Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, duminica seara, ca UE a avut "multa rabdare" cu britanicii in cazul Brexit-ului, dar ca aceasta este pe cale sa se epuizeze.
"Cu prietenii nostri britanici am avut multa rabdare, dar chiar si rabdarea se epuizeaza. As dori ca in cateva ore sau zile Marea Britanie sa ajunga la un acord in privinta caii de urmat" a afirmat Jean-Claude Juncker, invitat la o emisiune a postului public de televiziune Rai 1, informeaza AFP.
"Pana in ziua de azi stim la ce a spus nu parlamentul britanic, dar nu stim la ce spune da", a adaugat presedintele Comisiei Europene.
Referitor la organizarea unui nou referendum, Juncker a declarat ca "este o chestiune care ii priveste exclusiv pe britanici (...) . Ei trebuie sa decida ce instrumente vor utiliza pentru a ajunge la capatul acestui proces".
Intrebat asupra pozitiei Italiei in privinta problemei migratiei, Jean-Claude Juncker a afirmat ca institutia Comisiei Europene a "ajutat mult" din punct de vedere financiar Italia.
Autoritatile de la Roma, aminteste AFP, considera ca Italia nu a beneficiat suficient de solidaritatea celorlalte state membre ale UE pentru a gestiona influxul masiv de migranti care ajunge pe tarmurile sale.
Guvernul populist italian si ministrul acestuia de Interne, Matteo Salvini, la putere din iunie 2018, au decis sa nu permita accesul in porturile sale pentru navele care acorda ajutor migrantilor in apele Marii Mediterane. Numarul... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 09:18
Premierul britanic, Theresa May, nu va solicita o amanare de lunga durata a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, stabilita initial pentru 29 martie.
"Prim-ministrul nu va cere o amanare lunga. Este justificat sa se acorde putin mai mult timp Parlamentului pentru a se pune de acord asupra unei solutii", a declarat o sursa din Downing Street, transmit Reuters si AFP.
Informatia nu a fost confirmata de cabinetul sefei executivului britanic.
Pe de alta parte, Bruxelles-ul a facut multe concesii Regatului Unit in ceea ce priveste retragerea din Uniunea Europeana si nu poate oferi mai mult, a spus, miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de postul national de radio din Germania.
"Nu vor fi renegocieri, nu vor fi noi negocieri, nu vor fi alte garantii in afara celor deja acordate". "Am venit intensiv in intampinarea Regatului Unit, nu poate fi vorba de mai mult", a declarat el.
Marti, purtatorul de cuvant al Theresei May indicase ca lidera conservatoare ii va "scrie lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European, pe subiectul extinderii articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana, in virtutea caruia data Brexit-ului a fost fixata pentru 29 martie".
In absenta amanarii, singurul scenariu ramane cel al unui "divort" brutal intre Regatul Unit si UE, acordul de retragere incheiat de negociatorii britanici si europeni fiind deja respins de doua ori de legislativul de la Londra.
Executivul britanic poate solicita... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 11:49
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca intentia celor 27 membri ai UE in relatia cu Marea Britanie nu este de a mentine aceasta tara in interiorul Uniunii Europene cu orice pret, ceea ce se doreste de fapt fiind claritate in privinta viitoarelor relatii.
"S-a insinuat ca obiectivul nostru este sa mentinem Marea Britanie in Uniunea Europeana cu orice pret. Nu aceasta ne este intentia. Noi nu dorim decat claritate cu privire la viitoarele relatii. Si respectam rezultatul referendumului", a declarat Juncker intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul german Welt am Sonntag, citat de agentiile EFE si dpa.
Juncker aminteste ca "nu noi am lasat Marea Britanie, Marea Britanie este cea care lasa Uniunea Europeana". Seful Comisiei Europene considera ca "nu este deloc rezonabil din partea opiniei publice britanice sa creada ca doar Uniunii Europene ii revine sarcina sa propuna o solutie la toate problemele britanice viitoare".
