Un judecator al Curtii Supreme a Statelor Unite a oferit vineri presedintelui Donald Trump o victorie partiala temporara in Pennsylvania prin decizia sa conform careia buletinele de vot sosite prin posta dupa 3 noiembrie in acest stat sa fie tratate separat de alte buletine de vot, informeaza AFP.
Magistratul conservator Samuel Alito nu a ordonat insa oprirea numaratorii acestor buletine de vot asa cum doreste tabara republicana a presedintelui, care nu isi permite sa piarda in acest stat-cheie daca doreste un nou mandat la Casa Alba.
Donald Trump continua sa acuze utilizarea votului prin corespondenta, acuzand fara dovezi aceasta metoda ca a generat fraude electorale pe scara larga.
Votul prin corespondenta este mai popular in randul democratilor decat a republicanilor.
Legea electorala din Pennsylvania permite numararea buletinelor de vot expediate pana marti, 3 noiembrie, si care au sosit in termen de trei zile dupa data scrutinului.
Decizia judecatorului Alito confirma ordinul dat inainte de scrutin de autoritatile locale de a numara separat aceste buletine pentru a le putea retrage din total daca ar urma sa fie invalidate.
Cererea a fost depusa de Partidul Republican din Pennsylvania, care considera ca nu sunt valide aceste voturi - aproximativ 4.000 de voturi conform CNN -, in mare parte favorabile candidatului democrat Joe Biden.
Masura dispusa de judecatorul Alito este una conservatoare, in asteptarea examinarii cauzei de catre Curtea Suprema,... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 06:21
Michael Cohen a atacat in justitie Trump Organization, fostul sau angajator, pentru a-i cere rambursarea a cel putin 1,9 milioane de dolari drept onorarii de avocat.
In reclamatia sa, inregistrata la Curtea Suprema a statului New York, Michael Cohen afirma ca plata onorariilor sale de aparator era prevazuta printr-un acord incheiat cu Trump Organization, holding al lui Donald Trump si ca ar exista o incalcare a contractului, conform AFP si Reuters.
Inculpat anul trecut pentru frauda bancara si fiscala, precum si pentru incalcarea unor legi electorale, iar apoi condamnat in decembrie dupa ce a pledat vinovat, Michael Cohen afirma in document ca Trump Organization i-a platit initial onorariul de avocat, de la primele anchete ale Congresului, in vara anului 2017, pana in mai 2018.
Dar dupa aceasta data, in timp ce informatiile incepeau sa circule despre o colaborare a lui Michael Cohen cu anchetatorii, Trump Organization nu i-a mai acoperit cheltuielile din justitie ale fostului om de incredere al miliardarului.
La sfarsitul lunii ianuarie 2019, onorariile de avocat nerambursate se ridicau la 1,9 milioane de dolari, conform plangerii.
Michael Cohen, care a lucrat zece ani pentru Donald Trump si Trump Organization, a recunoscut ca a mintit in Congres cu privire la proiectele privind constructia unui Turn Trump la Moscova - in centrul anchetei procurorului special Robert Mueller despre o eventuala complicitate cu Rusia in campania lui Trump in 2016 - si ca a... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 08:06
Judecatorul sef John Roberts, liderul Curtii Supreme din SUA, a criticat afirmatia presedintelui american Donald Trump prin care acesta l-a catalogat pe un magistrat ce a hotarat impotriva noilor politici ale Administratiei Trump privind azilantii ca fiind "judecator al lui Obama".
Roberts, nominalizat de presedintele republican George W. Bush, a declarat, miercuri, ca Statele Unite nu au "judecatori ai lui Obama, ori judecatori ai lui Trump, judecatori ai lui Bush, ori judecatori ai lui Clinton", informeaza Associated Press.
"Ceea ce avem este un grup extraordinar de judecatori dedicati, care fac tot ce pot mai bine pentru a face in mod egal dreptate", a completat judecatorul sef.
"Justitia independenta este ceva pentru care ar trebui sa fim cu totii recunoscatori", a conchis Roberts.
A fost pentru prima oara cand seful Curtii Supreme a contrazis o afirmatie a lui Trump, care in mai multe randuri a criticat judecatorii care au hotarat impotriva politicilor sale.
Replica lui Trump nu s-a lasat mult asteptata, liderul de la Casa Alba punand din nou la indoiala independenta judecatorilor nominalizati de predecesorul sau si confirmati de Senatul SUA, facand in mod specific referire la Curtea Federala de Apel a Circuitului IX.
"Imi pare rau, domnule judecator sef John Roberts, dar chiar avem judecatori ai lui Obama si ei au un punct de vedere mult diferit de cel al celor care sunt insarcinati cu siguranta tarii noastre", a scris presedintele pe Twitter.... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 09:07
In conditiile in care un judecator al Curtii Supreme americane si-a anuntat retragerea, presedintele Donald Trump va trebui sa numeasca un inlocuitor. Decizia nu e usoara, deoarece Curtea Suprema are un cuvant greu de spus in multe dintre chestiunile care tin de viata oamenilor obisnuiti din SUA, de la taxare la probleme sociale. Spre exemplu, numirea unui judecator cu vederi conservatoare ar putea crea contextul interzicerii avorturilor, in America.
