta in domeniul... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 14:12
Mii de persoane au protestat, miercuri seara, in Bucuresti si in alte orase din tara fata de amendarea unei legi care prevede gratierea anumitor persoane pentru fapte de coruptie, la trei luni dupa o contestare populara de o amploare fara precedent in apararea justitiei anticoruptie, scrie presa internationala.
AFP relateaza ca manifestabtii au strigat "Demisia" sau "Nu vrem o natiune de hoti!" in fata sediului Guvernului si au agitat steagurile Romaniei si Uniunii Europene (UE).
O comisie din cadrul Senatului a dat unda verde amendamentului unui senator din Partidul Social-Democrat (PSD, la putere), care doreste sa gratieze condamnati pentru trafic de influenta sau luare de mita.
Aceasta modificare a fost adaugata unui proiect de lege privind gratierea al Guvernului premierului Sorin Grindeanu. Comisia senatoriala urmeaza sa redacteze un raport si sa supuna proiectul votului Senatului, inainte de a fi trimis in Camera Deputatilor, decizionala, explica AFP.
"N-au inteles nimic din cererile noastre din februarie, incearca din nou sa legalizeze furtul", a declarat o manifestanta, Cristina Bota, economista.
France Presse aminteste ca, la mai putin de o luna dupa investire, Guvernul social-democrat adopta, la sfarsitul lui ianuarie, un decret care slabea legislatia anticoruptie. Insa, in urma unor manifestatii uriase in toata Romania - cele mai importante de la caderea comunismului, Executivul a dat inapoi.
Premierul a reactionat miercuri seara pe Facebook,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 08:14
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, succint, faptul ca in Comisia juridica a Senatului s-a votat, miercuri, pentru gratierea coruptilor.
"Deocamdata, fiind in comisie, n-o sa ma exprim, dar sunt neplacut surprins, ca sa zic totusi ceva despre evolutia din comisie", a declarat Klaus Iohannis, aflat in vizita la Suceava.
Decizia a fost luata cu 5 voturi pentru si 3 impotriva. In favoare au votat senatori ai PSD si ALDE, iar reprezentanti ai PNL, UDMR si USR s-au opus, informeaza News.ro. Din Comisia juridica fac parte trei liberal - Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu si Nicoleta Pauliuc.
Ca urmare a votului din Comisia juridica, proiectul de lege va intra in plen. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.
Infractiunile de coruptie sunt incluse astfel in Legea gratierii, iar amendamente in acest sens au fost depuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu.
Concret, prin aceasta ar urma sa se gratieze persoane vinovate de dare si luare de mita.
Citeste si: Prima reactie a presedintelui Iohannis privind gratierea coruptilor, din 7 martie
F.N. ...citeste mai departe despre "Reactia lui Iohannis, dupa ce Comisia juridica a Senatului a decis gratierea coruptilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 17:54
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca, daca Parlamentul ar gratia coruptii, asa cum prevede un amendament depus de senatorul Serban Nicolae (PSD), ar da un semnal gresit.
Seful statului nu a dezvaluit daca ar declansa referendumul in situatia in care legea gratierii ar fi adoptata in forma controversata.
"Daca s-ar gratia coruptii, cred ca s-ar da un semnal total, total gresit in societate. Contez pe realismul si pe buna credinta a parlamentarilor", a spus Iohannis la finalul sedintei de bilant pe 2016 a Ministerului Public.
Intrebat de jurnalisti daca intentioneaza sa foloseasca arma referendumului in cazul in care Parlamentul va intentiona sa gratieze si coruptii, presedintele a reamintit ca protestele de strada continua de mai bine de o luna.
"Societatea a devenit extrem de activa. Daca s-ar progresa (in Parlament - n.red.), cu siguranta am avea reactii foarte puternice din partea societatii. Sper ca nu se va intampla (...).
Cu referendumul am lasat-o mai incet, fiindca societatea s-a exprimat prin protestele care au avut loc si care au loc in continuare. Societatea isi doreste eliminarea coruptiei. Nu am anulat intentia, consider ca lucrurile trebuie sa se linisteasca", a explicat presedintele Iohannis, fara sa spuna in ce conditii ar continua procedura.
Senatorul Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a depus luni un amendament la proiectul de lege a gratierii trimis de Guvernul Grindeanu la Parlament, prin care propune sa fie gratiati... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 12:43