Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat sambata testarea unui "lansator de rachete multiplu la scara larga", a informat duminica agentia de presa nord-coreeana ACT, relateaza AFP.
Dupa test, Kim a declarat ca acest sistem nou dezvoltat este o mare arma si s-a exprimat marea sa apreciere fata de oamenii de stiinta care au proiectat-o si construit-o, a indicat ACTC.
Statul major interarme din Coreea de Sud a descris sambata acest test nord-coreean ca si pe cel cu doua rachete balistice cu raza scurta de actiune.
"Testul a aratat ca toate detaliile tactice si tehnologice ale sistemului au indeplinit corect standardele care au fost stabilite", potrivit ACTC.
Coreea de Nord trebuie sa continue sa consolideze dezvoltarea armelor "pentru a combate cu hotarare amenintarile militare si presiunea crescanda din partea fortelor ostile", a declarat Kim citat de ACTC.
Testul de sambata a fost cel mai recent dintr-o serie de teste cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate in august de Coreea de Nord pentru a-si exprima nemultumirea fata de manevrele militare comune efectuate de fortele sud-coreene si americane. Aceste manevre s-au incheiat recent. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord continua testarile armelor. Kim Jong Un a fost foarte multumit" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 12:57
Kim Jong-Un, liderul regimului de la Phenian, a declarat, marti, ca recentul test balistic al tarii sale reprezinta "o victorie istorica" si a promis sa faca din Coreea de Nord cea mai mare putere nucleara si militara din lume.
Declaratiile liderului de la Phenian au fost facute in cadrul unei conferinte pe tema apararii nationale ce a avut loc la Phenian.
"Kim Jong-Un a declarat solemn ca dezvoltarea armamentului strategic, inclusiv a bombei cu hidrogen, ce completeaza forta nucleara a Coreei de Nord reprezinta o victorie istorica pentru partidul nostru si pentru popor", scrie KCNA.
Liderul nord-coreean a precizat ca tara sa va deveni "cea mai mare putere nucleara si militara din lume".
"Industria din domeniul apararii va continua sa se dezvolte si noi vom castiga in fata imperialistilor americani", a adaugat Kim Jong-Un.
Kim Jong-Un a decorat si laudat personal oamenii de stiinta si oficialii care au contribuit la dezvoltarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale a nord-coreenilor, Hwasong-15.
"Liderul nord-coreean a acordat personal medalii celor din domeniul stiintelor apararii care au executat cu cea mai mare credinta si in mod perfect planul partidului de a construi o forta nucleara strategica, au testat cu succes racheta balistica intercontinentala Hwasong-15 si astfel au demonstrat din nou demnitatea si maretia statului nostru puternic peste tot in lume", a relatat agentia nationala de stiri KCNA, citata de Reuters.
Fara a numi... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 09:15
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu" pentru Statele Unite, potrivit unui general american, iar Phenianul tocmai a lansat in aceasta luna o racheta balistica intercontinentala de ziua nationala a SUA. Insa liderul suprem al tarii, Kim Jong-un, pare ca nu se mai bucura de aceeasi imagine de intangibil ca pana acum.
Directorul CIA, Mike Pompeo, a spus despre nord-coreeni ca "le-ar placea la nebunie sa scape de el (Kim - n.red.), stiti ca nu duc o viata foarte buna acolo", scrie Newsweek.
De asemenea, The Washington Post noteaza ca locuitorii Coreei de Nord devin tot mai independenti fata de regimul lui Kim Jong-un.
Tom Malinowski, fost adjunct pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al secretarului de stat Hillary Clinton, scrie, intr-un articol pentru Politico, despre "cum sa il dai jos pe Kim Jong-un".
"Incetati sa mai spuneti ca nu exista optiuni bune pentru Coreea de Nord. Iata cum putem sa punem capat amenintarii o data pentru totdeauna - fara sa tragem niciun foc", scrie diplomatul american.
Acesta sustine ca, de la ultimul test provocator cu racheta, observatorii au aratat ca nici sanctiunile si nici diplomatia nu pot sa-l descurajeze pe Kim Jong-un sa lanseze arme nucleare care pot sa atinga Statele Unite.
Kim Jong-un nu este indestructibil, regimul lui nu este fara sfarsit
"Kim Jong-un, asemenea tuturor liderilor totalitari, vrea mai mult decat orice sa-si asigure supravietuirea", noteaza diplomatul american, adaugand ca... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 20:15
Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong Un, a spus miercuri ca tara lui nu va negocia pe marginea programului sau nuclear, un anunt ingrijorator ce vine la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, de ziua nationala a SUA.
Acest anunt sugereaza ca se pregatesc si mai multe teste. Phenianul a incercat sa-si perfectioneze rachetele nucleare, capabile sa loveasca oriunde in Statele Unite, scrie Politico.
In plus, Kim Jong Un a promis ca tara sa "isi va demonstra curajul in fata Statelor Unite", iar nord-coreenii au fost multumiti de faptul ca testul a avut loc de Ziua Independentei Americii.
