Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un nou test al unui "lansator de rachete multiplu de foarte mare dimensiune", au informat miercuri media oficiale, confirmand tirurile de incercare semnalate cu o zi inainte de Coreea de Sud si in timp ce Phenianul a propus Washingtonului reluarea negocierilor privind programul sau nuclear.
Armata sud-coreeana a anuntat o noua lansare de "proiectile" - termen cu care numeste in general rachetele balistice cu raza scurta de actiune -, marti dimineata, din centrul Coreei de Nord. Aceste proiectile au zburat circa 330 de kilometri dupa care s-au prabusit in Marea Japoniei, relateaza AFP.
Agentia nord-coreeana KCNA a relatat ca Kim Jong Un a condus personal pe teren acest test destinat "sa masoare timpul de desfasurare" a lansatorului de rachete. Ea a mentionat ca mai este prevazut cel putin un test.
La sfarsitul lui august, Coreea de Nord a anuntat un test al "lansatorului de rachete multiplu", dupa ce de la inceputul verii a facut numeroase exercitii cu rachete cu raza scurta de actiune.
Testul de marti a avut loc la cateva ore dupa ce regimul nord-coreean a afirmat ca este dispus sa reia negocierile cu Statele Unite, in punct mort din februarie.
"Vrem sa ne aflam fata in fata cu SUA la sfarsitul lui septembrie, la o data si intr-un loc asupra carora putem conveni", a declarat luni Choe Son Hui, adjunctul ministrului de Externe din Coreea de Nord.
Cele doua tari au declansat un dialog inedit dupa intalnirea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 07:33
Coreea de Nord intentioneaza sa expuna zeci de rachete balistice in cadrul unei parade care va avea loc pe 8 februarie, cu o zi inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de Iarna scrie CNN, citand doua surse diplomatice.
Aceasta expunere ar fi o incercare "de a speria americanii", spune una dintre surse. Parada va include zeci de rachete intercontinentale Hwasong-15 pe care nord-coreenii le-au testat pentru prima oara la sfarsitul lui noiembrie 2017, spun sursele.
Nici un nou test cu rachete in viitorul apropiat nu este exclus pentru a trimite un mesaj puternic fortelor americane care fac exercitii militare in zona.
Participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarna, care vor avea loc in Coreea de Sud a fost considerata un progres semnificativ care ar putea detensiona situatia dintre cele doua tari. Cu toate acestea, procesul nu a mers conform asteptarilor.
Luni, Coreea de Nord a anulat un eveniment cultural comun cu Coreea de Sud iar sursele spun ca si alte evenimente programate ar putea fi anulate. Stirea vine dupa ce Donald Trump, in discursul sau despre Starea Natiunii, l-a criticat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru incalcarea drepturilor omului si constanta preocupare pentru armele nucleare si rachete balistice.
Mass media internationale nu vor avea acces la parada, au declarat sursele.
Citeste si:
Sef in armata americana: Coreea de Nord nu a dovedit ca rachetele sale pot atinge SUACoreea de Nord testeaza bomba cu hidrogen in 2018:... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 11:10
Coreea de Nord a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii.
Racheta intercontinentala cu raza lunga de actiune Hwasong-15 a fost lansata cu succes, in baza ordinului direct al presedintelui, dintr-o zona aflata la nord de Phenian, potrivit unui anunt al televiziunii de stat din Coreea de Nord, relateaza site-ul agentiei Yonhap.
"Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anuntat ca tara a indeplinit o extraordinara cauza istorica, prin completarea fortei nucleare de stat. Noua racheta este capabila sa loveasca intreg continentul american", a transmis presa de la Phenian.
In urma acestui anunt, serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
Agentia nationala de stiri KCNA a precizat ca racheta Hwasong-15 este capabila sa transporte "un focos nuclear foarte mare". In cadrul testului de marti, racheta balistica ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri - de peste zece ori mai mare decat cea a Statiei Spatiale Internationale - si a parcurs o distanta de 950 de kilometri, in 53 de minute.
In acelasi mesaj, regimul nord-coreean s-a descris drept "o putere nucleara responsabila" si a precizat ca armele strategice au fost dezvoltate pentru a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala in fata "politicii santajului nuclear si a amenintarii nucleare din partea... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 07:32
Regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, a efectuat un nou test balistic, afirma surse militare sud-coreene citate de agentia de stiri Yonhap.
