Piata muncii a accelerat in iulie 2022 in Romania, aplicarile la joburi au depasit recordul din ultimul an si jumatate, iar numarul de joburi a crescut cu 28% fata de vara anului trecut, potrivit unei platforme de recrutare.
Candidatii au aplicat cel mai mult pentru pozitii in Vanzari, unde aplicarile au crescut cu aproape 4% fata de luna trecuta, Management, Financiar/Contabilitate, IT/Telecom si Productie/Logistica.
"A doua luna de vara din 2022 a adus un volum de joburi cu 28% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut pe platforma de recrutare BestJobs, pastrand acelasi nivel comparativ cu luna iunie a acestui an. Cu toate ca este o perioada de varf a sezonului estival, candidatii au inregistrat cu 13% mai multe aplicari decat in iulie 2021 si cu 10% mai multe decat luna precendenta.
In plus, tinerii aflati la inceput de cariera au fost mult mai dinamici in cautarea unui loc pe piata muncii, inregistrand un nou record de activitate de la inceputul anului si pana acum", arata sursa citata.
Astfel, candidatii din segmentul 18-25 de ani au inregistrat 17% din totalul aplicarilor din iulie.
"Stagnarea in numarul de joburi este specifica lunilor de vara, cand, pe fondul concediilor, recrutarile scad. Cu toate acestea, candidatii au inceput intens a doua jumatate a anului 2022. Spre exemplu, daca in luna decembrie 2021, un candidat cu intentii de angajare aplica, in medie, la 3-4 joburi, acum datele arata o medie de 7 oportunitati vizate.
Vedem in... mai mult
Luni, 01 August 2022, ora 17:58
Angajatorii din Spatiul Economic European ofera peste 2.100 de locuri de munca, prin intermediul Eures Romania, cele mai multe posturi fiind in Spania, unde se cauta in special muncitori necalificati in agricultura.
Asadar, companiile din Spania au nevoie de 800 de muncitori necalificati in agricultura, in timp ce angajatorii din Portugalia pun la bataie 400 de astfel de locuri de munca, iar cei din Danemarca tot 400, printre care culegatiri de mazare si capsuni, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Mii de joburi in strainatate pentru romani: De la ingineri software la culegatori de mazare
In acelasi timp, in Marea Britanie sunt vacante 390 de locuri de munca, printre care 300 de ingrijitori persoane, 60 de asistenti medicali, 20 de asistenti medicali generalist si 10 medici de ...citeste mai departe despre "Mii de joburi in strainatate pentru romani: Iata ce se cauta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 13:38
Aproximativ 200 de companii sunt asteptate la editia de toamna a Targului de Cariere (TdC), eveniment care va avea loc in Brasov, Chisinau, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Tirgu-Mures.
Companiile au vacante cateva mii de locuri de munca, oportunitati de internship si stagii de practica, iar o parte dintre ele sunt deja anuntate pe site-ul oficial www.targuldecariere.ro.
Recrutarea, o prioritate tot mai mare pentru companii
Potrivit statisticilor realizate in urma celor 100 de editii de pana acum ale Targului de Cariere, cele mai multe companii sunt interesate, pe langa recrutarea efectiva, sa isi dezvolte un brand de angajator puternic in randul tinerilor: 97% dintre reprezentantii lor au declarat ca doresc sa revina la editiile viitoare, in timp ce 94% declara ca recomanda TdC ca solutie de recrutare si employer branding.
Exista si cazuri in care companiile aleg sa faca la pachet angajarile, tocmai pentru ca in felul acesta pot sa gandeasca mai organizat recrutarile. Printre cei care vor bifa lista de prezenta la TdC in octombrie si noiembrie 2015 se numara: Arvato Bertelsmann, Bombardier, Bosch, CIE Matricon, Competence Call Center, DB Schenker, Delphi, Office Depot, Preh, Renault, Schaeffler, Stefanini si Sykes.
