Presedintele american, Donald Trump, este un mincinos inveterat care isi supune anturajul unui cod de loialitate ce reaminteste atitudinea unui sef mafiot, sustine in memoriile sale fostul director al FBI James Comey.
In aceasta carte foarte asteptata din care au aparut fragmente, joi, in presa, cu cateva zile inainte de lansare, fostul director al politiei federale il descrie pe locatarul de la Casa Alba ca fiind obsedat de detaliile indecente care il privesc, transmite AFP.
James Comey relateaza astfel ca presedintele i-a cerut sa ancheteze asupra afirmatiilor care il descriau in prezenta unor prostituate ruse, in 2013, intr-un hotel din Moscova.
Acest "dosar", amintind despre o inregistrare video cu caracter sexual in care ar aparea Donald Trump, a fost intocmit de un fost agent al spionajului britanic pentru opozantii politici ai candidatului republican. Considerat credibil la inceput de serviciile americane de informatii, autenticitatea sa a fost ulterior pusa total sub semnul intrebarii.
In cursul unei discutii avute in Trump Tower in ianuarie 2017, Donald Trump i-a cerut directorului FBI sa inabuse aceste afirmatii care ii erau foarte nefavorabile "in cazul in care ar exista o singura sansa dintr-o suta sa fie luate in serios de sotia sa, Melania", potrivit lui James Comey.
Schimbul de replici cu presedintele "m-a facut sa revin la inceputul carierei mele, cand eram procuror in fata mediului mafiot", a adaugat el.
Fostul sef al FBI a descris o... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 08:27
Presedintele rus, Vladimir Putin, isi exprima speranta unei normalizari a relatiilor intre Moscova si Washington, si s-a oferit, ironic, sa ii ofere fostului director FBI James Comey azil in Rusia, comparandu-l cu Edward Snowden.
Moscova si Washingtonul pot coopera in cadrul eforturilor in vederea unei preveniri a proliferarii armamentului de distrugere in masa - inclusiv in problema programelor balistic si nuclear ale Coreei de Nord - a declarat liderul de la Kremlin joi, in cursul unei sesiuni televizate de intrebari si raspunsuri cu rusii, relateaza The Associated Press.
Americanii au de gand sa impuna sanctiuni tarilor care fac afaceri cu Coreea de Nord
El si-a exprimat de asemenea speranta intr-o cooperare intre cele doua tari in lupta impotriva saracieii si modificarilor climatice.
Putin a subliniat ca Moscova spera ca Washingtonul sa joace un "rol constructiv" in solutionarea crizei din Ucraina.
Senatul american a adoptat miercuri, cu un vot coplesitor, noi sanctiuni prin care vrea sa pedepseasca Rusia din cauza presupusului sau amestec in alegerile americane din 2016 si prin care urmareste sa-l oblige pe presedintele Donald Trump sa obtina aprobarea Congresului inainte de a decide sa relaxeze vreunele dintre sanctiunile impuse deja de catre americani rusilor.
Putin a apreciat ca politica Washingtonului de a impune sanctiuni Moscovei sub varii pretexte a vizat intotdeauna o indiguire a Rusiei, potrivit Reuters.
Presedintele rus a catalogat... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 17:30
Presedintele SUA Donald Trump l-a calificat vineri pe fostul director al FBI James Comey drept un "informator", la o zi dupa ce acesta a depus marturie in care l-a acuzat pe Trump ca a incercat sa blocheze o investigatie si ca a spus minciuni despre el si despre FBI.
"In pofida atator declaratii false si minciuni, reabilitare totala si completa... si WOW, Comey este un turnator (leaker, in limba engleza - n.r.)! ", a scris Trump intr-un mesaj difuzat pe Twitter.
Despite so many false statements and lies, total and complete vindication...and WOW, Comey is a leaker!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 iunie 2017
Aceasta este prima reactie a lui Trump, pe Twitter, dupa audierea fostului director al FBI de catre Comitetul pentru Informatii din Senatul american in cadrul careia fostul director al FBI l-a acuzat pe presedintele republican ca a mintit pur si simplu cu privire la motivele destituirii sale intempestive, la 9 mai, relateaza Reuters.
EFE relateaza ca, potrivit presei americane, Trump si-a petrecut ziua de joi in compania avocatului sau personal, Marc Kasowitz, si a ministrului Apararii, James Mattis, unul dintre cei mai importanti apropiati ai sai.