Mai multe organizatii care lupta pentru drepturile femeilor se tem ca Trump chiar va numi un judecator conservator in locul lui Anthony Kennedy, care a avut vederi ceva mai liberale. Daca acest lucru se va intampla, la nivelul Curtii Supreme s-ar putea institui o majoritate conservatoare, care sa scoata in afara legii avorturile, legalizate in America in anul 1973, tot printr-o decizie a acestui for legislativ, potrivit BBC.com.
Deja pe Twitter a pornit un razboi al declaratiilor intre activistii americani pro si anti avort. Spre exemplu, Lila Rose - fondatoarea organizatiei anti-avort Liva Action a scris, intr-o postare:
"Acesta ar putea fi sfarsitul oribilei, imoralei si injustei decizii luate in 1973, in cazul Roe vs Wade (cazul care a dus la legalizare avorturilor - n.red.) ... e timpul sa anulam oroarea si sa intram intr-o era a justitiei".
De celalata parte, femeile care nu descurajeaza avortul isi fac griji cu privire la modul negativ in care o astfel de decizie le-ar putea influenta viata. Multe au spus ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 09:07
Curtea Suprema a Statelor Unite a decis, marti, ca presedintele Donald Trump poate aplica in sens mai larg interdictia de acces pentru refugiati.
Cea mai inalta instanta a aprobat cererea puterii executive de blocare a unei sentinte la nivel de curte de apel care ar fi permis intrarea in SUA a inca 24.000 de refugiati, conform estimarilor Departamentului de Justitie, informeaza Reuters.
Pe 6 martie, presedintele a semnat un ordin executiv care interzicea accesul pe teritoriul american al refugiatilor din sase tari cu populatie majoritar musulmana - Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen - timp de 90 de zile. Diferite instante au restrictionat ulterior aplicarea ordinului.
O instanta de trei judecatori a celui de-al noualea circuit de Curte de Apel din SUA a respins joia trecuta incercarea Guvernului de la Washington de a interzice temporar accesul in tara al majoritatii refugiatilor.
Curtea a decis ca refugiatii care au relatii cu o agentie de transfer trebuie exclusi din ordinul executiv de interdictie semnat de presedintele Donald Trump. Ordinul referitor la interzicerea calatoriilor in SUA pentru cetatenii a sase state cu populatie majoritar musulmana nu se poate aplica, potrivit judecatorilor, nici bunicilor, unchilor, matusilor si verilor celor care au resedinta legala in Statele Unite.
Departamentul de Justitie nu a facut apel si impotriva acestei parti a sentintei Curtii de Apel. Aceasta a decis insa ca politica prezidentiala are un domeniu prea... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 07:27
Curtea Suprema din SUA a dat, miercuri, o lovitura administratiei Trump in privinta refugiatilor. Astfel, instanta a decis ca bunicii se numara printre rudele care pot ajuta cetatenii din sase tari musulmane vizate de restrictii la intrarea pe teritoriul Statelor Unite sa primeasca acces in tara, relateaza Associated Press.
Judecatorii au luat decizia dupa ce administratia a facut apel la sentinta unui judecator federal, saptamana trecuta. Judecatorul Derrick Watson a ordonat Guvernului sa le permita accesul refugiatilor care colaboreaza oficial cu o agentie din SUA.
De asemenea, Watson a extins rudele pe care le pot avea refugiatii sau vizitatorii in SUA pentru a primi mai usor viza.
Curtea Suprema a hotarat ca refugiatii nu vor avea prioritate in cazul colaborarii cu o agentie guvernamentala sau cu organizatii caritabile, insa a aprobat lista extinsa de rude, ce include bunici, nepoti, cumnati sau cumnate, matusi, unchi sau veri.
Anterior, lista includea numai parinti, soti, logodnici, copii, gineri, nurori sau frati.
Citeste si Trump vrea cat mai multe deportari expres din SUA, pentru a scapa de imigranti ...citeste mai departe despre "Curtea Suprema din SUA da o lovitura administratiei Trump - cum se modifica ordinul privind refugiatii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 22:45
Presedintele ales, Donald Trump, a anuntat cateva dintre masurile pe care are de gand sa le ia dupa ce se va instala la Casa Alba. Astfel, intr-un interviu difuzat duminica de CBS, Trump a anuntat ca va renunta la salariul de presedinte si va numi la Curtea Suprema judecatori impotriva avortului si favorabili liberei detineri a armelor de foc.
"Judecatorii vor fi pro-life", a explicat Trump, asigurand totodata ca acestia vor fi "foarte favorabili celui de-al doilea amendament" al Constitutiei americane, care garanteaza dreptul fiecarui cetatean american de a detine o arma de foc.
Donald Trump a condamnat orice agresiune contra ...citeste mai departe despre "Trump va renunta la salariu si va numi la Curtea Suprema judecatori anti-avort si pro-arme de foc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 07:02