Ambasadorul Kazahstanului la Bucuresti, Nurbakh Rustemov, a afirmat, intr-o intalnire cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ca au fost initiate discutii cu o companie romaneasca pentru exportul de bovine Angus, iar oficialul roman a aratat ca analizeaza oportunitatea de a efectua o vizita la Astana, pentru intarirea relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), remis, joi, AGERPRES, in data de 15 ianuarie 2020, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros, l-a primit la sediul institutiei pe ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania, ES Nurbakh Rustemov. La intalnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, precum si directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.
Scopul intalnirii a fost de a discuta subiecte ce vizeaza dezvoltarea relatiilor de cooperare bilaterala, intensificarea schimburilor comerciale intre cele doua tari, colaborarea in domeniul agricol si invatamantul universitar agricol, exportul de animale in Kazahstan, cooperarea pentru transferul de tehnologie agrara si posibilitatea initierii unor parteneriate intre oamenii de afaceri interesati de potentialul pe care il ofera Kazahstanul in domeniul agricol.
In cadrul discutiilor, Oros a apreciat ca Republica Kazahstan este un partener important al Romaniei in sectorul industrial si energetic si si-a exprimat speranta ca impreuna sa fie identificate solutii... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 14:32
Grupul Bank of New York Mellon a decis sa inghete active in valoare de 22 de miliarde de dolari apartinand Fondului National Suveran din Kazahstan, ca urmare a unui proces demarat de Anatolie Stati, considerat cel mai bogat om din Republica Moldova, si companiile sale impotriva Guvernului kazah, a declarat joi pentru Reuters o sursa din apropierea acestui dosar.
In replica, Banca Nationala din Kazahstan a demarat o actiune juridica impotriva BNY Mellon iar un tribunal britanic urmeaza sa ia o hotarare in acest caz in cursul zilei de joi, a adaugat sursa citata de Reuters.
Fondul National Suveran din Kazahstan este alimentat de veniturile realizate din exporturile de petrol ale Kazahstanului si poate fi utilizat ca un instrument de finantare a statului in cazuri de urgenta. Activele inghetate de BNY Mellon reprezinta aproximativ 40% din totalul activelor fondului.
Disputa dintre Anatolie Stati, fiul sau Gabriel, doua companii controlate de familia Stati si statul kazah dureaza de mai multi ani si implica procese demarate la mai multe tribunale.
Omul de afaceri moldovean, care a investit in industria de petrol si gaze din Kazahstan, sustine ca atat el cat si fiul sau au fost hartuiti de statul kazah pentru a-i forta sa isi vanda ieftin investitiile.
Cei doi sustin ca valoarea investitiilor lor a fost afectata in mod negativ de practicile autoritatilor kazahe, acuzatii dezmintite de oficialii kazahi.
In luna octombrie, Kazahstanul a demarat o actiune... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 14:12
Politia din Kazahstan a pus batista pe tambal dupa ce mai multi jucatori ai echipei nationale au fost jefuiti inaintea meciului de marti.
Politistii sositi la hotel au sustinut ca nu au putut identifica niciun hot pe camerele de supraveghere.
In cele din urma, sesizand atitudinea politiei locale, FRF a renuntat sa mai faca plangere intrucat acest lucru ar fi insemnat ca jucatorii sa fie audiati timp de mai multe ore.
"Nu s-a aflat cine a furat banii si toate obiectele. Oricum, nu ne faceam sperante. Ar trebui facute celebrele anchete ale politiei, in care au nevoie de hartii, de cercetari, s-au uitat pe camere, dar ...citeste mai departe despre "Jucatorii nationalei, jefuiti in Kazahstan: Cum a "finalizat" politia locala acest caz" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 09:00
BERD analizeaza acordarea unui imprumut in valoare de pana la 200 de milioane de dolari diviziei din Kazahstan a grupului OMV Petrom, Kom Munai, pentru cheltuieli de capital si refinantarea unor imprumuturi.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza ca imprumutul, care va fi partial sindicalizat, va fi garantat de OMV Petrom, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.
Conducerea BERD urmeaza sa discute imprumutul in luna iulie.
Kom Munai detine licenta de exploatare a zacamantului de hidrocarburi Komsomolskoye din Kazahstan. Imprumutul va fi folosit de Kom Munai pentru finantarea cheltuielilor de capital necesare sustinerii si extinderii productiei exploatarii Komsomolskoye, precum si pentru refinantarea imprumuturilor primite de la companii din cadrul Petrom Group.
OMV Petrom este cea mai mare compaie de petrol si gaze din Romania, realizand aproape toata productia de petrol din tara si aproximativ jumatate din cea de gaze naturale.
Actionarii OMV Petrom sunt grupul austriac OMV (51,01%), statul roman (20,64%), Fondul Proprietatea (18,99%), restul de 9,36% din actiuni fiind listate la bursa. mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 08:40
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream, sustine Guvernul intr-un comunicat.
Subiectul a fost discutat in intalnirea avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, cu omologul sau, Serik Ahmetov, si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, cat si presedintele Kazmunaigaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se afirma in comunicat.
Sursa citata mai transmite ca partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.
Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensa" a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti, se mai arata in comunicat.
Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:41
Louis Vuitton deschide saptamana aceasta primul sau magazin din Kazahstan, in orasul Almaty.