Profilul candidatului TdC
Cei mai multi participanti la TdC care isi cauta un loc de munca sunt studenti, peste 59,70%, urmati de absolventi de facultate - 23,05% si de absolventi de master: 10,38%. Cei mai putini sunt cei care au finalizat... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 15:11
Aproape 80% dintre tinerii romani vor sa lucreze in strainatate, in special din cauza salariilor prea mici din tara, arata un studiu recent.
Astfel, 51% dintre cei chestionati au un loc de munca, dintre care 10% in strainatate, in timp ce 73% dintre respondenti au un nivel mediu al asteptarilor salariale cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru munca prestata in afara tarii, potrivit comunicatului remis de SmartDreamers redactiei Ziare.com.
Conform studiului, 78% dintre tineri sunt determinati sa plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-si mari veniturile, fie pentru a face diverse achizitii de bunuri sau chiar pentru a investi intr-o afacere.
Citeste mai multe despre Aproape 80% dintre tinerii romani vor sa lucreze in strainatate pe Ziare.com. mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:43
Aproape o jumatate de milion de romani din industrie si sectoarele orizontale si-ar putea pierde locurile de munca pana la finalul anului, din cauza cresterii preturilor in sectorul energetic, avertizeaza Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA).
"In industria chimica si petrochimica, metalurgie, constructia de masini, industria sticlei, mobilei si in industria orizontala (distributie si sectoare conexe - n.r.) sunt in pericol 500.000 de locuri de munca. In industria metalurgica cifra de afaceri a scazut cu 23% in primul trimestru din 2013. Marile lanturi de magazine si-au redus vanzarile cu 30%", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Vasile Turcu, membru in consiliul director al FIA 2013.
Ioan Niculae, presedintele Consiliului Investitorilor Romani (CIR), structura de reprezentare a FIA, a afirmat ca in industria chimica sunt in pericol 57.000 locuri de munca din cauza cresterii cu 37% a preturilor in domeniul energiei in 2013, la energia electrica, gaze naturale si transportul gazelor naturale.
Niculae a spus ca noua structura - CIR - doreste un dialog cu guvernul pe trei teme principale - energie, impozit forfetar si TVA, pentru a evita scaderea dramatica a locurilor de munca.
El a precizat ca din cei 4,2 milioane angajati din Romania, 57% sunt sustinuti de capitalul romanesc, dar din primele 100 de mari companii pe piata autohtona companiile romanesti nu sunt mai multe de cinci. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:45
Accesul la locuri de munca pentru romani si bulgari a fost extins in Franta la 291 de meserii, fata de 150 anterior, in sectoare in care angajatorii intampina dificultati la recrutare, potrivit unei decizii publicate duminica in Jurnalul Oficial, relateaza AFP.
Decizia a semnata de ministrii de Interne Manuel Valls si al Muncii Michel Sapin.
Intre meseriile nou autorizate figureaza cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobila la mutarea locuintei, intretinator de spatii de verzi sau manager de personal pentru bucatarie.
Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, inclusiv constructii si lucrari publice (muncitor, reparator de acoperisuri, desenator, etc.), hotelier (bucatar, ospatar, etc.), agricultura, pescuit, industrie (sudor, mecanic, etc.), comert si intretinere. Pe lista de afla si functii in domeniul informatic, bancar si financiar.
Aceasta relaxare a fost anuntata la 22 august de catre Guvern, in acelasi timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligatia sa o plateasca pentru recrutarea de cetateni europeni din Romania si Bulgaria, majoritatea romi, prezenti in Franta.
Romanii si bulgarii sunt supusi pana la sfarsitul lui 2013 unor restrictii. In afara de exercitarea unei meserii autorizate, ei au nevoie totodata de o autorizatie de munca, eliberata de catre prefectura. Toate asociatiile reclama "anularea totala" a obligatiilor tranzitorii impuse.
Potrivit Guvernului, aceasta cvasidublare a listei de meserii raspunde... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:36
In urma cu mai putin de zece zile, Norvegia a anuntat ca a ridicat restrictiile de acces pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, cu aproape doi ani mai devreme decat termenul anuntat initial.
