Romania este pe primul loc in UE cand vine vorba despre numarul de proprietari de locuinte. Mai exact, 96% dintre romani detin imobilele in care locuiesc, arata un raport Eurostat.
Iar asta se datoreaza istoriei recente prin care a trecut poporul nostru: dupa caderea comunismului, apartamentele au devenit foarte usor de cumparat si romanii nu au stat pe ganduri.
Insa un lucru nu am invatat: sa valorificam aceste active pe care le avem, explica Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, pentru Business24.
"Este foarte bine sa avem simtul proprietatii. Ceea ce inca ne lipseste este insa cultura ca proprietatea vine si cu obligatii, nu numai cu drepturi. Si ca proprietatea este un activ, iar daca nu invatam sa-l folosim aproape ca il avem degeaba", spune managerul.
"Cele mai multe proprietati au fost cumparate la inceputul anilor '90 si proveneau din fondul locativ de stat. In perioada 1990-1995 inflatia ajunsese la 2-300% pe an in timp ce preturile locuintelor au ramas neindexate.
Ce a insemnat acest lucru? Au fost ani in care fiecare isi putea cumpara apartamentul in care locuia la pretul unui pachet de tigari sau al catorva paini.
Faptul ca avem cei mai multi proprietari nu este deloc un lucru rau, ceea ce este insa discutabil este imobilitatea sociala si profesionala a populatiei. Astfel perpetuam o alta anomalie, aceea in care populatia sta pe o avere latenta, printre cele mai mari din Europa, fara sa o valorifice in niciun fel", spune ea.
Generatiile care s-au... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 19:30
Trecerea pe lei a programului 'Prima Casa' se va lovi de un obstacol ce tine mai degraba de mentalitate, iar negocierea in tranzactiile pe acest program se va face tot in euro, a declarat presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.
'Ar trebui luat in calcul faptul ca, in ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment in moneda nationala. Noi dupa 1989 am avut piata in dolari si dupa aceea in euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei in lei, ci il converteste automat in euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face intre cumparator si vanzator in continuare in euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pana finalizarea tranzactiei, in care ori vanzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani', a spus Anca Bidian.
Oficialul Kiwi Finance sustine ca este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului 'Prima Casa' exclusiv pe lei pentru ca nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate ca au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent in euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.
'Daca luam in considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervati ANL, mai ramanem cu 700 milioane lei, iar acesta inseamna aproximativ 160 de milioane de euro. Iar daca ne uitam in urma la viteza de derulare a programului 'Prima Casa', acesti bani ar trebui sa ajunga doar pentru cateva luni, nu mai vorbim de un program... mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 12:59
Creditele intermediate de Kiwi Finance au scazut in primele zece luni cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 35 milioane de euro, desi numarul de clienti a avansat cu 18%, principalul motiv fiind accesarea de finantari cu sume mai mici pe fondul restrictionarilor aplicate de BNR.
In primele zece luni ale anului trecut, brokerul de credite a intermediat finantari de 49,2 milioane de euro.
Compania a avut o cifra de afaceri de 3,4 milioane de lei, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.
Dintre creditele intermediate, 66% au fost imprumuturi cu garantii imobiliare, 22% credite de nevoi persoanle, iar 12% au reprezentat finantarile pentru programul Prima Casa.
Circa 95% dintre clientii care au accesat credite garantate cu ipoteca in 2012 au preferat moneda euro, iar 98% din clientii creditelor de nevoi personale au accesat finantari in lei.
Cel mai mare venit pe care l-a avut un client Kiwi pentru un credit garantat accesat anul acesta a fost de 74.000 de lei, iar pe segmentul finantarilor de nevoi personale venitul maxim a fost de 43.000 de lei.
In urma aplicarii regulamentului BNR din 2011 privind restrictionarea accesului la creditare, prin care s-a redus perioada accesarii unui imprumut de nevoi personale, cu sau fara garantii imobiliare, la o perioada de cinci ani, numarul de clienti pentru imprumuturile de nevoi personale... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:22
Anca Bidian s-a intors din Canada cu inima franta de dorul de casa si, ca sa poata ramane langa cei dragi, a pus de una singura bazele unei noi industrii prin Kiwi Finance, cea a brokerajului de credite, cu toate ca nimeni nu ii dadea nicio sansa.
