Noul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat ca vede o "sansa reala" de progrese dupa intalnirea sa cu Kim Jong Un, adaugand ca o solutie cu Coreea de Nord trebuie sa treaca prin diplomatie.
Pompeo, tocmai numit in fruntea diplomatiei americane, s-a intalnit cu liderul nord-coreean in weekendul de Paste in timp ce era director al CIA, in cursul unei misiuni tinute un timp secreta.
"Scopul meu a fost sa incerc sa vad daca exista o sansa reala (de progrese). Cred ca exista", a declarat Pompeo intr-un interviu la canalul ABC News.
"Cine stie cum cum se vor desfasura in final discutiile? Sunt multe de facut, dar sunt plin de speranta ca conditiile stabilite de presedintele Trump ne dau aceasta sansa", a adaugat el.
Citeste si: Kim Jong Un renunta definitiv in cateva saptamani la orice test nuclear: Nu sunt omul care sa lanseze rachete catre SUA
Presedintele american Donald Trump ar trebui sa se intalneasca cu Kim Jong Un pana in iunie pentru un summit istoric.
Noul sau secretar de stat a estimat in interviul pentru ABC ca diplomatia ar trebui sa fie singurul mijloc de a ajunge la o solutie cu Coreea de Nord.
"Avem obligatia de a ne angaja intr-un discurs diplomatic pentru a incerca sa gasim o solutie pasnica, astfel incat americanii sa nu fie amenintati de Kim Jong Un si arsenalul sau nuclear. Aceasta este misiunea. Acesta este scopul", a declarat Pompeo.
Responsabilul american a indicat de asemenea ca a abordat cu Kim Jong Un subiectul unui... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 19:39
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Dupa cel mai mare si cel mai puternic test nuclear sustinut de Coreea de Nord pe 3 septembrie, oficialii de la Seul au transmis ca pregatesc o "unitate de decapitare" a liderului suprem de la Phenian, care va fi infiintata pana la finalul anului. Insa cat de reala este amenintarea Sudului de asasinare a lui Kim Jong Un?
BBC se intreaba, intr-un articol, de ce ar schimba brusc macazul un policitian precum noul presedinte sud-coreean Moon Jae In. Acesta a vorbit, lunile trecute, despre instaurarea unui "regim permanent de pace" in Peninsula Coreeana si despre evitarea "prabusirii" Coreei de Nord.
Liderii de la Seul sunt inspaimantati de aparentul esec al descurajarii militare si de incapacitatea lui Donald Trump de a opri Phenianul din campania sa agresiva de modernizare militara. Intre timp, Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.
Astfel, daca Phenianul va reusi in cele din urma sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune pana pe teritoriul continental al Statelor Unite, oficialii americani vor trebui sa accepte nevoia unei actiuni militare in zona.
Doar prin mesaje care sa-l sperie pe Kim Jong Un ca viata sa poate fi in pericol iminent, Seulul poate spera sa compenseze acest risc, convingand Nordul sa opreasca testele si sa inceapa un dialog constructiv.
Liderii nord-coreeni au invatat sa fie paranoici si precauti
Insa cat de credibila este amenintarea decapitarii si in ce masura ar fi Phenianul descurajat?, se intreaba BBC. E drept... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:02
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
In aceste zile, tensiunile din Peninsula Coreei au atins cele mai inalte cote din ultimii ani.
Kim-Jong-un, sangerosul dictator al Coreei de Nord, a amenintat ca va ataca teritorii americane cu rachete nucleare. Prima tinta vizata ar fi Insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific, insula aflata la 2.100 de kilometri de Phenian, capitala Coreei de Nord.
Presedintele american a raspuns ca reactia SUA va fi "exploziva si furioasa" la adresa agresorului, amenintand ca va da ordin sa fie folosit arsenalul nuclear "aflat intr-o stare foarte buna", a adaugat Donald Trump.
Comentatorii politici sustin ca presedintele coreean nu-si va permite sa declanseze un atac asupra SUA. Aceasta actiune ar insemna sfarsitul regimului sau si, foarte probabil, sfarsitul Republicii Nord Coreene.
Kim-Jong-un urmareste, de fapt, ca prin autoritatea pe care i-o confera arsenalul nuclear sa-si consolideze puterea politica in interior si sa supravietuiasca o perioada cat mai lunga de timp la conducerea statului.
Kim-Jong-il, fostul presedinte al Coreei de Nord, impreuna cu fiul sau, actualul dictator, Kim-Jong-un - Foto: Hepta.ro
"Interesul regimului nord coreean este de a evita un conflict, daca exista posibilitatea de a pierde. Interesul SUA este sa evite un conflict care prezinta un pericol potential ca un oras din SUA sa fie atacat cu o racheta nucleara. Claritatea posibilelor efecte negative asupra ambelor tabere tempereaza escaladarea conflictului", scrie analistul... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 08:34
Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong Un, a spus miercuri ca tara lui nu va negocia pe marginea programului sau nuclear, un anunt ingrijorator ce vine la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, de ziua nationala a SUA.
