Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa compara in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg pentru a fi audiat in legatura cu un mai vechi scandal de lobby care a afectat executivul european in urma cu cativa ani, relateaza vineri site-ul EUObserver.
Barroso va discuta luni in calitate de martor cu judecatorii europeni in legatura cu asa-numita 'Afacere Dalli', al carei protagonist, fostul comisar european maltez John Dalli, a demisionat in 2012 pe fondul unor suspiciuni de coruptie. Marti, avocatii partilor implicate isi vor prezenta argumentele.
Seful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, va fi langa acesta in Luxemburg, alaturi de seful serviciului juridic al Comisiei, Luis Romero Requena. Vor fi de asemenea prezenti fosta sefa de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, si fostul sau purtator de cuvant, Frederic Vincent.
Dalli vrea ca instanta sa examineze cererea pe care i-a facut-o Barroso de a-si prezenta demisia din cauza ca ar fi avut contacte secrete cu compania de tutun Swedish Match. De asemenea, el vrea ca executivul european sa ii plateasca o despagubire morala de un euro, precum si compensatii pentru pierderea de venituri in calitate de comisar. Pe de alta parte, tabara Barroso sustine ca nu a existat o cerere pentru demisia lui Dalli si ca acesta ar fi renuntat de buna voie la functie.
'Totul se rezuma practic la circumstantele din jurul plecarii lui Dalli', a declarat o sursa din cadrul instantei... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:10
Consiliul European a luat joi decizia foarte importanta de a semna acordurile de asociere, inclusiv sectiunile de liber schimb, cu Republica Moldova si Georgia, nu mai tarziu de luna iunie acest an, anticipand astfel datele stabilite, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru presa romana din Bruxelles.
"A fost o decizie in unanimitate. Am dat personal unele informatii privind aspecte tehnice legate posibila incheiere a acestor acorduri. Dupa cum stiti, conform legislatiei noastre, trebuie sa le traducem in toate limbile, dar putem deja sa le semnam in mai multe limbi. Am fost fericit sa vad ca exista un consens acum intre statele membre pentru devansarea datei semnaturii acordurilor, inclusiv sectiunea comerciala, atat cu R. Moldova, cat si cu Georgia", a declarat Barroso in cursul noptii de joi spre vineri.
"Deci conform deciziei luate astazi, pe care Comisia Europeana a sustinut-o, semnarea va avea loc nu mai tarziu de luna iunie acest an, deci in cateva saptamani de zile", a mai spus Barroso.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de primavara, ca a solicitat la summitul PPE sprijin pentru ca semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova sa fie devansata la sfarsitul lunii iunie.
"La PPE am cerut sprijin ca semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb sa fie devansata, sa vedem ce se va intampla in Consiliu. Adica pana in... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:44
Uniunea Europeana este foarte importanta pentru Romania, iar Romania este foarte importanta pentru UE, a fost mesajul transmis miercuri seara de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in interventia sa din prima zi a Congresului PPE.
Seful executivului UE a sustinut ca actuala criza economica din zona euro si UE in ansamblul sau a fost cauzata de iresponsabilitatea aratata de sectorul privat, apreciind ca Europa are nevoie, mai mult ca niciodata, de solidaritate si responsabilitate, de masuri de stimulare a cresterii economice si de masuri de austeritate, in egala masura.
"Zona euro nu este o institutie distincta de Uniunea Europeana. Proiectul european este unul al convergentei, iar acest lucru inseamna adancirea procesului de integrare europeana", a spus Barroso.
El s-a pronuntat pentru o "coalitie a cresterii" intre grupul tarilor care sustin cresterea economica si al celor reunite sub numele "Prietenii coeziunii", explicand ca in acest fel Europa isi va putea atinge obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 08:17
Uniunea Europeana ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova intr-un an, inaintea summitului Parteneriatului Estic, programat in septembrie 2013, apreciaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Informatia a fost dezvaluita de Guvernul de la Chisinau, dupa o convorbire telefonica intre Barosso si premierul Vlad Filat.
Presedintele CE a laudat eforturile autoritatilor moldovene pentru integrarea europeana, dand asigurari ca Executivul comunitar va sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova.