"In 2003, nimeni din prietenii mei apropiati nu a vazut o oportunitate de business in acest domeniu, (...) era o activitate mai mult decat exotica. (...) La inceput, am fost doar eu, inchiriasem un apartament pe Bulevardul Unirii, la etajul sapte", povesteste cum s-a lansat in afaceri Anca Bidian, sefa de la Kiwi Finance, in cadrul unui interviu pentru Business 24.
De atunci au trecut noua ani, iar Kiwi Finance a ajuns o afacere de milioane de euro, liderul pietei de intermedieri credite din Romania. Anca Bidian in schimb, a ramas aceeasi: indragostita de carti, de prieteni si de locurile natale.
Va declarati romanca pana in maduva oaselor si o persoana atasata de locurile natale. Ati fost dintotdeauna constienta de afectiunea pe care o aveti pentru tara natala si pentru prietenii si oamenii de aici sau au contribuit si anii petrecuti in strainatate la cristalizarea acestui sentiment?
Cred ca am fost intotdeauna constienta de acest lucru. Cu toate acestea, as desparti perioadele vietii mele, in cea de acum si in cea de dinainte de 1989. Noi am fost o generatie pe care varful de regim ne-a prins la o varsta cu multe intrebari, cu probleme existentiale cu dezbateri intre noi. Consideram o profunda nedreptate faptul ca... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
Compania de brokeraj de credite Kiwi Finance a inregistrat anul trecut o crestere de 140% a cifrei de afaceri, la peste 6 milioane lei si a revenit pe profit dupa trei ani consecutivi de pierdere, a declarat marti presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.
"Cifra de afaceri a depasit 6 milioane lei, iar volumul creditelor intermediate in 2011 a fost de 60 milioane euro.
Din acestea, 76% au fost credite cu garantii imobiliare standard, 2% credite Prima Casa si 22% credite de nevoi personale. Ultimii ani au marcat atat o contractie a cererii eligibile, cat si o schimbare a comportamentului de consum al clientilor", a mentionat Anca Bidian.
Potrivit lui Bidian, cresterea ratei de succes la 87% pentru creditele garantate cu ipoteca si 70% pentru creditele de nevoi personale au condus la o crestere a volumului de credite disbursate cu 50% fata de 2010 si cu aproape 60% a numarului de clienti. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 15:23
Compania de brokeraj de credite Kiwi Finance estimeaza pentru acest an un volum de credite intermediate de circa 60 milioane euro, nivel similar celui inregistrat in 2011, in conditiile introducerii noului regulament de creditare al BNR.
"Pentru acest an ne propunem stabilizarea volumul de credite la nivelul anului trecut si o crestere cu 30% a cotei de piata pe segmentul creditelor pentru populatie, luand in considerare efectele noului regulament BNR, in vigoare din aceasta luna. In lipsa acestui regulament, estimam o crestere a volumului de credite intermediate", a declarat presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.
Aceasta a mentionat ca, in ceea ce priveste valuta de imprumut, 99,1% dintre clientii care au accesat credite garantate cu ipoteca au preferat anul trecut euro ca moneda de imprumut, in timp ce 93,6% din clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda nationala.
Anca Bidian a subliniat ca pentru acest an compania vizeaza trei directii strategice, respectiv dezvoltarea organica si cresterea performantei atat a fortei proprii de vanzari cat si a retelei de francize Kiwi Finance, consolidarea parteneriatelor si produse strategice cu bancile partenere si extinderea canalelor de distributie.
"Implementarea de produse customizate pe segmente bine definite de clienti, care a inceput in 2011, a aratat o solutie castigatoare pentru pozitionarea cat mai aproape de clienti, pornind de la profilul si nevoile lor.
