Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna afirma ca chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile cu derogari, nu pe bucatele, ea adaugand ca este "o ipocrizie politica si sociala maxima" sa se vorbeasca numai de pensionarile din magistratura.
"Despre pensiile speciale si varsta de pensionare, as avea de spus intai ca este o ipocrizie politica si sociala maxima sa vorbim numai de magistratura. Reamintesc ca in vreme ce din magistratura se poate iesi la 48 de ani in cazul cel mai fericit, la Interne se poate iesi la 39 de ani. Chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile unde exista derogari, nu pe bucatele", a scris Raluca Pruna joi seara, intr-o postare pe pagina sa de facebook.
Ea adauga ca in magistratura pensionarea trebuie sa fie permisa exclusiv pentru anii de munca din sistemul judiciar si ca magistrat.
"Adica 25 de ani vechime ca judecator sau procuror - nu in avocatura, nu in diplomatie, nu la invartit hartii prin CSM in functii care nu necesita mai mult decat un bacalaureat luat pe bune. Daca anii din avocatura continua sa fie considerati vechime in magistratura, vom avea in continuare magistrati deveniti avocati si reintorsi in magistratura exact cat sa iasa la pensie de acolo si sa ia pensia speciala. Bun simt nu exista - de la avocati trecuti vreo cateva luni pe la ICCJ inainte de pensionarea din magistratura, la avocati reintorsi la parchete de pe langa judecatorii am vazut... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:07
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii in Guvernul tehnocrat Ciolos, este varianta USR/PLUS pentru conducerea acestui minister, in urma negocierilor finalizate ieri cu PNL si UDMR. Reamintim ca "alianta de centru-dreapta", formata din PNL, USR/PLUS si UDMR, s-a pus de acord asupra faptului ca viitorul premier sa fie liberalul Florin Citu.
Vlad Voiculescu a castigat un mandat de consilier general, dupa alegerile locale din aeasta toamna, fiind numele vehiculat pentru a fi desemnat viceprimar al Capitalei, din partea USR/PLUS.
Pe de alta parte, un alt minister castigat de USR/PLUS in urma negocierilor cu "alianta de centru-dreapta" este cel al Justitiei. Oficial, pentru aceasta pozitie nu a fost desemnata nicio persoana. Surse politice au declarat, insa, ca doua variante vehiculate ar fi Stelian Ion si Raluca Pruna, fost ministru al justitiei in Guvernul Ciolos. In prezent, ministerul Justitiei este condus de liberalul Catalin Predoiu.
CITESTE SI:
Ce nume se vehiculeaza pentru noul Guvern si cum si-au impartit ministerele PNL, USR-PLUS si UDMR? Scandal intre liberali: Orban, acuzat ca ar fi "lasat din mana" portofolii importante ...citeste mai departe despre "Vlad Voiculescu, varianta USR/PLUS pentru ministerul Sanatatii. Ce nume se vehiculeaza pentru Justitie, dupa ce liberalii au pierdut acest minister" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 09:15
Secretarul american al Justitiei, Bill Barr, a dat unda verde luni deschiderii de anchete privind posibile nereguli in timpul alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie despre care Donald Trump da asigurari ca au fost marcate de ''fraude'', fara a aduce insa dovezi, relateaza AFP.
Bill Barr, unul dintre ministrii cei mai loiali presedintelui in exercitiu, a subliniat ca aceasta autorizatie, trimisa procurorilor federali din toata tara, nu indica faptul ca Departamentul Justitiei are dovezi ale existentei unor situatii autentice de frauda.
''Va autorizez sa investigati acuzatii substantiale de nereguli privind voturile sau numararea buletinelor de vot inainte de certificarea alegerilor in jurisdictiile dumneavoastra, in anumite cazuri'', a scris el in documentul transmis.
''Astfel de anchete pot fi efectuate daca exista acuzatii clare si potential credibile de nereguli care, daca sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale intr-un stat'', a adaugat el.
Anchetele privind fraude electorale tin in mod normal de responsabilitatea fiecarui stat, care isi stabileste si controleaza propriile reguli electorale.
Departamentul de Justitie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, intr-o astfel de situatie pana cand numarul de voturi nu este certificat si numararea nu este completa.
