Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, informeaza AFP.
Fara a dezvalui daca intentioneaza sau nu sa candideze in scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a calificat acest program drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.
"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi.
"Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:18
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Biserica Catolica din Italia ar putea plati anual taxe de sute de milioane de euro, ca urmare a planurilor guvernului de a-i retrage scutirile de taxe.
Premierul italian Mario Monti a anuntat ca Vaticanul trebuie sa plateasca taxe pe proprietatile ce nu au caracter religios. Pana in prezent, biserica era scutita in Italia de la plata unor astfel de taxe.
Costul anual ar putea fi de pana la 720 de milioane de euro, potrivit autoritatilor.
Biserica Catolica din Italia detine aproximativ 110.000 de proprietati, in valoare de circa noua miliarde de euro. Printre acestea se afla centre comerciale si proprietati rezidentiale.
In decembrie, guvernul a reintrodus un impozit pe proprietatile imobiliare, de care biserica este scutita.
Tot mai multi italieni se opun acestor scutiri, pe care le considera le considera privilegii in contextul austeritatii, noteaza BBC.
Dupa ultimul pachet de masuri de austeritate, peste 130.000 de italieni au semnat o petitie online in care cereau revocarea statutului de scutire de taxe pentru biserica. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:59
Europa "nu are niciun motiv sa se teama de Italia" care "si-a facut tema" in ceea ce priveste bugetul, a estimat presedintele Consiliului italian Mario Monti.
"Italienii au acceptat cu un calm britanic masurile foarte grele care le-au fost impuse (...) Au inteles ca aceste constrangeri europene sunt impuse pentru binele generatilor viitoare. Toti analistii sunt de acord ca Italia si-a facut temele", a declarat Monti pentru editia de joi a cotidianului parizian Le Figaro.
"Dispunem de o materie prima foarte rara in Europa, un consens de fond al opiniei publice in favoarea integrarii europene", apreciaza acesta.
"Pentru moment, Italia ramane victima riscului . Acest risc trebuie eliminat", a adaugat Monti care apreciaza nivelul actual al Fondului european de stabilitate financiara (FESF) "foarte nesatisfacator".
Monti se arata "convins ca intreaga Europa poate gasi avantaje semnificative in termeni de crestere printr-o continua integrare reala".
"Tarile din zona euro s-au concentrat asupra uniunii monetare abandonand uniunea economica. Aceasta din urma implica formarea unei veritabile piete libere, extinsa la toate sectoarele", apreciaza acesta.
Monti va apara aceste idei si in cadrul intalnirii de vineri la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy si omologul sau Francois Fillon. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:45
Prim-ministrul Italiei a prezentat joi, in cadrul conferintei de presa de sfarsit de an, bilantul executivului format in urma cu doua luni din tehnocrati. Planul de austeritate va fi ultimul sacrificiu cerut italienilor, guvernul concentrandu-se pe reformele dezvoltarii economice incepand de anul viitor, a spus el.
In fata a peste 100 de jurnalisti invitati joi la sediul guvernului de la Roma, premierul italian a facut un bilant al celor doua luni de activitate ale executivului pe care-l conduce. Mario Monti a precizat ca nu exista o distinctie intre prima si cea dea doua etapa a guvernului, ci intre "indatoriri" si "initiative".
Cu alte cuvinte, guvernul Monti, solicitat la 16 noiembrie 2011 sa rezolve criza politica, economica si de imagine internationala a Italiei, a preluat angajamentele luate la nivel european de legislativul precedent.
"Angajamentul de a reduce anual cu cinci puncte diferenta intre debitul public si Produsul Intern Brut l-a luat guvernul trecut si era de neconceput sa nu il respectam", a subliniat Monti. Premierul s-a detasat in acest fel de sacrificiile cerute de planul de austeritate aprobat definitiv de parlamentul italian.
"De azi inainte vom actiona conform initiativei proprii", a comentat Monti, cu referire la reformele menite sa stimuleze economia interna, dar despre care nu a furnizat detalii.
In cadrul conferintei de presa, Monti a pregatit un grafic al situatiei cotarii la bursa europeana a actiunilor de stat care au... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:20
Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat.
Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie.
Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.
Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:25
Guvernul condus de Mario Monti a anuntat noi masuri de austeritate pentru a recupera increderea investitorilor in zona euro si pentru a pune stop efectelor crizei datoriilor suverane. Una dintre aceste masuri este mai mult decat drastica.
In planul anuntat de guvernul condus de tehnocratul Monti se afla o prevedere care i-a multumit pe foarte multi italieni, scrie Business Insider. Toate tranzactiile de peste 1.000 de euro vor fi taxate.
Scopul principal este descurajarea practicilor de evaziune fiscala si marirea veniturilor la buget. Interesant este faptul ca initial, isi doreau taxarea tranzactiilor de peste 5.000 de euro.
Masura a si fost introdusa, dar nu s-a bucurat de succesul scontat. Prin urmare, se pune intreabarea cat de mult va functionarea taxarea tuturor tranzactiilor efectuate de peste 1.000 de euro. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 09:32
Italia s-a imprumutat marti cu 7,5 miliarde euro pe trei ani, la o dobanda record de aproape 8%.
Italia a platit o dobanda record de aproape 8% la licitatia de marti de titluri de stat, guvernul atragand de pe piata 7,5 miliarde euro, aproape de marginea superioara a intervalului tintit, transmtie Reuters.
Randamentul obligatiunilor pe trei ani vandute marti de Italia a crescut la 7,89%, de la 4,93% la cea mai recenta licitatie similara, din luna octombrie.
Guvernul de la Roma a reusit astfel sa atraga 7,5 miliarde euro, aproape de plafonul marjei tintite, de 5-8 miliarde euro.
Dobanda obligatiunilor de referinta cu maturitatea la zece ani a crescut la 7,56% pe piata, atingand un nou maxim istoric, fata de 6,06% la finele lunii octombrie si mai putin de 5% la inceputul acestui an. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 13:14
Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International a cerut Italiei sa implementeze pasii de reducere a datoriilor intr-un mod "rapid, concret si solid".
Obligatiunile italiene au ajuns la un nivel "greu de sustinut pe termen lung", a declarat Lagarde, care se afla, sambata, intr-o vizita la Tokyo.
Daca Italia isi continua planul de reducere a datoriilor in pas cu eforturile Europei de a-si rezolva criza, "atunci in mod sigur situatia se va clarifica si se va imbunatati semnificativ. Dar va fi nevoie de o implementare a masurilor foarte solida si sustinuta, lucru dificil de obtinut, uneor", a mai spus Lagarde.
Bursele europene au crescut, vineri, dupa ce Senatul iatlian a aprobat pachetul de austeritate, accentuand optimismul ca Italia, cea de-a doua tara din din zona euro dupa nivelul de indatorare, isi va controla problema.
Problemele regionale fiscale ale Europei s-au transformat intr-o criza globala, a declarat, vineri, Zhu Min, un oficial FMI. mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 13:26