Jean-Claude Juncker va avea intalniri atat cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila, cat si cu liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Astfel, presedintele Comisiei Europene va fi in Romania, in 10 si 11 ianuarie, pentru a marca inceperea oficiala a Presedintiei romane, care va debuta cu un concert de deschidere incepand cu ora 20.00, potrivit unui comunicat al reprezentantei CE in Romania.
Juncker are programat, joi, un discurs cu aceasta ocazie. Discursuri vor tine si premierul Dancila, presedintele Parlamentului European Antonio Tajani si presedintele Consiliului European Donald Tusk.
Presedintele Comisiei Europene va avea, vineri, intalniri bilaterale cu seful statului si ulterior cu premierul Viorica Dancila. Cele doua reuniuni vor fi urmate de conferinte de presa.
Astfel, de la ora 10.30, Jean-Claude Juncker va sustine o conferinta de presa, alaturi de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, iar de la 12.30 va avea la Palatul Victoria o conferinta de presa alaturi de premierul Viorica Dancila.
Agenda vizitei oficialului european, include si intalniri cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Vineri, 11 ianuarie, Colegiul Comisarilor va avea intalniri cu presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei, pentru a discuta despre prioritatile Presedintiei romane. ...citeste mai departe despre "Jean-Claude Juncker revine la Bucuresti, pentru... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 19:56
Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a lansat, marti, un nou avertisment pentru Romania, in timpul unui discurs sustinut la dezbaterea organizata de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, la care a vorbit si presedintele Klaus Iohannis.
"Pledez ca Romania sa devina parte din spatiul Schengen, mi-as fi dorit sa obtinem asta inainte de finalul mandatului aceste Comisii. Atrag atentia Guvernului si Parlamentului Romaniei: Nu trebuie pus in pericol acest lucru prin distantare fata de principiile statului de drept. Dorinta mea ar fi ca inainte de preluarea presedintiei Romaniei (a Consiliului European- n.red.) sa se ajunga la un consens privind statul de drept, altfel CE ii va fi greu sa adopte recomandarile specifice pentru spatiul Schengen", a declarat Juncker.
Vezi si Juncker: Daca Legile Justitiei raman asa, discutam altfel despre Schengen si MCV. Nu acceptam pasi inapoi
Presedintele Comisiei Europene a si laudat Romania, prin prisma DNA.
"Romania nu este o tara neutra, ci fata de care am sentimente profunde. Poporul roman s-a integrat intr-o stare de complicitate europeana, ca si cum ar fi un stat fondator. Romania este un furnizor de stabilitate si nu consumator de stabilitate. (...) Romania s-a clasat printre primii europeni si as lua un exemplu.
Romania a avut prima initiativa de a lansa un Parchet anticoruptie-DNA, altii nu au avut curajul. Romania, printre primii care au spus 'da' instalarii unui parchet european.... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 13:07
Elaborarea bugetului multianual 2021-2027 al UE, finalizarea unui acord pentru Brexit, conturarea ferma a reformei din euro-zona si obtinerea acordului statelor membre pentru o politica europeana in domeniul migratiei, acestea vor fi, conform presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prioritatile UE in urmatoarele luni.
Prezent in hemiciclul Parlamentului European pentru a sustine ultimul sau discurs anual despre starea Uniunii - SOTEU 2018 - inaintea alegerilor europene din primavara anului viitor, Juncker le-a vorbit deputatilor in binecunoscutul sau stil monoton, folosind, ca de obicei, in mod alternativ cele trei limbi: engleza, franceza si germana.
Presedintele Comisiei a parut a fi obosit, imbatranit, a avut cateva momente in care coerenta sa a lasat de dorit. Prin continutul si modul de prezentare, discursul a parut a fi mai degraba un testament decat un discurs vizionar, asa cum ne-am fi asteptat de la un presedinte al Comisiei Europene aflat in ultimul an al mandatului sau.
Anuntul facut cu ceva timp in urma de presedintele Juncker ca nu mai candideaza pentru un nou mandat la sefia Comisiei l-a impins deja spre marginea scenei politice. Cu toate acestea, intr-un parlament divizat, macinat deja de bataliile viitoarei campanii electorale, multi ne-am asteptat sa auzim un altfel de discurs, macar unul cu inspiratia si vigoarea celui din 2017.
