O analiza arata ca 11,5% dintre masinile second-hand comercializate in Romania au kilometrajul dat inapoi. Modelele premium cu motoare diesel sunt cele mai afectate de tentativele de frauda.
Analiza a fost realizata de CarVertical, o companie care verifica istoricul masinilor prin seria de sasiu in peste 15 tari din intreaga lume.
Astfel, pentru piata din Romania, analiza a scos in evidenta ca 11,5% dintre masinile verificate au kilometrajul modificat. In plus, acesta este cel mai ridicat procent de frauda pentru kilometraj dintre cele 15 tari analizate, potrivit Automarket.
Cel mai aproape de Romania se afla Letonia (10,5%) si Cehia (7,74%), in timp ce cota cea mai redusa a fost intalnita in mod surprinzator in Bulgaria (2,99%).
La nivelul tuturor tarilor analizate, cele mai multe masini cu kilometrajul modificat fac parte din segmentul premium si sunt produse in Germania.
Ce marci de masini sunt cele mai "fraudate"
De altfel, cele mai "fraudate" masini la acest capitol sunt BMW Seria 7, BMW X5 si BMW Seria 5, in timp ce primul model non-premium apare abia pe locul 8 in dreptul lui Volkswagen Touareg.
Deloc surprinzator, masinile vechi de 10-15 ani au tendinta de a avea mai des kilometrajul dat inapoi decat cele produse mai recent.
Majoritatea masinilor "fraudate" au motoare diesel
O alta statistica interesanta este ca cea mai mare parte a masinilor cu kilometri dati inapoi au motoare diesel. De altfel, in cazul unor modele precum Audi A6,... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:19
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Chiar daca parcul auto din Romania este unul invechit, cu o varsta medie de 12 ani, sunt in circulatie si destule automobile mai noi de 3 ani.
Numarul masinilor second-hand importate de afara si fabricate dupa 2016 a crescut in ultimul an cu 45%, conform datelor oferite de DRPCIV.
Dintre acestea, mai putin de jumatate beneficiaza de o polita Casco, restul soferilor alegand sa-si rezolve singuri reparatiile in caz de accident.
In cazul problemelor auto legate de mecanica, majoritatea soferilor monteaza piese noi din motive de siguranta, dar cand vine vorba de elemente pentru caroserie, piata se imparte in doua.
In prezent, la masinile mai vechi, ponderea celor care apeleaza la piesele second-hand de la dezmembrari in caz de accident este de peste 75%, in timp ce la masinile mai noi de 3 ani majoritatea prefera piesele noi.
Posesorii de autoturisme noi nu sunt obisnuiti sa ia in calcul achizitia de repere la mana a doua, pe de-o parte pentru ca inca mai beneficiaza de garantie, dar si pentru ca au impresia ca piesele din dezmembrari se gasesc doar pentru vehicule mai vechi.
Insa majoritatea soferilor care conduc automobile relativ noi, importate de afara, nu mai beneficiaza de garantie pentru masina lor.
Desi varsta masinii o incadreaza inca in perioada de garantie, kilometrajul mare face ca peste 80% din masinile importate sa nu mai aiba garantia producatorului. Asa ca posesorul fie ii face Casco, fie se descurca singur in caz de accident.
Dar acesti... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:54
Parte dintre masinile pe care le gasiti de cumparat, pe Internet, au fost atat de rau avariate, incat nici macar nu mai meritau reparate, se arata intr-un raport dat publicitatii recent. Ca sa va abata atentia de la problemele reale ale autoturismului uzat si sa va convinga sa bagati mai adanc mana in buzunar, comerciantii recurg, de regula, la cateva trucuri.
Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, de la inceputul acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Potrivit datelor prezentate de Mihai Cune, fondatorul InspesctorAuto.ro, parte dintre ele au fost testate pe platforma sa online si s-au dovedit a fi epave pe roti.