Echipa de campanie a lui Donald Trump contesta rezultatele obtinute de Joe Biden in mai multe state - in primul rand in Pennsylvania si Nevada.... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 07:25
Doi judecatori ai Curtii Supreme din Marea Britanie au considerat ca numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European infirma acuzatiile avocatilor lui Alexander Adamescu prin care acestia urmareau sa arate ca procesul impotriva clientului lor este motivat politic.
Dupa ce o instanta inferioara decisese ca fiul fostului magnat, Dan Adamescu, poate fi extradat in Romania pentru a fi judecat in procesul in care este acuzat de mituirea unor judecatori de la Tribunalul Bucuresti, avocatii acestuia din urma au incercat sa aduca noi dovezi care sa domenstreze ca acesta este victima unui dosar politic.
Printre aceste dovezi s-au numarat si demiterea din fruntea DNA a Laurei Codruta Kovesi, pusa in practica de catre fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, dar si protocoalele de colaborare cu SRI. In opinia judecatorilor britanici, demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA trebuie sa fie vazuta in contextul numirii ei ulterioare in fruntea unei importante institutii europe, ceea ce face ca fundatia intregului argument al apelantului sa fie insuficienta in a sustine acuzatiile aduse.
Scurt istoric al cazului Alexander Adamescu
In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, fostul om de afaceri Dan Adamescu (care a decedat la inceputul lui 2017), a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 00:05
Guvernul si-ar putea angaja raspunderea, saptamana viitoare, pe Legile Justitiei si pe Legea privind plafoanele, a declarat joi premierul Ludovic Orban.
El a precizat ca in sedinta de maine va fi adoptat un proiect prin care Guvernul sa intre apoi in calendarul de angajare a raspunderii.
"Eu am ca obiectiv ca la sedinta de vineri sa adoptam proiectul pe care ne angajam raspunderea, sa intram in calendarul de angajare a raspunderii. Pe Justitie.
Pentru ca m-ati intrebat si de Legea plafoanelor, daca proiectul de lege va fi gata, de asemenea, intentionam sa ne angajam raspunderea in cursul saptamanii viitoare, astfel incat ulterior sa putem sa venin cu Legea bugetului", a precizat Ludovic Orban.
Intrebat daca saptamana viitoare vom avea o asumare a raspunderii pe Justitie, premierul a raspuns: "Cel putin pe Justitie".
In ceea ce priveste OUG 114, Ludovic Orban urmeaza sa mai aiba consultari cu mediul de afaceri, sindicate si parteneri sociali, iar abia apoi va stabili momentul oportun pentru angajarea raspunderii.
"OUG 114 este in curs de elaborare, mai necesita un mecanism de consultare a mediului de afaceri, a confederatiilor sindicale, a partenerilor sociali, in special o consultare si a unor entitati publice, cum este Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie si vom stabili momentul potrivit in care suntem pregatiti sa ne angajam raspunderea, dar si in privinta abrogarii prevederilor nocive ale dezastruoasei OUG 114, obiectivul nostru este sa... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 15:31
Romania trebuie sa-si consolideze sistemul de justitie pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene, numai cu o justitie puternica si impartiala putand fi asigurata o conducere dezinteresata si o stimulare a inovarii, sustine Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene, Romania trebuie sa-si intareasca sistemul de justitie, adica o evolutie contrara celei care s-a incercat in ultimii trei ani de guvernare a PSD.
Numai cu o justitie puternica si impartiala se poate asigura o conducere dezinteresata si o stimulare a inovarii (...) Stiti ca Danemarca e considerata cea mai fericita tara din lume. An de an, ies pe locul I la capitolul fericire. Danezii sarbatoresc orice, chiar si ziua de nastere a pisicii o fac cu bauturi in curte, cu steagul national arborat.
In aceeasi Danemarca, populatia este multumita sa dea statului mai mult de 50% din veniturile realizate, sub forma de impozite, ceea ce poate parea de neinteles pentru un roman, obisnuit sa perceapa statul ca pe ceva negativ. Dar este pe deplin logic pentru o societate care a gasit "coridorul ingust", intre un stat atotputernic si unul slab. In acest model, domneste increderea, si nu frica, drept fundament al relatiilor sociale", a mentionat Lazea, marti, intr-o conferinta de specialitate.
Romanii, un colectiv lipsit de solidaritate
Oficialul BNR considera ca romanii pot fi caracterizati ca un colectiv lipsit de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 18:34
Apple deschide marti o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro in Irlanda, intr-un caz de referinta in campania UE de a combate eludarea taxelor de catre companiile multinationale.
