Controalele la angajatori, care cad in sarcina Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), au fost suspendate pe perioada instituirii starii de urgenta, cu exceptia celor care vizeaza punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), respectiv a celor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a accidentelor de munca.
In aceasta perioada, institutiile nu trebuie "sa chinuie mediul de afaceri, trebuie sa ii inteleaga greutatile", intrucat "chiar nu le este usor companiilor", a scris pe Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"De saptamana trecuta, am urmarit si chiar am tinut legatura cu angajatori, asigurandu-i ca Inspectia Muncii nu le va face viata (si mai) grea. Mandatul meu se bazeaza mult pe comunicarea cu cei cu care interactionam, prin natura atributiilor. Vorbesc personal cu multe persoane.
Inspectorii vor merge, totusi, in control, la sesizari, mai ales cand acestea se refera la perioada anterioara situatiei delicate prin care trecem in prezent. Ca sa fie si mai clar, am emis ordinul conform caruia efectuarea de controale la angajatori de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca va fi suspendata in aceasta perioada, exceptie facand controalele pentru punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a celor necesare pentru a da curs sesizarilor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:09
Contractele colective de munca trebuie inregistrate la inspectoratul teritorial de munca, prin grija partilor, dupa cum prevede legislatia in vigoare. In acest sens, trebuie intocmit un dosar care va cuprinde o serie documente si care va trebui depus la ITM.
Contractul colectiv de munca este, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.
Citeste mai multe despre Contractul colectiv de munca: Ce documente sunt necesare pentru inregistrarea la ITM? pe Avocatnet.ro. mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 15:48
Inspectorii de munca pot veni in control la sediul firmelor pentru a verifica daca acestea respecta dispozitiile legale privind securitatea si sanatatea in munca. In cadrul unui astfel de control, inspectorii pot verifica foarte multe documente, unele avand caracter general, altele fiind relevante in domeniul SSM.
Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii, in domeniul relatiilor de munca, controalele efectuate de Inspectia muncii pot fi de trei tipuri: de fond, tematice sau de tip campanie.
Controale de fond au ca obiectiv verificarea modului in care angajatorii aplica prevederile legislatiei muncii si a clauzelor contractelor colective de munca, precum si realizarea unei analize de ansamblu a activitatii in domeniul relatiilor de munca si al evidentei muncii, in vederea eliminarii deficientelor constatate si constientizarii angajatorului pentru respectarea legislatiei muncii.
Citeste mai multe despre Totul despre controlul ITM pe aspecte de securitate si sanatate in munca pe Business24.ro mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 17:00
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) poate veni, in orice moment, in control la sediul angajatorilor, fara nicio instiintare prealabila. Firmele sunt obligate sa puna la dispozitia inspectorilor documente si informatii, in functie de obiectul controlului, riscand altfel amenzi de pana la 10.000 de lei.
Cu toate ca inspectorii de la ITM au acces nelimitat la date si documente, totusi trebuie sa stiti ca ei nu au dreptul sa solicite informatii din domenii in care nu au competenta.
Asadar, sa vedem ce NU le permite legea inspectorilor si ce NU esti obligat sa le prezinti.
Citeste mai multe despre Control de la ITM? Iata ce documente nu trebuie sa arati niciodata inspectorilor pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 14:30
Controalele efectuate de inspectorii ITM la Targul de Turism, sambata, unde au verificat si daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, i-au facut pe cei din domeniu sa para evazionisti in ochii clientilor, sustin patronatele din turism.
"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM sa efectueze controale, dar nu suntem de acord sa descinda intr-o zi de sambata, cand targul e plin de vizitatori, iar inspectorii sa se aseze in fata agentilor de turism care voiau sa isi serveasca clientii", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, citat de Mediafax.
Ea a mai spus ca nu crede ca astfel de controale sunt solutii impotriva evaziunii si le-a recomandat inspectorilor sa verifice la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) totalul contributiilor pe salarii platite de firmele din turism.
"Impresia pe care o lasa actiuni precum cea de astazi este ca agentii de turism sunt evazionisti. Eu, la firma mea, Eximtur, platesc taxe si impozite la stat in valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contributii pe salarii, si ma simt jignita de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.
Agentii de turism care lucreaza sambata si duminica primesc zile libere
Aceasta a adaugat ca agentii de turism care lucreaza sambata si duminica primesc zile libere.
Si vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, spune ca i se pare anormal ca pe... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 08:24
Inspectorii ITM pot veni, in orice moment, in control la sediul angajatorilor, fara nicio instiintare prealabila. Modul de alegere al firmelor care urmeaza sa fie supuse controlului este fie prin sondaj, fie datorita unor plangeri adresate Inspectiei Muncii de catre angajatii sau fostii angajati ai companiei.
Conform Legii 108/1999 republicata, articolul 19, litera a, inspectorii de munca, purtand asupra lor legitimatia si insigna care atesta functia pe care o indeplinesc in exercitarea atributiilor stabilite prin lege, au dreptul la acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in sediul oricarui angajator si in orice alt loc de munca organizat de persoane fizice sau juridice.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 10:10
Controalele de la Inspectia muncii sunt menite sa verifice daca firmele respecta dispozitiile legale referitoare la relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca, protectia salariatilor care lucreaza in conditii deosebite, precum si cele referitoare la asigurarile sociale.
Explicam astazi ce documente poate intocmi un inspector de munca pentru finalizarea unui control care priveste relatiile de munca angajat-angajator.
Citeste mai multe despre Controlul de la ITM: Ce documente trebuie intocmite pentru finalizarea verificarilor? pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 09:49