Kim a mai spus si ca tara sa "nu-si va pune niciodata rachetele nucleare si cele balistice pe masa negocierilor, in niciun caz, si nici nu se va clinti vreun centimetru de la drum (...) decat daca politica ostila si amenintarea nucleara ale SUA fata de Republica Democrata Coreeana sunt incheiate definitiv", transmite agentia nord-coreeana de presa, citata de Associated Press.
Oficialii de la Phenian sustin ca racheta cu raza lunga de actiune ar putea "ajunge oriunde in lume" si ca poate chiar sa transport un focos nuclear.
Testul de marti a provocat ingrijorare la Washington si la ONU, unde Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut miercuri o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a confirmat ca a fost vorba despre o racheta balistica intercontinentala.
In acelasi timp, presedintele american... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:25
Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a supravegheat testul cu racheta de luni, a promis ca va trimite "un cadou si mai mare" Statelor Unite.
Kim a afirmat ca statul comunist va dezvolta arme si mai puternice, in faze multiple, in concordanta cu programul de aparare a Coreei de Nord de Statele Unite, a anuntat agentia de presa de la Phenian KCNA. "El si-a exprimat convingerea ca va fi un salt si mai mare in acest sens, pentru a trimite un 'cadou' si mai mare yankeilor", in replica la provocare lor militara, l-a citat KCNA pe liderul comunist.
Phenianul acuza in mod regulat Statele Unite de agresiuni si provocari, pentru exercitiile militare comune cu Seulul, relateaza Reuters.
Coreea de Nord a lansat luni o racheta balistica ce a aterizat in mare, la est de coasta sa, in cel mai recent test prin care sfideaza presiunea mondiala si amenintarile cu noi sanctiuni. Racheta, despre care se crede ca a fost de clasa SCUD, cu raza scurta de actiune, a zburat aproximativ 450 de kilometri, au declarat oficiali sud-coreeni.
Phenianul are un arsenal important de rachete cu raza scurta de actiune, dezvoltate initial de Uniunea Sovietica.
Lansarea de luni vine dupa doua teste de succes de rachete cu raza medie si lunga, in tot atatea saptamani.
Potrivit expertilor, Phenianul a crescut ritmul testelor la un nivel fara precedent intr-un efort de a dezvolta o racheta intercontinentala capabila sa loveasca teritoriul american.
De asemenea, acesta este al treilea test... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 14:07
Presedintele american, Donald Trump, a afirmat despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, in cursul unei discutii telefonice purtate la sfarsitul lunii aprilie cu omologul sau filipinez, Rodrigo Duterte, ca este "un nebun cu arme nucleare".
"Nu putem lasa asa in libertate un nebun cu arme nucleare", ar fi declarat Donald Trump in cursul conversatiei din 29 aprilie, potrivit Washington Post.
"Avem o mare putere de foc, mai mare de 20 de ori decat a lui, dar nu dorim sa o utilizam", a adaugat el in legatura cu Coreea de Nord, care si-a inmultit tirurile cu rachete balistice si a efectuat doua teste nucleare anul trecut.
Trei zile mai tarziu, Donald Trump declara, totusi, pentru agentia Bloomberg ca ar fi "onorat" sa il intalneasca pe liderul nord-coreean, al carui program de inarmare nucleara face obiectul sanctiunilor internationale, "daca sunt intrunite conditiile".
Trump a cautat astfel sa afle de la Duterte daca liderul comunist este "stabil sau instabil" psihic, potrivit Washington Post.
El s-a declarat insa bucuros de fiecare data cand Coreea de Nord rateaza testele sale balistice. "Toate aceste rachete se prabusesc. Asta este o veste buna", a afirmat Donald Trump, potrivit unei transcrieri a conversatiei cu presedintele filipinez, redactata la 2 mai.
Rodrigo Duterte a raspuns ca liderul de la Phenian "se joaca cu bombele lui, jucariile lui" si a sugerat "ca nu este sanatos la cap" si ca "poate deveni nebun la un moment dat".
Cand presedintele... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 10:30
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat el insusi lansarea rachetei de duminica, a doua intr-o saptamana, se arata in comunicate de presa ale Phenianului si in declaratii ale oficialilor nord-coreeni.
"Liderul Suprem a dat ordinul de lansare", supervizand operatiunea, arata CNN, care citeaza agentia de presa de stat din Coreea de Nord, KCNA. "Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele si si-a exprimat marea satisfactie, spunand ca e 'perfect'", se mai arata in comunicat.
Kim Jon-un ar mai fi spus ca testul a aratat ca racheta balistica cu raza medie de actiune Pukguksong-2 este gata de a fi data in folosinta si de a fi produsa in masa, a mai transmis KCNA.
Racheta mai fusese testata si in luna februarie a acestui an, aminteste CNN.
Coreea de Sud, care duminica a calificat aceasta lansare drept "iresponsabila", a anuntat luni ca operatiunea a aratat progrese in programul nuclear al Nordului.
Criticata pentru lansare de Coreea de Sud si de Japonia, Tokio transmitand ca actiunea e una "provocatoare" si "complet inacceptabila", Phenianul a replicat ca operatiunea a avut loc din cauza amenintarilor venite din partea Sudului, SUA si a Japoniei.
Tensiunile escaladeaza: Americanii au trimis un al doilea portavion in Coreea
Un oficial militar sud-coreean a transmis ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei.
Proiectilul a... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 19:39