O misiune FMI, ultima condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Franks va sosi la Bucuresti miercuri, 25 aprilie, si va parasi Romania la data de 9 mai, se spune in comunicat.
Jeffrey Franks va fi insotit de Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii FMI in Romania pentru urmatoarea evaluare.
Delegatia FMI va fi insotita de echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile, se arata in comunicat. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:44
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International, se apropie de finalul mandatului, urmand sa fie inlocuit dupa misiunea de evaluare programata la sfarsitul acestei luni cu un expert olandez al FMI.
Viitorul negociator-sef urmeaza sa le fie prezentat autoritatilor romane in cadrul vizitei pe care Franks urmeaza sa o faca la Bucuresti incepand cu 24 aprilie, scrie ZF, citat de Ziare.com.
Jeffrey Franks este cetatean american si a inceput activitatea la FMI ca economist in cadrul Directiei pentru Probleme Fiscale.
A detinut pozitii importante in cadrul Directiilor Europa si Emisfera Vestica si a fost reprezentant al FMI in Ecuador si Ucraina. In decembrie 2008 a fost numit Sef de misiune pentru Romania.
Franks a obtinut titlul de doctor in economie la Harvard University, licenta in economie (summa cum laude) la Washington State University si doua titluri de master de la Oxford University, respectiv Princeton University, in domeniile teoria dezvoltarii si economie si politici publice.
Ziarul Financiar scrie ca Franks urmeaza sa fie inlocuit de un expert olandez al Fondului. Este de notorietate relatia incordata dintre Romania si Olanda determinata de decizia guvernului de la Haga de a bloca intrarea Bucurestiului in spatiul Schengen. Ramane de vazut daca raceala diplomatica actuala se va rasfrange si asupra viitoarelor negocieri cu FMI. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:01
Seful Misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, va efectua o vizita in Romania saptamana viitoare pentru a se intalni cu noul premier, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Este o vizita de curtoazie, de o zi. Este in uzanta Fondului Monetar International ca atunci cand se schimba administratia intr-o tara sa aiba loc o astfel de vizita, de prezentare", a precizat Mihai Tanasescu.
Premierul Mihai-Razvan Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si pe directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, la Bucuresti, in perioada 21-22 februarie, la o intalnire de lucru pe teme economice de actualitate, a informat, joi, Guvernul.
Potrivit Executivului, scrisoarea de intentie nu se va afla pe agenda de discutie.
Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Jeffrey Franks, arata, recent, ca este increzator ca schimbarea Guvernului nu va aduce modificari radicale in ceea ce priveste politica economica din Romania.
De asemenea, acesta si-a exprimat speranta ca, indiferent de ce se va intampla la urmatoarele alegeri, va exista o relatie de cooperare foarte buna a institutiilor financiare internationale cu Romania. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 21:00
Jeffrey Franks face asigurari ca schimbarile politice din aceasta saptamana nu vor afecta acordul incheiat intre Romania si FMI.
"Discutiile au avut loc, avem niste intelegeri, dorim ca guvernul sa fie pus in functie si dorim ca noul guvern sa continue aceste intelegeri pe care le avem. Sper ca vom respecta, impreuna, programul deja stabilit", a declarat Jeffrey Franks pentru The Money Channel.
Franks subliniaza faptul ca FMI nu se va implica in problemele politice ale Romaniei, insa spera ca relatia actuala dintre institutie si guvernul roman sa ramana neschimbata.
"Suntem in contact permanent si foarte apropiat cu Coalitia si Opozitia. Daca se va schimba puterea dupa alegeri, oricine va veni la putere, vom avea un dialog foarte bun. Daca opozitia va veni la putere, vor fi niste pozitii diferite, dar ne vom adapta", a adaugat seful FMI.
Jeffrey Franks a punctat de asemenea si rezultatele economice bune obtinute de Romania in ultimul an:
"In decembrie, am vazut ca 2011 s-a incheiat cu un bilant mai bun. Am incurajat guvernul sa faca tot ceea ce poate ca, in 2011, sa mai dea ceva. Asta au incercat sa faca, sa mai puna bani in sistemul social. Revenind la 2012, deficitul trebuie sa scada in continuare", a declarat Jeffrey Franks.
Seful FMI considera ca Romania se afla pe drumul relansarii economice:
"Cred ca Romania a trecut peste pragul critic al crizei economice. Schimbarile in economie au inceput sa fie simtite de populatie, somajul a inceput sa... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:05
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, sustine ca este posibil ca salariile sa creasca in luna aprilie, cu pana la 5%. In opinia sefului misiunii FMI in tara, majorarea salariului minim nu ar insemna neaparat un lucru bun, pentru ca nu garanteaza ca angajatorii vor face angajari.
"Daca crestem salariile, angajatorii or sa faca mai putine angajari. Cresterea salariului minim trebuie facuta in asa fel incat sa nu descurajam angajarea. Daca crestem in mod excesiv, vom avea efecte extrem de negative. Trebuie sa echilibram situatia", spune Jeffrey Franks.
