Sectorul energiei regenerabile intra intr-o noua faza de dezvoltare fara subventii in toata lumea, potrivit celei de-a 53-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
China continentala si SUA raman pe primele doua locuri in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, in timp ce Franta urca doua pozitii, pe locul al treilea, datorita atentiei speciale acordate capacitatilor eoliene plutitoare offshore si dublarii tintelor sale anuale pentru extinderea capacitatilor eoliene la tarm.
Alte urcari notabile in clasament s-au inregistrat de catre Coreea de Sud (pozitia a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) si Vietnam (pozitia a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 GW si, respectiv, 475 MW.
Norvegia (locul 36, cu o crestere de noua pozitii) si Finlanda (locul 39, cu o crestere de trei pozitii) revin in top in urma unor noi investitii planificate, sprijinite de contracte de achizitie directa de energie (PPA) intr-un mediu aproape fara subventii.
Printre tarile cu evolutii in scadere se numara Mexic (locul al 19-lea, o coborare de sase pozitii) si Taiwan (locul al 33-lea, o coborare de sase pozitii), care au fost afectate de incertitudini politice majore.
"Romania poate reveni pe harta marilor investitori in energie regenerabila odata cu cresterea competitivitatii noilor echipamente, ca urmare... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:44
Grupul german de utilitati RWE a obtinut aprobarea autoritatii antitrust a Uniunii Europene pentru achizitionarea activelor E.ON din sectorul energiei regenerabile si a celor din domeniul energiei electrice obtinute din surse nucleare, a anuntat marti Comisia Europeana, transmite Reuters.
"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca tranzactia nu va provoca temeri legate de concurenta in zona economica europeana", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Dupa finalizarea tranzactiei, RWE - cel mai mare producator de electricitate din Germania - va deveni al treilea mare furnizor european de energie regenerabila, dupa Iberdrola (Spania) si Enel SpA (Italia).
Este cel mai important proces de restructurare de pe piata energiei din Germania, dupa ce cancelarul Angela Merkel a anuntat ca statul german va renunta in totalitate la energia nucleara pana in 2022, in urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).
Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilitati din Germania nu vor mai concura una impotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate si se va concentra pe retelele operationale de energie si vanzarea electricitatii catre consumatorii finali.
Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si o retea de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 16:51
Teama ca prabusirea pietei petrolului va afecta productia de energie verde nu se confirma. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arata ca investitiile in sectorul energiei regenerabile au crescut in 2014, chiar si pe fondul unei ieftiniri cu 50% a pretului combustibililor fosili.
Cresterea investitiilor in energie verde vine dupa doi ani de stagnare, iar Asia conduce in topul regiunilor in care s-a investit cel mai mult in ultimul an, relateaza reporterii CNN.
Raportul ONU arata ca guvernele si companiile private au investit in 2014 peste 270 de miliarde de dolari in energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente fata de cea alocata pentru acelasi tip de investitii in 2013.
China si Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, in total suma alocata pentru investitiile in fermele solare din cele doua tari fiind de 74,9 miliarde de dolari.
Europa a inregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari directionati catre parcurile eoliene maritime, se mai arata in raport.
Nivelul investitiilor in energie verde realizate in pietele emergente totalizeaza 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia si Africa de Sud conduc in topul tarilor care au dezvoltat capacitati de productie a energiei din surse regenerabile.
Energie cat 158 de reactoare nucleare
Statele Unite a inregistrat investitii de 38,3 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de 2013, dar sub nivelul maxim atins in... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 12:00
Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Japonia va incepe, in luna iulie a acestui an, constructia celui mai mare parc eolian offshore din lume. Proiectul face parte din strategia energetica nationala, care isi propune inlocuirea productiei de energie nucleara cu cea regenerabila.
Asadar, pana in 2020, 143 de turbine eoliene vor fi construite in ocean, de-a lungul coastei Fukushima, acolo unde in martie 2011 un cutremur urmat de tsunami a avariat o centrala nucleara, demonstrand cat de riscanta este aceasta industrie, comenteaza New Scientist.