"Coreea de Nord a lansat o racheta neidentificata, spre est, din zona Pyongsong/Pyongan", a comunicat Statul Major al armatei sud-coreene.
Zona Pyongsong se afla la nord de Phenian, iar racheta a fost lansata in cursul noptii de marti spre miercuri (marti seara, ora Romaniei).
Armata sud-coreeana a simulat un atac balistic punctual ca reactie, a mai anuntat Statul Major al armatei din Coreea de Sud.
Armata sud-coreeana a efectuat un exercitiu in care a simulat "un atac balistic de mare precizie", a comunicat Statul Major militar de la Seul.
Oficiali din Coreea de Sud si Statele Unite analizeaza traiectoria rachetei.
Coreea de Nord nu mai efectuase niciun test balistic de 75 de zile. In septembrie, Phenianul a lansat o racheta balistica pe deasupra Japoniei, proiectilul cazand in Oceanul Pacific. Pe 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al saselea test nuclear.
Citeste si:
Coreea de Nord vrea sa efectueze un test nuclear in atmosfera, deasupra Oceanului PacificAmericanii au observat din satelit ca nord-coreenii lucreaza la primul submarin cu rachete balisticeCoreea de Nord acuza: Bombardiere americane au simulat un atac nuclear asupra tarii noastre ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord a lansat inca o racheta. Sudul a raspuns printr-o simulare de atac" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 21:51
Peste 200 de persoane ar fi murit in urma prabusirii unui tunel in Coreea de Nord, in zona unde a fost efectuat cel mai recent test nuclear subteran al Phenianului.
Aproximativ o suta de persoane care lucrau in incinta poligonului de teste Punggye-ri si-au pierdut viata dupa prabusirea tunelului, incident care s-a produs in jurul datei de 10 septembrie, relateaza agentia Reuters, preluand informatii difuzate de televiziunea japoneza Ashai.
Ulterior, in cursul unei operatiuni de salvare, s-a produs un nou colaps, astfel ca este posibil ca bilantul victimelor sa se situeze la peste 200 de morti.
In ultimele luni Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare.
Totodata, ministrul de Externe de la Phenian, Ri Yong Ho, a avertizat recent ca Kim Jong-un ar putea sa ia in considerare testarea unei bombe cu hidrogen in Pacific, dupa ce presedintele Trump a amenintat ca va lansa un razboi termonuclear si va distruge complet Coreea de Nord.
Citeste si:
Coreea de Nord vrea sa efectueze un test nuclear in atmosfera, deasupra Oceanului Pacific
Expertii au detectat o activitate seismica neobisnuita in Coreea de Nord. Cutremur sau un nou test nuclear?
Coreea de Nord ar fi transportat o racheta balistica pe coasta de vest, pregatindu-se de un nou test ...citeste mai departe despre "Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:07
Coreea de Nord a anuntat, duminica dimineata, ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, ce poate fi atasata noilor rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni.
Testul nuclear, al saselea de pana acum, a fost ordonat de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", relateaza BBC.
Agentia de meteorologie din Coreea de Sud a afirmat ca puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decat cea de la testul precedent, realizat in septembrie anul trecut. Pana acum acel test era considerat cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare realizate de Coreea de Nord incepand din 2006.
Anuntul Coreei de Nord vine la doar cateva ore dupa ce seismologii au detectat un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,3 grade, si despre care se credea ca a fost provocat de un al saselea test nuclear.
Seismologii americani au spus ca sesimul a avut loc la o adancime de 10 kilometri in nord-estul tarii. Este chiar zona in zona in care Nordul a efectuat testele nucleare anterioare.
Cutremurul a fost detectat la scurt timp dupa ce in presa au aparut fotografii cu liderul nord coreean, Kim Jong-Un, inspectand o bomba cu hidrogen, in cadrul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean, care poate fi instalata pe noua racheta balistica intercontinentala de care dispune tara sa.
Imaginile il prezinta pe Kim Jong-Un imbracat in negru in timp ce inspecteaza o carcasa metalica cu doua protuberante.... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 10:20
Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune, sambata dimineata, in Marea Japoniei, confirmand tirul cu "proiectile neidentificate" anuntat de Ministerul sud-coreean al Apararii.
