Orice sofer din Romania stie ca daca mergi cu masina pe strada cu ITP-ul expirat te expui la numeroase riscuri: de la amenzi usturatoare, pana la retinerea certificatului de inmatriculare al masinii.
La toate acestea, se adauga, desigur, costurile pe care va trebui sa le suporti pentru a transporta masina cu o platforma, odata ce ai fost oprit, intrucat nu vei mai fi lasat de autoritati sa o conduci, dupa ce ai fost prins fara ITP.
Tocmai de aceea, poate fi un lucru foarte frustrant sa pici inspectia ITP, in special daca nu te asteptai la asta si nu stii ce ai de facut ulterior. Din momentul in care masina ta urca pe un elevator auto, problema nu se mai afla in mainile tale, iar rezultatul inspectiei depinde doar de starea tehnica a masinii.
Tocmai de aceea, e important sa iei dinainte toate masurile necesare pentru a te asigura ca masina ta se afla in cea mai buna stare inainte de inspectie.
Din nefericire insa, nu poti sa le prevezi pe toate si exista intotdeauna riscul sa treci ceva cu vederea sau sa nu realizezi ca masina ta are o defectiune care va duce la un esec in cadrul inspectiei. De asemenea, exista problema foarte comuna, cea a expirarii ITP-ului, de care se lovesc soferii care nu ajung la timp pentru inspectie.
Iata cu ce te poti confrunta daca te gasesti intr-una din aceste situatii:
Legislatia
Din punct de vedere legislativ, conducerea unui vehicul fara ITP valabil echivaleaza cu conducerea unui vehicul neinmatriculat. In consecinta,... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 16:46
Sapte parlamentari USR au depus, in procedura de urgenta la Senat, un proiect care scurteaza de la un an la sase luni perioada in care vehiculele abandonate pot sta in parcarile publice. Initiativa prevede includerea autoturismelor inmatriculate in strainatate in categoria "vehicule fara stapan".
Propunerea legislativa modifica Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale.
Notiunea de "vehicul fara stapan" va fi definita astfel: "vehiculul de orice categorie, fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori inmatriculat in strainatate, stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, de cel putin 6 luni, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut", potrivit proiectului de lege.
Totodata, termenul de vehicul abandonat va fi definit, conform initiativei legislative, ca: "vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin 6 luni, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice ca acesta nu corespunde circulatiei pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege".
In forma in vigoare a legii perioada in care un "vehicul fara stapan" sau unul abandon poate fi stationat pe domeniul public este de cel putin un an.
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 17:16
De cele mai multe ori, achizitionarea unei masini noi este mult prea costisitoare sau pur si simplu nu renteaza. Astfel, ajungandu-se la achizitionarea unei masini second-hand. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati o astfel de decizie, deoarece masina second-hand vine dupa ea cu anumite probleme daca nu acordati suficient de multa atentie la prima vizionare si testare a acesteia.
In acest articol veti descoperi top 5 aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va cumparati o masina second-hand.
1. Verificati istoricul masinii
Fie ca proprietarul actual al masinii se afla intr-un alt oras fata de dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa evitati pierderea inutila a timpului pe drumuri, indicat este sa cereti numarul de sasiu al masinii, adica codul unic de identificare al acesteia. De asemenea, s-ar putea sa o mai gasiti si sub numele de VIN - Vehicle Identification Number. Numarul de sasiu este precum CNP-ul masinii, deoarece odata verificat veti putea afla informatii vitale despre acea masina.
Astfel, daca veti verifica numarul unic de identificare al masinii veti putea afla daca are kilometri dati inapoi, cand a fost in service-uri autorizate RAR, cand i s-a facut ITP-ul, daca a avut accidente grave de care ar trebui sa stiti. Totodata puteti afla capacitatea motorului, culoarea, greutatea si alte aspecte tehnice.
Codul unic de identificare al masinii este si cel care va poate spune daca masina a fost furata.
Daca aici este totul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:58
S-ar putea crede ca inspectia tehnica periodica (ITP-ul) este simpla, dar nu este asa. Cand vine vorba de fundatii din ITP, sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont
ITP este prescurtarea folosita pentru sintagma Inspectie Tehnica Periodica si este realizata la ansamblurile masinii, astfel incat aceasta sa poata fi clasificata ca fiind in regula pentru a circula sau nu.
