Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Peste jumatate dintre strainii care au resedinta legala in tara noastra provin din afara Uniunii Europene, cei mai numerosi fiind moldoveni, in timp ce italienii sunt cei mai numerosi cetateni din interiorul UE.
Mai mult de 100.000 de straini au resedinta legala in tara noastra, potrivit unui anunt de marti al Inspectoratului General pentru Imigrari, citat de agentia Xinhuanet.
Aderarea Romaniei la spatiul Schengen, conditie pentru primirea imigrantilor din afara UE?
Astfel, in prima jumatate a anului 2015, in Romania se aflau legal 107.716 straini, dintre care 48.000 provin din Uniunea Europeana, Zona Economica ...citeste mai departe despre "Care sunt cele mai numeroase comunitati de straini din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 17:05
Presedintele italian, Sergio Mattarella, a transmis, in cadrul unei intrevederi cu omologul roman, Klaus Iohannis, ca tara noastra ar trebui sa adere la spatiul Schengen.
"A venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen", a mentionat liderul statului peninsular, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti.
Sergio Mattarella a adus in discutie si contributia insemnata a romanilor din Italia la dezvoltarea economica a tarii.
La randul sau, Iohannis a multumit omologului sau pentru sustinerea acordata de autoritatile italiene integrarii comunitatii romanesti in societatea italiana.
Ce a discutat Iohannis cu romanii din Italia
Discutii despre Moldova
In contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relatiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a mentionat importanta asigurarii unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentand un moment - cheie in acest sens.
La randul sau, ...citeste mai departe despre "Tara cu cei mai multi imigranti romani ne vrea in Schengen: A venit momentul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 22:08
Romania nu accepta cu usurinta amanarea aderarii la Spatiul Schengen, tensiunile intre Bucuresti si Comisia Europeana fiind in crestere, comenteaza site-ul postului RTBF (Radio Television Belge Francophone), anunta Mediafax.Franta si Germania au anuntat ca, deocamdata, nu vor accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, argumentand ca cele doua tari nu intrunesc toate garantiile de securitate, noteaza RTBF.
"In 2007, era clar pentru toata lumea ca Romania si Bulgaria nu erau pregatite sa adere la Uniunea Europeana. Comisia Europeana indica probleme cu coruptia, infractionalitatea si traficul de toate tipurile in cele doua tari. Dar europenii au decis sa accepte Romania si Bulgaria in baza unui mecanism inedit", reaminteste RTBF, referindu-se la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Dupa anuntul Frantei si Germaniei privind amanarea aderarii la Schengen si in contextul expulzarii romilor din Italia si Franta, relatiile intre Romania si unii parteneri europeni sunt foarte tensionate.
Romania si-a exprimat nemultumirea si a anuntat ca nu mai doreste Mecanismul de supraveghere, subliniaza RTBF.
"Comisia Europeana a reactionat imediat, explicand ca acest mecanism a fost decis de statele membre UE si ca Romania nu poate renunta la el. Supravegherea se va incheia atunci cand vor fi solutionate problemele in Romania si Bulgaria, a precizat CE", noteaza RTBF. mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 14:46