Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana i-a comunicat sefei Cristei Tarcea, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca doar Austria are, la nivelul instantei supreme, completuri specializate in cauze de coruptie.
Acest lucru se arata intr-o adresa pe care Cristina Tarcea a trimis-o ieri presedintelui Curtii Constitutionale (CCR), Valer Dorneanu.
Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana a raspuns unei intrebari puse de Cristina Tarcea, in contextul in care CCR se va pronunta vineri asupra unui posibil conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe tema completurilor specializate.
Iata cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamnare
CCR si cazul Dragnea
Sesizarea la CCR a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, dupa ce avocatii lui Liviu Dragnea au ridicat aceasta exceptie in fata completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, atunci cand se judeca apelul impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare.
"Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instante nationale de completuri specializate in cauze de coruptie?", a fost intrebarea adresata de Cristina Tarcea.
Un numar de 19 presedinti de curti supreme din UE au raspuns la aceasta intrebare pana pe 17 aprilie.
Raspunsurile
13 state, dintr-un numar de 19, nu au la... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 13:14
Inalta Curte de Casatie si Justitie a tras la sorti, vineri, membrii completurilor de 5 judecatori pentru anul 2018, ca urmare a deciziei CCR de miercuri.
Iata care este componenta completului 1 in materie penala:
1. Cosma Rodica
2. Selaru Valentin Horia
3. Nenita Simona Cristina
4. Vasile Francisca Maria
5. Ilie Ioana Alina
La Completul 1 Penal sunt dosarele in apel in care sunt judecati: Liviu Dragnea, Toni Grebla, Victor Ponta, Sebastian Ghita - cazul in care sunt implicati sefi de parchete si politie din Prahova si Cristian Rizea.
Afla celelalte completuri trase azi la sorti de ICCJ
Decizia CCR si mizele ei
Curtea Constitutionala a hotarat miercuri ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completurilor de judecatori. Practic, CCR a admis solicitarea Guvernului.
Intr-un comunicat de presa postat pe site se precizeaza ca CCR a decis urmatoarele:
"1. A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 10:14
Asociatia Evolutie in Institutie vrea sa dea in judecata statul roman la CEDO, dupa decizia luata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) privind adunarile publice.
Reprezentantii asociatiei spun ca ICCJ a limitat, prin aceasta decizie, dreptul cetatenilor de a protesta spontan si ofera posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari si prin interventia in forta, chiar daca este un protest pasnic.
"Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia de astazi, a limitat dreptul cetatenilor de a protesta spontan! (...) Astfel, caracterul spontan al protestului, care aparea stipulat pana acum in art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar daca adunarea publica se desfasoara in exteriorul unei institutii de interes public. Practic, a dat unda verde Jandarmeriei sa scrie amenzi si sa intervina in forta in cazul in care protestul nu este declarat, chiar daca este unul pasnic.
Astfel, manifestatiile ce se desfasoara in urma unei decizii cu puternic impact emotional, asa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Intr-o tara precum Romania, unde exista risc de Ordonante de Urgenta, unde partidul de la guvernare ataca zilnic statul de drept, spontaneitatea adunarilor publice nu pare sa mai fie permisa", transmite Asociatia Evolutie in Institutie.
Asociatia reproseaza inclusiv faptul ca unele proteste fata de coalitia de guvernare nu pot avea loc din cauza unor ONG-uri care de fapt nu exista, dar au declarat protest inr-o... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 19:12
Probele administrate in dosarul Angajarilor la Directia Copilului Teleorman, confirmate de Inalta Curte, releva un grad sporit de pericol social si o exercitare discretionara a atributiilor de serviciu de catre inculpati, cu consecinta afectarii deosebit de grave a valorilor sociale ocrotite de legea penala.
Afirmatiile apartin unui procuror anticoruptie si sunt din motivarea apelului depus la Inalta Curte in acest caz. Practic, DNA cere majorarea pedepsei de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, pronuntata in prima instanta in cazul lui Liviu Dragnea.
In plus, potrivit motivelor consultate de Ziare.com, procurorul mai solicita condamnarea acestuia si pentru infractiunea de instigare la fals intelectual, in cazul careia Inalta Curte a decis achitarea in faza de fond a procesului.
