Parlamentarii Comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor si cei ai Comisiei pentru UNESCO l-au recomandat miercuri, in unanimitate, pe deputatul UDMR Hunor Kelemen pentru un nou mandat de ministru al Culturii si Patrimoniului National (MCPN) in Cabinetul Ungureanu.
Acesta si-a exprimat speranta ca va putea continua proiectele incepute in 2010 si 2011 si sa demareze unele noi in 2012.
"La Ministerul Culturii a existat o continuitate a proiectelor, fiecare ministru a finalizat proiectele incepute de predecesori si a promovat unele noi", a spus Hunor Kelemen.
Ministrul propus isi doreste sa finalizeze proiectele de investitii in infrastructura culturala, de restaurare a monumentelor istorice si sa trimita in Parlament proiectul de lege a patrimoniului national.
In 2012, Hunor Kelemen isi propune, printre altele, sa finalizeze lucrarile de reabilitate la Teatru National "Vasile Alecsandri" din Iasi si la Muzeul National de Arta al Romaniei, iar in 2013 sa termine lucrarile la Teatrul National din Bucuresti "Ion Luca Caragiale" si Palatul Culturii din Iasi.
Referitor la protestul artistilor care sunt nemultumiti de decizia ORDA de desfiintare a organelor de gestiune colectiva, problema sesizata de presedintele Comisie de cultura a Camerei Deputatilor, Raluca Turcan, ministrul propus a afirmat ca solutia sa o reprezinta "trecerea ORDA in totalitate in subordinea MCPN". mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 23:00
Noul sediul al Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR) a fost inaugurat joi in prezenta premierului Emil Boc si al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, valoarea investitiei ridicandu-se la aproape 105 milioane de euro fara TVA.
"Astazi asistam la cea mai importanta investitie din cultura din ultimii 20 de ani. Ati facut istorie, domnule ministru Kelemen Hunor, pentru cultura din Romania. Vreau sa-i felicitam pe cei care au contribuit la acest proiect", a declarat cu acest prilej premierul Emil Boc.
Premierul a mai precizat ca, in 2008, ministrul Iorgulescu a fost cel care a semnat contractul de imprumut, iar Theodor Paleologu a fost in functia de ministru al Culturii in 2009 cand au fost demarate lucrarile la aceasta investitie majora pentru cultura romana.
"Domnul ministru Kelemen Hunor a fost acela care - nu a fost vreo discutie in Guvern despre investitii - sa nu fie mereu cu mana ridicata si sa solicite in mod corect solutii financiare pentru finalizarea acestui obiectiv", a spus seful Executivului.
Boc: Biblioteca beneficiaza de o infrastructura de talie internationala
Potrivit premierului Emil Boc, cand este seriozitate se demonstreaza ca lucrurile pot merge bine. "De fapt, finalizarea acestei lucrari este o victorie a lui "se poate" impotriva negativismului care domina din nefericire societatea romaneasca", a subliniat premierul.
Primul-ministru a mai spus ca suntem in prezenta unei infrastructuri de talie internationala, care face fata la orice... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 16:03
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat sambata la Sfantu Gheorghe ca bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordoneaza nu va fi mai mic decat cel din acest an, precizand ca astfel vor incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si Muzeul Enescu.
"S-a modificat bugetul, vreau sa va linistesc. Am avut mai multe discutii, la credite de angajament avem deja intelegerea pentru o suma mai mare, de peste 100 de milioane de lei, deci putem incepe licitatiile. La credite bugetare - in jur de 91 de milioane, dupa discutiile de ieri, alaltaieri, premierul a gasit resursele financiare si bugetul va fi exact asa cum doream eu.
Nu vor fi periclitate programele, proiectele, investitiile, chiar vom incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si pentru Muzeul Enescu si, daca lucrurile merg bine, si pentru Muzeul Taranului Roman", a afirmat Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii a subliniat ca situatia s-a rezolvat si ca a observat deschidere si intelegere in acest sens din partea premierului.
