Presedintele Klaus Iohannis ii cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dupa opinia transmisa azi de Comisia de la Venetia in care se arata ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.
"Presedintele Klaus Iohannis condamna ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justitiei care sub pretextul implementarii recomandarilor Comisiei de la Venetia in cuprinsul Ordonantei de Urgenta 92/2018, a inclus prevederi fara nicio legatura cu acestea, ba chiar contrare lor, de natura sa sporeasca ingrijorarea partenerilor europeni.
Presedintele Romaniei mentioneaza ca acesta este un nou episod dintr-un lung sir de decizii controversate luate de acest ministru in timpul mandatului sau. In acest mod, Ministrul Justitiei si-a compromis definitiv credibilitatea, motiv intemeiat pentru a-si prezenta demisia din functie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Iata comunicatul transmis de seful statului:
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca aspectele foarte grave retinute de Comisia de la Venetia cu privire la modificarile aduse legilor justitiei si codurilor penale reprezinta un semnal fara echivoc, de care actuala guvernare si majoritate parlamentara trebuie sa tina cont pentru a nu impinge Romania pe o directie incompatibila cu valorile Uniunii Europene.
Cele doua opinii ale acestui for european sunt extrem de critice si confirma,... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 16:07
Partenerii din UE si NATO trebuie avertizati ca statul roman a fost capturat de "mafia organizata", iar presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa sesizeze Comisia de la Venetia in legatura cu derapajele Curtii Constitutionale, considera reprezentantii miscarii civice Initiativa Romania, care cer si demisia imediata a ministrului Justitiei.
"Initiativa Romania solicita demisia imediata a ministrului Justitiei Tudorel Toader, care a intervenit in aceasta dimineata intr-o ancheta penala a Directiei Nationale Anticoruptie, cerand, practic, inchiderea dosarului Belina in care sunt anchetati ministri ai Guvernului Dragnea-Tudose", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de aceasta miscare civica lansata in 2015, dupa tragedia din clubul Colectiv.
In opinia celor din Initiativa Romania, "ne apropiem de pasii finali ai unui plan in plina desfasurare, conceput de alianta guvernamentala PSD-ALDE, condusa de inculpatii Dragnea si Tariceanu".
Acest plan ar avea urmatorii pasi, in opinia membrilor miscarii civice:
Revocarea procurorului general al Romaniei (cu mana CCR si a ministrului Justitiei); Revocarea procurorului sef DNA (cu mana Inspectiei Judiciare); Blocarea anchetei in cazul Belina (cu mana CCR pe o viitoare sesizare privind un conflict juridic de natura constitutionala - asa cum s-a procedat si in cazul Ordonantei 13, la presiunea deja exercitata in aceasta dimineata de ministrul Justitiei); Masacrarea legilor Justitiei pentru a asigura blocarea unor dosare de... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 16:55
Presedintele Klaus Iohannis a cerut PSD si ALDE sa isi rezolve criza interna care a dus la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, la doar 5 luni de la investire.
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a anuntat joi ca seful statului va respecta Constitutia si, deci, nu poate face nimic pana cand nu sunt indeplinite conditiile legale pentru investirea unui alt Guvern.
Tensiunile din coalitia de guvernare sunt la cote maxime dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat miercuri seara ca toti ministrii si-au dat demisia, dar si Grindeanu. Apoi premierul a spus ca nu paraseste Palatul Victoria pana cand nu are garantia ca presedintele Iohannis va numi in functie tot un social-democrat.
Aceasta garantie insa este greu de obtinut avand in vedere ca seful statului nu are voie sa convoace consultari cu partidele si sa desemneze alt premier, atat timp cat exista un Executiv in functie. Astfel, au existat chiar voci care au spus ca acesta ar fi de fapt adevaratul plan al social-democratilor, sa-i forteze mana presedintelui sa incalce Constitutia si sa demareze, astfel, suspendarea sa, fapt ce, dupa cum a anuntat Cotroceniul, nu se va intampla.
La Cotroceni ar mai trebui sa ajunga si demisiile ministrilor, insa Grindeanu a spus ca nu le va trimite, astfel ca acestea nu pot fi validate, iar pesedistii care si-au dat demisia raman practic in functie cel putin inca 15 zile. In acelasi timp, la PSD urmeaza sa aiba... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 11:47