Practic, o masina care se prezinta la ITP trebuie sa corespunda, conform Codului Rutier, din punct de vedere tehnic conducerii pe drumurile publice.
Nerespectarea acestei cerinte aduce cu sine amenzi destul de mari, cuprinse in general intre 800 si 2400 de lei si chiar retinerea certificatului de inmatriculare a masinii, de catre organele abilitate, in speta de catre Politia Rutiera.
Informatii furnizate de https://www.statieitpconstanta.ro/
Ce se verifica in cazul reviziei ITP?
Masinile aduse la revizia periodica ITP sunt verificate din punct de vedere functional la nivelul sasiului, caroseriei si chiar la nivelul anvelopelor.
De asemenea, starea motorului, a franelor, a aspectului exterior, a directiei sau a luminilor de semnalizare reprezinta considerente foarte importante luate in calcul in timpul reviziei periodice ITP.
Un aspect important in cadrul reviziei ITP face referire la evaluarea masinii din punct de vedere al emisiilor poluante, al noxelor eliberate in atmosfera, ca urmare a arderii combustibilului utilizat pentru functionare.
In cazul in care un autovehicul... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 13:17
Inspectia tehnica periodica este obligatorie pentru toate categoriile de autovehicule. Aceasta este o responsabilitate care revine soferilor, in functie de clasa de vechime in care masinile se incadreaza.
Astfel, ITP-ul se efectueaza o data la trei ani pentru autoturismele noi, din doi in doi ani pentru masinile care nu sunt mai vechi de 12 ani si anual in cazul celor de peste 12 ani vechime.
Pretul unei verificarii ITP variaza, tinand cont de tipul autovehiculului, dar si de service-ul autorizat la care se realizeaza.
Ce risca soferii care circula fara ITP valabil si care sunt costurile acestei inspectii, afla din acest articol!
Amenzi si placute de inmatriculare confiscate pentru soferii prinsi fara ITP
Potrivit MAI, conducatorii auto prinsi in trafic circuland cu autoturisme care au ITP-ul expirat vor fi sanctionati prin amenda si prin confiscarea placutelor de inmatriculare.
De asemenea, organele avizate vor retine si talonul masinii, aceasta putand fi transportata cu ajutorul platformei, pierzandu-si dreptul de circulatie pe soselele publice.
Toate aceste consecinte se anuleaza automat la data la care automobilul in care va fi supus unei noi inspectii tehnice periodice.
Pentru a minimiza tentativele de falsificare a rezultatelor inspectiei ITP, RAR a emis catre statiile autorizate obligativitatea sistemelor de inregistrare video.
Proprietarii de service-uri care includ servicii de verificare ITP si care se abat de la aceasta reglementare vor... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 13:41
Pe 25 iunie, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea de ridesharing. Iar la inceputul acestei luni, documentul a fost publicat in Monitorul Oficial. Astfel, observam ca dincolo de obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca soferii si platformele ca Uber si Bolt (Taxify), si masinile personale folosite de partenerii platformelor trebuie sa indeplineasca unele conditii.
Acestea sunt incluse in OUG nr 49 din 2019, la articolul 19:
"Autoturismele cu care se efectueaza transport alternativ trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducatorului auto;b) au inspectia tehnica periodica (ITP) realizata la fiecare 6 luni;c) la momentul cursei trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei;d) detin copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ."
De asemenea, pe durata efectuarii curselor de transport alternativ, autoturismele inregistrate pe platforma digitala vor avea afisat la vedere, in partea din fata si din spate a autoturismului, un ecuson pentru transport alternativ cu dimensiunea de 10 cm x 10 cm, ce va contine urmatoarele elemente:
a) numarul de inmatriculare al autoturismului;b) denumirea platformei digitale pe care este inregistrat autoturismul;c) elemente de siguranta care sa ateste autenticitatea ecusonului.
Ecusonul se elibereaza de catre agentia teritoriala a Autoritatii... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 07:28
Registrul Auto Roman (RAR) a lansat, joi, aplicatia "Istoric vehicul", prin intermediul careia orice persoana care are sau vrea sa cumpere un vehicul poate verifica istoricul acestuia.