Producatorul de iPhone-uri urma sa trimita o delegatie formata din sase persoane, in frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de doua zile la Curtea Generala din Luxemburg, a doua cea mai inalta curte a UE, transmite Reuters.
In august 2016, Comisia a decis ca, in perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus in mod artificial obligatiile fiscale ale Apple pentru o perioada de peste doua decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.
Comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager s-a referit la o taxa de 0,005% platita de principala filiala a Apple din Irlanda in 2014, ca exemplu de impozit neobisnuit de mic platit de companie.
Apple ar urma sa argumenteze ca nu a facut nimic gresit, deoarece a respectat legislatia irlandeza si americana. Compania s-a folosit de argumente similare intr-o postare pe blog, dupa o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.
Producatorul iPhone va afirma in instanta ca majoritatea taxelor sunt datorate in Statele Unite pentru ca majoritatea valorii produselor sale, intre care designul, proiectarea si dezvoltarea sunt create acolo.
Irlanda, care a acuzat Comisia ca isi depaseste atributiile si incalca... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:27
Cu o zi inainte de un congres in care Viorica Dancila isi va lansa oficial candidatura pentru Cotroceni, PSD i-a prezentat si nota de plata pentru mentinerea la putere: revocarea Anei Birchall, care nu s-a indurat sa faca voia social-democratilor si sa apere Sectia Speciala. Ironic sau nu, PSD isi confirma naravul, mazilirea fiind decisa tocmai in ziua de 23 august.
Revocarea ministrului Ana Birchall a fost tinuta la sertar pentru intrunirea PSD de vineri, organizata in preambulul unui congres care parea mai degraba formal si simbolic: o scena pe care sa urce Viorica Dancila, in aplauze, si de unde sa se arate in figura ei de prezidentiabil. CEX-ul de vineri a transformat insa lansarea de sambata, de la Parlament, intr-un moment cu miza pentru partid. Aceeasi miza: Justitia.
Contextul in care PSD a decis revocarea Anei Birchall si propunere magistratului in functie Dana Girbovan e insa unul care merita lamurit:
▶ Vizita presedintelui Klaus Iohannis la Washington, unde presedintele Trump a transmis un mesaj cat de poate de clar anticoruptie;
▶ Campania electorala;
▶ Insistenta institutiilor europene, mai ales GRECO, ca Sectia Speciala condusa de Adina Florea sa fie desfiintata;
▶ Reticenta Comisiei Europene de a-i da credit Vioricai Dancila si de a o lasa sa acorde o rasplata - postul de comisar din partea Romaniei - Rovanei Plumb;
▶ Interimatele de la principalele institutii de justitie - DNA si Parchetul General.
Social-democratii s-au... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 17:26
Romania nu a pus in aplicare sau a aplicat doar partial recomandarile precedente, arata GRECO in raportul sau anual, adoptat la Strasbourg, amintind ca asteapta de la autoritatile romane autorizarea publicarii concluziilor integrale din doua rapoarte care privesc exclusiv Romania.
Romania se numara printre tarile care fac obiectul procedurii de neconformitate a GRECO, pentru nerespectarea corespunzatoare a recomandarilor din cea de-a patra runda de evaluari, arata GRECO in raportul consultat de Ziare.com.
In cursul sesiunii plenare din 17-21 iunie, GRECO a reexaminat nivelul de conformitate a tarii noastre, in doua noi rapoarte: un raport de urmarire a masurilor privind prevenirea coruptiei, la nivel de parlamentari, judecatori si procurori, si un altul care completeaza raportul intocmit in contextul evaluarii in procedura de urgenta a Romaniei, lansata in 2018, si care privea anumite aspecte ale legislatiei cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, la organizarea judiciara si la Consiliul Superior al Magistraturii, adoptata de Parlament, precum si asupra proiectelor de amendamente privind legislatia penala.
GRECO a decis ca Romania ramane neconforma, este concluzia, dar GRECO va face publice cele doua rapoarte atunci cand autoritatile romane vor autoriza publicarea, conform procedurilor.
In termeni comparativi, Romania e printre statele cu cel mai mare numar de recomandari GRECO neimplementate sau partial implementate. Turcia este prima astfel de... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 10:00