Juncker, care timp de aproape doua decenii a fost premierul Luxemburgului si multi ani presedinte al... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 07:35
Unitatea Europei a fost tema principala a discursului pe care presedintele Comisiei Europene l-a sustinut miercuri dimineata in plenul Parlamentului European. In acest sens, tocmai respectul pentru Justitie e obligatoriu, a spus Jean-Claude Juncker, amintind ca orice stat care nu respecta statul de drept risca activarea Art. 7.
Desi mentionarea statului de drept nu a fost axa centrala a discursului, presedintele CE a fost transant atunci cand a vorbit despre necesitatea ca fiecare stat membru sa respecte legile justitiei, pentru ca, altminteri, va fi activat articolul 7. Acesta e deja activat in cazul Poloniei, iar votul pentru Ungaria se va da miercuri, urmand ca respectarea statului de drept in Romania sa fie pe agenda europeana la inceputul lunii octombrie.
"De fiecare data cand Europa vorbeste cu o singura voce, se poate impune in fata celorlalti. Acolo unde e necesar, Europa trebuie sa actioneze ca un singur om.
Situatia geopolitica ne arata ca ora suveranitatii europene a venit. A venit ora ca Europa sa isi ia destinul in maini. Europa trebuie sa devina un actor suveran in relatiile internationale. Suveranitatea europeana se naste din suveranitatea nationala a statelor membre, ea nu inlocuieste ceea ce este propriu natiunii.
Aceasta convingere ca uniti suntem mai puternici este esenta Uniunii Europene. Europa nu va fi niciodata o fortareata care sa intoarca spatele lumii. Europa nu va umili pe nimeni niciodata, va ramane multilaterala, pentru ca nu... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 11:33
In ce cheie trebuie inteles importantul discurs cu privire la viitorul UE rostit de seful Comisiei Europene? Cum sunt vazute initiativele lui Jean-Claude Juncker in Vest, spre deosebire de Est? Cui pe cui se scoate?
Ecourile cuvantarii tactic si strategic aparent cruciale, rostite de demnitarul luxemburghez aflat la carma executivului european, sunt impartite. Una s-a auzit la Bucuresti, altceva la Varsovia si cu totul alte chestii s-au decelat la Berlin si Paris.
Opozitiile de stanga din Polonia si Ungaria se tem de izolare dupa discursul lui Juncker. Pentru romani si bulgari, bucolica viziune de viitor elaborata de seful CE e doldora de miere. Nu mai putin dulce e pentru presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, elevul model pe care, vadit si salutar, Juncker vrea sa-l incurajeze si sa-l rasplateasca, aratand astfel est-europenilor ca la Bruxelles, Berlin si Paris nu se manuieste doar biciul.
Dupa desfatarea prilejuita de inghitirea mierei urmeaza, insa, vorba lui Petru Popescu, "glontul patriei". Sau, mai precis, amaruiul hapului administrat de analisti lucizi.
Capcanele si inadvertentele
Care sesizeaza capcanele si inadvertentele acestui discurs. Care sunt constienti ca povestea cu intrarea in Schengen si in zona euro e cu dus-intors. Care stiu chiar mai mult decat ce scrie bunaoara Die Welt si ce gandesc, in genere, germanii si vest-europenii. Si anume, dupa cum noteaza cotidianul berlinez, ca "nu e clar pe ce stea indepartata si-a petrecut anii trecuti... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 17:09
Discursul despre starea Uniunii Europene sustinut, miercuri, in plenul Parlamentului European de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost bine primit de lideri europeni, dar au existat si critici din partea unor eurodeputati, carora presedintele Comisiei Europene nu le-a mai raspuns, plangandu-se ca are dureri din cauza sciaticii.
El a insistat in discurs pe "vantul favorabil" aprofundarii integrarii europene adus de evolutia buna a economiei, de regresul euroscepticilor si iesirea din UE a Marii Britanii - tara care s-a opus mereu unei Europe mai integrate - si a cerut ca toate statele UE sa faca parte din Schengen si din zona euro, relateaza agentia EFE.
Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro
Discursul lui Juncker a fost cel mai bine primit de familia sa politica, Partidul Popular European, cu toate ca liderul acestuia, Manfred Weber, a vorbit mai mult despre protejarea frontierelor si controlul migratiei, spre deosebire de Juncker, care a sustinut din nou ca "Europa trebuie sa fie locul spre care sa se poata indrepta aceia care sufera de pe urma razboaielor" si a pledat pentru identificarea de solutii pentru a promova migratia legala.
