O analiza arata ca 11,5% dintre masinile second-hand comercializate in Romania au kilometrajul dat inapoi. Modelele premium cu motoare diesel sunt cele mai afectate de tentativele de frauda.
Analiza a fost realizata de CarVertical, o companie care verifica istoricul masinilor prin seria de sasiu in peste 15 tari din intreaga lume.
Astfel, pentru piata din Romania, analiza a scos in evidenta ca 11,5% dintre masinile verificate au kilometrajul modificat. In plus, acesta este cel mai ridicat procent de frauda pentru kilometraj dintre cele 15 tari analizate, potrivit Automarket.
Cel mai aproape de Romania se afla Letonia (10,5%) si Cehia (7,74%), in timp ce cota cea mai redusa a fost intalnita in mod surprinzator in Bulgaria (2,99%).
La nivelul tuturor tarilor analizate, cele mai multe masini cu kilometrajul modificat fac parte din segmentul premium si sunt produse in Germania.
Ce marci de masini sunt cele mai "fraudate"
De altfel, cele mai "fraudate" masini la acest capitol sunt BMW Seria 7, BMW X5 si BMW Seria 5, in timp ce primul model non-premium apare abia pe locul 8 in dreptul lui Volkswagen Touareg.
Deloc surprinzator, masinile vechi de 10-15 ani au tendinta de a avea mai des kilometrajul dat inapoi decat cele produse mai recent.
Majoritatea masinilor "fraudate" au motoare diesel
O alta statistica interesanta este ca cea mai mare parte a masinilor cu kilometri dati inapoi au motoare diesel. De altfel, in cazul unor modele precum Audi A6,... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:19
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Persoanele care schimba kilometrajul unei masini inainte sa o vanda ar putea primi o pedeapsa cuprinsa intre doi si cinci ani de inchisoare, potrivit unui proiect de lege inaintat de deputati.
Modificarea datelor tehnice ale autovehiculelor, precum elementele de identificare, istoricul reviziilor si al reparatiilor sau numarul de kilometri afisat in bord, pune in pericol siguranta cumparatorului si a celor din jur, iar statul roman trebuie sa se implice mai mult pentru a stopa aceste practici, spun initiatorii proiectului, potrivit Digi 24.
Uluitor: Cate masini second-hand au kilometrii dati inapoi - Cutuma are consecinte grave
"Acesti supranumiti samsari care cumpara masini si le vand ...citeste mai departe despre "Inchisoare pentru cei care dau inapoi kilometrajul masinii - proiect" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 19:11
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita Guvernului sa introduca un sistem de incasare a taxei de drum in functie de numarul de kilometri parcursi de transportator, eliminand astfel taxarea fixa.
Comparativ cu tari precum Bulgaria, unde costul cu taxa de drum este de 0,008 euro centi/kilometru, transportatorii romani platesc 0,15 euro centi/kilometru.
In 2007, un transportator roman efectua anual aproximativ 110.000 kilometri pe teritoriul national, iar in 2011 media kilometrilor efectuati la transportul de marfuri a scazut la 70.000 kilometri/vehicul, ceea ce ne arata in mod clar ca statul trebuie sa aplice o serie de masuri care sa salveze ce se mai poate din transporturile comerciale romanesti, se arata in comunicat.
In acest context, FORT a transmis o scrisoare Guvernului in care solicita ca incasarea taxei de drum aferenta utilizarii infrastructurii rutiere sa se faca dupa modelul austriac utilizand GO-Box-ul.
Potrivit FORT, introducerea acestui sistem ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le inregistreaza din cauza neutilizarii infrastructurii rutiere ca urmare a restrictiilor de circulatie impuse, precum si a obligativitatii de a respecta timpul de odihna si conducere.
Reprezentantii federatiei sustin ca transportatorii de marfuri si de persoane au inregistrat anul trecut pierderi de peste 50 milioane de euro din cauza starii infrastructurii rutiere si a cresterii preturilor la carburant.
Organizatia FORT... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 13:49