Ministerul Economiei si Ministetul Finantelor au initiat un proiect de OUG care, odata adoptat, le va da olandezilor de la Damen posibilitatea sa preia controlul Santierului Naval Mangalia.
In urma negocierilor care au durat mai bine de jumatate de an, statul roman si grupul Damen au cazut de acord asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia.
Mai exact, Damen va cesiona statului roman, cu titlul gratuit, 2% din pachetul majoritar de actiuni, cumparat de la sud-coreenii de la DSME, care detin in prezent 51% din participatie. Acesta cesiune ii va permite statului sa devina actionar majoritar in santier. In schimbul cedarii actiunilor, Damen va primi controlul operational. Mai exact, olandezii vor primi dreptul de a ocupe posturi de directori si de a conduce efectiv unitatea de productie.
Cu alte cuvinte, potrivit informatiilor obtinute pe surse de Ziare.com, directorul general ar urma sa fie olandez.
Problema este ca, in acest moment, Romania nu-si poate respecta angajamentul, in conditiile in care legislatia nationala nu-i permite sa le dea olandezilor dreptul de a conduce efectiv o societate in care actionar majoritar va fi statul roman. Motivul: potrivit prevederilor Ordonantei 109/2011 a guvernantei corporative, factorii de decizie intr-o companie de stat trebuie alesi in baza unei proceduri specifice de selectie.
Iar cum statul nu le asigura olandezilor preluarea conducerii operationale, acestia intarzie, la randul lor,... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 12:21
Sony a anuntat ca va renunta la contractul de tip joint venture pentru LCD-uri semnat cu Samsung, vanzandu-si actiunile pentru 940 de milioane de dolari, catre Samsung Electronics.
Sony detinea 50% dintre actiunile intreprinderii pentru LCD, infiintata in 2004 impreuna cu Samsung, pentru a asigura aprovizionarea Sony pentru televizoare cu ecran plat, scrie Reuters.
Intreprinderea de tip joint venture si-a vazut redus capitalul cu 15% in luna iulie iar surse din industrie au afirmat ca Sony cauta o iesire din aceasta afacere, cu scopul de a cauta surse mai ieftine pentru televizoarele sale cu ecran plat.
In noiembrie, Sony a anuntat ca se asteapta la pierderi financiare pana in martie 2012, numai in ceea ce priveste unitatea sa de televizoare estimandu-se pierderi de 2,2 miliarde de dolari din cauza scaderii cererii si a cresterii yenului.
La acel moment, Sony a declarat ca va restructura sectia de achizitionare de dispozitive LCD, dar nu a facut niciun comentariu referitor la contractul sau joint venture cu Samsung.
Analistii sunt de parere ca piata de televizoare LCD, evaluata la 100 de miliarde de dolari, a atins apogeul anul trecut si se va reduce cu 3-4% anual.
In aprilie anul curent, reprezentantii Sony au declarat ca nu vor realiza separat un contract de tip venture cu Sharp, iar in octombrie au semnalat ca vor sa se concentreze pe piata de mobile, afirmand intentia de a prelua controlul asupra unei alte afaceri de tip joint venture, cu Ericsson,... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 10:30
Lukoil Ecoenergo, companie care apartine gigantului rus Lukoil, si producatorul italian de energie regenerabila ERG Renew au creat un joint venture care va dezvolta capacitati de energie solara si eoliana in Bulgaria si Romania, potrivit NewsIn. Compania nou infiintata se numeste LUKErg Renew si va avea sediul la Viena. Proiectele sale se vor concentra initial in Bulgaria si Romania, urmand sa se extinda in Ucraina si Rusia. Planul de afaceri al LUKErg Renew va fi analizat in iunie si aprobat pana la sfarsitul anului. Crearea noii companii face parte din strategia Lukoil de a demara afaceri in sectorul energiei regenerabile. Compania petroliera rusa LukOil si-a anuntat inca din martie intentia de a construi centrale solare si ferme eoliene in Romania si Bulgaria.
"Cum Rusia nu dispune de un sistem de sustinere a energiilor alternative, investitiile noastre se concentreaza in strainatate. E vorba cu precadere de tarile in care este prezenta LukOil - Bulgaria si Romania, unde avem in vedere construirea unor centrale solare si a unor ferme eoliene", spunea atunci adjunctul sefului departamentului pentru energie al societatii, Vasili Zubakin, citat de RIA Novosti.
LukOil, care asigura 18% din productia rusa si 2,1% din productia mondiala de petrol, este cea mai mare societate rusa in domeniu. Rezervele sale de hidrocarburi reprezinta 1,3% din rezervele mondiale. Are o cifra de afaceri anuala de 81 miliarde dolari si venituri nete de 9,5 miliarde dolari.
Compania Lukoil... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 14:59
Cei doi operatori se vor crea la sfarsitul anului o societate mixa cu scopul de a achizitiona echipamente si infrastructura IT, conform NewsIn. Masura ar urma sa genereze economii de 400 de milioane de euro pentru Deutsche Telekom si de 900 de milioane de euro pentru France Telecom in urmatorii trei ani.
Acordul dintre Deutsche Telekom si France Telecom trebuie supus aprobarii consiliilor de administratie si autoritatilor de reglementare. Societatea mixta va fi detinuta in proportii egale si va avea doua sedii, la Paris si Bonn.
Proiectul, intitulat "Victorie", reprezinta un ultim pas in cadrul discutiilor de colaborare dintre cele doua companii de telecomunicatii. Recent, acestea au anuntat fuziunea filialelor din Marea Britanie si gestionarea in comun a retelelor din Polonia.
