Diplomatul britanic John Kerr, unul dintre parintii proiectului de text ce stabileste procedura de iesire din Uniunea Europeana, nu si-a imaginat ca tara sa va fi prima care il va folosi.
Initiativa lui Kerr a fost blocata de infrangerile suferite de Constitutia europeana la referendumurile din Franta si Olanda, dar unele elemente au ajuns in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, relateaza Politico.
Una dintre sectiunile preluate a devenit Articolul 50, care va fi invocat miercuri de premierul Theresa May, in scrisoarea de notificare oficiala a UE ca Marea Britanie intentioneaza sa iasa din blocul comunitar, dupa mai mult de 40 de ani de apartenenta.
Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile
Aceasta va fi inmanata personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de catre ambasadorul britanic la Uniunea Europeana, Tim Barrow, moment din care va incepe numaratoarea inversa a "divortului" britanic. Negocierile se asteapta sa dureze doi ani.
Tot miercuri, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic ca Marea Britanie a declansat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
"Nu ma simt vinovat pentru inventarea mecanismului. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste", a declarat Kerr pentru Politico. "Nu credeam ca Marea Britanie il va folosi", a adaugat el.
Dupa o cariera stralucita in Ministerul de Externe, ce a inclus misiuni de ambasador la... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 16:55
Autorul Articolului 50, care reglementeaza iesirea unui stat membru din Uniunea Europeana, sustine ca prevederea este reversibila. El contrazice astfel Guvernul de la Londra, care a aratat ca respectiva clauza din Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi oprita odata declansata.
Proiectul de lege privind Brexit a ajuns luni in Camera Lorzilor, care nu poate bloca textul, insa poate perturba calendarul stabilit de Guvern.
John Kerr, autorul Articolului 50, a cerut Camerei Lorzilor sa aduca amendamente proiectului de lege. Kerr a avertizat ca economia Marii Britanii va avea de suferit dupa iesirea din UE, scrie The Independent.
"Va fi de platit un pret. Este trist faptul ca nu cei care ne-au adus in situatia asta vor avea de suferit. Ei vor fi foarte bine, tara s-ar putea sa nu fie", le-a spus el colegilor din Camera Lorzilor.
In timpul weekend-ului, ministrul britanic al Justitiei Elizabeth Truss a starnit o controversa dupa ce a spus ca Articolul 50 nu poate fi revocat.
"Daca ar fi sa ne razgandim in privinta retragerii (din UE - n.red.), cu siguranta am putea si nimeni de la Bruxelles nu ne-ar putea opri", a punctat John Kerr.
Curtea Suprema britanica a constrans-o pe Theresa May, premierul britanic, sa consulte Parlamentul in privinta Brexit-ului. Proiectul de lege privind iesirea UK din UE a trecut de primul obstacol pe 9 februarie, cand Camera Comunelor a avizat textul.
Intr-un scenariu ideal al Guvernului, urmeaza ca si Camera Lorzilor sa valideze... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 11:26