Regatul Unit incepe sa-si piarda atractia pentru cetatenii din Uniunea Europeana, iar asta se vede foarte clar in cifre: tot mai putini straini isi cauta de munca in Marea Britanie, anunta site-ul de recrutari Indeed.
In doar un an, procentul cautarilor pentru o slujba in Regat a scazut de la 37,2% la 33,8 procente in randul internautilor straini, cu un impact mai mare in randul cetatenilor UE, unde inregistreaza o scadere de 18%, comparative cu prima jumatate a anului trecut. relateaza The Telegraph.
Fenomenul ar putea sa se accentueze, in contextul in care lira sterlina isi va continua traseul descendent in raport cu alte valute de referinta, iar inflatia va continua sa creasca.
Mai mult, angajatii din companiile britanice isi cauta punti de salvare catre alte tari din regiune care vor ramane in UE. Numarul cautarilor pentru o slujba in Irlanda a crescut cu 11%, Franta si Germania oferind si ele alte optiuni pentru cei care fie nu vor sa vina in Regatul Unit, fie cauta o cale de a pleca de acolo.
"Este un declin accentuat si prelungit in interesul manifestat pentru o slujba in UK, mult mai evident decat socurile de moment cauzate de referendumul de anul trecut. Pe masura ce Brexit se transforma in realitate, impactul asupra pietei muncii din Marea Britanie se va accentua", arata Mariono Mamertino, analist in cadrul Indeed.
In ciuda retoricii folosite in campania pro-Brexit, nivelul somajului din Regat este de 4,6%, cel mai scazut nivel din ultimele 4... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:37
Dupa un an si jumatate in care au fost invinuiti ca le fura locurile de munca localnicilor in Marea Britanie, polonezii vor sa-si ia revansa pe seama Brexitului si sa "sufle" Londrei zeci de mii de joburi din sectorul financiar.
Pe fondul temerilor manifestate de marile banci cu privire la pierderea accesului la piata unica europeana, in urma divortului Marii Britanii de UE, Polonia intentioneaza sa atraga in tara cel putin doua mari companii din sector, relateaza Bloomberg.
Goldman Sachs si HSBC ar putea sa-si mute sucursalele londoneze in Varsovia, sustine vicepremierul Mateusz Morawiecki, care a confirmat ca guvernul polonez este in proces de negociere cu cele doua institutii financiare.
Un milion de polonezi au emigrat in Marea Britanie dupa aderarea tarii la UE, dar negocierea Brexitului intre Londra si Varsovia este plina de asperitati, dupa cum recunoaste Morawiecki.
"Nu vrem sa aplicam pedepse, dar vom fi duri in negocierea Brexitului. Vrem sa protejam unitatea Europei prin apararea celor 4 drepturi fundamentale", a precizat vicepremierul polonez, facand referire la libertatea de circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalului in interiorul UE.
Cea mai mare tara din fostul bloc comunist este si principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare alocate din bugetul comun al UE, la care Marea Britanie este al patrulea mare contribuabil, cu o suma de 107 miliarde euro alocata pentru 2014-2020.
Tactica premierului britanic Theresa May... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 18:00
10Guvernul Marii Britanii e pus la zid ca urmare a planului sau pentru reducerea imigratiei, care presupune reguli mai stricte pentru muncitorii si studentii straini.
Masurile au fost anuntate de ministrul de Interne, Amber Rudd, care face parte din Partidul Conservator. Ele sunt puse in dezbatere publica, transmite The Guardian.
Astfel, firmele ar putea fi obligate sa faca public numarul strainilor angajati. Mai mult, pentru a diminua fluxul de studenti din afara Europei - care reprezinta 167.000 din cei 600.000 de imigranti ce sosesc anual in aceasta tara - autoritatile britanice vor sa lege acordarea vizelor de studii de prestigiul facultatilor.
"Asta ar trebui sa ne asigure ca oamenii vin aici pentru a umple golurile de pe piata muncii si nu sa ia joburile pe care le pot face si britanicii", a explicat ministrul de Interne.
De asemenea, Amber Rudd a anuntat ca va face verificari in ceea ce priveste aplicarea masurilor anti-imigratie.