Pe piata din Romania, France Telecom este prezenta prin Orange. La finalul anului 2010, Orange avea 10,5 milioane de clienti in Romania.
Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la grupul elen de telecomunicatii OTE, care are 54,01% din actiunile Romtelecom. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:41
Companie aeriana Alitalia a aderat, incepand din 5 iulie, la Grupul Air France - KLM si Delta Air Lines, joint-venture lansat in 2009 si care permite companiilor partenere impartirea costurilor si a profiturilor pe propriile rute transatlantice, a anuntat marti compania, potrivit NewsIn."Datorita acestui joint-venture intre cele patru companii, pasagerii au acces privilegiat la cea mai mare retea transatlantica din lume, cu aproape 250 zboruri si 55.000 de locuri pe zi. Prin adeziunea Alitaliei, joint-venture-ul exprima circa 26% din intreaga capacitate transatlantica, cu venituri anuale estimate la peste 10 miliarde de dolari", au precizat reprezentantii Alitalia.
De asemenea, joint-venture-ul ofera peste 300 de destinatii prin intermediul celor 26 de puncte de acces in America de Nord si 200 de destinatii prin intermediul celor 33 puncte de acces catre Europa, Asia si America Latina.
Participarea Alitalia la joint-venture devine valida din 1 aprilie 2010 si este parte dintr-un acord pe termen lung, valabil pana la 31 martie 2022. mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 16:23
Firma Electrogrup din Cluj-Napoca si companiile germane Montage si Windenergy Service au infiintat un joint-venture, denumit Wind Energy Service East Europe (WESEE), prin care vor sa participe la proiectul eolian de 1,1 miliarde euro derulat de grupul ceh de utiulitati CEZ la Fantanele, Dobrogea."Obiectivul imediat al WESEE este sa ofere servicii de instalare si mentenanta a turbinelor eoliene in parcul eolian de la Fantanele Dobrogea (proiect derulat de grupul ceh de utilitati CEZ - n.r.). Noua companie va executa si lucrari conexe in cadrul dezvoltarilor eoliene: lucrari electrice pe medie si inalta tensiune, infrastructura de telecomunicatii si lucrari civile", se arata intr-un comunicat al WESEE, preluat de Mediafax.WESEE va recruta muncitori romani care vor beneficia de training, testari si acreditari in Germania.Totodata, WESEE intentioneaza sa intre pe pietele din mai multe state est-europene, respectiv Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Serbia, Croatia si Albania.Contactati de Mediafax, reprezentantii Electrogrup au afirmat ca WESEE nu are contracte cu CEZ, singura firma din joint-venture care deruleaza lucrari pentru grupul ceh la Fantanele fiind Montage."Speram sa obtinem contracte cu CEZ", a declarat directorul de comunicare al Electrogrup, Iunia Corbea.Ea a precizat ca firma WESEE a fost infiintata in urma cu cateva saptamani.Firma Electrogrup este activa in sectoarele constructiilor de infrastructura si telecomunicatiilor.Potrivit comunicatului... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 14:26
BHP Billiton si Rio Tinto, primele doua grupuri miniere din lume, au incheiat un acord de joint venture de 116 miliarde de dolari, prin care isi combina operatiunile din vestul Australiei de pe segmentul mineritului de fier.Marii clienti din China ai celor doua companii s-au declarat nemultumiti de semnarea intelegerii, insa aducerea acordului la finalitate trebuie sa depaseasca obstacole importante, cel mai dificil fiind obtinerea avizului competitional Comisiei Europene, care ar putea ridica intrebari legate de un posibil monopol pe piata fierului.
Acordul a fost "desenat" initial in luna iunie, insa a fost formalizat abia sambata, prin memorandumuri angajante semnate de directorii ambelor companii.
Fiecare companie va detine cate 50% din actiunile tuturor companiilor si activelor de pe segmentul mineritului de fier din vestul Australiei, dar va continua sa comercializeze independent minereul pe piata, se arat intr-un comunicat transmis de BHP Billiton si Rio Tinto.
Companiile anticipeaza finalizarea tranzactiei in a doua jumatate a anului viitor. Comunicatul nu cuprinde detalii legate de vreo plata efectuata intre cele doua companii in baza acordului, insa informatiile vehiculate anterior in piata indica un pret de 5,8 miliarde de dolari acceptat de BHP Billiton, Rio Tinto avand operatiuni mai extinse in regiunea vizata.
Companiile au reiterat ca estimeaza economii de 10 miliarde de dolari pe an din costuri de capital si cheltuieli operationale prin combinarea... mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 18:26
Omul de afaceri Ion Tiriac negociaza cu Ford posibilitatea de a crea un joint-venture alaturi de gigantul american pentru importarea marcii Ford."Miza" unui joint-venture o reprezinta un business care anul trecut a generat o cifra de afaceri de 304 mil. euro si un profit de 13,2 mil. euro, fiind si cea mai profitabila companie din cadrul celor patru importatori controlati de Tiriac Holdings, scrie Ziarul Financiar.Importatorul Ford este asigurat de catre compania Romcar, dar dupa 1 august 2010, activitatea Romcar va fi preluata direct de catre constructorul american de masini.Ford va avea doua posibilitati: fie va crea o companie pe care sa o controleze in proportie de 100%, fie va prelungi contractul cu omul de afaceri Ion Tiriac, intr-o firma in care sa imparta actionariatul. mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 10:19