Retailerii continua sa-si extinda retelele de magazine din Romania, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, care este cea mai buna perioada pentru cumparaturi, pe o piata unde preturile terenurilor se mentin la un nivel bun pentru investitii.
In acelasi timp, cheltuielile de consum pe locuitor sunt prognozate sa creasca cu 23% pana in 2017, conform unui studiu realizat de cei de la Business Monitor International, fata de media regionala de 39%. Piata alimentelor din Romania va ajunge, conform estimarilor BMI, la 13,13 miliarde de dolari.
In aceste conditii, toti mai multi retaileri implicati in segmentul alimentar continua sa investeasca in noi magazine.
Mega Image mai deschide inca cinci magazine pana la finalul lui octombrie
Mega Image va mai deschide inca cinci unitati pana la finalul lunii octombrie, dupa ce a mai adaugat inca trei magazine in lantul sau, care numara acum 256 de locatii.
Mega Image, cea mai mare retea, parte a grupului belgian Delhaize, este cea mai mare retea de supermarketuri din Romania.
La randul lor, cei de la Profi au mai adaugat o noua unitate in lantul de magazine, care numara in prezent 180 de magazine.
Pentru 2013, Profi are ca obiectiv ca numarul de magazine sa se apropie de pragul de 200 de unitati in tara, dispunand de resursele necesare, iar procesul de extindere va continua si in anii urmatori, reteaua urmand sa ajunga la 300 de unitati. Intr-un magazin, investitiile facute de Profi se ridica la cateva sute de... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:50
Prin preluarea Real de catre Auchan, francezii ajung pe a doua pozitie pe podiumul jucatorilor din retailul romanesc, un top dominat de germanii de la Kaufland si de belgienii de la Delhaize Group.
In retailul romanesc, germanii si belgienii isi disputa suprematia, iar topul se schimba, in functie de criteirile care sunt aplicate. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, nemtii de la Kaufland castiga detasat, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, inregistrata anul trecut, de aproape doua ori mai mare decat concurentii belgieni. Acestia sunt prezenti in Romania, prin grupul Delhaize Group, care detine lantul de magazine Mega Image si hipermarketurile Cora.
Mega Image a anuntat, pentru anul trecut o cifra de afaceri 394 milioane de euro, in timp ce lantul de hipermarketuri Cora a ajuns la o cifra de afaceri de 359 milioane de euro, cu 6% mai mare, comparativ cu 2011, dar pe fondul deschiderii a doua noi magazine.
Pe de alta parte, din punct de vedere al numarului de magazine deschise, cel mai mare lant din Romania apartine Mega Image, care a ajuns la 238 de magazine, urmat de magazinele Profi, brand controlat de grupul polonez Enterprise Investor. Cu 150 de magazine deschise pana acum in Romania, Lidl se afla pe locul trei, urmat de Penny si XXl, ambele unitati ale grupului german Rewe, care totalizeaza 144 de unitati.
Problemele pe care le va intampina Auchan in Romania
Prin preluarea magazinelor Real, pe care Auchan a platit 1,1 miliarde de euro,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:16
Ca in fiecare an, marea companie de audit Deloitte publica un clasament al celor mai importanti 500 jucatori economici din Europa Centrala si de Est. Anul acesta clasamentul, intocmit dupa cifra de afaceri, evidentiaza si schimbarile determinate de criza. Schimbarile s-ar putea spune sunt minore, ceea ce era de asteptat, caci marii jucatori nu puteau ramane decat aceiasi. Din primii 500, un numar de 38 sunt inscrisi juridic in Romania. Din pacate, concluzia studiului Deloitte ce insoteste clasamentul - concluzie impartasita, si mai din pacate, de publicatii de business din Romania - este ca 38 de companii "romanesti" se lupta sa-si faca loc in regiune si chiar reusesc.
Ba, ducandu-se la absurd interpretarea aceasta cu totul fara fundament, ni se spune ca Romania si-a sporit "reprezentarea", caci in clasamentul pe anul anterior erau doar 33 de companii inscrise juridic in Romania intre primele 500, iar cota lor era de numai 6%, fata de 8% la cat a crescut.
Punerea unui semn de egalitate intre o companie inscrisa juridic in Romania si o companie "romaneasca" este abuziva si cu totul netemeinica.
O filiala inscrisa juridic in Romania apartinand unei multionationale nu este mai putin multinationala decat mama ei si, oricum, nu devine "romaneasca" nici in cuget si simtiri si nici din punctul de vedere al capitalului, deciziei si distributiei profitului.
De altfel, in general, o firma cu capital strain inscrisa juridic intr-o tara nu devine, prin simpla inscriere... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 11:41