"In cursul conversatiei, Filat si Barroso au facut un schimb de opinii despre relatiile bilaterale si despre integrarea europeana. Jose Manuel Barroso a felicitat R.Moldova pentru continuarea procesului de reforme si pentru negocierile foarte eficiente cu UE, precizand ca va efectua o vizita oficiala la Chisinau in viitorul apropiat", precizeaza Guvernul moldovean.
Vlad Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova pe drumul european, declarand ca "Guvernul de la Chisinau va continua reformele pentru apropierea de standardele europene si pentru atingerea principalului obiectiv - integrarea europeana", adauga Guvernul moldovean.
Rusia i-a cerut R. Moldova intreruperea cooperarii energetice cu UE
Convorbirea telefonica intervine in contextul in care Rusia ar fi propus Republicii Moldova o reducere a pretului la gaze daca aceasta tara renunta la cooperarea energetica cu Uniunea Europeana. Ziarul Le Monde a notat chiar ca Republica... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 17:11
Europa ar trebui sa evolueze catre o "federatie de state", care sa reprezinte un bastion impotriva nationalismului si populismului, a afirmat, miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Avem nevoie sa avansam spre o federatie de state", a afirmat acesta in discursul sau privind starea Uniunii Europene, in fata Parlamentului European.
"De asta avem nevoie, este orizontul nostru politic", a adaugat el.
Un asemenea obiectiv este necesar deoarece "in aceste vremuri de neliniste ar fi o greseala sa lasam natiunile prada nationalismului si populismului", a explicat Barroso.
Crearea unei federatii a statelor-natiune va "necesita un nou tratat", in cele din urma, a subliniat el.
"Trebuie sa consolidam rolul Parlamentului European si sa promovam o cooperare autentica intre parlamentele nationale si Parlamentul European. Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European", a spus presedintele Comisiei Europene.
"Nu vom putea continua sa rezolvam problemele europene doar cu solutii nationale", a continuat el.
Uniunea economica nu poate fi fondata decat pe o uniune politica, a sustinut Barroso. Europa va deveni mai puternica, avand in spate o structura de uniune politica, potrivit lui Barroso.
"O integrare adevarata inseamna sa te uiti unde sa actionezi imediat. Uniunea Politica inseamna sa sporim, sa intarim fundatiile pe care s-a construit UE", a pus presedintele CE. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:21
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, sustine ca Europa are nevoie de o gandire noua si de mai multi pasi pentru rezolvarea problemelor fiscale. In opinia sa, Mecanismul European de Stabilitate este un "arhitect" care poate ajuta Europa.
Presedintele CE a mai atras atentia ca statul grec nu va pleca din zona euro si ca se impune consolidarea Parlamentului European.
Live text
Vom avea nevoie de o Federatie a statelor
- UE trebuie sa aiba si operatiuni militare si trebuie sa vedem care este planul nostru comun de aparare. Trebuie sa ne imbunatatim politica comuna de aparare.
O uniunea economica, politica si monetara inseamna ca trebuie sa evolueze. Nu trebiuie sa ne fie teama de cuvinte. Vom avea nevoie de o Federatie a statelor.
- O Uniune Politica inseamna si un rol global. Conteaza cat de puternica va fi Europa. Cetatenii nostri au nevoie de o Europa activa si puternica, o Europa care sa isi apere valorile. Drepturile omului nu sunt un lux, ci valori universale.
- Nu totul poate fi o prioritate in acelasi timp. Trebuie sa fim selectivi. O integrare adevarata inseamna sa te uiti unde sa actionezi imediat. Uniunea Politica inseamna sa sporim sa intarim fundatiile pe care s-a construit UE. In ultimele luni am vazut o amenintare la adresa acestei fundatii. PE si CE au fost primele care au tras semnalul de alarma. Avem o limita impusa de constelatia europeana. Trebuie sa ne gandim la o alternativa.
- Foarte adesea exista o lipsa de... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:49
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va efectua joi o vizita la Atena, unde urmeaza sa il intalneasca pe premierul Antonis Samaras, cu care va discuta despre situatia economica a tarii, potrivit unui purtator de cuvant al CE.