El a adaugat ca astfel bugetul pentru 2012 nu va fi mai mic decat cel din acest an.
"Vorbesc de bugetul de pornire, pentru ca in anul 2011 noi am avut la rectificari peste 100 de milioane in plus, doar la ultima rectificare am obtinut 57 milioane in plus, deci comparatia se face cu bugetul initial", a conchis Kelemen.
Liderii coalitiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 sa fie aprobat de Guvern... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 14:50
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, are venituri de peste 60.000 de lei si detine doua cincimi dintr-o locuinta de peste 119 metri patrati, conform declaratiei sale de avere. Ministrul Culturii detine doua cincimi dintr-o casa din municipiul Cluj-Napoca, pe care a cumparat-o, in 2010.Restul de trei cincimi din respectivul imobil sunt detinute de parintii sai, Kelemen Ioan si Kelemen Magdalena, potrivit declaratiei de avere a ministrului Culturii, publicata pe site-ul Guvernului si citate de Cotidianul.Kelemen Hunor a avut venituri totale de 60.087 lei, in ultimul an fiscal incheiat, suma ce reprezinta indemnizatia sa de ministru al Culturii, de 56.408 lei si salariul primit in calitate de presedinte al UDMR, 3.679 de lei.Ministrul Culturii a mai precizat, in declaratia de avere, ca are conturi si depozite bancare in valoare de 59.286 de lei, deschise in anul 2003, la Bancpost.Kelemen Hunor a mai declarat ca detine 18 parti sociale, in valoare de 180 de lei, la Medianet SRL din Miercurea Ciuc. mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 17:47
Ministrul Culturii Kelemen Hunor a precizat ca Legea salarizarii unitare este finalizata in proportie de 99%, aratand ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la felul in care se vor face majorarile salariale pentru 2011. De asemenea, acesta a subliniat faptul ca salariile ar putea creste in doua trepte."Nu s-a discutat in sedinta de Guvern, in Coalitie am discutat si suntem in discutii in continuare cu partenerii sociali, in Coalitie, si am inteles ca 99% din Legea salarizarii unice este finalizata", a precizat ministrul Culturii, intrebat daca in sedinta de miercuri a Executivului s-a discutat despre Legea salarizarii unitare si Legea bugetului pe 2011.
Kelemen Hunor a spus ca nu poate da detalii legate de cuantumul salariului minim, dar nici despre modul in care se vor face majorarile salariale in 2011, aratand ca au fost discutate mai multe variante.
"Sunt mai multe variante, a existat si aceasta propunere in doua trepte, exista si propunerea intr-o singura treapta, procentul nu a fost stabilit si va spun, toate aceste variante inca sunt in dezbatere. Sper ca intr-o saptamana, zece zile, vom finaliza aceste discutii. Cred ca in acest moment suntem obligati sa luam decizia care este si sustenabila din punct de vedere financiar, si daca pana la urma concluzia va fi ca trebuie sa mergem in doua trepte, in doua trepte vom merge, dar decizia nu este inca luata", a spus ministrul, intrebat daca se ia in calcul majorarea salariilor in doua trepte pentru anul viitor.... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 00:22
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Festivalul "Peninsula" de la Targu Mures, ca nu este de acord cu ideea grevei fiscale a artistilor, precizand ca ar trebui sa se impoziteze unitar toate veniturile si sa se achite contributiile aferente, potrivit Mediafax.Ministrul Kelemen Hunor a spus ca mecanismele legate de aceste venituri trebuie simplificate si aici Ministerul Muncii, Casa de Asigurari de Sanatate au competenta, dar personal nu crede ca greva fiscala a artistilor ar fi ceva "bine gandit".
El a pledat pentru a se impozita unitar toate veniturile si sa se achite contributiile aferente.
