Presedintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, un nou atac la adresa majoritatii PSD-ALDE, precizand ca exista o insistenta obsesiva a acesteia de a interveni politic in domeniul Justitiei.
Prezent la bilantul Ministerului Public, seful statului a subliniat ca misiunea acestei institutii nu este deloc usoara, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente.
"2018 a fost un an plin, cu multe provocari, in care subiectele legate de domeniul Justitiei au continuat sa faca agenda publica, au continuat sa fie in topul agendei publice, din cauza insistentei obsesive a actualei majoritati de a interveni politic tocmai intr-un domeniu a carui independenta trebuie garantata.
Misiunea Ministerului Public nu este una deloc usoara, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente. Cand tocmai persoanele care au interese directe sa scape de cercetari penale sunt cele care fac legile in domeniul Justitiei, atunci insasi temelia statului de drept este amenintata", a declarat Klaus Iohannis.
Iata prezentarea bilantului Ministerului Public
Seful statului a precizat ca, "dupa aproape 30 de ani de la recastigarea libertatii in Romania, inca mai exista politicieni cu reflexe autoritare, care se considera indreptatiti sa isi acorde privilegii".
Presedintele Klaus Iohannis a mentionat si faptul ca, in 2018, au avut loc modificari... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:56
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, ca motivarea avizului negativ dat de CSM in cazul revocarii procurorului general "suna foarte corect", iar propunerea de revocare i se pare in continuare "o eroare".
"O sa studiez motivarea (avizului negativ al CSM - n.red.) . Din ce am inteles pana acum, din ce s-a vehiculat in spatiul public, suna foarte corect. Iar despre activitatea procurorului general am mai spus.
Este un procuror general care isi face treaba foarte bine, iar aceasta propunere de revocare mi s-a parut si mi se pare in continuare o eraore. Puteti trage singuri concluziile a ce va urma in aceasta chestiune", a raspuns seful statului intrebat ce decizie va lua in ce priveste revocarea din functie a lui Augustin Lazar, in contextul in care CSM a motivat avizul negativ in acest caz.
Sectia pentru procurori a CSM arata in motivarea avizului negativ, emis in cazul propunerii ministrului Justitiei de revocare a procurorului general Augustin Lazar, ca MCV si Comisia de la Venetia au recomandat suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt.
Sectia de procurori din CSM face trimitere la o decizie data de Curtea Constitutionala in 2012, potrivit careia recomandarile raportului MCV sunt obligatorii pentru Romania.
"Raportul privind activitatea manageriala a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 13:58
Presedintele Klaus Iohannis ii cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dupa opinia transmisa azi de Comisia de la Venetia in care se arata ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.
"Presedintele Klaus Iohannis condamna ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justitiei care sub pretextul implementarii recomandarilor Comisiei de la Venetia in cuprinsul Ordonantei de Urgenta 92/2018, a inclus prevederi fara nicio legatura cu acestea, ba chiar contrare lor, de natura sa sporeasca ingrijorarea partenerilor europeni.
Presedintele Romaniei mentioneaza ca acesta este un nou episod dintr-un lung sir de decizii controversate luate de acest ministru in timpul mandatului sau. In acest mod, Ministrul Justitiei si-a compromis definitiv credibilitatea, motiv intemeiat pentru a-si prezenta demisia din functie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Iata comunicatul transmis de seful statului:
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca aspectele foarte grave retinute de Comisia de la Venetia cu privire la modificarile aduse legilor justitiei si codurilor penale reprezinta un semnal fara echivoc, de care actuala guvernare si majoritate parlamentara trebuie sa tina cont pentru a nu impinge Romania pe o directie incompatibila cu valorile Uniunii Europene.
Cele doua opinii ale acestui for european sunt extrem de critice si confirma,... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 16:07
Presedintele Klaus Iohannis considera ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia referitoare la modificarile aduse legilor justitiei constituie "un semnal extrem de ingrijorator cu privire la independenta justitiei" si solicita Parlamentului sa nu ignore aceste recomandari, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
"Prin documentul facut public astazi, Comisia confirma punctele de vedere exprimate de societatea civila, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecatori si procurori, cat si de presedintele Romaniei, inclusiv prin sesizarile de neconstitutionalitate si cererile de reexaminare formulate la aceste legi. Concluziile cuprinse in aceasta opinie preliminara, care are aceeasi valoare juridica precum opinia finala care va fi formal adoptata in luna octombrie, fara modificari, de catre Comisie, indica impactul negativ pe care punerea in aplicare a unora dintre aceste modificari legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar", se arata in comunicat.
Iohannis subliniaza ca, in vederea garantarii independentei justitiei si a consolidarii statului de drept din Romania, recomandarile cuprinse in opinia Comisiei de la Venetia trebuie valorificate, astfel incat lupta impotriva coruptiei sa continue.
"Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului, in calitate de unica autoritate legiuitoare a tarii, sa nu ignore recomandarile organismului european", precizeaza Administratia Prezidentiala in comunicat.
Totodata, seful statului... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 20:53
Presedintele Klaus Iohannis a transmis reprezentantilor Comisiei de la Venetia, pe care i-a primit marti la Palatul Cotroceni, ca este foarte optimist in ceea ce priveste viteza cu care vor trage concluziile asupra subiectului modificarii Legilor justitiei de catre Parlament.
"Este o placere sa va primesc aici si vreau sa va multumesc ca intr-un timp atat de scurt ati reusit sa realizati aceasta vizita. Am inteles ca ati avut mai multe intalniri si sunt foarte optimist in legatura cu viteza cu care veti trage concluziile", a declarat presedintele Klaus Iohannis la primirea delegatiei Comisiei de la Venetia la Palatul Cotroceni, intalnire care a inceput la ora 12.00.