Chiar daca piata muncii din Norvegia nu poate absorbi nici pe departe numarul de romani care ar vrea sa migreze dinspre economiile cu probleme ale Uniunii Europene, precum Spania sau Italia, cu siguranta liberalizarea aduce cu sine noi oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui job in afara tarii.
Potrivit Eurostat, rata somajului in Norvegia la sfarsitul primului trimestru din 2012 era de doar 3%, mult sub ceea ce se regaseste in statele Uniunii Europene precum Spania (24,1%), Grecia (21,9%), Letonia (15,2%), Portugalia (15,1%), Irlana (14,4%), Slovacia (13,9%), Litiuania (13,6%) sau Ungaria (12,5%).
Cand vrei sa gasesti usor un loc de munca in Norvegia poti incepe prin accesarea EURES, portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca.
Citeste mai multe despre Ce locuri de munca sunt in Norvegia, ultima piata liberalizata pentru romani pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 16:13
Profesor atipic, angajat in Hell, freshcornerist sau detectiv social, sunt cateva dintre joburile care te pot scoate din rutina zilnica.
De exemplu, Fun Science System angajeaza profesori... trasniti. Acestia sunt animatori in stiinta, cu experienta in lucrul cu copiii si buni cunoscatori de limba engleza.
Fun Science - Ciencia Divertida sl. a fost infiintata in 1994 de catre doi antreprenori spanioli din domeniul bancar. Fun Science System in Romania a preluat drepturile de Master Franciza in 2005. Compania a dezvoltat de-a lungul timpului programe educationale orientate spre divertisment in aproape toate domeniile stiintei.
Crezi ca ai un job de cosmar? Afla ca ai putea lucra chiar in Hell (Iad, trad.). Mai exact pentru Hell Advertising, companie lansata in 2000, care dezvolta solutii e-Commerce, precum promotion.eu. Compania angajeaza un achizitor pentru departamentul de productie publicitara. Acesta trebuie sa aiba studii superioare finalizate, experienta intr-o pozitie similara de minimum 3 ani, cunostinte de operare PC (MS Office) si cunostinte de limba engleza nivel avansat, precum si excelente abilitati de negociere
Poate vrei sa-ti impresionezi prietenii cu o job ultramodern, care sa genereze admiratie doar prin simpla sa denumire. Mondo di Pasta, companie alimentara, angajeaza un freshcornerist. Acesta discuta cu companii (HR sau administrativ) pentru a facilita accesul angajatilor la mancare sanatoasa. Candidatul trebuie sa fie o persoana activa,... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 09:01
Dupa doua acorduri cu FMI si ce-a de-a zecea misiune de evaluare FMI incheiata astazi, economia Romaniei nu da semne de revenire. Peste 630.000 de joburi au disparut in ultimii patru ani.
Chiar daca exista indicatori de crestere, precum cresterea PIB-ului cu 3% in trimestrul trei, reducerea ratei inflatiei sub 4% sau cresterea salariului mediu net cu 14%, scaderea ratei de ocupare a locurilor de munca, cea mai relevanta statistica privind cresterea economiei, demonstreaza ca Romania nu iese din criza, scrie Ziarul Financiar.
In acest sens, sociologiul Vladimir Pasti de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative declara ca cele 20 de miliarde de euro de la FMI au fost luate degeaba daca nu s-a reusir crearea de locuri de munca.
Numarul de salariati a scazut cu 630.000 de la inceputul crizei, iar noul Cod al muncii nu a reusit sa imbunatateasca semnificativ lucrurile, doar 43.000 de joburi fiind scoase de pe piata muncii la negru.
In plus, numarul de salariati din Romania a atins un minim al ultimilor 50 de ani in ianuarie 2011, scazandu sub 4,1 milioane de persoane.
Cea mai buna evolutie a locurilor de munca s-a inregistrat in perioada guvernului Tariceanu, cand au aparut peste 340.000 de angajati, dintre care 150.000 din noile angajari au fost facute la sistemul bugetar, dublandu-se cheltuielile statului in ceea ce priveste salariile functionarilor publici. Prin urmare, din 2008 pana in prezent, guvernul Boc a concediat circa 150.000 de... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 10:03