Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, duminica seara, ca UE a avut "multa rabdare" cu britanicii in cazul Brexit-ului, dar ca aceasta este pe cale sa se epuizeze.
"Cu prietenii nostri britanici am avut multa rabdare, dar chiar si rabdarea se epuizeaza. As dori ca in cateva ore sau zile Marea Britanie sa ajunga la un acord in privinta caii de urmat" a afirmat Jean-Claude Juncker, invitat la o emisiune a postului public de televiziune Rai 1, informeaza AFP.
"Pana in ziua de azi stim la ce a spus nu parlamentul britanic, dar nu stim la ce spune da", a adaugat presedintele Comisiei Europene.
Referitor la organizarea unui nou referendum, Juncker a declarat ca "este o chestiune care ii priveste exclusiv pe britanici (...) . Ei trebuie sa decida ce instrumente vor utiliza pentru a ajunge la capatul acestui proces".
Intrebat asupra pozitiei Italiei in privinta problemei migratiei, Jean-Claude Juncker a afirmat ca institutia Comisiei Europene a "ajutat mult" din punct de vedere financiar Italia.
Autoritatile de la Roma, aminteste AFP, considera ca Italia nu a beneficiat suficient de solidaritatea celorlalte state membre ale UE pentru a gestiona influxul masiv de migranti care ajunge pe tarmurile sale.
Guvernul populist italian si ministrul acestuia de Interne, Matteo Salvini, la putere din iunie 2018, au decis sa nu permita accesul in porturile sale pentru navele care acorda ajutor migrantilor in apele Marii Mediterane. Numarul... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 09:18
In ce cheie trebuie inteles importantul discurs cu privire la viitorul UE rostit de seful Comisiei Europene? Cum sunt vazute initiativele lui Jean-Claude Juncker in Vest, spre deosebire de Est? Cui pe cui se scoate?
Ecourile cuvantarii tactic si strategic aparent cruciale, rostite de demnitarul luxemburghez aflat la carma executivului european, sunt impartite. Una s-a auzit la Bucuresti, altceva la Varsovia si cu totul alte chestii s-au decelat la Berlin si Paris.
Opozitiile de stanga din Polonia si Ungaria se tem de izolare dupa discursul lui Juncker. Pentru romani si bulgari, bucolica viziune de viitor elaborata de seful CE e doldora de miere. Nu mai putin dulce e pentru presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, elevul model pe care, vadit si salutar, Juncker vrea sa-l incurajeze si sa-l rasplateasca, aratand astfel est-europenilor ca la Bruxelles, Berlin si Paris nu se manuieste doar biciul.
Dupa desfatarea prilejuita de inghitirea mierei urmeaza, insa, vorba lui Petru Popescu, "glontul patriei". Sau, mai precis, amaruiul hapului administrat de analisti lucizi.
Capcanele si inadvertentele
Care sesizeaza capcanele si inadvertentele acestui discurs. Care sunt constienti ca povestea cu intrarea in Schengen si in zona euro e cu dus-intors. Care stiu chiar mai mult decat ce scrie bunaoara Die Welt si ce gandesc, in genere, germanii si vest-europenii. Si anume, dupa cum noteaza cotidianul berlinez, ca "nu e clar pe ce stea indepartata si-a petrecut anii trecuti... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 17:09
Oficialii europeni sunt decisi sa initieze un nou dialog cu Turcia pentru a rezolva detensiona relatiile dintre ce le doua parti, o intalnire in format trilateral fiind stabilita pentru 13 iunie, la Bruxelles.
"Este important sa nu mai vorbim unii despre altii, ci sa vorbim unii cu altii", a apreciat un oficial european, anunta Hurriyet Daily News.
Turcia va fi reprezentata de doi ministri secretari de stat, care vor discuta cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, chestiuni legate de integrarea tarii in uniunea vamala, programul de liberalizare a vizelor, lupta antiterorism si acordul pe tema crizei refugiatilor.
