Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat miercuri, la Titu, lansarea programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, editiile din 2019, inscrierile urmand sa inceapa azi.
"Sarbatorim a 15-a editie a lansarii programului Rabla de reinnoire a parcului auto national. Romanii asteapta lansarea acestui program pentru ca romanii doresc sa cumpere o masina nepoluanta, care si din punct de vedere estetic sa arate altfel si doresc sa circule in siguranta pe drumurile acestei tari.
Si mai stiu un lucru, ca ori de cate ori a fost nevoie, Administratia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului si Guvernul au incercat de la editie la editie sa imbunatateasca acest program, astfel incat sumele pe care le acordam sa fie unele care sa stimuleze cumparatorul si cetateanul, astfel incat sa deblocam acest sistem de rable, de deseuri, intr-un anumit sens al cuvantului, care de multe ori ne deranjeaza atunci cand, sa zicem asa, sunt lasate in curtea omului, sa ploua, sa ninga peste ele, pentru ca nu mai pot fi folosite, le vedem prin parcari, le vedem abandonate.
Pentru ca suntem in anul 2019, care am spus ca este anul de debut pentru pornirea in adevaratul sens al cuvantului al motoarelor reciclarii in Romania si pentru ca dorim ca aceste autovehicule vechi sa fie duse acolo unde trebuie si fiecare componenta sa poata sa fie reciclata, am hotarat acum doua saptamani ca ITP sa fie scos din ghidul de finantare, astfel incat tot ce e vechi de care nu ne mai putem folosi, dar care are... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 09:05
Noile reguli pentru programul Rabla reprezinta un pericol pentru viitorul acestuia, conditiile fiind destul de stricte pentru cei care vor sa isi dea masinile vechi la schimb pentru un voucher cu ajutorul caruia pot achiziona un autoturism nou.
Una dintre noile reguli presupune ca detinatorul masinii sa aiba domiciliul in Romania, arata Adevarul.
Acesta nu trebuie sa aiba nicio datorie la stat, iar masina trebuie sa aiba cel putin opt ani. De asemenea, autoturismul trebuie sa aiba inspectie tehnica periodica (ITP-ul) valabila, adica sa fie functional. Aceasta conditie face sa nu fie acceptate obisnuitele rable care nu mai functioneaza.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, cel care detine masina trebuie sa se inscrie la un dealer autorizat. Pasul urmator este ca detinatorul sa duca masina veche la REMAT si abia apoi va putea intra in posesia autoturismului nou.
Si in 2019, prima de casare este tot 6.500 de lei. In plus, se poate obtine un ecobonus de 1.000 de lei si/sau inca unul de 1.700 de lei in functie de caracteristicile masinii. In total, s-ar putea obtine pana la 9.200 de lei.
Masinile noi cumparate vor trebui sa genereze cel mult 120 g CO2/km. Anul trecut, limita a fost de 130 g CO2/km.
Iata care sunt defectiunile cu care nu treci de RAR
Citeste si Daca ti-a expirat ITP-ul, ti se anuleaza automat si inmatricularea masinii! ...citeste mai departe despre "Noile reguli pentru Rabla au sanse mari sa ingroape programul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 10:24
Fondurile alocate la rectificarea bugetara pentru continuarea programului Rabla vor putea fi accesate de luni, a anuntat, sambata, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, bugetul de 198 de milioane de lei reprezentand contravaloarea a 30.000 de prime de casare.
Gratiela Gavrilescu a declarat, sambata, la o actiune de ecologizare in localitatea Baicoi, judetul Prahova, ca de luni vor fi acordate din nou tichete pentru programul Rabla, care a fost suplimentat la rectificarea bugetara cu 198 de milioane de lei.
"De luni va incepe programul Rabla. Cele 30.000 de prime de casare aprobate prin rectificare vor putea fi accesate de catre romani. Acordam in continuare aceeasi prima de casare de 6.500 de lei, putem sa cumulam aceasta suma de casare, daca cumparam o masina hibrid primim inca 1.700 de lei, iar in cazul masinilor cu emisii de 98 de grame la suta de kilometri bonusul este de o mie de lei", a afirmat ministrul Mediului.
Gratiela Gavrilescu a precizat ca programul Rabla Plus continua pentru masinile electrice sau hibrid.
