Presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-au intalnit marti dimineata in Singapore. Este prima intalnire intre cei doi sefi de stat, deasupra careia planeaza speranta ca se va pune capat deceniilor de ostilitate care au marcat relatiile dintre cele doua tari.
Dar situatia e putin mai complicata decat pare la prima vedere, asa ca intrebarea care "rasare" acum este: De ce Phenianul vrea dintr-o data sa stabileasca relatii cu lumea exterioara, dupa o lunga perioada de izolare?
Business Insider puncteaza un aspect ce poate fi vital pentru jocurile geopolitice si economice.
Kim Jong-Un, care are in jur de 35 de ani, ar putea conduce Coreea de Nord pentru urmatorii 50 de ani. Drept urmare, detine un avantaj major in raport cu Donald Trump. Actualul presedinte american mai poate ocupa fotoliul de la Casa Alba pentru o perioada de maximum opt ani.
Drept urmare, liderul de la Phenian ar putea urmari niste interese pe termen lung. Potrivit sursei citate, Kim Jong-Un are tot interesul sa reduca influenta Chinei in regiune si in lume, iar SUA sunt cel mai potrivit aliat in acest sens. Mai ales ca momentul e propice, avand in vedere nemultumirile pe care Trump le are fata de decizile luate de autoritatile de la Beijing si de razboiul comercial declansat recent.
China, sa nu uitam, este o uriasa forta si prognozele arata ca are toate sansele sa depaseasca SUA si sa devina cea mai puternica economie a lumii. Dar Coreea de Nord nu vrea sa... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 08:29
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Liderul nord-coreean Kim Jong-un anunta ca a studiat planurile armatei sale privind atacarea cu rachete a insulei americane Guam, dar a decis sa amane operatiunea, pentru a vedea ce vor face in continuare "nesabuitii de yankei".
Comentariile, publicate de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA marti, vin in urma avertizarilor secretarului american al Apararii, James Mattis, noteaza CNN.
"Nu tragi in oameni decat daca esti dispus sa infrunti consecintele", a declarat Mattis luni.
KCNA a relatat marti ca liderul de la Phenian a "analizat planurile de atac vreme indelungata si le-a discutat cu liderii militari cu toata seriozitatea".
In final, a decis "sa mai urmareasca putin comportamentul nesabuit si stupid al yankeilor", KCNA indicand ca ar fi vorba de exercitiile militare americano-sud-coreene, care vor incepe pe 21 august si care vor dura zece zile.
Exercitiul militar anual cunoscut ca "Ulchi Freedom Guardian" este vazut de regimul de la Phenian ca o pregatire pentru invazie, in timp ce Seulul si Washingtonul sustin ca acesta are o natura defensiva.
SUA si Coreea de Nord s-au angajat intr-un adevarat razboi al declaratiilor incepand cu saptamana trecuta, cand doua bombardiere americane au zburat deasupra peninsulei coreene, iar presedintele Donald Trump a amenintat Phenianul cu "foc si furie", in urma relatarilor ca acesta a produs un focos nuclear miniaturizat.
Citeste si:
Statele Unite si Japonia vor apara impreuna Guamul de rachetele... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 14:30
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
In aceste zile, tensiunile din Peninsula Coreei au atins cele mai inalte cote din ultimii ani.
Kim-Jong-un, sangerosul dictator al Coreei de Nord, a amenintat ca va ataca teritorii americane cu rachete nucleare. Prima tinta vizata ar fi Insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific, insula aflata la 2.100 de kilometri de Phenian, capitala Coreei de Nord.
Presedintele american a raspuns ca reactia SUA va fi "exploziva si furioasa" la adresa agresorului, amenintand ca va da ordin sa fie folosit arsenalul nuclear "aflat intr-o stare foarte buna", a adaugat Donald Trump.
Comentatorii politici sustin ca presedintele coreean nu-si va permite sa declanseze un atac asupra SUA. Aceasta actiune ar insemna sfarsitul regimului sau si, foarte probabil, sfarsitul Republicii Nord Coreene.
Kim-Jong-un urmareste, de fapt, ca prin autoritatea pe care i-o confera arsenalul nuclear sa-si consolideze puterea politica in interior si sa supravietuiasca o perioada cat mai lunga de timp la conducerea statului.
Kim-Jong-il, fostul presedinte al Coreei de Nord, impreuna cu fiul sau, actualul dictator, Kim-Jong-un - Foto: Hepta.ro
"Interesul regimului nord coreean este de a evita un conflict, daca exista posibilitatea de a pierde. Interesul SUA este sa evite un conflict care prezinta un pericol potential ca un oras din SUA sa fie atacat cu o racheta nucleara. Claritatea posibilelor efecte negative asupra ambelor tabere tempereaza escaladarea conflictului", scrie analistul... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 08:34
Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu" pentru Statele Unite, potrivit unui general american, iar Phenianul tocmai a lansat in aceasta luna o racheta balistica intercontinentala de ziua nationala a SUA. Insa liderul suprem al tarii, Kim Jong-un, pare ca nu se mai bucura de aceeasi imagine de intangibil ca pana acum.
Directorul CIA, Mike Pompeo, a spus despre nord-coreeni ca "le-ar placea la nebunie sa scape de el (Kim - n.red.), stiti ca nu duc o viata foarte buna acolo", scrie Newsweek.
De asemenea, The Washington Post noteaza ca locuitorii Coreei de Nord devin tot mai independenti fata de regimul lui Kim Jong-un.
Tom Malinowski, fost adjunct pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al secretarului de stat Hillary Clinton, scrie, intr-un articol pentru Politico, despre "cum sa il dai jos pe Kim Jong-un".
