In contextul in care societatea moderna este tot mai mult o societate a informatiei si a mass-mediei, este firesc ca multi dintre copii sa viseze la o cariera in jurnalism.
Daca in urma cu multi ani de zile meseria de jurnalist nu era un obiectiv pentru cei mai multi dintre copii, odata cu expunerea in media tot mai intensa a tinerilor si chiar a copiilor, atractia pentru jurnalism a devenit tot mai mare.
Ce inseamna jurnalismul?
Fie ca deschidem televizorul, fie ca suntem pe laptop, fie ca accesam internetul de pe telefonul mobil, cu siguranta suntem asaltati din toate partile de stiri si informatii. Dincolo de canalele de informare online si televiziune sau radio mai exista si presa scrisa.
Toate aceste canale prin care informatiile ajung la noi sunt astazi tot mai mult la indemana copiilor. Insa pentru ca aceste informatii sa ajunga la noi intr-o forma cat mai clara, cat mai concisa si cat mai utila este nevoie de un jurnalist care sa "imbrace" informatiile intr-o asemenea masura incat sa ne fie utile in luarea deciziilor.
Jurnalismul se refera la toate acele activitati care implica strangerea de date si informatii, analizarea acestora, dar si verificarea lor inainte de a fi transmise publicului. Toate aceste informatii vizeaza diferite evenimente de actualitate, tendinte sau diferite persoane care sunt de interes pentru publicul larg. Ulterior, dupa strangerea, analizarea si verificarea informatiilor un jurnalist transmite informatiile respective sub... mai mult
Luni, 20 Iulie 2020, ora 12:41
Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.
Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.
Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.
Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".
"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
Organizatia ActiveWatch a transmis joi o scrisoare deschisa in care cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea scutirii de impozit pentru jurnalisti, pentru ca este "imorala" si poate "finanta propaganda politica".
Pe 11 februarie, Camera Deputatilor a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist, spune ActiveWatch.
Proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnalistilor de plata impozitului pe veniturile din salarii si drepturi de autor.
"Domnule Presedinte, va solicitam sa nu promulgati aceasta lege si sa solicitati Parlamentului reexaminarea ei", este indemnul organizatiei de drepturile omului care militeaza pentru comunicarea libera in interes public.
Reprezentantii ActiveWatch considera ca proiectul a fost initiat in baza unor motive "care nu ofera nicio informatie de substanta".
Solutia propusa pentru salvarea mass-media - de asemenea, in absenta oricaror date care sa o sustina - este scutirea de la plata impozitelor a doua categorii profesionale: jurnalistii, respectiv tehnicienii in radiodifuziune si televiziune. In primul din cele doua articole ale Legii este redefinita profesia de jurnalist, intr-un mod care prezinta suficiente ambiguitati pentru a fi considerat o invitatie la abuz.
Pe traseul parlamentar, proiectul de lege a fost avizat negativ de guvern si de toate comisiile parlamentare in care a fost dezbatut. Ajuns in plenul Camerei Deputatilor... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 12:30
Propunerea legislativa care prevede ca jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune sunt scutiti de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor si din drepturile de proprietate intelectuala, a trecut marti de Camera Deputatilor, decizionala.
Urmeaza ca legea sa fie trimisa acum catre presedintele Klaus Iohannis la promulgare.
Au fost 174 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 91 de abtineri.
Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost initiata de deputatul PSD Valeriu Steriu si semnata de 27 de parlamentari PSD, ALDE si PMP.
Astfel, potrivit proiectului, la articolul 7 din Codul Fiscal va fi introdusa definitia activitatii de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor".
Totodata, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) - (3),... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:17
O retea de activisti conservatori, aliati ai presedintelui SUA Donald Trump, a declansat o ampla operatiune de discreditare a organizatiilor de stiri si jurnalistilor considerati ostili liderului de la Casa Alba. Activistii isi propun sa publice informatii ce vor afecta imaginea tuturor celor care scriu in registru negativ despre Donald Trump.
Grupul a lansat deja informatii compromitatoare despre jurnalisti de la CNN, Washington Post si New York Times - trei organizatii media care l-au investigat "agresiv" pe Trump.
New York Times relateaza ca aceasta campanie a conservatorilor, care a fost descrisa in detaliu de patru persoane familiare cu operatiunea, este cel mai recent efort al presedintelui Trump si al aliatilor sai "de a submina influenta relatarilor legitime de presa".
Grupul a analizat postari din mediul online si declaratii facute de jurnalisti in ultimii zece ani, au precizat sursele.
Doar o parte din ceea ce sustine reteaua ca a descoperit a ajuns deja la urechile americanilor, urmand ca mai multe informatii sa fie dezvaluite pe masura ce se apropie alegerile din 2020. Activistii au informatii nu numai despre jurnalisti, ci si despre familiile acestora, in special membrii care activeaza in domeniul politic, dar si activisti liberali sau alti opozanti ai presedintelui Trump.
Nu se stie exact ce informatii au obtinut activistii pro-Trump, insa ce s-a publicat pana acum - desi sunt informatii scoase din context sau prezentate intr-un mod inselator -... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 11:56
Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind, impreuna cu filiala sa din Societatea Romana de Televiziune, MediaSind TVR, au depus luni la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata a conducerii TVR pentru nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Munca, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Reprezentantii sindicatului semnaleaza ca inca din data de 1 februarie 2019 Filiala MediaSind - TVR a condamnat nerespectarea Contractului Colectiv de Munca de catre conducerea institutiei si a cerut clarificari in legatura cu afirmatiile presedintelui - director general, Doina Gradea, referitoare la o intelegere cu sindicatul "asa-zis reprezentativ", SPUSTv, privind eludarea unei clauze contractuale.