"Aproximativ 6% (dintre masini - n.red.) au avut avarii atat de mari incat ar fi trebuit sa fie dauna totala. Pentru a evita cumpararea unei epave pe roti recomandam (...) o verificare tehnica si de caroserie intr-o unitate service autorizata R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea si verifica integritatea sitemului de siguranta - airbag-uri, centuri, calculator airbag etc.", a precizat Mihai Cune.
Potrivit aceleiasi surse, alte 14% dintre autoturismele testate pe platforma online necesitau reparatii costisitoare.
Specialistul atrage atentia ca probleme mari pot avea inclusiv masinile care arata impecabil. Spre exemplu, daca testele nu indica nicio eroare referitoare la airbaguri, e posibil ca samsarii de masini sa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 12:45
Circa 8% dintre automobilele la mana a doua aduse din Uniunea Europeana in Romania au avut daune majore, iar valoarea medie a reparatiilor a fost de 11.571 de euro. Cu toate ca sunt cautate foarte mult de romani, modelele germane au avut cele mai mari probleme.
Cel putin asa arata o analiza publicata marti de site-ul specializat in verificari auto InspectorAuto.ro.
In cazul automobilelor care au ca prima tara de inmatriculare Romania, a fost constatat cel putin un incident pentru aproximativ 60% dintre ele. In cele mai multe cazuri, vanzatorii spun in anunturi ca masinile sunt "fara accident".
Automobilele la care au fost descoperite cele mai multe daune apartin celor mai populare marci in randul romanilor care isi cumpara masini din strainatate: Volkswagen, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti iei o masina nemteasca din strainatate? Vezi ce sanse ai sa dai peste una cu daune majore si kilometrajul dat inapoi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 18:35
Piata auto din tara noastra noastra este dominata de achizitii de automobile second-hand. Majoritatea romanilor prefera o masina la mana a doua in detrimentul uneia noi, pretul jucand un rol extrem de important. Odata cu achizitionarea unui automobil second hand se pune si problema inlocuirii unor piese.
Persoanele care vand autoturisme la mana a doua accepta de obicei controale la un service auto ales de client, astfel incat acesta sa stie exact in ce stare se afla masina inainte de a o cumpara. Chiar daca masina nu prezinta probleme, cu siguranta exista piese auto pe care va trebui sa le inlocuiesti la scurt timp dupa ce ai cumparat-o.
Piesele auto care ar trebui inlocuite daca ai cumparat o masina second-hand
Este putin probabil sa achizitionezi o masina la mana a doua cu toate piesele schimbate de putin timp, deoarece vanzatorii nu mai sunt dispusi sa faca investitii in automobilele pe care urmeaza sa le vanda.
Primele componentele auto care vor trebui inlocuite sunt consumabilele. Daca iti doresti ca masina sa functioneze bine, alege piese auto noi, originale, chiar daca preturile lor sunt mai ridicate. Din categoria componentelor consumabile fac parte filtrul de habitaclu, filtrul de aer, de ulei si de combustibil, mai ales daca masina a fost folosita in Romania, unde benzina si motorina au numeroase impuritati. Aceste piese au costuri relativ mici, insa sunt deosebit de importante.
Odata ce schimbi filtrul de ulei, e cazul sa schimbi si uleiul, dar si... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 08:03
Cumparatorii care isi cauta o masina second hand nu au avut niciodata probleme sa isi gaseasca o masina buna la targurile auto. Daca vrei, in schimb, sa gasesti si un model foarte bun, nu doar o masina care sa corespunda bine raportului calitate-pret, citeste sfaturile expertilor.
Specialistii spun ca valoarea medie a unei masini mai vechi de trei ani a crescut cu aproximativ 15.000 de dolari, cat valoara in 2008, pana la peste 23.000 de dolari, anul acesta, ceea ce inseamna o majorare de aproximativ 16%, puncteaza msnbc.com.