"Incetati sa mai spuneti ca nu exista optiuni bune pentru Coreea de Nord. Iata cum putem sa punem capat amenintarii o data pentru totdeauna - fara sa tragem niciun foc", scrie diplomatul american.
Acesta sustine ca, de la ultimul test provocator cu racheta, observatorii au aratat ca nici sanctiunile si nici diplomatia nu pot sa-l descurajeze pe Kim Jong-un sa lanseze arme nucleare care pot sa atinga Statele Unite.
Kim Jong-un nu este indestructibil, regimul lui nu este fara sfarsit
"Kim Jong-un, asemenea tuturor liderilor totalitari, vrea mai mult decat orice sa-si asigure supravietuirea", noteaza diplomatul american, adaugand ca... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 20:15
Presedintele american, Donald Trump, a afirmat despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, in cursul unei discutii telefonice purtate la sfarsitul lunii aprilie cu omologul sau filipinez, Rodrigo Duterte, ca este "un nebun cu arme nucleare".
"Nu putem lasa asa in libertate un nebun cu arme nucleare", ar fi declarat Donald Trump in cursul conversatiei din 29 aprilie, potrivit Washington Post.
"Avem o mare putere de foc, mai mare de 20 de ori decat a lui, dar nu dorim sa o utilizam", a adaugat el in legatura cu Coreea de Nord, care si-a inmultit tirurile cu rachete balistice si a efectuat doua teste nucleare anul trecut.
Trei zile mai tarziu, Donald Trump declara, totusi, pentru agentia Bloomberg ca ar fi "onorat" sa il intalneasca pe liderul nord-coreean, al carui program de inarmare nucleara face obiectul sanctiunilor internationale, "daca sunt intrunite conditiile".
Trump a cautat astfel sa afle de la Duterte daca liderul comunist este "stabil sau instabil" psihic, potrivit Washington Post.
El s-a declarat insa bucuros de fiecare data cand Coreea de Nord rateaza testele sale balistice. "Toate aceste rachete se prabusesc. Asta este o veste buna", a afirmat Donald Trump, potrivit unei transcrieri a conversatiei cu presedintele filipinez, redactata la 2 mai.
Rodrigo Duterte a raspuns ca liderul de la Phenian "se joaca cu bombele lui, jucariile lui" si a sugerat "ca nu este sanatos la cap" si ca "poate deveni nebun la un moment dat".
Cand presedintele... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 10:30
Controversatul presedinte filipinez Rodrigo Duterte a cerut Casei Albe prudenta si rabdare in relatia cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, avertizand ca "tipul pur si simplu vrea sa distruga lumea".
"De aceea el este mereu fericit, zambeste mereu", a continuat Duterte. "Insa in realitate vrea sa termine totul si vrea sa ne traga pe toti in jos", a mai spus presedintele filipinez, citat de Russia Today.
"Pare ca sunt doua tari care se joaca cu jucariile lor, iar acele jucarii nu sunt de fapt pentru distractie", a spus liderul Filipinelor, sambata, intr-o declaratie de presa.
"Se joaca cu cineva care se bucura sa dea drumul rachetelor. Nu as vrea sa intru in mintea lui (Kim), pentru ca chiar nu stiu ce este acolo, insa plaseaza planeta pe margine (prapastiei - n.red.) ", a adaugat Duterte.
Acesta, cunoscut pentru declaratiile sale si pentru campania controversata anti-droguri, spune ca va incerca sa-l convinga pe omologul sau american, Donald Trump, sa se retraga din conflictul cu Coreea de Nord.
"I-as spune 'Domnule presedinte, aveti grija sa nu fie vreun razboi, pentru ca regiunea mea va suferi extrem de mult'. (...) Ii voi comunica 'Doar lasati-l sa se joace, nu ii intrati in joc'", a mai spus liderul filipinez.
Trump a spus, saptamana aceasta, ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord".
"Sunt sigur ca presedintele Trump isi avertizeaza armata sa nu inceapa ceva ce nu poate controla. (...) O greseala de calcul a unei... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 16:39
Cu toate ca relatiile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt extrem de tensionate, iar americanii trimit in continuare echipament militar in zona Peninsulei Coreene, Donald Trump il lauda pe mult mai tanarul sau omolog, Kim Jong Un.
Intr-un interviu acordat Reuters, Trump intreaba daca Kim Jong Un este un lider rational, din moment ce i-a urmat la conducerea tarii tatalui sau, la doar 27 de ani. Presedintele american si-a exprimat speranta ca liderul de la Phenian este rational.
"Are 27 de ani (in 2011 - n.red.), tatal lui moare, preia conducerea regimului. Asa ca, spuneti ce vreti, dar nu este usor, mai ales la acea varsta. (...) Spun doar ca este un lucru foarte greu de facut. In ce priveste daca este sau nu rational, nu am vreo parere. Sper ca este rational", a spus trump, citat de The Independent, tinand sa sublinieze ca nu il lauda pe liderul de la Phenian.
Comentariile acestuia vin dupa ce secretarul sau de stat, Rex Tillerson, a aratat o disponibilitate rara de a sta la masa discutiilor cu Coreea de Nord, pentru o solutie diplomatica: "Evident, asta va fi calea prin care am vrea sa rezolvam aceasta situatie".
Astfel, pare posibil ca Trump a facut comentariul ca parte a unui efort calculat de a rationa cu liderul nord-coreean, in speranta ca va renunta in mod voluntar la ambitiile nucleare.
Citeste si:
Armada lui Trump ajunge, in cele din urma, la destinatie. Coreea de Nord, avertizata sa nu faca vreo gresealaDonald Trump: Este posibil sa... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 22:22