Fostul presedinte al Bancii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni pentru CNBC ca ritmul de crestere a economiei mondiale se va accelera in 2014, datorita politicilor bancilor centrale dar si a masurilor de austeritate adoptate anul acesta in zona euro, cu conditia continuarii reformelor structurale.
"Este clar ca acum inregistram crestere la nivel global cu surprize placute in unele din economiile avansate", a declarat Jean-Claude Trichet. '"Poate ca a avut loc o incetinire in unele economii emergente, dar trebuie sa analizam fiecare economie pe baza fundamentelor sale si cred ca daca tinem cont de toate aspectele va fi un an de crestere", a adaugat Trichet.
Referindu-se la situatia din Europa, Trichet, care a fost presedinte al BCE in perioada 2003-2011, a apreciat ca au fost facute progrese in procesul de ajustare. Cu toate acestea, masurile de austeritate din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia au franat economiile din aceste state ceea ce a aruncat zona euro in recesiune si a condus la cresterea somajului la un nivel record. "Cred ca de acum incolo vom inregistra o crestere, acest lucru este prognozat de toate institutiile internationale, undeva in jur de un procent. Desigur nu este ceva stralucitor si Europa trebuie sa continue reformele structurale pentru a putea majora potentialul de crestere, insa este clar ca am revenit in teritoriul pozitiv", a spus Trichet.
La inceputul acestei luni, BCE si-a imbunatatit usor estimarile... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 17:20
Fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a fost numit presedinte al institutului Bruegel, a anuntat miercuri cunoscutul think tank cu sediul la Bruxelles si specializat in probleme economice.
Infiintat in 2005, Bruegel este un think tank european care activeaza in domeniul economiei internationale si care isi propune ca, prin cercetari, analize si dezbateri, sa contribuie la procesul de luare a deciziilor economice la nivel european si global.
Jean-Claude Trichet il inlocuieste pe Leszek Balcerowicz, fost vicepremier polonez si fost presedinte al Bancii Nationale din Polonia, care preluase in 2008 conducerea boardului Bruegel de la Mario Monti, actualul premier al Italiei.
Fostul presedinte al BCE va conduce din noua pozitie un board format din 11 membri, numiti de membrii Bruegel, toti persoane cu experienta in guverne, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic si mass-media. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 13:31
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a salutat joi dimineata "deciziile extrem de importante" luate de liderii zonei euro la summitul de la Bruxelles, unde a fost adoptat un plan impotriva crizei datoriilor.
"Am luat decizii extrem de importante in mai multe domenii ", a spus Trichet, referindu-se la planul de rezolvare a crizei, informeaza Mediafax.
Dupa 11 ore de negocieri, liderii europeni au tras liniile generale ale planului. Totusi, Trichet spune ca mai e nevoie de "multa munca si multa munca, rapid".
Jean-Claude Trichet va mai ramane in functie pana la inceputul lunii noiembrie, cand va fi inlocuit de italianul Mario Draghi. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:39
Jean Claude Trichet, presedintele Consiliului European de Risc Sistemic, a declarat ca riscurile pentru economie sunt in crestere, din cauza crizei datoriilor suverane. Trichet, care conduce fondul destinat supravegherii stabilitatii financiare din Europa, a declarat ca acesta ar putea sa fie mai flexibil, dar fara a solicita sprijinul Bancii Centrale Europene (BCE).
"Criza este sistemica si trebuie abordata in mod decisiv", a spus Trichet, Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Economice si Monetare."Nivelul mare de interactiune in cadrul sistemului financiar al UE a condus la un risc crescut de contagine si ameninta stabilitatea financiara in UE, punand in pericol si economia europeana", mai spune Trichet.Presedintele Consiliului European pentru Riscuri Sistemice mai crede ca trebuie luata rapid o decizie clara in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor si a precizat ca fondul de salvare ar putea juca un rol important in acest sens.
Trichet a subliniat ca "nu este timp de pierdut", scrie Reuters.
In contextul agravarii crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele saptamanii trecute, ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei.
"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Ma astept ca aceasta... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:48
Amenintarile la adresa economiei din zona euro s-au intensificat, insa riscurile inflationiste s-au diminuat in contextul inrautatirii crizei datoriilor suverane, a precizat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, potrivit Bloomberg.Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru 2011, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "echilibrate". In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere.
Criza datoriilor suverane slabeste increderea in bancile europene si conduce la cresterea costurilor imprumuturilor pe piata, fapt care i-a determinat pe unii economisti internationali ca Nouriel Roubini sau laureatul premiului Nobel, Joseph Stiglitz sa indemne BCE sa reduca ratele dobanzii cat mai repede.
BCE a crescut ratele dobanzii in aprilie si iulie pentru a combate presiunile asupra preturilor.
Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, iar randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
Din momentul in care rata dobanzii a crescut in iulie, criza care prinsese déjà “in mreje” Grecia, Portugalia si Irlanda s-a raspandit si in economii puternice ca Italia si Spania, lucru care a determinat BCE sa inceapa achizitia... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:50
BCE ar putea majora dobanda de politica monetara, stabilita la nivelul de 1,25%, potrivit analistilor, informeaza Mediafax. "Va fi o mare surpriza daca BCE nu va mari dobanda cheie", a spus Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, care se asteapta la o crestere de 0,25 puncte procentuale, la 1,5%.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a lasat sa se inteleaga acest lucru in timpul unei audieri in comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, cand a afirmat ca institutia este "foarte vigilenta" in privinta inflatiei din zona euro.
Expresia este practic similara cu iminenta unei inaspriri a politicii monetare, in limbajul reprezentantilor BCE.
Economistul sef al BCE, Jurgen Stark, a afirmat clar, saptamana trecuta, ca dobanda cheie "nu se mai afla la un nivel adecvat", avand in vedere stabilizarea situatiei economice. mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 10:06
Sefii bancilor centrale, la nivel mondial, sunt uniti in lupta cu inflatia alimentata de preturile marfurilor si ritmul rapid de dezvoltare al economiilor emergente, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, potrivit Mediafax."Exista un obiectiv comun al tuturor bancilor centrale, de ancorare solida a asteptarilor inflationiste", a spus Trichet dupa ce a prezidat o reuniune referitoare la economia mondiala.
El a aratat ca redresarea economiei globale a fost confirmata si exista potentialul supraincalzirii economiilor emergente.
Reprezentantii bancilor centrale sunt tot mai ingrijorati din cauza inflatiei, in conditiile in care economia mondiala devine mai solida, iar preturile alimentelor si petrolului sunt in crestere.
BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima oara in ultimii trei ani.
Bancile centrale din Filipine, Malaezia si India au scumpit costul creditelor, saptamana trecuta.
Pretul petrolului a urcat cu 10% in acest an, din cauza tulburarilor politice si sociale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
"Colegul nostru din Arabia Saudita a spus ca tara sa este pregatita sa aprovizioneze corespunzator piata cu titei", a spus Trichet. Preturile alimentelor reprezinta "o problema de mare importanta, intrucat au un impact direct asupra inflatiei, in intreaga lume", a aratat Trichet.
Fondul Monetar International a estimat in aprilie ca inflatia din economiile avansate... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 22:36
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a semnalat joi ca institutia va astepta pana dupa luna iunie pentru a majora dobanda de interventie, desi anumiti investitori anticipasera o decizie mai rapida impotriva cresterii inflatiei, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn."Niciodata nu avem angajamente anterioare, putem creste ratele dobanzilor oricand consideram necesar", a spus Trichet intr-o conferinta de presa la Helsinki, dupa ce BCE a hotarat sa pastreze dobanda cheie la 1,25%.
Presedintele BCE nu a folosit expresia "vigilenta sporita", care ar fi semnalat o crestere a ratei dobanzii in luna iunie, limitandu-se sa spuna ca BCE va monitoriza "indeaproape" inflatia.
Moneda europeana s-a depreciat cu mai mult de 1,25 centi, la valoarea de 1,4688 dolari/euro, dupa declaratiile lui Trichet, iar randamentul titlurilor de stat germane cu scadenta la doi ani a scazut cu 10 puncte procentuale, la 1,82%.
Presedintele BCE a anuntat, in aprilie, dupa majorarea dobanzii cheie, pentru prima data in ultimii trei ani, ca BCE va continua sa monitorizeze "indeaproape" riscurile inflatiei din zona euro.
"Este esential ca evolutiile preturilor sa nu genereze ample presiuni inflationiste pe termen mediu", spunea Trichet dupa anuntul BCE, de majorare cu 0,25% a dobanzii de interventie, la 1,25%.
Investitorii se asteapta la inca doua etape de crestere a dobanzii cheie, care ar urma sa ajunga la 1,75% pana la sfarsitul anului, pe masura ce inflatia din zona euro... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 09:18
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, estimeaza ca inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare in acest an depasind tinta institutiei in cea mai mare parte a anului, insa evolutia nu ameninta stabilitatea preturilor pe termen mediu, informeaza Mediafax. Inflatia din zona euro a accelerat la 2,4% in ianuarie, cel mai rapid ritm din ultimele 15 luni. Tinta BCE privind cresterea preturilor de consum este de putin sub 2%.
"Continuam sa vedem semne ale unei presiuni ascendente pe termen scurt asupra inflatiei, datorata in principal preturilor energiei si materiilor prime.
Aceasta nu a afectat pana acum aprecierile noastre ca preturile vor ramane stabile", a afirmat Trichet la conferinta de presa care a urmat sedintei de joi a Consiliului BCE, care a mentinut dobanda de politica monetara la 1%.
Oficialul BCE a intarit asteptarile analistilor ca institutia financiara ar putea reincepe procesul de reducere a gamei de masuri anticriza prin care asigura finantare bancilor.
"Piata de capital da semne ca functioneaza mai bine", a mentionat Trichet.
El a adaugat ca BCE ruleaza in continuare programul prin care cumpara obligatiuni pentru sprijinirea tarilor din zona euro confruntate cu probleme legate de datorii. mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:31