Industria auto este afectata de reducerea stocului de modele folosite. Aceasta "lipsa" din inventar a fost atribuita vanzarilor scazute de modele auto, dar si programelor de reinnoire a parcurilor auto, care au scos de pe piata mai mult de 690.000 modele.
"Preturile masinilor second-hand, la sfarsitul acestui an va fi, in continuare, mai mare decat cel de anul trecut, dar nu la nivelul inregistrat in perioada mai-iunie, cand preturile crescusera cu pana la 30%", crede Jonathan Banks, un analist serior, din cadrul Asoctiatie Nationale a Dealerilor de Automobile Vechi.
Varsta, starea si kilometrajul sunt factori care determina in mare parte valoarea unui automobil, dar modele identice pot inregistra preturi diferite, din cauza fluctuatiilor pietei.
Ford Taurus
In mod ironic, Ford Taurus se bucura de aprecierea JD Power& Associates, care lauda fiabilitatea masinii, dar, in acelasi timp, trebuie sa faca fata unui pret mic de... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:36
Cumpararea unei masini second-hand este o provocare pe care putini o depasesc cu succes. Pentru a evita capcanele pe care le intind vanzatorii mai putin onesti, iata ce trebuie sa aveti in vedere:Nu uitati nicodata sa solicitati carnetul de service al autovehicului. In acest fel, veti afla de la reprezentanta producatorului auto ce interventii a suferit in timp masina pe care va ganditi sa o achizitionati. Daca va ganditi sa cumparati o masina second-hand de peste granita, nu faceti acest lucru pe fuga. Verificati in prealabil autovehiculul la Registrul Auto Roman(RAR).
Vizita la un tinichigiu va poate scuti de costurile unei investitii auto neinspirate. O masina second-hand al carui kilometraj arata cifre derizorii, dar are zgarieturi sau vopsea lipsa la imbinari, usi sau suruburile de prindere, ridica semne de intrebare in ochii cumparatorului avizat.
O alta metoda de a verificare a vechimii reale este o analiza atenta a datelor de pe anvelope (marca, an de fabricatie)."Daca masina are pe bord 25.000 de kilometri si are alte anvelope decat cea de la roata de rezerva, probabil masina are in realitate mai multi kilometri", explica Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto din Romania (ASSAI).
De asemenea, verificati elementele din aluminiu din jurul motorului.
mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 09:43
Guvernul va diminua nivelul cotei de depreciere din taxa auto de care au beneficiat pana in prezent cumparatorii de masini second hand fara dotari suplimentare, precum aer conditionat si airbag, astfel ca persoanele care achizitioneaza incepand cu 2011 autovehicule de acest tip vor plati o taxa mai mare, relateaza Mediafax.Executivul va mentine principiul conform caruia taxa auto poate fi redusa in baza unor formule de calcul care tin cont de gradul de depreciere a masinii, calculat in raport cu diferenta de vechime intre data primei inmatriculari si anul de fabricatie inscris in cartea de identitate a vehiculului, starea generala si nivelul de dotare, dar va diminua coeficientul de calcul stabilit pentru fiecare dintre acesti indicatori si va reduce si cota maxima de reducere acceptata, de la 95% la 90%.
Plafoanele vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a ordonantei privind noua taxa auto, aprobate de Guvern in sedinta de miercuri.
Astfel, coeficientii de reducere a taxei auto calculati in functie de vechimea masinii vor fi redusi de la un ecart cuprins intre 1,03-1,10 la la 1,01-1,04, iar cei raportati la starea generala a autovehiculului, respectiv aspectul exterior si interior (semne de coroziune si deteriorare pe caroserie, revopsire, curatenia tapiteriei, starea componentelor de bord) vor scadea de la 1,10 la la 1,05.
In acelasi timp, coeficientii de reducere calculati in functie de dotarea masinii (fara aer conditionat, ABS si airbag) vor fi... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:13