"Asta inseamna si siguranta in circulatie, dar inseamna un lucru extraordinar de important, sa folosim masini care nu polueaza", a mai spus ea.
Ministrul Mediului a anuntat totodata ca din anul 2019 programul Rabla va continua si ca ministerul de resort isi propune ca pentru anul viitor sa pastreze aceeasi suma, care sa fie echivalenta cu 50.000 de masini noi introduse pe piata.
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, bugetul de venituri... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 11:58
Programul Rabla a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, a anuntat, joi seara, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Banii permit achizitionarea a 30.000 de masini noi, dupa ce prin prima parte a programului au fost achizitionate 21.000 de masini noi.
Cei 700 de lei, prima de casare, pot fi suplimentati cu 1.000 de lei pentru masini cu emisii reduse sau cu 1.700 de lei pentru cele hibrid, a mentionat Gavrilescu, la Antena 3.
Pentru cumpararea unei masini electrice sprijinul guvernamental ajunge la 10.000 de euro, in circulatie fiind deja 500 de masini electrice 100%.
Ministrul a mai spus ca vor fi suplimentate si numarul de statii de incarcare a masinilor electrice, cu fonduri europene.
Citeste si:
Rabla 2019 ar putea primi doar masinile cu ITP valabilTopul celor mai bine vandute masini electrice in Romania si pretul lor prin programul Rabla Plus ...citeste mai departe despre "Plafonul pentru Rabla a fost majorat cu inca 200 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 21:55
Programul Rabla 2019 ar putea veni cu o noutate pentru cei care vor sa beneficieze de acest ajutor de la stat: la casare ar putea fi primite doar masini care au Inspectia Tehnica Periodica (ITP) valabila.
Potrivit avocatnet.ro, propunerea a fost facuta de Ministerul Mediului printr-un proiect de ordin. Pentru a se putea aplica, actul normativ are nevoie de semnatura ministrului Mediului si publicarea in Monitorul Oficial.
Si in 2018 a existat o astfel de propunere, insa nu a fot bine primita de proprietarii de masini vechi, astfel incat s-a renuntat la ea. Acum, romanii care renunta la masinile vechi si vor sa beneficieze de programul Rabla trebuie sa aiba un autoturism mai vechi de 8 ani, iar ITP-ul valabil nu este obligatoriu.
Iata aici si alte detalii - Programul Rabla 2018: Care sunt conditiile
O alta schimbare fata de acest an va fi ca in 2019, masinile care se vor putea achizitiona cu banii obtinuti prin program vor trebui sa genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita din acest an - de 130 g CO2/km.
In plus, beneficiarii care aleg sa isi cumpere un motor care nu genereaza mai mult de 96 g CO2/km vor putea primi un ecobonus de 1,000 de lei, iar cei care opteaza pentru un autoturism nou cu motor hibrid primesc un ecobonus de 1,700 de lei.
Anul viitor, prima casare va avea aceeasi valoare ca in acest an, respectiv 6,500 de lei.
Citeste si:
Un nou program Rabla, doar pentru bucuresteni, cu vouchere de 1.000 de euro - proiectProgramul... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 14:15
Ministerul Mediului vrea sa schimbe programul Rabla astfel incat masinile date la casare sa aiba obligatoriu Inspectia Tehnica Periodica (ITP) facuta la zi.
O aberatie legislativa am putea spune daca ne uitam ca mare parte din beneficiarii programului tocmai astfel de masini au casat - care nu mai trec oricum de inspectia tehnica si deci nu mai au voie sa circule pe drumurile publice.
In schimb, in propunerea lansata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului se motiveaza ca programul se refera la autoturismele care circula pe drumurile publice, deci trebuie sa aiba ITP.
"Conditia de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul inscrierii la producatorul validat, pentru persoane fizice a fost introdusa intrucat innoirea parcului auto se refera la autoturismele care circula pe drumurile publice.
Avand in vedere scopul si obiectivele programului s-a considerat necesara introducerea in cadrul definitiei autovehiculului uzat inspectia tehnica periodica valabila la momentul inscrierii la producatorul validat. Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidentia faptul ca autovehiculul uzat casat in cadrul programului a circulat pe drumurile publice", se arata in proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi.
Si aceasta nu... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:48