Acest anunt sugereaza ca se pregatesc si mai multe teste. Phenianul a incercat sa-si perfectioneze rachetele nucleare, capabile sa loveasca oriunde in Statele Unite, scrie Politico.
In plus, Kim Jong Un a promis ca tara sa "isi va demonstra curajul in fata Statelor Unite", iar nord-coreenii au fost multumiti de faptul ca testul a avut loc de Ziua Independentei Americii.
Kim a mai spus si ca tara sa "nu-si va pune niciodata rachetele nucleare si cele balistice pe masa negocierilor, in niciun caz, si nici nu se va clinti vreun centimetru de la drum (...) decat daca politica ostila si amenintarea nucleara ale SUA fata de Republica Democrata Coreeana sunt incheiate definitiv", transmite agentia nord-coreeana de presa, citata de Associated Press.
Oficialii de la Phenian sustin ca racheta cu raza lunga de actiune ar putea "ajunge oriunde in lume" si ca poate chiar sa transport un focos nuclear.
Testul de marti a provocat ingrijorare la Washington si la ONU, unde Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut miercuri o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a confirmat ca a fost vorba despre o racheta balistica intercontinentala.
In acelasi timp, presedintele american... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:25
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat el insusi lansarea rachetei de duminica, a doua intr-o saptamana, se arata in comunicate de presa ale Phenianului si in declaratii ale oficialilor nord-coreeni.
"Liderul Suprem a dat ordinul de lansare", supervizand operatiunea, arata CNN, care citeaza agentia de presa de stat din Coreea de Nord, KCNA. "Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele si si-a exprimat marea satisfactie, spunand ca e 'perfect'", se mai arata in comunicat.
Kim Jon-un ar mai fi spus ca testul a aratat ca racheta balistica cu raza medie de actiune Pukguksong-2 este gata de a fi data in folosinta si de a fi produsa in masa, a mai transmis KCNA.
Racheta mai fusese testata si in luna februarie a acestui an, aminteste CNN.
Coreea de Sud, care duminica a calificat aceasta lansare drept "iresponsabila", a anuntat luni ca operatiunea a aratat progrese in programul nuclear al Nordului.
Criticata pentru lansare de Coreea de Sud si de Japonia, Tokio transmitand ca actiunea e una "provocatoare" si "complet inacceptabila", Phenianul a replicat ca operatiunea a avut loc din cauza amenintarilor venite din partea Sudului, SUA si a Japoniei.
Tensiunile escaladeaza: Americanii au trimis un al doilea portavion in Coreea
Un oficial militar sud-coreean a transmis ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei.
Proiectilul a... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 19:39
Presedintele-ales al Americii, Donald Trump, a respins luni noaptea posibilitatea ca regimul nord-corean sa construiasca o racheta balistica intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite.
"Coreea de Nord tocmai a transmis ca este in ultimele faze ale dezvoltarii unei arme nucleare capabila sa atinga parti ale SUA. Nu se va intampla", a comentat Donald Trump despre posibilitatea dezvoltarii unor rachete balistice intercontinentale la Phenian.
Miliardarul republican nu a precizat daca se indoieste de capacitatile nuclerare dovedite in ultimul an de regimul nord-coreean ori daca planuieste o actiune preventiva pentru a opri dezvoltarea si testarea unei asemenea arme.
De asemenea, presedintele-ales i-a condamnat puternic pe liderii chinezi care au beneficiat de pe urma relatiilor economice cu Statele Unite, desi nu au ajutat la controlarea ambitiilor nucleare ale regimului de la Phenian.
Citeste mai departe despre "Kim Jong Un ameninta SUA cu arma nucleara: Care este reactia lui Donald Trump" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 10:37
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat tarii sa efectueze noi teste pentru a pune la punct focoasele nucleare miniaturizate si a-si imbunatati capacitatea de atac nuclear.
Cu ocazia unui tir de racheta balistica la care a asistat joi, Kim Jong-Un a subliniat importanta de a efectua "mai multe teste nucleare pentru a evalua puterea distructiva a noilor focoase nucleare fabricate" de Coreea de Nord, a anuntat vineri agentia oficiala de presa KCNA, preluata de Reuters si AFP.
Sanctiuni istorice pentru Coreea de Nord, dupa testele nucleare
Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune. SUA reactioneaza
Miercuri, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dat asigurari ca tara sa a reusit sa miniaturizeze focoase nucleare ce pot fi plasate pe o racheta balistica.
Ziarul partidului unic la putere, Rodong Sinmum, a publicat o fotografie a lui Kim in fata unui obiect sferic metalic, care ar fi unul dintre aceste dispozitive.
Potrivit KCNA, ...citeste mai departe despre "Kim Jong Un a ordonat noi teste nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 06:51