Insa planul prezentat de ea a ...citeste mai departe despre "Marea Britanie vrea reguli mai stricte pentru muncitorii si studentii straini: Planul e criticat dur din toate partile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 22:23
Firmele cu profil tehnologic din Marea Britanie se arata ingrijorate de faptul ca iesirea tarii din blocul comunitar le-ar putea lasa fara forta de munca instruita si experimentata din restul tarilor europene, cu un impact serios asupra numarului de profesionisti din sector.
Mai bine de o treime dintre angajatori sunt convinsi ca, in urmatorii 4-5 ani, bazinul de recrutare se va restrange dramatic, pe masura ce accesul la piata muncii din UE va fi restrans in urma Brexi, iar de pe bancile scolilor britanice ies tineri tot mai slapb pregatiti si fara experienta, arata CNBC.
Un sondaj efectuat in randul a 400 de angajatori din sectorul tehnologic arata ca 62% dintre acestia sunt dezamagiti de cunostintele acumulate de tinerii ingineri britanici, iar 68% considera ca invatamantul tehnic superior din tara va ramane in urma cu noile descoperitri din domeniu.
Pe de alta parte, 5% dintre intervievati cred ca Brexit va avea un impact pozitiv in acest sens, 23% opineaza ca nu se va simti nicio schimbare majora in acest sens, iar 36% inca nu stiu ce sa creada.
"Cererea de ingineri pe piata muncii este in crestere, dar raportul scoate si mai bine in evidenta problema aptitudinilor si experientei viitorilor angajati.
In urmatorul deceniu ne vom confrunta cu un deficit de ingineri pe piata muncii, iar cum Brexit ridica si problema experientei si cunostintelor angajatilor, devine mai important ca oricand sa pregatim o generatie viitoare de talente in inginerie si... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 13:26
Mediul de afaceri din Marea Britanie nu sustine proiectele de legi care vizeaza diminuarea numarului de imigranti din regat, sustin reprezentantii unor organizatii patronale, printre care si Institute of Directors (IoD).
"Promisiunea premierului David Cameron de a reduce numarul imigrantilor este o adevarata pedeapsa aplicata mediului de afaceri", sustin reprezentantii IoD, citati de postul britanic BBC.
Cer o analiza corecta
Datele statistice care sunt asteptate sa fie facute publice joi, 27 august, ar putea demonstra ca fenomenul migratiei in Marea Britanie depaseste de trei ori tinta stabilita de guvern.
Este si unul din motivele pentru care oficialii din cabinetul Cameron insista sa reduca cifra imigrantilor veniti in Marea Britanie cu zeci de mii de persoane.
In schimb, reprezentantii IoD si cei ai grupului de analiza British Future afirma ca aplicarea unor politici radicale in acest domeniu ar putea produce pagube semnificative in economia tarii.
Cele doua organizatii cer o analiza cuprinzatoare pentru a stabili ce masuri vor trebui aplicate in atingerea targetului stabilit de Londra si insista ca acestea sa fie insotite de studii de impact asupra economiei, culturii si societatii din Regatul Unit.
IoD si British Future cer ca premierul Cameron si secretarul biroului pentru imigrari, Theresa May, sa conlucreze cu expertii Comitetului de Consultanta in probleme de Migratie inainte de propune proiectele de legi menite sa rezolve aceasta problema.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 14:57
Aproape 600 de locuri de munca sunt disponibile in Spatiul Economic European si pot fi accesate prin reteaua europeana de ocupare Eures (European Employment Services), cele mai multe fiind in Germania, Marea Britanie si in Republica Ceha.
Angajatorii din Spatiul Economic European anunta, prin intermediul retelei Eures Romania, 576 de locuri de munca vacante.
Cele mai multe oferte de angajare vin din Germania (236), in aceasta tara fiind cautati 20 de comisionari, 16 operatori stivuitor, cate 15 factori postali, bucatar/bucatar sef/bucatar specialist, ospatari, lucratori in industria gastronomiei de sistem si soferi de tir. De asemenea, mai sunt vacante cate 10 posturi de agent de securitate, de agent de paza, betonist, fierar betonist, tamplar/dulgher si hamal, noua de muncitor metalurg, sapte de lucrator depozit, cate sase de mecanic auto si electrician si cate cinci de sudor MIG-MAG, barman, mecanic instalatii.
Angajatorii din Germania mai recruteaza instalatori/montatori ...citeste mai departe despre "Vrei sa lucrezi in Germania sau Marea Britanie? Joburi disponibile pentru romani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 21:09
Dupa Deutsche Bank care analizeaza deja reducerea operatiunilor pe piata din Regatul Unit in cazul Brexit, un al doilea gigant european transmite un mesaj similar.
