Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Sorin-Dan Mihalache, intrucat acesta a exercitat, simultan, atat functia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cat si functia de administrator in cadrul S.C. Dib Media Consultancy S.R.L.
Sorin-Dan Mihalache si-a exercitat functia de Secretar General Adjunct al Guvernului cu rang de Secretar de Stat incepand cu data de 10.05.2012, iar in perioada 10.03.2010 - 08.06.2012 a detinut functia de administrator in cadrul S.C. Dib Media Consultancy S.R.L., conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului, se arata intr-un comunicat al Agentiei.
Astfel, Sorin-Dan Mihalache s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 10.05.2012 - 08.06.2012, deoarece a ocupat ambele functii simultan.
Conform prevederilor legale, persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate, respectiv cea de Secretar General Adjunct al Guvernului, asimilata functiei de secretar de stat, este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.
Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:36
Traian Basescu le-a spus noilor ministri, dupa ce acestia au depus juramantul, ca se asteapta ca noul Guvern sa continue ceea ce s-a facut bun in reforma statului si ca doreste ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative s afie promovate pana la alegerile din noiembrie.
Recesiunea a aparut la orizont in 10 state in zona euro in care Romania exporta preponderent, a spus Traian Basescu.
"M-as astepta la o continuare a ceea ce s-a facut bun in reforma statului. Poate ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegerile din noiembrie", a spus presedintele.
"M-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie. In ultimii ani in procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislatie care au fost asezate pe o legislatie moderna: noua lege a salarizarii, legea pensiilor, cele patru coduri si legile de aplicare a codurilor pentru justitie, legea educatiei si codul muncii".
Basescu a amintit ca in ultimii ani s-a ajuns la o izolare a institutiilor statului de partide: Parchetul General, DNA, Serviciile de Informatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Sunt niste castiguri extraordinare, prin faptul ca aceste institutii nu au mai fost o anexa a partidelor aflate la guvernare", a afirmat Basescu.
"Ma astept sa gasiti solutii de creare de locuri de munca. Foarte multi cred ca nu acesta ar fi cel mai important lucru. Deficitele structurale majore la fondul de pensii si la fondul de sanatate... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 23:16