Potrivit unui comunicat de presa remis, joi, Ziare.com, conditia este ca masina sa fi trecut cel putin o data pe la RAR.
Aplicatia poate fi accesata pe site-ul oficial al Registrului Auto Roman - www.rarom.ro.
"Datele se obtin daca solicitantul introduce in aplicatia 'ISTORIC VEHICUL' adresa de email si numarul de identificare al vehiculului in cauza (seria de caroserie/sasiu) . Aplicatia va genera un cod de acces, il va expedia pe adresa de email introdusa si, dupa validarea lui, va furniza catre aceeasi adresa de email informatiile pe care le-am considerat utile pentru detinatorul sau viitorul detinator al unui vehicul.
Datele generate sunt: activitatile derulate la RAR si numarul de kilometri inregistrati in bordul masinii (kilometri regasiti in baza de date a RAR sau a statiilor ITP autorizate), existenta/valabilitatea cartii de identitate a vehiculului, cateva date tehnice si de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP", se precizeaza in document.
RAR arata ca datele oferite reflecta configuratia vehiculului si statutul acestuia si sunt valabile la data interogarii acestora in sistemul informatic.
"Aceste date nu sunt destinate comercializarii, iar folosirea aplicatiei se supune unor termene si conditii, care sunt detaliate in momentul accesarii aplicatiei... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 10:48
Incepand cu anul 2018, prima inspectie tehnica (ITP) la masinile noi se va face dupa 3 ani.
"Masinile noi, prima inspectie sa se efectueze dupa 3 ani, iar cele mai vechi de 12 ani sa efectueze inspectia tehnica anual. O masina noua - zero kilometri. Despre acestea vorbim", a explicat directorul general al Registrului Auto Roman, George Adrian Dinca, pentru televiziunea publica.
In prezent, toate masinile trebuie sa faca ITP-ul din doi in doi ani.
Saptamana trecuta, reprezentantii RAR au anuntat ca proprietarii masinilor mai vechi de 12 ani vor fi obligati sa faca ITP-ul in fiecare an.
"Incepand din 2009, parcul national a imbatranit. In 2009, aveam varsta medie 9 ani, in 2016 - 12 ani", si-a justificat decizia Dinca.
Citeste si Nu mai platim timbrul de mediu. Va deveni Romania cimitirul rablelor?
Potrivit datelor RAR, media lunara a anului 2016 a fost de 34.000 de vehicule prezentate la reprezentantele institutiei, iar in luna ianuarie 2017 s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 12% a numarului de vehicule (38.000 unitati). Aceleasi date arata o crestere accentuata in lunile februarie si martie, cand s-a ajuns la aproximativ 58% (54.000) si, respectiv, la aproximativ 80% (61.000). ...citeste mai departe despre "Seful RAR: ITP-ul pentru masinile noi se va face la 3 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 08:48
Reprezentantii Registrului Auto Roman intentioneaza sa impuna ITP anual pentru masinile mai vechi de 12 ani.
"Registrul Auto Roman intentioneaza sa propuna, ca masura de majorare a sigurantei rutiere, in actualul context al evolutiei parcului auto national, cresterea frecventei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cat este in prezent la un an", a declarat George Dinca, directorul general al Registrului Auto Roman (RAR), pentru Capital.
Citeste si De azi, nu mai platim timbrul de mediu. Va deveni Romania cimitirul rablelor?
Acesta a precizat ca masura este necesara avand in vedere reactia pietei auto la eliminarea timbrului de mediu, si anume o crestere mare a numarului de autovehicule uzate.
Potrivit datelor RAR media lunara a anului 2016 a fost de 34.000 de vehicule prezentate la reprezentantele institutiei, iar in luna ianuarie 2017 s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 12% a numarului de vehicule (38.000 unitati). Aceleasi date arata o crestere accentuata in lunile februarie si martie, cand s-a ajuns la aproximativ 58% (54.000) si, respectiv, la aproximativ 80% (61.000). ...citeste mai departe despre "Romania devine tara rablelor: RAR vrea sa introduca ITP la un an pentru masinile mai vechi de 12 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 12:37