Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, prevazuta la 31 octombrie, "este un moment tragic pentru Europa", a declarat presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Seful executivului european, al carui mandat se va incheia exact la 31 octombrie, a spus ca Brexit-ul "este impotriva sensului istoriei si a spiritului (fostului om de stat britanic Winston) Churchill, care in perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei".
"Cred ca avem inca posibilitatea de a ajunge la un acord" cu Londra, a afirmat totusi Juncker, calificand drept "constructiva si partial pozitiva" intalnirea pe care a avut-o luni in Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.
"Nu impartasesc ideea celor care considera ca Johnson se joaca cu noi si cu el insusi. Cred ca el incearca sa caute un acord acceptabil atat pentru Parlamentul britanic, cat si pentru Parlamentul European", a spus el intr-un interviu publicat duminica de cotidianul spaniol El Pais si preluat de AFP.
In acest interviu, Juncker si-a exprimat regretul ca executivul european "a decis sa nu intervina" in 2016, cand Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenentei sale la UE si cand aproape 52% dintre votanti s-au pronuntat in favoarea unei iesiri.
Juncker a spus ca a existat "o campanie de minciuni si stiri false" inainte de acest referendum. "La Comisie, am decis sa nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premier al Regatului Unite din 2010 pana in 2016 - n.r.), iar acest lucru... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 15:03
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi ca este dispus sa renunte la "backstop" (plasa de siguranta), care vizeaza evitarea revenirii unei frontiere in Irlanda, daca toate obiectivele sale sunt atinse, relateaza AFP.
"Nu am o relatie erotica cu 'backstop'-ul. Dar daca rezultatele sunt acolo, nu-mi pasa de instrumente", a declarat el pentru postul privat britanic Sky News. "Daca obiectivele sunt acolo, toate obiectivele, atunci nu avem nevoie de 'backstop'", a adaugat el.
In centrul discordiei intre Londra si Bruxelles, clauza de "backstop" prevede ca Marea Britanie in intregime ramane intr-un "teritoriu vamal unic" cu UE, in lipsa unei solutii mai bune la finalul perioadei de tranzitie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda, stat membru UE.
Seful executivului european a calificat, de altfel, "mai degraba pozitiva" intalnirea sa de luni, din Luxemburg, cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, care cere renuntarea la "backstop".
"Putem ajunge la un acord, nu imi place ideea unui 'no deal', pentru ca asta ar avea consecinte catastrofale. Este mai bine, pentru Marea Britanie si pentru Uniunea Europeana, sa aiba un acord", a mai spus Juncker, care urmeaza sa predea sefia executivului european la 1 noiembrie nemtoaicei Ursula von der Leyen.
Aceste declaratii intervin in contextul in care presedintia finlandeza a Consiliului UE a cerut Marii Britanii o propunere de... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 23:33
Premierul britanic Boris Johnson se duce, luni, la Luxemburg, pentru a discuta despre Brexit cu presedintele Comisiei Eurpene Jean-Claude Juncker, au anuntat vineri Downing Street si CE.
Este vorba despre prima intalnire intre cei doi lideri de la instalarea la putere a lui Boris Johnson, la sfarsitul lui iulie, relateaza AFP.
Aceasta masa de lucru a fost organizata de "comun acord", a precizat la Bruxelles o purtatoare de cuvant CE, Natasha Bertaud.
Ea intervine in contextul in care premierul conservator incearca sa ajunga la un compromis cu UE inaintea datei prevazute pentru Brexit - 31 octombrie.
Boris Johnson se va intalni, de asemenea, cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
Joi, negociatorul-sef al Brexit-ului din partea UE Michel Barnier a apreciat ca Uniunea "nu are motive" sa fie optimista cu privire la sansele de a ajunge la un acord de divort inaintea summit-ului european de la 17-18 octombrie.
De cealalta parte, duminica, Boris Johnson a declarat ca "progrese enorme" sunt in curs intre Uniunea Europeana si Marea Britanie pentru a se ajunge la un acord privind Brexitul.
"Cand am obtinut aceasta functie, toata lumea spunea ca nu este posibila absolut nicio modificare a acordului de retragere (...) Ei (liderii europeni) au revenit asupra acestuia si, dupa cum stiti, o foarte, foarte buna conversatie are loc in legatura cu modul de a trata problemele frontierei nord-irlandeze. Progrese enorme sunt in curs", a spus Johnson.
UE si Regatul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 00:00
Jean-Claude Juncker, presedintele in functie al Comisiei Europene, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Euronews, ca britanicii au fost inca de la inceput "doar europeni cu jumatate de norma" si ca nu au fost niciodata intru totul de acord cu normele europene.