Dupa intrevedere exista posibilitatea ca seful statului sa faca declaratii de presa.
Oficialii europeni se vor intalni marti la Parlament, de la ora 15.00 si cu membrii Comisiei speciale pentru legile Justitiei, condusa de Florin Iordache.
Luni, delegatia Comisiei de la Venetia a avut intalniri cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.
Temele abordate au fost in principal modificarile aduse Legilor justitiei, insa, potrivit Ministerului Justitiei, s-a discutat si despre modificarile aduse codurilor dupa transpunerea in legislatie a directivei europene privind prezumtia de nevinovatie si modificarile pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
La inceputul lunii... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 12:41
Presedintele Klaus Iohannis se intalneste astazi, de la ora 12.00, cu delegatia Comisiei de la Venetia, aflata intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, pe tema modificarilor la Legile justitiei.
Tot astazi, de la ora 15.00, delegatia se va intalni cu membrii Biroului Comisiei speciale care a modificat Legile justitiei, condusa de catre Florin Iordache.
Delegatia Comisiei de la Venetia a venit luni la Bucuresti, iar programul include intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, cu reprezentanti ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar si cu parlamentari din Comisia Iordache si cu organizatiile magistratilor.
Luni, membrii Comisiei de la Venetia s-a intalnit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si cu procurorul general Augustin Lazar.
Iata ce raspuns Tudorel Toader, intrebat daca va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia
Ministerul Justitiei a transmis la finalul intalnirii dintre ministrul Tudorel Toader si membrii delegatiei Comisiei de la Venetia ca acestia au discutat despre parcursul legilor justitiei si despre stadiul lor actual, precum si despre modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.
Toader a prezentat in cadrul intalnirii detalii despre procesul de modificare a legilor, despre obligatia partilor implicate in acest proces, raspunzand apoi la intrebarile delegatiei, a mai precizat ministerul.
La randul sau, Parchetul ICCJ a anuntat ca in cadrul intalnirii dintre delegatia Comisiei de la... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 07:44
Nouasprezece asociatii cer presedintelui Klaus Iohannis sa foloseasca "toate mijloacele" astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale"
Nouasprezece asociatii si comunitati on-line cer presedintelui Klaus Iohannis sa isi exercite atributiile de mediator pe care i le confera Constitutia si sa foloseasca "toate mijloacele", astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale".
Semnatarii mesajului solicita sefului statului sa ceara un punct de vedere Comisiei de la Venetia in problema modificarii legilor justitiei.
Nouasprezece asociatii si comunitati online, printre care si "Va vedem din Sibiu" care a organizat cel mai mare protest de tip sit-in in fata sediului PSD Sibiu, au transmis, duminica, un mesaj in care vorbesc despre rolul de mediator al sefului statului.
"Sunteti, conform Constitutiei, singurul mediator chemat sa actioneze atunci cand intervine o criza in functionarea autoritatilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constitutie ne spune ca sunteti chemat sa va exercitati functia de mediator nu numai atunci cand exista un blocaj sau un dezechilibru intre puterile statului, ci si intre stat si societate.
Ati exercitat aceasta functie de mediator in urma cu un an, cand Guvernul se pregatea sa legifereze in materie penala. Ati inteles atunci mesajul strazii, care reclama ca... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 13:57
Mai multe organizatii de romani din diaspora s-au solidarizat cu cele 21 de ONG-uri si grupuri civice care i-au solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.
"Grupurile Stafeta Steagului Uniunii Europene, #Rezist Birmingham WMW, #Rezist Milano, Romania As We Want it - Milano, Italia, #Rezist Munchen, d-na Mihaela Moreanu - Torino, Italia si Rezist Zurich sustin fara rezerve scrisoarea celor 21 de asociatii din Romania adresata presedintelui Klaus Iohannis pe teme legate de initiative al puterii actuale pe subiectele justitie si anticoruptie, publicata in presa centrala din Romania", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
Romanii din diaspora ii cer lui Iohannis si sa fie mai atent la nevoile lor.
"Ii solicitam presedintelui Klaus Iohannis sa sustina prin mijloacele care ii stau legal la dispozitie reprezentarea adecvata a romanilor din diaspora atat in cadrul procesului electoral, cat si prin numarul de parlamentari ce reprezinta diaspora in Parlamentul Romaniei", au adaugat acestia.
Amintim ca 21 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice au cerut sa mearga in audienta la presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre mai multe teme. Acestia i-au solicitat presedintelui, printr-o scrisoare, sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.
Administratia Prezidentiala a raspuns pozitiv cererii de intrevedere, iar intalnirea va... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 10:09
21 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.
Organizatiile cer sa mearga in audienta la seful statului pentru a discuta despre mai multe subiecte:
"Vulnerabilitati privind credibilitatea si impartialitatea Curtii Constitutionale a Romaniei aparute ca urmare a tendintei recente in jurisprudenta CCR spre excese si spre suprapunerea atributiilor acesteia peste alte puteri din stat;
Neindeplinirea promisiunilor partidelor politice si ignorarea completa a solicitarilor societatii civile cu privire la o reforma reala a legislatiei electorale in sensul liberalizarii competitiei politice si transparentizarii finantarii partidelor politice;
Pericolul grav si iminent in care se afla independenta justitiei si lupta anticoruptie ca urmare a unor recente initiative legislative guvernamentale si parlamentare", se arata in scrisoare.
Totodata, cele 21 de organizatii ii cer lui Klaus Iohannis sa sesiseze Comisia Europena pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) pentru o opinie privind problemele de drept ridicate de:
Decizia nr. 396/06.06.2017, prin care CCR impune Parlamentului sa legifereze un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu,Hotararea CCR 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente,Decizia nr. 277/21.07.2017, care stabileste un drept... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 09:19