In pofida faptului ca unii consilieri de-ai sai se temeau ca liderul de la Casa Alba va reactiona in timp ce Comey inca era audiat, Trump si-a facut de lucru, participand la diverse evenimente si reuniuni, si a urmarit doar 45 de minute din audierea care a durat doua ore si jumatate, potrivit The New... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 16:14
Fostul director FBI James Comey a declarat joi in fata membrilor Comisiei pentru Informatii a Senatului, ca presedintele Donald Trump a spus "minciuni, pur si simplu minciuni", fara a preciza insa care sunt aceste minciuni.
Potrivit agentiei Associated Press, Comey a acuzat de asemenea Administratia Trump ca l-a "defaimat" pe el si FBI-ul. Declaratiile au fost facute sub juramant.
Fostul director al Biroului a declarat in deschiderea audierii sale ca explicatiile potrivit carora deciziile sale din alegerile din 2016 au fost motivul concedierii sale de catre Trump i-au creat confuzie si l-au ingrijorat.
Comey a spus de asemenea ca presedintele Donald Trump l-a laudat in multe randuri pentru ca face o treaba buna, dar si ca i-a spus liderului de la Casa Alba ca intentiona sa-si duca pana la capat mandatul de zece ani.
Intrebat daca presedintele a incercat sa opreasca ancheta pe care o conducea, privind Rusia, fostul sef FBI a raspuns: "Nu din cate stiu eu".
Trump a vrut sa afle daca e anchetat si a incercat sa creeze o relatie de patronaj
Comey a mai declarat ca a luat "drept o instructiune" afirmatia prin care presedintele Donald Trump si-a exprimat speranta ca va abandona o ancheta cu privire la fostul consilier pe probleme de securitate nationala al acestuia Michael Flynn.
Senatorul republican James Risch din Idaho l-a intrebat pe Comey daca stie vreo persoana acuzata de obstructionarea justitiei pentru ca si-a exprimat speranta fata de un anumit... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 18:57
Jurnalistii NY Times au dezvaluit in cursul noptii informatii cu adevarat explozive. Directorul demis al Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, a scris un raport dupa o intalnire din 14 februarie cu presedintele Donald Trump, in care a mentionat ca acesta l-a rugat sa renunte la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigatiei cu privire la implicarea agentilor rusi in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Daca aceste informatii sunt reale, atunci avem de a face cu adevarata definitie din dictionar a obstructionarii justitiei, o acuzatie care ar putea sa duca la punerea sub acuzare a presedintelui Trump in Congres, relateaza CNN.
Citeste si:Trump ramane fara consilierul de securitate. Flynn a demisionat pentru ca era vulnerabil la santajul Moscovei
"Fara tragere de inima trebuie sa spun ca da", a declarat senatorul independent Angus King, dupa ce jurnalistii CNN l-au intrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a presedintelui american, daca se dovedesc reale informatiile incriminatorii din raportul redactat de catre James Comey.
Avand in vedere aceste mize extrem de mari, reprezentantii Casei Albe au incercat sa demonstreze o pozitie de forta cu privire la raportul redactat de directorul demis al FBI, insistand ca respectivul raport contine mai multe erori si interpretari proaste ale discutiei purtate pe 14 februarie cu presedintele Trump.
"In timp ce presedintele a exprimat in repetate randuri ca generalul Flynn este un om... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:17
Presedintele Donald Trump i-ar fi cerut fostului sef al FBI James Comey sa opreasca ancheta federala in cazul fostului sau consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn. Un oficial de la Casa Alba a negat, insa, ca presedintele Trump ar fi facut o astfel de solicitare.
Solicitarea, relateaza New York Times, ar fi fost formulata in luna februarie, cu ocazia unei intalniri in Biroul Oval, si este mentionata intr-un memo scris de Comey la putin timp dupa aceea.
Comey ar fi detaliat in memo conversatia cu presedintele SUA imediat dupa intalnire, care a avut loc in ziua ulterioara demisiei lui Flynn, mai scrie New York Times, invocand afirmatiile a doua persoane care au citit documentul redactat de fostul sef al FBI.
Conform CNN, un oficial al Casei Albe a negat ca presedintele Donald Trump i-ar fi cerut lui Comey sau oricui altcuiva sa inchida vreo investigatie, inclusiv pe cea vizandu-l pe Flynn, desi in repetate randuri a apreciat ca fostul sau consilier este o persoana decenta, care si-a slujit si aparat tara.
Sursa citata a precizat ca ceea ce a fost prezentat nu reflecta corect si riguros conversatia dintre presedinte si Comey.