Aceasta categorie... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:04
Compania de brokeraj de credite Kiwi Finance estimeaza ca va intermedia credite de 60 milioane euro in acest an, cu 50% mai mult fata de 2010, in conditiile in care in primele trei luni a intermediat deja credite de 20 milioane euro, a anuntat marti compania, transmite NewsIn.In 2010, Kiwi Finance a intermediat credite de 40 milioane euro.Kiwi Finance a intermediat in primul trimestru credite de 20 milioane euro, reprezentand jumatate din volumul creditelor intermediate anul trecut si cu 132% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea vanzarilor se datoreaza evolutiei descrescatoare a dobanzilor, cresterii ratei de succes a aprobarii dosarelor de credit, stabilizarii preturilor pietei imobiliare, stabilitatii cursului valutar, cat si datorita semnalelor pozitive din economie", a declarat directorul general al companiei, Anca Bidian.Aceasta sustine ca, din analiza structurii portofoliului, rezulta o crestere a ponderii creditelor garantate cu ipoteca la inceput de 2011.
Din total portofoliu, in primele patru luni din aces an, 84% reprezinta credite garantate cu ipoteca, in timp ce creditele de nevoi personale fara garantii imobiliare reprezinta 16%.In ceea ce priveste valuta de imprumut, clientii creditelor garantate cu ipoteca au preferat anul acesta fara exceptie euro ca moneda de imprumut, in timp ce numai 11% dintre clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda europeana. mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:56
Presedintele brokerului financiar Kiwi Finance, Anca Bidian, spune ca ponderea imprumuturilor ipotecare a urcat in portofoliul intermediarilor de credite de la 6 la 20%, dar tot refinantarile sunt majoritare, cu peste 50%, iar trendul se va mentine si in viitor, potrivit NewsIn. "In perioada 2006-2008, veniturile cresteau in zona bugetara si cu 70% pe an, dar au fost cresteri substantiale si in cea privata. In aceste conditii, cum crestea putin salariul, oamenii isi mai luau un credit, iar mai crestea putin salariul, isi mai luau trei carduri de credit si tot asa... Nu s-a tinut cont de portofoliul de datorii. Acum vorbim de o optimizare a tuturor datoriilor pe care le are o persoana. In unele cazuri de refinantare se ajunge la reducerea ratei la jumatate", a precizat Anca Bidian.
Seful Kiwi Finance a mentionat ca, desi dobanzile la creditele ipotecare ajungeau si la 10-12% in perioada 2007- 2008, acestea nu au reprezentat un impediment pentru cei care au dorit sa ia credite.
"Nu se uita nimeni atunci cat e dobanda, decizia de cumparare era data de suma eligibila, de cat pot sa iau, nu de cost. Peste 80% din cei care isi refinanteaza creditele au mai mult de doua expuneri", a spus Anca Bidian.
Ea sustine ca tot refinantarile vor domina piata pana la sfarsitul anului, pentru ca sunt multi clienti.
"Singurii captivi sunt clientii care au accesat un credit ipotecar in 2008, iar apoi le-a scazut valoarea garantiei. Din acest segment avem clienti care au optat sa... mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 13:51
Kiwi Finance a depus la banci dosare de creditare de 26,5 milioane euro in primul semestru din 2009, din care au fost aprobate imprumuturi de 11 milioane euro, a declarat, miercuri, directorul operational al brokerului bancar, Anamaria Rotar, transmite NewsIn."Kiwi Finance a intermediat cu rezultate pozitive credite de 11 milioane euro din totalul celor initiate, de 26,5 milioane euro", a spus Rotar.Reprezentantii companiei au tinut sa precizeze ca nu doresc sa compare rezultatele inregistrate in prima jumatate a acestui an cu cele obtinute in perioada similara din 2008, deoarece "circumstantele la care ne raportam acum sunt diferite, in conditiile in care multi brokeri de credite au disparut sau si-au sistat temporar activitatea, iar piata a trecut printr-o faza de maturizare fortata".
Valoarea medie a creditelor intermediate de Kiwi Finance se ridica la 8.690 euro, fiind acordate in proportii egale imprumuturi cu ipoteca si credite negarantate.Directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, a confirmat ca firma isi pastreaza tinta de imprumuturi intermediate de 30 milioane euro pentru 2009.Kiwi Finance este lider pe piata de brokeraj bancar din Romania si detine sapte sucursale, iar de la infiintare, din 2003, pana in prezent a intermediat credite de peste 460 milioane euro. mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 15:46