Agenda de lucru a intalnirii este similara cu cea de acum un an, dinaintea loviturii de stat din Turcia, moment care a generat represalii initiate de presedintele Erdogan impotriva fortelor opozante, lucru care a dus brusc la racirea relatiilor cu unele state europene.
In acelasi timp, reprezentantii celor doua parti vor trebui sa stabileasca si care va fi calendarul viitoarelor runde de intalniri si formatul in care acestea se vor derula: tripartit sau sub forma unui summit la care sa fie invitati si reprezentanti ai statelor membre.
In cadrul programului de liberalizare a vizelor, oficialii europeni au solicitat Ankarei sa indeplineasca anumite conditii de verificare a cetatenilor sai inainte de eliberarea vizelor pentru Europa, lucru nerealizat pana acum, dupa cum a precizat in... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:41
Scandalul in care este implicata Turcia se adanceste, iar reactii vizavi de afirmatiile facute de presedintele de la Ankara vin de la cel mai inalt nivel, din Europa.
Dupa afirmatiile recente ale lui Tayyip Erdogan, care a acuzat autoritatile olandeze de "nazism", dupa ce nu au permis ministrului turc de Externe sa aterizeze la Rotterdam, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a atacat, miercuri, pe liderul de la Ankara, in Parlamentul European, arata Reuters.
"Rotterdam, orasul lui Erasmus (teolog si erudit olandez, unul din cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii si Reformei din secolele al XV-lea si al XVI-lea - n. red.), in totalitate distrus de nazisti, care acum are un primar nascut in Maroc - Daca cineva vede fascism in Rotterdam, atunci e complet rupt de realitate", a spus Tusk.
In asentimentul sau a fost si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a spus Parlamentului ca e "scandalizat" de acuzatiile lansate de presedintele turc, cele care fac referire la nazism si fascism.
Scandalul acuzatiilor naziste ale lui Erdogan: Danemarca reactioneaza, lui Merkel i se cere sa retraga trupele din Turcia
"Sa faci o comparatie intre acea perioada si vremurile noastre este total inacceptabil, iar cel care face asa ceva se distanteaza de Europa si nici nu incearca sa intre in Uniunea Europeana", a declarat Juncker.
Miercuri, in plin scandal cu Olanda si nu numai, Turcia a transmis ca va revizui acordul cu UE in ceea ce... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 16:19
Natiunile europene risca sa dispara din cauza problemelor demografice si a scaderii influentei economice, daca nu vor ramane in cadrul Uniunii Europene, avertizeaza Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.
El a denuntat euroscepticismul populist si a criticat tarile care au refuzat cotele de refugiati, inclusiv Romania.
Influenta economica si demografica a natiunilor europene se diminueaza in lume, astfel ca tarile risca sa dispara cu timpul, daca nu sunt solidare in cadrul Uniunii Europene, a declarat vineri Jean-Claude Juncker, in cadrul unui eveniment de celebrare a semnarii Tratatului de la Maastricht.
El a atras atentia ca, in urmatorii zece ani, cota Europei in economia mondiala risca sa scada la nivelul de 15%, de la 25% in prezent.
In 20 de ani, nicio tara europeana nu ar mai fi in cadrul Grupului statelor puternic industrializate (G7), explica Juncker, citat de Reuters.
La inceputul secolului 20, europenii reprezentau 20% din omenire, dar acum sunt ...citeste mai departe despre "Juncker critica unele tari UE, inclusiv Romania, si spune ca natiunile risca sa dispara" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 20:33
Ruperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana ar fi o "grava eroare de politica externa", a declarat, la televiziunea germana, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Declaratia a fost facuta dupa ce Austria a cerut oprirea acestor discutii din cauza nerespectarii standardelor democratice de catre Ankara dupa lovitura de stat esuata, informeaza joi AFP.