"Rugamintea mea este urmatoarea: puneti-va de acord si apoi spuneti-ne ce vreti. Sunt deja luni bune de cand aveti pe masa propunerile noastre", a avertizat Juncker, referindu-se la Brexit, si a adaugat ca, in conditiile in care "Camera Comunelor sustine acordul privind Brexit-ul la jumatatea lunii ianuarie (votul asupra acordului privind Brexit-ul este programat in Camera Comunelor la 15 ianuarie 2019 - n.r.), atunci vom incepe sa pregatim inca de a doua zi viitoarea relatie intre Marea Britanie si Uniunea... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 20:56
Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May va reduce productia economica a Marii Britanii pe parcursul urmatorului deceniu, comparativ cu apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor economisti.
Acest acord va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu ramanerea in Uniunea Europeana, potrivit unui grup de cercetatori coordonat de economistul Jonathan Portes. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu pana la 8,7%, scrie Bloomberg.
Economiile obtinute din contributiile la bugetul UE vor compensa doar o mica parte din daunele provocate economiei, potrivit unei analize efectuate de Centre for Economic Performance (Centrul pentru Performante Economice) si institutul de cercetari The UK in a Changing Europe (Marea Britanie intr-o Economie in Schimbare).
Acordul pentru Brexit va reduce si fondurile disponibile pentru serviciile publice.
Barierele comerciale si reducerea numarului de muncitori imigranti "vor face ca Marea Britanie sa fie semnificativ mai mica decat ar fi fost fara Brexit, pe termen mediu si lung", a spus Porter.
"Asta va insemna taxe sau cheltuieli publice mai mari", a adaugat acesta.
Economistii au explicat ca au mentinut marja mare a estimarii referitoare la PIB din cauza incertitudinillor foarte mari.
PIB-ul va fi mai mic cu 0,4% - 1,8% cu acordul lui May si cu 1% - 3,1% in lipsa unui acord, potrivit studiului.
Parlamentarii britanici vor analiza mai multe astfel de date,... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:46
In Marea Britanie locuiesc aproape 411,000 de cetateni romani, acestia reprezentand a doua comunitate europeana din regat, dupa cea poloneza.
In contextul in care liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminica in cadrul unui summit extraordinar acordul privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum si declaratia care schiteaza relatia post-Brexit cu Londra, MAE vine cu precizari.
"Acordul de retragere andosat astazi de catre liderii statelor membre UE27 prevede in art. 9-39 cadrul juridic aplicabil cetatenilor europeni rezidenti in Marea Britanie si cetatenilor britanici rezidenti in UE27.
Astfel, Acordul de retragere garanteaza protejarea drepturilor tuturor cetatenilor romani stabiliti in prezent in Marea Britanie, precum si ale cetatenilor romani care se vor stabili in aceasta tara pana la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranzitie).
Practic, atat cetatenii romanii, cat si membrii de familie ai acestora vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana dupa data de 29 martie 2019 (data retragerii Marii Britanii din UE) ", transmite Ministerul Afacerilor Externe, potrivit ProTV.
De asemenea, acordul garanteaza romanilor certitudine in ce priveste, printre altele, pensiile si asigurarile medicale. Insa pentru a beneficia in continuare de drepturi, romanii trebuie sa depuna o cerere online pentru a obtine un nou statut special.
Procedura urmeaza sa fie disponibila din 30 martie 2019.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 09:22
Premierul britanic Theresa May a recunoscut vineri ca tara sa nu va obtine tot ceea ce vrea in negocierile cu privire la iesirea din Uniunea Europeana (UE), pledand totodata in favoarea unui acord de liber-schimb "cat mai larg posibil".
"Trebuie sa recunoastem ca sunt niste negocieri si ca niciunul dintre noi nu va primi exact ceea ce vrea", a declarat May intr-un discurs sustinut la Londra, in care ea a evocat pentru prima oara consecintele economice concrete ale plecarii din UE si cateva "realitati dure", relateaza AFP.