Potrivit MediaSind, refuzul presedintelui-director general de a prezenta Consiliului de Administratie situatia primelor acordate angajatilor in anul 2018 - refuz sustinut in sedinta din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezinta o forma grava de incalcare de catre conducerea TVR a Contractului Colectiv de Munca, Sectiunea a II-a (Alte drepturi salariale), Art. 108 (1): "Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de exceptie, din fondul constituit lunar in acest scop in cuantum de 2% din fondul de salarii prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat (...) . In aceste conditii se va publica pe reteaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordata cu acest titlu si justificarea acordarii premiului".... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 12:41
BBC a depus o plangere oficiala la Ministerul rus de Externe dupa ce o lista cu 44 de angajati ai grupului britanic care lucreaza in Rusia, inclusiv cu date personale, a fost publicata online.
Numele complete si fotografiile celor 44 de jurnalisti au fost publicate online de For Mother Russia pe 25 decembrie. Lista a aparut si pe site-urile pikabu.ru si segodnya.ru.
Majoritatea dintre cei 44 sunt cetateni rusi care lucreaza pentru BBC World Service.
Segodnya.ru a sustinut ca mass-media occidentala a publicat recent o lista similata cu jurnalisti rusi.
BBC sustine insa ca nu a publicat o astfel de lista.
Aparent, site-ul rus face referire la un articol din Sunday Times in care au fost incluse numele si fotografiile a opt membri din staff-ul britanic al Sputnik, agentie de presa rusa sustinuta de Kremlin. Sputnik are un avanpost in Edinburgh.
Legat de articolul din Sunday Times, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anuntat ca diplomatii rusi vor raspunde cu aceeasi moneda.
Dezvaluirea detaliilor despre jurnalistii care lucreaza pentru BBC vine la mai putin de o saptamana dupa ce Ofcom, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie, a decis ca televiziunea rusa de stat RT a incalcat regulile privind impartialitatea.
In replica, Roskomnadzor, autoritatea care reglementeaza audiovizualul in Federatia Rusa, a anuntat ca va face verificari pentru a determina daca postul BBC se supune regulilor din... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 17:37
Deputatul PSD Valeriu Steriu anunta ca depune o initiativa legislativa prin care jurnalistii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, apreciind ca proiectul sau ar fi un "balon de oxigen" pentru domeniul presei.
Concret, jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune ar putea fi inclusi in categoria profesiilor care beneficiaza deja de scutire de la plata impozitului pe venit in Codul Fiscal.
"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala", a declarat Valeriu Steriu intr-un interviu acordat News.ro, invocand fenomenul fake news si riscul ca presa sa fie "invadata de oameni care vor like-uri, rating".
"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala. Cred ca sunt cateva mii de jurnalisti in Romania acum. Ma uit cu regret la jurnalistii de investigatie din trecut care faceau niste anchete ample si reuseau sa dezvaluie lucruri. (...)
Evident, jurnalistii sunt tot mai putin motivati de niste bugete de publicitate care, prin patronul de presa, pleaca spre cel angajat. Vad trusturi de presa care fie intra in faliment, fie in scandaluri de evaziune, vad investitori care isi inchid operatiunile pe presa, vad mai putina presa independenta - si asta mi se pare cel mai grav.
Punand cap la cap toate acestea, am vazut ce se poate face la nivelul fiecarui jurnalist, angajat intr-un grup de presa. (...) M-am gandit ce putem gasi ca forma prin care niciuna dintre cele trei parti -... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:08
Senatorii americani au votat, joi, o rezolutie prin care recomanda SUA sa puna capat asistentei acordate Arabiei Saudite pentru razboiul din Yemen si sa ceara in mod direct invinuirea printului mostenitor Mohammed bin Salman pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Votul de ieri din Senatul SUA a venit la doua luni dupa ce jurnalistul saudit a fost ucis la consulatul dinIstanbul si dupa ce Donald Trump s-a eschivat permanent in legatura cu cei responsabili.
Oficialii americani de informatii au concluzionat ca bin Salman trebuie sa fi avut cel putin cunostinta de complot, relateaza Associated Press.
Prin aceasta rezolutie, adoptata in unanimitate, Senatul considera ca printul este "responsabil pentru crima" si solicita Guvernului Arabiei Saudite sa "asigure raspunderea adecvata".
Senatorii au votat 56-41 si recomanda incetarea sustinerii razboiului din Yemen, un afront direct la capacitatile puterii de razboi ale administratiei.
De asemenea, rezolutia numeste razboiul din Yemen o "criza umanitara" si cere ca toate partile sa caute o incetare imediata a focului.
Amintim ca Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic al puterii de la Riad si colaborator al cotidianului Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie in consulatul saudit din Istanbul.
Citeste si:
Ultimele cuvinte ale jurnalistului Jamal KhashoggiCazul Khashoggi: Donald Trump ar putea da socoteala in fata politicienilor americani pentru deciziile luateTrump anunta ca are inregistrarea... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 09:24