Niciuna dintre rachetele lansate de la situl nord-coreean Kittaeryong nu a reprezentat o amenintare pentru Statele Unite sau pentru teritoriul american Guam, din Oceanul Pacific, a precizat un purtator de cuvant al Comandamentului armatei americane din Pacific.
"Prima si a treia racheta au explodat aproape instantaneu", a adaugat purtatorul de cuvant, subliniind ca cele trei tiruri s-au intins pe o durata de 30 de minute.
Aceste teste au avut loc in pline manevre militare intre fortele americane si sud-coreene, a precizat Ministerul Apararii de la Seul.
Potrivit acestui minister, tirurile au inceput sambata la ora locala 06:49 (vineri, 21:49 GMT) si proiectilele au parcurs aproximativ 250 de kilometri.
Presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a fost informat imediat despre aceste tiruri, iar "fortele armate au inceput o supraveghere stricta a regimului nordist (de la Phenian) pentru a putea raspunde la alte provocari", a adaugat Ministerul Apararii de la Seul.
Testele cu rachete sau alte proiectile efectuate de regimul de la Phenian, in special rachete balistice intercontinentale, sunt raspunsul traditional al Coreii de Nord la manevrele militare anuale ale fortelor sud-coreene si americane.
Citeste si: Exercitii de razboi in Coreea de Sud. Phenianul e in... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 14:12
Organizatia Natiunilor Unite a cerut luni Coreei de Nord sa nu mai testeze rachete. Stephane Dujarric, purtator de cuvant al secretarului general al ONU, a cerut totodata Phenianului sa ia in considerare posibilitatea de a relua dialogul.
Coreea de Nord a lansat luni o noua racheta cu raza medie de actiune, a doua in interval de numai o saptamana. Dujarric (foto) a afirmat ca evenimentul este o dovada a "sfidarii deschise" a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU. "Aceste actiuni ameninta securitatea regionala si internationala", a adaugat el, conform Xinhua.
Consiliul de Securitate urmeaza sa se intruneasca de urgenta marti, pentru a discuta problema.
Rezolutiile anterioare ale Consiliului interzic Phenianului sa lanseze rachete balistice si sa efectueze teste nucleare si impun sanctiuni, printre care interdictia exporturilor de carbune, fier si minereuri, reaminteste Xinhua.
Citeste si Kim Jong-un a supervizat personal lansarea rachetei, duminica. Ce a spus dupa aceea ...citeste mai departe despre "ONU cere Coreei de Nord sa nu mai testeze rachete: Ameninta securitatea internationala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 22:52
Regimul nord-coreean a lansat, miercuri dimineata, o noua racheta balistica cu raza medie de actiune din portul estic Sinpo, care s-a prabusit dupa aproximativ 60 de kilometri de zbor in Marea Japoniei, potrivit oficialilor de la Washington si Seul.
De asemenea, lansarea rachetei balistice are loc cu doar o zi inainte de o intalnire mult asteptata intre presedintele Chinei, Xi Jinping, si liderul Statelor Unite, Donald Trump.
Cei doi lideri ar urma sa discute inclusiv despre amenintarea reprezentata de programul nuclear dezvoltat de Phenian.
Trump e hotarat sa rezolve singur problema nord-coreeana, daca China nu o faceAmericanii le cer chinezilor sa rezolve problema nord-coreeana: Singura tara care poate opri Coreea de Nord este ChinaTrump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Aceasta lansare reprezinta o noua incalcare a rezolutiei Natiunilor Unite.
Secretarul Rex Tillerson a spus ca este vorba de "inca o lansare" a unei rachete balistice cu raza medie de actiune: "Statele Unite au vorbit destul despre Coreea de Nord. Nu mai avem niciun comentariu".
Comandamentul Pacific al SUA a anuntat ca este vorba de o racheta balistica cu raza medie de actiune KN-15, relateaza BBC.
De asemenea, militarii au concluzionat ca ultima lansare nu reprezinta o amenintare pentru Statele Unite.
Japonia a catalogat lansarea drept o noua provocare, in vreme ce sud-coreenii au condamnat o "provocare clara" la adresa Natiunilor Unite si o... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 07:21