Institutiile financiare internationale au stabilit cu autoritatile romane doar o anvelopa bugetara, Guvernul fiind cel care decide cum distribuie resursele, a afirmat marti, la Pitesti, negociatorul sef al misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
"Noi am discutat cu Guvernul doar despre o anvelopa bugetara si Guvernul este cel care decide cum cheltuie acei bani. Asadar in termeni concreti, de pensii sau alte lucruri, Guvernul decide cum utilizeaza cel mai bine resursele", a declarat Franks.
El a evitat sa dea detalii despre modul de esalonare a banilor retinuti de la pensionari, iar referitor la cresterea salariilor din sistemul bugetar, a spus doar ca s-a stabilit o transa in iunie si alta "mai tarziu".
"Voi face mai multe comentarii la conferinta de presa de maine de la Bucuresti", a precizat reprezentantul FMI.
Jeffrey Franks a sustinut miercuri, la Universitatea din Pitesti, o conferinta cu tema "Repere economice romanesti, compatibile politicilor financiare ale FMI". mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 21:12
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International, se apropie de finalul mandatului, urmand sa fie inlocuit dupa misiunea de evaluare programata la sfarsitul acestei luni cu un expert olandez al FMI.
Viitorul negociator-sef urmeaza sa le fie prezentat autoritatilor romane in cadrul vizitei pe care Franks urmeaza sa o faca la Bucuresti incepand cu 24 aprilie, scrie ZF, citat de Ziare.com.
Jeffrey Franks este cetatean american si a inceput activitatea la FMI ca economist in cadrul Directiei pentru Probleme Fiscale.
A detinut pozitii importante in cadrul Directiilor Europa si Emisfera Vestica si a fost reprezentant al FMI in Ecuador si Ucraina. In decembrie 2008 a fost numit Sef de misiune pentru Romania.
Franks a obtinut titlul de doctor in economie la Harvard University, licenta in economie (summa cum laude) la Washington State University si doua titluri de master de la Oxford University, respectiv Princeton University, in domeniile teoria dezvoltarii si economie si politici publice.
Ziarul Financiar scrie ca Franks urmeaza sa fie inlocuit de un expert olandez al Fondului. Este de notorietate relatia incordata dintre Romania si Olanda determinata de decizia guvernului de la Haga de a bloca intrarea Bucurestiului in spatiul Schengen. Ramane de vazut daca raceala diplomatica actuala se va rasfrange si asupra viitoarelor negocieri cu FMI. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:01
Seful Misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, va efectua o vizita in Romania saptamana viitoare pentru a se intalni cu noul premier, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Este o vizita de curtoazie, de o zi. Este in uzanta Fondului Monetar International ca atunci cand se schimba administratia intr-o tara sa aiba loc o astfel de vizita, de prezentare", a precizat Mihai Tanasescu.
Premierul Mihai-Razvan Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si pe directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, la Bucuresti, in perioada 21-22 februarie, la o intalnire de lucru pe teme economice de actualitate, a informat, joi, Guvernul.
Potrivit Executivului, scrisoarea de intentie nu se va afla pe agenda de discutie.
Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Jeffrey Franks, arata, recent, ca este increzator ca schimbarea Guvernului nu va aduce modificari radicale in ceea ce priveste politica economica din Romania.
De asemenea, acesta si-a exprimat speranta ca, indiferent de ce se va intampla la urmatoarele alegeri, va exista o relatie de cooperare foarte buna a institutiilor financiare internationale cu Romania. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 21:00
Jeffrey Franks face asigurari ca schimbarile politice din aceasta saptamana nu vor afecta acordul incheiat intre Romania si FMI.
"Discutiile au avut loc, avem niste intelegeri, dorim ca guvernul sa fie pus in functie si dorim ca noul guvern sa continue aceste intelegeri pe care le avem. Sper ca vom respecta, impreuna, programul deja stabilit", a declarat Jeffrey Franks pentru The Money Channel.
Franks subliniaza faptul ca FMI nu se va implica in problemele politice ale Romaniei, insa spera ca relatia actuala dintre institutie si guvernul roman sa ramana neschimbata.
"Suntem in contact permanent si foarte apropiat cu Coalitia si Opozitia. Daca se va schimba puterea dupa alegeri, oricine va veni la putere, vom avea un dialog foarte bun. Daca opozitia va veni la putere, vor fi niste pozitii diferite, dar ne vom adapta", a adaugat seful FMI.
Jeffrey Franks a punctat de asemenea si rezultatele economice bune obtinute de Romania in ultimul an:
"In decembrie, am vazut ca 2011 s-a incheiat cu un bilant mai bun. Am incurajat guvernul sa faca tot ceea ce poate ca, in 2011, sa mai dea ceva. Asta au incercat sa faca, sa mai puna bani in sistemul social. Revenind la 2012, deficitul trebuie sa scada in continuare", a declarat Jeffrey Franks.
Seful FMI considera ca Romania se afla pe drumul relansarii economice:
"Cred ca Romania a trecut peste pragul critic al crizei economice. Schimbarile in economie au inceput sa fie simtite de populatie, somajul a inceput sa... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:05
Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze, Romania exportand practic gaze la un pret foarte redus, situatie aberanta, a declarat duminica seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Cand ajustati preturile si le dereglementati dati posibilitatea sa se faca investitii. Romania are nevoie de investitii. E aberant sa dati gaze ieftin la companiile de ingrasaminte. Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze", a afirmat Franks.
