Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.
Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.
Euro, la pamant
Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.
Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.
Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.
Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.
Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.
China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.
"Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii", a declarat aceasta in primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara.
In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne, spune Nouy pentru Financial Times, citata de AFP si preluata de Agerpres.
Daniele Nouy, presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara
Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.
Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene,... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:27
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
JP Morgan, una dintre cele mai mari banci americane si prima in topul celor mai mari companii mondiale, a anuntat ca ia in calcul posibilitatea reducerii expunerii sale pe tarile aflate la periferia zonei euro.
Directorul executiv al JP Morgan, Jamie Dimon, a admis ca banca pe care o conduce analizeaza posibilitatea reducerii expunerii de pe zonele aflate la periferia zonei euro, din cauza perioadei de turbulente financiare, scrie Financial Times.
"Avem o expunere de aproximativ 15 miliarde de dolari in cinci tari din zona euro", spune Dimon, facand referire la Irlanda, Portugalia, Italia, Grecia si Spania. Directorul executiv JP Morgan mai spune ca expunerea este pe mai multe corporatii si banci.
Directorul JP Morgan sustine ca decizia luata de consiliulul bancii se refera la mentinerea expunerii, in ciuda dificultatilor economice.
Dimon a mai adaugat ca banca si consiliul sau director sunt constiente de riscurile implicare dar s-a aratat optimist si crede ca "vom continua sa mai facem afaceri acolo si in urmatorii 50 sau chiar 75 de ani". mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:50
Criza datoriilor de stat din zona euro reprezinta cel mai serios risc pentru economia globala, insa Europa va depasi momentul, a declarat directorul general al bancii americane JPMorgan, Jamie Dimon.
"Am crezut ca Europa va reusi sa treaca peste. Cred inca asta", a spus bancherul american, intr-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.
El crede ca zona euro are acum o sansa de 60% sa treaca de criza, fata de 90%, cat estima anterior.
"Avem nevoie urgenta de o solutie. Cu cat se prelungeste criza, cu atat avem sanse mai mici sa scapam usor, se vor intensifica presiunile din piete", a spus Dimon.
Seful JPMorgan considera ca zona euro nu se va destrama, dar nu mai exclude iesirea Greciei din blocul monetar.
"S-ar putnea intampla ca unele tari, precum Grecia, sa opteze in mod irational sa se retraga. Ar fi o situatie dificila, dar s-ar putea rezolva", a aratat el.
Dimon considera ca, pentru a iesi din criza, guvernele zonei euro trebuie sa implementeze masuri credibile de austeritate, iar Banca Centrala Europeana sa asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru tari cu probleme, ca Spania si Italia.
Nesiguranta din piete este prelungita de faptul ca BCE s-a angajat sa ofere lichiditate doar pentru o perioada limitata de timp, a adaugat CEO-ul JPMorgan.
El noteaza ca incertitudinea din piete este mai ridicata decat in urma falimentului Lehman Brothers.
Dimon estimeaza ca, in cel mai rau caz, JPMorgan ar putea inregistra... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:46