DNA mai cere pedepse sporite in cazul Olgutei Sefu si a Rodicai Milos, foste directoare executive adjuncte in cadrul DGASPC Teleorman, care au fost condamnate in faza de fond la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.
La termenul de astazi, completul de 5 judecatori a amanat acest proces pentru data de 5 noiembrie, la solicitarea mai multor inculpati, printre care si Liviu Dragnea, pentru a-si angaja avocati.
Citeste detalii aici: Apelul lui Dragnea impotriva condamnarii la inchisoare a inceput cu o amanare. N-ar fi apucat sa isi ia avocat
Motivarea DNA
Procurorii DNA explica in motivele de apel ca Sefu, Milos si Dragnea si-au incalcat obligatiile... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 00:00
"Inalta Curte de Casatie si Justitie a savarsit si savarseste acte si actiuni concrete prin care isi aroga competente ce nu-i apartin, incalcand competenta constitutionala a altei autoritati, si anume a Parlamentului" - este un citat din cererea trimisa de premierul Viorica Dancila la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin care solicita existenta unui posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind formarea completelor de 5 judecatori.
Decizia de sesizare a fost luata la presiunile lui Liviu Dragnea, judecat de Completul de 5 judecatori in procesul in care contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor la DGASPC Teleorman.
Solicitarea Vioricai Dancila
Potrivit cererii trimise de Viorica Dancila la CCR, consultata e Ziare.com, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor legislative, Inalta Curte a pastrat vechea reglementare a compunerii acestor complete, "adica nu prin tragere la sorti pentru toti membrii completului, infrangandu-se astfel vointa Parlamentului, ca autoritate legiuitoare".
Premierul arata ca din Decizia 69/2018 a CCR (referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor unor articole din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii-n.red.) rezulta ca o astfel de practica ridica "problema lipsei de impartialitate a instantei supreme".
Aceasta decizie nu ar fi fost respectata... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:57
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte incepe sa judece luni apelul declarat de Liviu Dragnea impotriva sentintei de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare in Dosarul angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman. In acest caz, si procurorii DNA au facut apel si cer o pedeapsa mai mare.
Potrivit portalului Inaltei Curti, doua persoane din dosar nu au mai declarat apel. Este vorba despre una dintre secretarele PSD, angajate fictiv la DGASPC Teleorman, Anisa Niculina Stoica, care a fost condamnata la 1 an de inchisoare cu suspendare, si de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Dragnea, care a fost amendata cu 1.000 de lei.
Intr-un interviu de saptamana trecuta, Liviu Dragnea a explicat ca s-ar putea sa-si angajeze un nou avocat. El a dat astfel de inteles ca procesul s-ar putea amana in vederea pregatirii apararii: "Pe 8, nu stiu ce se va intampla, trebuie sa ma hotarasc cu ce avocat sa merg".
Se contesta completele
Fostul avocat al Bombonicai Prodana in acest dosar, Adrian Toni Neacsu, a depus, in urma cu doua saptamani, o plangere la ICCJ, impotriva hotararilor care au stabilit componenta completelor de 5 judecatori in materie penala in anul 2018.
Neacsu apara in prezent una dintre inculpatele din dosar, Olguta Sefu, fosta sefa in cadrul DGASPC Teleorman.
In document a fost invocata nelegalitatea hotararilor privind desemnarea in complet a unor judecatori care nu au fost trasi la sorti, potrivit legii in vigoare in anul 2017, cand s-a... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 00:00
Judecatoarea Georgeta Barbalata, in prezent suspendata din functie, a fost condamnata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare, in dosarul privind furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii.
Un complet de cinci judecatori de la Curtea suprema i-a respins apelul Georgetei Barbalata si a mentinut decizia de condamnare data in mai 2014 de catre instanta de fond.
Judecatoare de la Inalta Curte condamnata la inchisoare
In acelasi dosar, instanta a admis apelul DNA si a dispus condamnarea la cate doi ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de sapte ani, in cazul lui Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, si a lui Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov. La instanta de fond, cei doi fusesera achitati.
In schimb, ICCJ a mentinut achitarea lui George Balan, fost membru CSM. Decizia este definitiva. Cei patru au fost trimisi in judecata de ...citeste mai departe despre "Judecatoare de la Inalta Curte condamnata definitiv la patru ani de inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 17:40