Vineri dimineata, Trump a scris pe Twitter o amenintare voalata la adresa lui Comey, aparent sugerand ca ar putea exista discutii intre cei doi ce ar putea fi transmise presei, pentru a contracara eventuale acuzatii lansate de fostul director FBI.
"James Comey ar face bine sa spere ca nu exista "inregistrari" ale... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 09:20
Dupa demiterea directorului FBI Comey, tot mai multe voci cer in SUA demararea procedurii de destituire a presedintelui Trump. Care ar fi motivele pro si contra pentru o asemenea masura?
"Miroase a destituire": de mii de ori s-a spus asta miercuri in retelele de socializare. Inca de la inceputul mandatului sau, peste jumatate din americani se declara nemultumiti de prestatia celui de-al 45-lea presedinte, Donald Trump, potrivit sondajelor institutului Gallup.
Dupa demiterea neasteptata de catre Trump a directorului FBI James Comey, discutiile despre procedura de destituire a sefului statului s-au aprins pe Internet. Trump ar fi primul presedinte din istoria SUA care si-ar pierde astfel postul.
Expertii au explicat deja cum s-ar putea face acest lucru. Dar cat de probabila este o astfel de masura?
Argumente pentru procedura de destituire
Demiterea lui Comey ar fi un indiciu de abuz de putere
Trump si-a motivat decizia de a-l concedia pe Comey prin faptul ca acesta "nu ar fi lucrat bine" in ancheta privind scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton. Mai multe publicatii americane de renume, printre care New York Times, CNN si Washington Post, au relatat insa ca, anterior demiterii sale, Comey solicitase mijloace mai ample pentru ancheta privind posibilele legaturi ale echipei Trump cu Kremlinul in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.
In ipoteza ca Trump l-ar fi dat afara pe Comey tocmai pentru a submina ancheta impotriva sa si a... mai mult
Vineri, 12 Mai 2017, ora 12:45
Presedintele american, Donald Trump, a aparat, miercuri, decizia de a-l demite pe directorul FBI si a promis ca va numi la conducerea Biroului Federal de Investigatii pe cineva "mult mai bun".
"Comey a pierdut increderea a aproape tuturor celor de la Washington, atat republicani, cat si democrati. Cand se linistesc lucrurile, imi vor multumi", a scris Trump intr-o serie de postari pe Twitter, la o zi dupa ce l-a demis pe inaltul oficial, relateaza Reuters.
El a dat asigurari ca va numi un inlocuitor "care va face o treaba mult mai buna, readucand spiritul si prestigiul FBI".
El nu a mentionat niciun posibil efect pe care l-ar putea avea demiterea asupra anchetei privind contactele dintre membrii echipei sale de campanie si Rusia, scrie Associated Press.
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat in timpul noptii scrisoarea de demitere a directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey. Demiterea acestuia a socat Washingtonul, iar democratii au acuzat ca eliminarea lui Comey are legatura cu investigatia condusa de FBI cu privire la legaturile dintre campania Trump si Rusia.
Citeste si Ce transmite Casa Alba dupa demiterea directorului FBI: E timpul sa mergem mai departe. Devine absurd
Casa Alba a precizat ca va incepe imediat cautarea unui inlocuitor pentru James Comey, unul dintre putinii directori numiti de administratia Obama si pastrati in functie de Donald Trump.
Si James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale,... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 17:35
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat in timpul noptii scrisoarea de demitere a directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey.
Demiterea acestuia a socat Washingtonul, iar democratii au acuzat ca eliminarea lui Comey are legatura cu investigatia condusa de FBI cu privire la legaturile dintre campania Trump si Rusia, relateaza BBC.
Insa, demiterea directorului agentiei a avut loc la doar cateva ore dupa ce FBI a recunoscut ca Comey a prezentat o serie de informatii eronate in Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, sotul vicepresedintei de campanie a lui Hillary Clinton.
Presedintele Trump a precizat in scrisoarea de demitere ca este de acord cu recomandarea procurorului general, Jeff Sessions, care a sustinut ca "nu esti capabil sa conduci in mod eficient Biroul Federal de Investigatii".
Sessions a explicat ca departamentul Justitiei este "angajat sa respecte un nivel inalt de disciplina, integritate, precum si statul de drept", mentionand ca exista nevoia "unui nou inceput" la FBI.
Casa Alba a precizat ca va incepe imediat cautarea unui inlocuitor pentru James Comey, unul dintre putinii directori numiti de administratia Obama si pastrati in functie de Donald Trump.
Si James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale. Acesta se adresa agentiilor FBI din Los Angeles, atunci cand un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet ca tocmai a fost eliberat din... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 06:46