Oficialul FMI a reiterat pozitia exprimata anterior, ca legislatia care interzice exporturile de gaze naturale incalca directivele UE si statul "ar putea avea probleme" in aceasta privinta.
"Romania trebuie sa fie mai independenta, sa creasca productia. Acum exista investitori care exploreaza dupa gaze in bazinul Marii Negre, dar trebuie sa existe cadrul legal, sa nu existe bariere. Trebuie sustinute aceste investitii", a aratat seful misiunii FMI in Romania.
Franks noteaza insa ca in Romania nu exista capacitatea fizica de a exporta gaze naturale.
"Nu exista exporturi de gaze si nici nu ma astept sa existe in viitorul apropiat", a spus el.
ExxonMobil Exploration and Production Romania, filiala a grupului american Exxon Mobil, impreuna cu OMV Petrom, companie detinuta in proportie de 51% de grupul austriac OMV, deruleaza lucrari de explorare a zacamintelor de petrol si gaze in Marea Neagra.
Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:37
Seful misiunii, Jeffrey Franks, a lasat "o mostenire" pe care Guvernul trebuie sa o respecte. Printre obiectivele FMI se numara privatizarea si managementul privat al companiilor de stat si reducerea arieratelor.
Statul roman a trecut de cea de-a patra evaluare a acordului preventiv, dar mai are de lucrat la cateva capitole importante, precum reducerea arieratelor, privatizarea companiilor de stat si introducerea managementului privat la acestea.
"Aceasta este a patra evaluare in cadrul imprumutului preventiv al FMI care permite autoritatilor sa utilizeze resursele in caz de nevoie. 505 milioane de euro vor fi deblocati in urmatoare etapa, din totalul de peste 2 miliarde euro. Progresele au fost bune.
Toate tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la masurile urmatoare. Cresterea economica a fost 2,5% pe 2011, mai mult decat anticipasem anterior datorita exporturilor puternice si anului agricol bun", a precizat seful misiunii FMI.
Romania, corigenta la arierate
Romania mai are de rezolvat problema arieratelor. Guvernul anunta, la sfarsitul lunii noiembrie, ca arieratele Tarom, Metrorex si ale altor companii de stat vor putea fi reduse cu 5-6 miliarde de lei anul acesta. Suma echivaleaza cu 1% din PIB, iar ajustarea ar fi posibila datorita programului de restructurare a companiilor de stat monitorizate in acordul cu FMI.
"Pentru intreprinderile de stat se inregistreaza progrese in procesul de reducere a arieratelor in... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:00
Unul dintre principalele subiecte analizate in discutiile de sambata dintre premierul Emil Boc si seful delegatiei Fondului Monetar International, Jeffrey Franks a fost proiectia bugetara pe anul 2012, potrivit Newsin. "In cadrul discutiilor, au fost abordate urmatoarele teme: proiectia bugetara pe anul 2012, reducerea arieratelor din sectorul medical si finalizarea reformei in domeniul sanatatii, privatizarea managementului companiilor de stat si vanzarea unor pachete de actiuni minoritare detinute de stat la unele companii", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Guvernului.
Din partea romana, pe langa primul-ministru Emil Boc, au fost prezenti si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, secretarii de stat din Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina. mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 17:53
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca ratingul de tara al Romaniei ar putea creste in urmatoarele 24 de luni, "daca politicile continua asa cum s-a stabilit", informeaza NewsIn."Referitor la ratingul exact al Romaniei, eu nu hotarasc ceea ce fac agentiile.
Cred ca unele dintre aceste agentii au dat semnalul ca, daca Romania continua politica pe care o are acum, au tendinta sa ofere o crestere a ratingului mai tarziu.
Daca ne uitam la spread-ul pentru Romania, aceasta este plasata intr-un grup bun de tari.
Este trecuta pentru o crestere a ratingului de investitii. Sunt increzator ca daca politicile continua sa urmeze asa cum s-a stabilit, in urmatoarele 24 luni cred ca vom vedea o crestere a ratingului de tara", a spus Franks.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara recent ca o reevaluare a ratingului acordat Romaniei ar putea avea loc la sfarsitul anul viitor, dupa ce se va consuma o parte a ciclului electoral.
El a spus ca agentiile de rating urmaresc ce face piata si lasa un bun timp ca sa vada daca riscurile adverse nu sunt cele care se vor concretiza.
Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa.
Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'.
O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 14:51
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si cu un reprezentant al Comisiei Europene, dupa intalnirea care a durat circa 30 de minute oficialii FMI si CE fiind condusi de catre premier pana la masinile parcate in curtea Guvernului, potrivit Mediafax.Dupa discutii, Boc, Franks si oficialul CE au parasit sediul Guvernului folosind o iesire secundara.
"A fost vorba de o intalnire informala, in contextul prezentei in tara a sefului misiunii FMI pentru a lua parte la evenimentele care marcheaza aniversarea a 130 de ani de la aniversarea BNR", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Printre evenimentele organizate cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la infiintarea BNR se numara o conferinta pe teme economice si un concert extraordinar al orchestrei filarmonice "George Enescu".
Cu aceeasi ocazie se va afla la Bucuresti, duminica, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Anterior discutiei cu Franks, Boc a avut o intrevedere cu noii ministri ai Finantelor, Muncii si Comunicatiilor, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Nelu Botis, respectiv Valerian Vreme, pentru discutii pe teme precum legea salarizarii si Ordonanta de Urgenta privind drepturile de autor. mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 23:33