Noul magazin se va afla in cadrul Esentai Park Mall, unde se gaseste si magazinul de lux Saks Fifth Avenue, operat de catre o firma de bijuterii locala si un retailer de ceasuri, potrivit CPP-Luxury.
Magazinul va avea o suprafata de 250 metri patrati si va oferi haine pentru femei si barbati, accesorii, pantofi si bijuterii.
Si brandurile Prada si Dior au anuntat ca vor deschide magazine in cadrul Esentai Park Mall.
In 2012, Louis Vuitton a fost numit cel mai valoros brand de lux din lume pentru al saptelea an consecutiv.
Louis Vuitton, cel mai valoros brand de lux din lume
Brandul, detinut de multinationala franceza LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, valoreaza 25,9 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 7% comparativ cu 2011. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 18:37
Statul kazah este pregatit sa imprumute patru miliarde de dolari companiei KazMunaiGaz (KMG), pe care o controleaza, inclusiv pentru refinantarea unor datorii legate de proiecte Rompetrol, a declarat vineri seful fondului suveran Samruk-Kazina, Umirzak Shukeiev.
"In ultimele luni, fondul a pregatit propuneri de finantare a (proiectelor, n.r.) KMG printr-o emisiune de obligatiuni a Fondului National in valoare de 4 miliarde de dolari si cu maturitate in 2015", a spus Shukeiev intr-o conferinta de presa.
Fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni vor fi folosite "in principal pentru a refinanta datorii legate de proiecte de la Kashagan si ale Rompetrol, imbunatatind semnificativ situatia financiara a KMG", a spus el.
Kazahstanul a devenit in 2005 partener in proiectul Kashagan, de la Marea Caspica, cel mai mare zacamant petrolifer descoperit incepand din anii '60. Statul kazah detine 16,8% din proiect. Kashagan ar trebui sa inceapa productia de petrol la sfarsitul acestui an sau in primele luni din 2013.
KMG a preluat Rompetrol in 2007. In martie anul trecut, compania a anuntat ca a investit circa 800 de milioane de dolari pentru modernizarea Rompetrol si intentioneaza sa finalizeze procesul in 2012.
Shukeiev a declarat ca propunerile de imprumuturi de la fondul suveran, care controleaza active de stat in valoare de 90 miliarde de dolari, trebuie aprobate de Consiliul de Politica Economica, un organism consultativ condus de premierul Kazahstanului si din... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 20:39
Kazahstanul este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei in Asia Centrala si in aceasta calitate cele doua tari reprezinta o punte intre Europa si regiunea Asiei Centrale, a afirmat ambasadorul roman in Kazahstan, Emil Rapcea.
"KazMunaiGas detine cea mai mare companie de petrol din Europa de Est, Rompetrol. Petrolul kazah trece prin Rompetrol si astfel Romania joaca un rol important in aprovizionarea Uniunii Europene cu produse energetice. Kazahstanul transporta petrol catre Europa pe cea mai scurta ruta prin Marea Caspica si Marea Neagra. In plus, Kazahstanul si Romania sunt cei mai importanti parteneri si o punte intre Europa si regiunea Asiei Centrale", a afirmat Rapcea, intr-un interviu pentru agentia de presa Kazinform, preluat miercuri de Gazeta.KZ.
Intrebat care sunt perspectivele de dezvoltare in continuare a relatiilor dintre cele doua tari si despre cooperarea dintre Kazahstan si UE, Rapcea a amintit ca presedintele Nursultan Nazarbaev a vizitat Romania in 2007 si s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu.
"A fost o vizita orientata economic, incununata de succes. Romania a fost una dintre primele tari care au sprijinit candidatura Kazahstanului la presedintia OSCE in 2010. Presedintii au semnat apoi cinci acorduri de cooperare. Seful statului roman a luat parte la summitul OSCE de la Astana, la inceputul lunii decembrie 2010", a relevat diplomatul roman.
Cresterea rapida a cifrei de afaceri ilustreaza succesul relatiilor dintre cele... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 10:47
Rusia, Belarusul si Kazahstanul ar putea introduce o moneda unica in viitor, in cadrul Uniunii economice eurasiatice, o noua entitate menita sa promoveze cooperarea cu Europa si cu regiunea Asia-Pacific, a anuntat joi Vladimir Putin.
"Cred ca vom ajunge la un nivel (de integrare - n.r.) in urma procesului de negociere si vom gasi un compromis pentru a putea avea o moneda comuna si conveni asupra politicilor macroeconomice", a declarat Putin in sesiunea anuala de intrebari si raspunsuri cu populatia.
In luna noiembrie, presedintii Rusiei, Belarusului si Kazahstanului au semnat o declaratie privind integrarea economica eurasiatica, o foaie de drum pentru procesele de integrare vitand crearea Uniunii economice eurasiatice, care va fi bazata pe uniunea vamala si pe spatiul economic comun al celor trei tari.
"Aceasta este o integrare reala, cu transferul unor functii catre un organism supranational. Aceasta nu este o reinviere a Uniunii Sovietice, acesta este un proces pentru a mentine deplin independenta acestor state (...), dar cu obiectivul de a spori competitivitatea noastra in economia globala, oferind un nou impuls dezvoltarii si asigurarii de standarde mai bune de trai pentru cetatenii nostri", potrivit lui Putin. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:57