Acesta atrage atentia ca o majorare a salariului minim ar putea insemna ca firmele nu vor declara salariile si se va incuraja, in acest fel, economia subterana. "Chiar daca vom creste salariile, nu va fi toata lumea fericita, pentru ca vor exista costuri si pentru angajatori".
In ceea ce priveste sistemul de pensii obligatorii, Jeffrey Franks crede ca reducerea pilonului II nu ar rezolva problema decat pe termen lung.
"Efectele (reducerii pilonului II n.red) vor fi negative, intrucat cheltuirea acestor bani cu pilonul II ne va asigura, in viitor, pentru urmatorii 10, 20 de ani, continuitate a sistemului". Jeffrey Franks a exemplificat ca o tara vecina cu Romania a luat aceasta decizie si ca acum face din nou apel la imprumuturi.
"Vrem sa facem aceasi greseala? aceasta abordare nu este potrivita. Putem sa luam in considerare si posibilitatea ca oamenii sa aleaga. Dar daca ar fi voluntari, nu am avea neoive de un... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:46
Seful misunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, se teme de o dubla recesiune la nivel european si global, care ar putea afecta puternic Romania si considera ca economia interna este cea care va inlocui exporturile in pozitia de catalizator al cresterii economice pentru anul 2012.
Mai departe, Romania ar trebui sa isi regandeasca prioritatile investitionale in interesul poporului roman, a declarat, duminica, oficialul FMI.
Cel mai pesimist scenariu, in viziunea lui Jeffrey Franks ar fi o dubla recesiune la Europa si la nivel global, ceea ce ar trage in jos Romania. Seful FMI a refuzat sa vorbeasca despre cifre concrete, in ceea ce priveste cea mai pesimista perspectiva pentru anul viitor.
"Cel mai bine este sa vedem ce este de facut intr-o situatie-limita si sa ne asiguram ca avem suficiente fonduri pentru a face fata", spune Jeffrey Franks intr-un interviu acordat Pro Tv.
Autoritatile nu planuiesc o reducere de salarii
Guvernul si FMI nu au discutat despre o eventuala reducere a salariilor pentru 2012. "Strategia noastra este de a pastra salariile fixe, Vom vedea daca situatia economica ne va permite sa avem o crestere in a doua parte a anului", explica Franks, subliniind ca nu exista reduceri de salarii in planurile guvernamentale.
Cresterile ar putea fi modeste, in linie cu inflatia, si depind de evolutia bugetului. "Nu e loc, insa, de o crestere mare", spune Franks, care adauga ca nu s-a discutat despre o anumita data la care s-ar implementa aceste... mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 13:07
Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.
Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.
De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".
Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.
La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.
"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.
Nimic din precedenta vizita si... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
Nivelul investitiilor din Romania este franat si de sistemul bancar, care ofera credite prea putine si prea scumpe, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Ca sa ai un nivel de investitii mai ridicat ai nevoie de un sistem financiar mai implicat si dobanzi mai scazute la credite", a declarat Jeffrey Franks, in cadrul Conferintei internatinale pe tema redresarii economice a Romaniei, organizate de Banca Mondiala in cooperare cu Comisia Europeana si cu Centrul Roman pentru Politici Economice.
Acesta a adaugat ca ar fi benefic pentru intreaga economie daca bancile din Romania ar acorda mai multe credite, in special catre sectorul corporate. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 13:05
Romania se afla intr-o pozitie buna pentru a aborda noile provocari pe termen scurt, iar procesul de ajustare a mers in directia corecta, a declarat Jeffrey Franks, seful FMI pentru Romania, intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste sectorul financiar, Jeffrey Franks a precizat ca aceasta zona a fost puternic afectata de problemele economice internationale, dar "a rezistat extrem de bine".
"Romania are capitalizare puternica, management si supraveghere la fel de puternice, care rezista destul de bine noilor provocari", a concluzionat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, in cadrul Conferintei internationale pe tema redresarii economice a Romaniei organizata de Banca Mondiala, in cooperare cu CE si cu Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE).
La eveniment au mai participat reprezentanti ai Guvernului si ai Bancii Nationala a Romaniei .
"Ma gandesc cum va face fata Romania crizei de pe pietele internationale. Un consultant pe probleme de securitate spunea ca este imposibil sa te protejezi 100% pe tine si pe casa ta, impotriva hotilor. Este imposibil sa ai masina care sa nu fie furata niciodata. Provocarea este ca majoritatea hotilor sunt lenesi, ei cauta o masina usor de furat. Masina nu trebuie protejata 100%, ci mai protejata decat alte masini", a mai explicat Franks.
Pornind de la comparatia dintre Romania si masina care trebuie ferita de hoti, seful misiunii FMI sustine ca provocarea Romaniei pe termen scurt nu este sa fie perfecta, ci sa fie... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:16