Aceasta ultima mentiune a fost salutata de Gianni Pitella, liderul grupului socialist, care a apreciat la randul sau, potrivit agentiei DPA, ca "trebuie sa avem curajul sa deschidem cai legale pentru migratie, acesta este lucrul corect de facut".... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 22:07
1Jean-Claude Juncker viziteaza Romania, joi, pentru prima data in calitate de presedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelasi subiect urmand sa fie abordat si in cadrul unei dezbateri cu cetatenii care va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Deputatii si senatorii se reunesc in sedinta de plen comuna, joi dimineata, de la ora 10:30, pentru a asculta alocutiunea presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulata "Viitorul Europei".
Aceeasi tema va fi abordata intr-o intalnire cu cetatenii, organizata de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei, intalnire programata la ora 16:30, la care Juncker va veni insotit de comisarul Corina Cretu. Cei doi oficiali europeni vor raspunde la intrebarile celor prezenti, precum si la cele puse prin intermediul retelelor de socializare intrucat evenimentul va fi transmis online.
Intalnirile de acest tip au fost demarate de catre Comisia Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers in tarile membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european si perspectivele sale.
La Bucuresti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria in favoarea unui viitor comun al... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 08:23
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a glumit joi, la congresul PPE de la Valletta, ca va incuraja Ohio sau Texas sa iasa din Statele Unite, daca presedintele american Donald Trump va continua sa se bucure vizibil de Brexit.
Juncker, care a rostit un discurs in fata participantilor la congresul principalei familii de partide de dreapta din Uniunea Europeana, a ironizat tarile care se bucura de Brexit, incepand cu Statele Unite.
In aceasta tara, "presedintele ales recent se bucura sa vada Marea Britanie iesind" din UE, a spus el.
"Daca va continua astfel, voi incuraja Ohio sau Texas sa iasa din Statele Unite", a adaugat el, potrivit traducerii declaratiilor sale facute in germana.
"Brexit nu este sfarsitul, ci trebuie sa il transformam un inceput pentru ceva ce va fi nou, ce va fi mai puternic, ce va fi mai bun", a mai spus Juncker, in franceza.
La noua luni dupa votul pentru Brexit, Marea Britanie a demarat miercuri procesul istoric de iesire din Uniunea Europeana si a dat startul la doi ani de negocieri dificile, pentru a se desprinde de blocul la care a aderat fara entuziasm in urma cu 44 de ani.
Juncker a amintit si saptamana trecuta ca a cerut Statelor Unite, in marja unei intalniri din luna februarie, la Bruxelles, cu vicepresedinte american Mike Pence, sa nu incurajeze statele membre UE sa iasa din blocul comunitar.
Pe acest subiect, citeste si:
Avertismentul lui Juncker: Discursul anti-UE al lui Trump ar putea duce la un nou... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 17:12
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a avertizat pe liderul de la Casa Alba, Donald Trump, sa nu incurajeze tarile UE sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa iasa din blocul european.
Astfel, Juncker crede ca Trump invita la conflict, subminand Uniunea Europeana, prin apelurile sale ca tarile sa copieze Brexitul, iar acest lucru ar putea duce la un alt razboi in Balcani, potrivit unui interviu acordat vineri Financial Times si preluat de Politico.
In acest context, luxemburghezul a precizat ca i-a transmis mesajul de ingrijorare vicepresedintelui american Mike Pence, care a vizitat Bruxellesul luna trecuta.
"I-am spus vicepresedintelui 'Nu spune asta, nu-i invita pe altii sa paraseasca (UE), pentru ca daca Uniunea Europeana se prabuseste, veti avea un nou razboi in Balcanii de Vest'", a precizat Juncker.
Acesta a mentionat ca este important pentru tarile din Balcanii de Vest sa aiba perspectiva aderarii la UE: "Daca le lasam in pace - Bosnia, Republica Srpska, Macedonia, Albania, toate aceste tari -, vom avea din nou razboi".
Seful Comisiei Europene a spus ca entuziasmul presedintelui american pentru Brexit este "enervant" si "surprinzator" si ca retorica sa "America pe primul loc" ii inspaimanta pe europeni, adaugand ca, pentru prima oara in istoria postbelica, un presedinte american da impresia ca nu este interesat de afacerile europene.
Juncker urmeaza sa mearga la Washington luna viitoare, insa o intalnire cu Trump nu a fost... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 14:54