Airbus anunta ca ia in considerare reducerea investitiilor in Marea Britanie in cazul in care insularii decid sa se desprinda de Uniunea Europeana, relateaza BBC.
Precampanie de un an
Britanicii vor fi chemati sa decida apartenenta Regatului Unit la UE printr-un referendum ce trebuie organizat pana in 2017.
Desi nu a fost inaintata ca data oficiala, vara anului viitor pare sa fie momentul propice luat in considerare de oficialii de la Londra.
In insula, discutiile pe tema iesirii sau mentinerii Marii Britanii in grupul statelor din blocul european incep sa aiba deja tonul unei dezbateri de campanie.
Liderii companiei de constructii JCB au declarat recent ca sustin ideea desprinderii Regatului Unit de restul Europei, mizand pe forta economica a tarii.
Intr-un discurs adresat membrilor Confederatiei Industriilor din Marea Britanie, ministrul de Finante George Osborne a afirmat ca isi doreste ca tara sa "ramana in Europa, fara ca Europa sa conduca".
Presedintele confederatiei, lordul Mike Rake a metinat la randul sau: "Mediul de afaceri trebuie sa isi exprime pozitia mai devreme fata de ramanerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata."
16.000 de joburi periclitate
In Marea Britanie, Airbus are 16.000 de angajati, o mare parte fiind concentrata in uzina din Broughton.... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 11:40
In ultimii doi ani a luat amploare in Marea Britanie utilizarea unui tip de contract de munca ce le permite companiilor sa isi cheme angajatii la serviciu atunci cand au nevoie si sa ii trimita acasa, fara niciun fel de remuneratie, daca afacerile merg mai prost.
Desi criticate de-a lungul timpului de cei preocupati de respectarea drepturilor angajatilor, numarul asa-numitelor "contracte cu zero ore de munca" este mai mare ca niciodata, conform celor mai recente date oficiale, noteaza Quartz.
Astfel, in perioada octombrie-decembrie 2014, 697.000 de persoane, respectiv 2,3% din numarul total al angajatilor din Marea Britanie, aveau in derulare astfel de contracte, conform unui sondaj al Biroului National de Statistica. Numarul era sub 600.000 de persoane in 2013 si putin peste 200.000 cu un an in urma.
Cresterea se explica, potrivit reprezentantilor institutiei, prin faptul ca, in urma expunerii pe larg in presa a contractelor care nu garanteaza munca, mai multi dintre cei care ...citeste mai departe despre "Joburile care nu garanteaza munca sau plata. Fenomenul controversat din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 14:03
Imigrantii romani din Marea Britanie au inceput sa vanda revista "Big Issue", creata in anul 1991 de britanici pentru a-i ajuta pe cei care traiesc pe strazi sa supravietuiasca.
Produsa de jurnalisti profesionisti si vanduta in 120.000 de copii pe saptamana, revista le-a permis anul trecut si altor persoane cu exceptia celor care nu au locuinta sa distribuie Big Issue, din pricina crizei financiare.
O ancheta realizata de Daily Mail a aratat ca aproape o treime dintre vanzatorii revistei "Big Issue" sunt romani (700 dintr-un numar de 2.250 de distribuitori inregistrati).
Vanzatorii britanici sustin ca cei de origine roma s-au organizat chiar in bande, intimidandu-i, si ca i-au zarit la punctele de distributie sosind in automobile luxoase:
"Masini ca Mercedes sau BMW opresc in fata magazinelor pentru a lua reviste pe care sa le distribuie. Ce cauta oameni care conduc astfel de masini sa cumpere copii ale "Big Issue" pentru a le vinde? Cumpara prea multe copii, nu ar putea fi vandute de o persoana sau doua, deci au anumite bande care lucreaza pentru ei. Si fac asta pentru ca obtin o gramada de bani. Este crima organizata" , a sustinut o sursa care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea pentru cotidianul britanic.
"Sunt din ce in ce mai putini britanici care vand revista acum si asta fiindca suntem goniti. Intimidarea poate fi teribila uneori, dar trebuie sa le tinem piept. Cunosc un tip care a luat bataie, e un intreg scandal", a mai precizat respectiva... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 16:30