"In acest moment, daca am da Turciei impresia ca, indiferent de situatie, Uniunea Europeana nu este pregatita sa o primeasca in cadrul sau, aceasta ar fi, in opinia mea, o grava eroare de politica externa", a afirmat Juncker pentru postul ARD intr-un interviu care urmeaza sa fie difuzat duminica, dar din care au fost publicate joi cateva extrase.
De altfel, Turcia a dat ultimatum Uniunii Europene: Fara vize pana in octombrie sau dam drumul la refugiati.
Tot joi, purtatorul de cuvant a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat ca nu s-a schimbat nimic in statutul Turciei de tara candidata, ...citeste mai departe despre "Juncker, pledoarie pentru Ankara: Sa inchidem poarta UE pentru Turcia ar fi o eroare grava (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 August 2016, ora 19:48
Operatiunile de relocare a refugiatilor in cadrul UE se vor incheia abia in... 2101, in ritmul actual al repartizarii intre statele membre, a afirmat cu ironie, joi, in Malta, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Nu sunt deloc multumit de ritmul relocarilor", a declarat Jean-Claude Juncker in cursul unei conferinte de presa la finalul unui summit european desfasurat in capitala malteza, La Valletta, potrivit AFP.
Avertismentul lui Juncker: Refugiatii vor muri de frig la iarna daca Europa nu face ceva
In ultimele saptamani, au fost relocate mai putin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeana a prevazut sa le transfere din Italia si Grecia spre alte tari europene, a explicat presedintele Comisiei Europene.
"Daca vom continua in acest ritm, vom termina operatiunile in 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asta ...citeste mai departe despre "Juncker: In ritmul actual, relocarea migrantilor se va incheia in... 2101" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 22:52
Imigrantii care calatoresc pe ruta Balcanilor vor incepe in curand sa moara de frig, pe masura ce iarna se apropie, a avertizat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.
Daca statele europene nu lucreaza impreuna pentru a gasi o solutie, mii de oameni vor muri in raurile si campurile din estul Europei, dupa ce temperaturile vor scadea semnificativ, a mai spus seful CE, citat de Huffington Post, dupa summit-ul de la Bruxelles de weekend-ul trecut.
Europa incepe sa domoleasca valul necontrolat de refugiati
Junker a precizat ca "fiecare zi conteaza" in contextul in care iarna se apropie, in timp ce alti lideri de la Bruxelles au avertizat ca Europa "se destrama" incercand sa gestioneze criza imigrantilor care incearca sa scape de razboiul si abuzurile din tari precum Siria.
"Fiecare zi conteaza. Altfel, vom vedea in curand familii care pier intr-un mod mizerabil in raurile reci ale Balcanilor", a declara Jean-Claude Juncker.
"Masura imperativa acum este sa le ...citeste mai departe despre "Avertismentul lui Juncker: Refugiatii vor muri de frig la iarna daca Europa nu face ceva" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 10:53
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri, in plenul Parlamentului European, ca relocarea imigrantilor nu este singura solutie pentru criza refugiatilor, iar CE a propus o lista comuna de "state sigure de origine".
"Sigur, relocarea nu este unica solutie. De aceea, Comisia propune astazi o lista comuna de state sigure de origine pentru a accelera procedura de azil.
Ce va face Europa cu imigrantii: Fond de 1,8 miliarde de euro si lista de tari sigure in Balcani
Statele din Balcani sau orice alta tara care poate indeplini criteriile de aderare la UE va fi considerata stat sigur. Asta nu inseamna ca anulam principiul de refugiu si de azil, dar lista va permite statelor membre sa se concentreze pe refugiatii din Siria de exemplu, care au nevoie urgenta de ajutor", a declarat Junker.
160.000 de imigranti vor fi redistribuiti in tarile UE. Juncker: "Nu e prea multa uniune in UE"
Junker a laudat eforturile Turciei, Iordaniei si Libanului. "Aceste ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Comisia Europeana propune o lista de "state sigure de origine"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:07