Ea a spus ca vrea un "acord cat mai larg posibil", "care sa acopere cat mai multe sectoare si o cooperare mai mare decat orice alt acord de liber-schimb care exista in lume azi". Insa a recunoscut ca dupa parasirea pietei unice "viata va fi diferita".
"Ea a recunoscut ca abordarea sa va reduce accesul pe care-l avem pe pietele europene", a reactionat liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn.
La randul sau, negociatorul sef al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a salutat "claritatea" discursului lui May, in care observa "recunoasterea compromisului" ce "va clarifica liniile directoare" ale negocierilor pregatite de catre Cei 27.
Insa liderul europarlamentarilor conservatori din cadrul PPE Manfred Weber s-a declarat "si mai ingrijorat".
"Nu vad cum vom putea sa incheiem un acord asupra Brexitului, daca Guvernul britanic continua sa faca pe strutul in acest fel", a comentat pe Twitter Weber, care face parte din aceeasi familie politica... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 22:47
Britanicii au votat, joi, intr-un referendum istoric, cu un scor de 51,9% la 48,1%, pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana. Acum, liderii europeni cer Regatului Unit sa demareze cat mai repede procedurile pentru iesirea din blocul comunitar si lanseaza un avertisment transant: nu va fi nicio negociere!
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj ferm Londrei: "Nu va mai fi nicio negociere!". Acesta a cerut Marii Britanii sa lanseze procedura de parasire a blocului comunitar "cat mai rapid posibil, chiar daca este dureros".
"Germania si Franta ar trebui sa adopte pozitii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau sa fie clar, evident, pentru toata lumea, ca procesul incertitudinii in care am intrat nu trebuie sa dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie sa fie accelerate", a spus seful executivului comunitar.
Si presedintele ...citeste mai departe despre "Marea Britanie divorteaza de UE. Junker e radical: Sa plece cat mai repede!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:26
In cazul in care se confirma victoria Brexitului in referendumul britanic, UE urmeaza sa plonjeze vineri dimineata intr-o intensa secventa de reuniuni, cu scopul de a stabili un nou tel europenilor si de a se pregati pentru a continua fara Regatul Unit.
Si cel mai probabil Marea Britanie paraseste UE. Rezultatele oficiale partiale arata in acest moment o victorie clara a taberei Brexit: 52% dintre britanici au spus ca vor sa iasa din Blocul comunitar, fata de 48% care au vrut sa ramana.
Asigurarea pietelor
O comunicare a Bancii Centrale Europene (BCE) in vederea asigurarii pietelor si mediilor economice este asteptata vineri dimineata. Inainte de referendumul britanic, al carui rezultat ingrijora pietele, BCE s-a declarat "pregatita" sa faca fata "tutror situatiilor neprevazute", indiferent de rezultat.
Citeste toate informatiile despre Brexit
Mobilizarea liderilor UE
Presedintii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Parlamentului European (PE) Martin Schulz si ...citeste mai departe despre "Noua lucruri pe care UE intentioneaza sa le faca in cazul unei victorii a Brexit-ului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 08:17
Niciun lider european nu este satisfacut in acest stadiu de propunerile prezentate de Bruxelles pentru a evita o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, asa-numitul "Brexit", au declarat joi surse apropiate de negocieri.
Primele reactii din capitalele europene arata ca "nimeni nu este satisfacut" de compromisul propus marti de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in privinta caruia seful guvernului britanic David Cameron spera sa obtina un acord la viitorul summit al Celor 28, a declarat un responsabil european sub acoperirea anonimatului, potrivit AFP.
Aceasta lipsa de satisfactie de pana acum poate fi un semn ca se poate vorbi de un compromis echilibrat si echitabil, dar si ca va fi dificil de ajuns la un acord la summitul european de la 18-19 februarie, a adaugat aceasta sursa.
O alta sursa europeana a declarat ca Spania in special reproseaza Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker ca nu a fost suficient de ferma in ceea ce priveste solicitarea ...citeste mai departe despre "Brexit: Liderii europeni nu sunt multumiti de "frana de urgenta" propusa de Consiliul European (surse)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 07:34