Concluziile prezentate de Jeffrey Franks, cu ocazia incheierii misiunii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, starnesc reactiile analistilor romani.
Seful FMI a anuntat ca recomanda aprobarea urmatoarei transe din acordul stand-by, in valoare de 505 milioane euro la finalul lui martie. Analistii considera ca aceasta decizie nu va fi influentata de demisia premierului Emil Boc.
"Este un angajament luat cu guvernul Romaniei, nu are importanta ca un guvern demisioneaza cu altul. Aici e vorba de niste angajamente luate de stat, prin guvernele lor", a explicat consultantul financiar Valentin Ionescu.
Reprezentantii FMI au revizuit in scadere prognoza de crestere economica de la 1,8%-2,3% la 1,5%-2%. Valentin Ionescu apreciaza ca decizia a fost luata mai putin pe baza performantelor interne si mai curand pe situatia din Europa, care ne afecteaza in mod direct.
"Se porneste de la analizarea surselor de formare a a produsului intern brut, care s-a bazat in cazul nostru pe cresterea de export. Aceasta crestere tine de evolutia economica din vestul Europei, unde avem debuseuri", a declarat Valentin Ionescu.
Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca prognozele FMI si ale CE sunt mult prea optimiste:
"Cea mai buna prognoza este la jumatatea prognozei FMI", a declarat Ilie Serbanescu.
In ceea ce priveste subiectul pretului redus la gaze de care beneficiaza companiile de ingrasaminte, analistii au de asemenea puncte de vedere diferite.... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:02
Ratingul Greciei a fost scazut de Standard&Poor's, de la "BB-/B" la "B/C", iar agentie de rating a precizat ca aceasta retrogradare ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii a patru banci elene, transmite NewsIn.Cele patru banci evaluate de Standard & Poor's sunt National Bank of Greece S.A, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank A.E si Piraeus Bank S.A, care au filiale si in Romania.Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat luni ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt bine capitalizate, sunt lichide si bine supravegheate de BNR si, totodata, ca nu crede ca exista vreun motiv ca populatia Romaniei sa aiba vreo ingrijorare in privinta acestui lucru.Franks a raspuns, in cadrul unei conferinte de presa, la o intrebare cu privire la posibilitatea ca restructurarea datoriei grecesti sa afecteze bancile elene prezente si la noi pe piata."Nu dorim vreun zvon in piata. Subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt bine capitalizate, sunt lichide si sunt bine supravegheate de BNR. Nu cred ca exista vreun motiv ca populatia Romaniei sa aiba vreo ingrijorare cu privire la acest lucru", a spus Franks. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:53
Pe 25 ianuarie, delegatia Fondului Monetar International (FMI) va reveni in Bucuresti atat pentru a realiza a saptea evaluare a acordului stand-by incheiat in 2009, cat si pentru a initia discutiile privind urmatorul acord. Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, acest nou acord va fi de precautie, urmand a exista o linie de credit accesibila in cazuri de urgenta, si va fi incheiat, probabil, pe o perioada de doi ani. In opinia lui Daniel Daianu, noul acord ar trebui sa accentueze acele laturi ale precedentului acord care s-au dovedit verigi slabe, una fiind functionarea unor companii de stat. "Sunt o durere de sorginte de mai veche la noi, nu de data recenta. Si acolo unde companii de stat ar trebui sa aiba profit, din varii motive, legate de clientelism politic, de incompetenta si multe altele, merg prost", a explicat Daianu, pentru Ziare.com. Cel mai bun exemplu in acest sens sunt companiile din domeniul energiei, statul roman fiind ineficient in modul in care a format aceste companii, precum si in denumirea persoanelor din management. "Din pacate, la noi, criteriile politice au dominat numirea managerilor. Este foarte grav", a comentat Daianu, care a adaugat ca nu impartaseste teze conform careia Romania nu ar trebuie sa aiba doua companii mari, integrate, mai ales ca avem si exemplul altor state in acest sens. "Domeniul energiei nu are concurenta perfecta si companii mici. Toate tarile care au pondere, tari grele in Uniune,... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 10:36
Stabilirea tintei de inflatie la 3% pentru 2011 a fost o alegere "excelenta" a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in ideea aderarii la zona euro, iar pana in prezent inflatia s-a temperat in mod sustenabil, a spus, miercuri, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jefrrey Franks, informeaza NewsIn.
"Este o alegere excelenta pentru a cobori inflatia catre media zonei euro. Inflatia este in scadere momentan. Acum se afla sub 5% intr-un declin foarte sanatos, iar BNR isi indeplineste obiectivele", a comentat Franks.
In acelasi timp, el a precizat ca deciziile de politica monetara ale BNR au efect asupra inflatiei cu o intarziere de sase luni.
Banca centrala a anuntat marti ca si-a asumat pentru finalul lui 2011 o tinta de inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), in scadere fata de obiectivul fixat pentru anul viitor, de 3,5%, de atingerea tintei depinzand sansele Romaniei de a adopta euro in 2015.
mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 16:25