"Britanicilor li s-a spus timp de peste 40 de ani ca sunt parte a Uniunii, insa ei nu au vrut sa respecte toate politicile comune care au fost decise", a spus el. "Inca de la inceput, britanicii au fost europeni cu jumatate de norma, noi avem nevoie de europeni cu norma intreaga", a adaugat acesta.
Juncker a spus ca inca este de parere ca Marea Britanie doreste sa paraseasca Uniunea Europeana in ciuda haosului politic cu care se confrunta tara in acest moment si a apreciat ca Brexitul este o situatie din care atat Marea Britanie cat si Blocul comunitar vor avea de pierdut.
Intrebat daca este de parere ca "este un loc special in iad pentru cei care au promovat Brexit", asa cum a declarat Donald Tusk la inceputul acestui an, Juncker a declarat ca nu crede in existenta iadului.
"Nu as spune ca cineva merita sa ajunga in iad doar pentru ca a facut tot ce a putut, mai ales Theresa May", a spus el. Juncker a mai adaugat ca autoritatile de la Bruxelles nu au negociat "un acord" cu Theresa May, ci "un tratat".
Actualul lider al Comisiei Europene a mai spus ca organizarea referendumului privind Brexit a fost "o greseala" si a adaugat ca daca Parlamentul britanic ar fi acceptat Acordul Brexit, "lucrurile... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 23:23
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus Consiliului UE sa nu fie desemnati interimari pentru a ocupa cele doua portofolii vacante de comisar, asa cum si-a dorit premierul Viorica Dancila, dar propunerea i-a fost refuzata.
Dupa informatiile aparute azi pe surse cum ca prim-ministrul Dancila a mers mai departe cu propunerea ca Ioan Mircea Pascu sa ocupe portofoliul lasat vacant de Corina Cretu, aleasa europarlamentar, am cerut o reactie din partea Comisiei Europene.
Purtatorul de cuvant al CE a confirmat pentru Ziare.com trimiterea unei scrisori de catre Viorica Dancila, in care premierul nostru propune numirea lui Pascu in locul Corinei Cretu pentru perioada ramasa din mandatul Comisiei Juncker.
"In acord cu Articolul 246 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, presedintele Juncker a facut o propunere legislativa, de a nu fi numiti inlocuitori pentru cele patru luni ramase din mandatul comisarilor care au fost alesi si au devenit membri ai Parlamentului European (domnul Ansip si doamna Cretu).
A facut asta, gandindu-se la implicatiile bugetare.
Regretam ca Consiliul a decis sa nu accepte propunerea. Responsabilitatea apartine acum in intregime Consiliului", este reactia Comisiei Europene remisa luni Ziare.com.
In momentul de fata, Jean-Claude Juncker a decis sa transfere atributiile celor doi comisari care si-au incetat mandatele, in urma alegerii lor in Parlamentul European, Corina Cretu si Andrus Ansip, catre Maros Sefcovic... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 16:45
Jean-Claude Juncker a decis sa transfere atributiile celor doi comisari care si-au incetat mandatele, in urma alegerii lor in Parlamentul European, Corina Cretu si Andrus Ansip, catre comisarul Hahn si vicepresedintele Sefcovic.
Mircuri dimineata, presedintele CE a anuntat Parlamentul European si pe premierul
Antti Rinne, care detine presedintia Consiliului UE, asupra acestei decizii.
Amintim ca Viorica Dancila a propus ca Ioan Mircea Pascu, fost europarlamentar PSD, sa ocupe interimar locul Corinei Cretu in Comisia Europeana. O idee pe care Jean Claude Juncker nu o accepta deloc si i-a si spus premierului roman.
Astfel, presedintele Comisiei Europene a afirmat public, in 2 iunie, intr-un interviu pentru BILD am Sonntag, ca acei comisari care au fost alesi in 26 mai europarlamentari nu trebuie sa fie inlocuiti in cele patru luni care mai raman din mandat, pentru ca asta ar angaja anumite costuri, a precizat pentru Ziare.com un purtator de cuvant al CE.
Presedintele Juncker a anuntat, de altfel, Consiliul European din 28 mai si a facut aceasta propunere in baza Art. 246 din Tratatul de functionare a UE (TFEU)
Mai mult, Juncker i-a si scris lui Dancila - pentru ca Romania detinea presedintia Consiliului UE - in 13 iunie, si a informat-o asupra acestei decizii.