"Aceasta intentie, de a intra in greva fiscala, nu cred ca este ceva foarte bine gandit, ca si intentie si ca si forma de protest, dar sigur, orice om, orice cetatean poate sa-si aleaga forma de protest, indiferent ca e vorba de drepturile de autor sau de alte plati, alte taxe si impozite. Dar cel mai sanatos principiu ar fi fost - si poate ar trebui sa ne gandim, nu anul acesta, ci mai tarziu - la o alta forma de impozitare.
Fiecare venit, indiferent de unde provine - din salariu, din contract civil, din prestari de servicii, din drepturi de autor, din PFA sau din alte venituri - trebuie impozitat unitar, cu 16 la suta, si atunci nu exista nicio discutie. Si trebuie platite, dupa fiecare venit, asigurarile de sanatate si alte dari catre stat", a spus ministrul.
In acest context, ministrul Culturii a apreciat ca astfel n-ar mai fi avut loc de discutii, "de foarte... mai mult
Duminica, 29 August 2010, ora 00:34
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, ca va insista ca prevederea prin care impozitele pe jocurile de noroc sa contribuie la finantarea Culturii, care a functionat pana in 2009, sa fie reintrodusa in perioada urmatoare.Declaratia a fost facuta la intrevederea cu ministrul Culturii din Ungaria, Istvan Hiller, organizata cu prilejul inaugurarii noului sediu al Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti.
"In Ungaria exista o lege conform careia operatorii jocurilor de noroc, mai precis unul dintre jocurile Loteriei, contribuie la finantarea culturii cu 90% din totalul impozitului platit catre stat.
Este o suma importanta, 10 miliarde de forinti, suma de care dispune cultura si in acest timp de criza financiara", a spus Hiller.
Kelemen Hunor a precizat ca, pana anul trecut, exista si in Romania o reglementare asemanatoare, de care a beneficiat programul de restaurare a monumentelor, cel al achizitiilor de carti pentru bibliotecile publice si productia de film, adaugand ca va insista ca aceasta prevedere, care a constituit un sprijin financiar semnificativ al culturii, sa fie reintrodusa.
Cu acelasi prilej, cei doi ministri de resort au decis reinnoirea acordului de colaborare bilaterala dintre Romania si Ungaria si largirea acestuia cu un calendar concret al actiunilor culturale comune.
Totodata, au cazut de acord si asupra constituirii unui grup comun de lucru care va elabora textul acordului ce urmeaza sa fie semnat in a doua parte a anului 2010.... mai mult
Sambata, 20 Februarie 2010, ora 02:07
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune intr-un interviu pentru NewsIn ca, in opinia sa, nu li se poate impune creatorilor sa plateasca CAS pe toate drepturile de autor si ca, pe de alta parte, lucreaza la un proiect de act normativ prin care Cultura sa beneficieze, din 2011, de 1% din PIB.Care este punctul dumneavoastra de vedere in problema posibilei plati a CAS si pentru contractele pe drepturi de autor, care a starnit reactii de nemultumire virulente in randul lumii artistice?Eu cred ca am trait cu totii un moment de nervozitate excesiva. Cred, insa, ca se va ajunge la o solutie rationala, pentru ca nu poti impune creatorilor sa plateasca pe toate drepturile de autor. Principiul contributivitatii este corect, dar tot corect este ca sa lasam la latitudinea creatorilor alegerea sursei de venit din care sa plateasca.Problema drepturilor de autor asupra lucrarilor unui artist care a incetat din viata a generat, in ultima perioada, numeroase scandaluri, printre care cele legate de operele lui George Calinescu si Mihail Sebastian. Cum vedeti problema protejarii drepturilor de autor in astfel de cazuri? Este nevoie de modificari legislative, cel putin la nivelul duratei de protejare dupa moartea autorului?
Eu sunt din principiu pentru stabilitatea legislatiei. E bine sa masori de zece ori si sa tai o singura data. O lege trebuie gandita astfel incat sa asigure reglementarea unui domeniu pe o perioada cat mai lunga de timp.
In privinta legislatiei privind drepturile de autor... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 15:06