Vizita intervine in contextul in care reprezentanti ai Troicai creditorilor Greciei se afla la Atena, scrie Mediafax. Ei urmeaza sa decida daca mai deblocheaza urmatoarea transa de imprumut, in conditiile in care s-a inregistrat o interziere in reforme din partea statului elen. Fara acesti bani, Grecia intra in incapacitate de plata.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei Europene spun ca vizita lui Barroso, prima in Grecia din iunie 2009 si pana in prezent, "face parte dintre intalnirile regulate pe care presedintele Comisiei Europene le are cu liderii europeni", a explicat purtatorul de cuvant Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz.
Grecia ar trebui sa primeasca o noua transa in valoare de 31,5 miliarde de euro, din imprumutul care se ridica la 130 de miliarde, acordat in februarie. Acesta este cel de-al doilea imprumut acordat tarii, care nu se mai poate refinanta de pe piete. El este insotit de un program dur de ajustare bugetara, sub controlul Troicai.
Exista sanse ca Atena sa nu mai primesca bani
Insa Grecia a inregistrat o intarziere in reforme, dupa ce s-a confruntat cu un impas politic, timp de mai multe saptamani. Din aceasta cauza, exista temeri cu... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 17:05
Presedintia daneza a Consiliului UE si Comisia Europeana sunt deplin de acord ca disciplina fiscala si finantele publice solide sunt indispensabile pentru Europa, dar acest lucru nu este suficient, fiind necesara si o crestere economica stabila, a declarat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso joi, la Copenhaga, dupa sedinta comuna a guvernului danez si Colegiului comisarilor europeni.
"Reformele structurale ce duc la sporirea competitivitatii si masurile de consolidare a cresterii sunt la fel de importante ca finantele publice pentru a recastiga increderea: increderea cetatenilor nostri, dar si increderea investitorilor din intreaga lume. Pentru acest lucru Comisia a pledat constant si am insistat pe o abordare cuprinzatoare fata de criza", a spus Barroso in conferinta de presa comuna cu premierul danez Helle Thorning-Schmidt.
"Cresterea ne sta la indemana daca putem depasi barierele care opresc banii, serviciile si persoanele sa circule in Uniune asa cum ar trebui. Faptul ca Danemarca pune in centrul presedintiei sale a Consiliului UE adancirea pietei unice si cresterea 'verde' este esential pentru a ne garanta succesul",a adaugat acesta.
Danemarca a preluat la 1 ianuarie, de la Polonia, presedintia semestriala prin rotatie a Consiliului UE, iar miercuri si joi la Copenhaga au fost organizate o ceremonie oficiala si o sedinta comuna a guvernului danez si Colegiului comisarilor.
Barroso cere plase de sigurante mai credibile in fata investitorilor... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 16:29
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizeaza ca in prezent criza datoriilor suverane in zona euro se extinde dincolo de periferia zonei euro, informeaza NewsIn.Barroso le cere guvernelor UE sa acorde "un sprijin deplin" zonei euro. In opinia presedintelui CE, guvernele trebuie sa reevalueze Fondul European pentru Stabilitate Financiara, ca sa reduca riscul contagiunii in zona euro.Acordul privind Fondul European pentru Stabilitate a intervenit la 21 iulie, ca raspuns la criza din Grecia, dar nu a fost ratificat inca de statele membre.Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat ca tarile europene ar trebui sa se concentreze mai degraba pe ratificarea actualelor acorduri decat pe modificarea lor.
"Nu este clar cum redeschiderea dezbaterii, la numai doua saptamani dupa summit, ar contribui la calmarea pietelor", a spus purtatorul de cuvant in ceea ce ar parea sa fie o critica voalata la adresa lui Barroso.
Presedintele CE a spus guvernelor europene ca trebuie sa accelereze procedurile de aprobare pentru implementarea deciziilor (luate la summit), atfel incat sa consolidarea Fondului sa devina operationala foarte curand. El a mai spus ca evolutiile in ceea ce priveste piata obligatiunilor pentru Spania si Italia sunt "un motiv de mare ingrijorare".Fondul de Stabilitate ar urma sa functioneze ca o companie care incearca sa mentina stabilitatea zonei euro imprumutand statelor membre 440 de miliarde de euro. mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 23:54