In acord cu Art. 246 (3) TFEU, e la latitudinea Consiliului UE (pana la 30 iunie prezidat de Guvernul roman- n.red.) sa decida asupra mandatelor ramase vacante, dar decizia trebuie luata in... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 16:44
Partidul Popular European il sustine "in unanimitate" pe Manfred Weber pentru sefia Comisiei Europene, a declarat presedintele in exercitiu al CE, Jean-Claude Juncker, care a atras atentia ca "nu exista niciun plan B, nu exista nici macar un plan A, exista o decizie".
"PPE nu sustine niciun candidat, PPE il sustine in unanimitate pe Manfred Weber. Nu exista niciun plan B, nu exista nici macar un plan A, exista o decizie", a spus Juncker, miercuri, presei in marginea unei reuniuni a grupului PPE din Parlamentul European la San Sebastian.
"Sunt ferm in favoarea numirii lui Manfred Weber ca viitor presedinte al Comisiei. Asta pare normal, dar nimic nu e normal in familiile politice. Vreau sa devina viitorul presedinte al Comisiei Europene.
Eu mai am patru luni (de mandat - n.red.), el are patru luni de concediu, iar apoi va trebui sa preia de la mine si sunt convins ca va fi un bun presedinte al Comisiei", a adaugat Juncker.
La randul sau, Weber i-a multumit lui Juncker pentru activitatea in fruntea Comisiei Europene.
Declaratiile lui Juncker vin in contextul in care, in ultima perioada, tot mai multi sefi de stat si de guvern au afirmat ca nu il agreeaza pe Weber pentru sefia CE, deoarece nu ar avea experienta in functii executive, si s-a vehiculat faptul ca PPE lucreaza la un plan B pentru eventualitatea in care va trebui sa desemneze un alt reprezentant.
Citeste si: Macron vrea sa o sustina pe Merkel la presedintia Comisiei Europene ...citeste mai departe... mai mult
Joi, 13 Iunie 2019, ora 09:06
Premierul Viorica Dancila se afla intr-o vizita la Bruxelles, aceasta urmand sa aiba marti intrevederi, printre altii, cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Potrivit agendei oficiale, Dancila se intalneste, la ora locala 11:30, cu cei doi oficiali ai Comisiei Europene.
Apoi, la ora 12:00, pe agenda prim-ministrului figureaza o intrevedere doar cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans.
Ulterior, incepand cu ora 12:40, Viorica Dancila va avea o intalnire cu Serghei Stanishev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni.
Inca de saptamana trecuta Viorica Dancila a spus ca va merge la Bruxelles pentru a avea discutii cu Frans Timmermans si cu Serghei Stanishev.
Premierul a precizat ca le va transmite ca PSD vrea sa ramana in PES, insa nu se va ruga de acestia.
Reactia presedintelui interimar al PSD vine in contextul in care la inceputul lunii aprilie Serghei Stanishev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, a afirmat ca PES va lua in calcul inghetarea relatiilor cu PSD pana la discutarea statutului de membru al PES in iunie, daca Guvernul nu clarifica angajamentul pentru statul de drept si daca nu va urma recomandarile CE. ...citeste mai departe despre "Dancila se intalneste cu Timmermans, Juncker si liderul socialistilor europeni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 08:28
Incalcarile statului de drept in tari membre ale Uniunii Europene nu vor fi o problema pe termen lung, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat luni de cotidianul polonez Rzeczpospolita.
Juncker a spus ca unele state se implica "in anumite jocuri si incalcari ale regulilor", adaugand ca pe termen lung nu vede amenintat statul de drept in tarile membre respective.
Seful executivului comunitar a adaugat ca in special tarile din fostul bloc comunist vor avea nevoie de o anumita perioada pentru a se adapta la regulile statului de drept care sunt parte integranta a statutului de membru al Uniunii Europene.
Anterior in cursul acestei luni, Comisia Europeana a lansat o noua procedura de infringement contra Poloniei in legatura cu reformele din justitie initiate in 2017, autoritatile de la Varsovia avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde temerilor executivului UE.
In 2018, Parlamentul European a solicitat activarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona in cazul Ungariei, unde premierul Viktor Orban vizeaza transformarea tarii sale intr-o "democratie iliberala". Totusi, procedura a avansat foarte lent pana in prezent.
O procedura juridica a UE a facut de asemenea obiectul mai multor dezbateri consacrate situatiei din Romania. Bruxellesul a emis un avertisment catre aceasta tara, precizand ca ar putea adopta masuri punitive daca nu se va da curs recomandarilor Comisiei Europene, in special in privinta... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2019, ora 15:57