Parcul eolian, care in final va ajunge sa genereze un gigawatt de energie, face parte din strategia nationala de inlocuire a productiei de energie nucleara cu cea regenerabila si va suplini productia celor 54 de reactoare, inchise dupa evenimentele din 2011.
Astfel, parcul eolian care se intinde pe o suprafata de 16 kilometri pe coasta Japoniei, va deveni cel mai mare parc eolian din lume, avand in vedere ca va produce de doua ori mai multa energie decat cel care detine recordul in prezent - Greater Gabbanf de pe coasta Marii Britanii. Cele 140 de turbine din Suffolk produc in prezent doar 504 megawatti.
Ambitiile Japoniei nu se opresc insa aici. Noua strategie energetica isi propune ca provincia Fukushima sa devina independenta energetic pana in 2040, prin intermediul surselor de energie regenerabila. Ca parte a acestui plan, in aceasta provincie va fi construit si cel mai mare parc solar din tara. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:06
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
"Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic", a precizat Simion.
Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.
Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.
In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.
Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.
Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:01
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
"Succesul pe piata post-recesiune va depinde de actiunea imediata. Progresul notabil realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. Insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Companiile de utilitati au oportunitati la o alta economie de scara in aceste sectoare in tari precum India si China", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de compania de consultanta Ernst & Young (E&Y).
Astfel, "pentru a ramane in joc" si pentru a continua sa atraga bani in sectorul energiei, Romania ar trebui sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si retelele computerizate de energie, considera reprezentantii E&Y.
"Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:37
Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat luni de Ernst & Young.
Primele trei pozitii sunt ocupate de China, SUA si Germania.
Indicele calculat de Ernst & Young pentru ultimele trei luni plaseaza Romania inaintea Poloniei si Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene in luna februarie. Mai mult, Romania se afla aproape de tari precum Spania, Suedia, Australia si Japonia.
Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila - eoliana, solara, geotermala si biomasa - plaseaza in continuare Romania intre primele 15 tari la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.
Conform ultimelor date publice, producatorii de energie electrica din surse regenerabile au inceput deja sa incaseze sume importante din partea statului roman, ca urmare a cantitatilor livrate in primele patru luni ale acestui an. Printre cei mai mari producatori se numara CEZ, Enel si Energias de Portugal.
Raportul Ernst & Young releva o evolutie surprinzatoare pentru Japonia, care urca trei locuri in clasament si se plaseaza pe pozitia a zecea, ca urmare a unor investitii majore in proiecte de energie eoliana. mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 11:16
Dupa ce a construit o companie care a deschis industria telecomunicatiilor japoneze, miliardarul Masayoshi Son priveste acum catre sectorul energetic, care trece prin cea mai grea criza nucleara din ultimii 25 de ani.CEO-ul Softbank Corp planuieste sa construiasca ferme solare pentru a genera destula electricitate incat sa sustina 33 din cele 47 de prefecturi ale Japoniei. In schimb, cere acces la reteaua de furnizare detinuta de 10 administratii regionale si un acord ca acestea vor cumpara electricitate de la Son.
Radiatiile s-au raspandit pe o suprafata de cel putin 600 km patrati in nord-estul Japoniei, dupa cutremurul din 11 martie si tsunami-ul care i-a urmat.
"Intrebarea este cum va supravietui natiunea dupa ce reducem energia nucleara. Ar trebui construita o retea deschisa oricui are vointa de a incepe un business in acest domeniu", a declarat cel mai bogat japonez, potrivit Bloomberg.
Son, care s-a nascut in Japonia din parintii coreeni, a devenit un avocat al energiei regenerabile dupa ce dezastrul natural din martie a dus la evacuarea a peste 50.000 de gospodarii si a contaminat apa si mancarea.
Tokyo Electric Power Co., cea mai mare companie energetica din Japonia, inca se zbate sa recastige controlul asupra reactoarelor de la Fukushima.
Antreprenorul Son
Spiritul antreprenorial si-a facut aparitia pe cand Son era student la Universitatea din California, unde a inventat un aparat de tradus din mai multe limbi, pe care l-a vandut in 1,2 milioane de dolari,... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 09:24