Vinerea trecuta am fost invitat la Bruxelles pentru a participa la o intilnire de lucru cu liderii celor trei institutii europene: dl. Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, dl. Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Europei si dl. Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European. Rareori cei trei se aseaza la aceeasi masa, insa tema intilnirii a fost de natura sa justifice o asemenea desfasurare de forte: chestiunea saraciei si a excluziunii sociale, in contextul celei mai dramatice crize economice pe care o traverseaza tarile Uniunii in intreaga istorie a devenirii proiectului european. Intotdeauna pentru a intelege prezentul, cred eu, trebuie sa privesti in spate, in istorie.
La nasterea sa - cind amintirea celui de al Doilea Razboi Mondial era inca proaspata iar umarile conflagratiei evidente - proiectul european s-a bazat pe cel putin trei premise fundamentale.
Prima: dupa o istorie de circa 500 de ani de conflicte militare, in care, pe rind, Spania, Franta si Germania au jucat o carte hegemonica in Europa (Marea Britanie a fost singura mare putere care nu a facut-o, insa a fost constant impotriva oricarui hegemon potential), a devenit limpede ca o cooperare ampla este mai benefica decit conflictul.
A doua: teama de URSS si de forta militara a Tratatului de la Varsovia determina statele "lumii libere" sa stringa rindurile, nu doar sub 'umbrela" NATO, ci si pe palierele politice, economice si culturale.
A treia: cresterea economica a... mai mult
Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 23:54