Dezechilibrul financiar care domneste in peninsula italiana incepe sa-si faca simtite efectele si in restul zonei euro, avertizeaza un raport al Comisiei Europene.
In special fragilitatea bancilor italiene, al caror nivel de credite neperformante le pune intr-un echilibru precar, dar si tendinta Romei de a accesa noi imprumuturi ii ingrijoreaza pe oficialii europeni, raporteaza Bloomberg.
"Nivelul ridicat de indatorare al guvernelor si prelungirea starii de productivitate scazuta implica riscuri transfrontaliere viitoare, in contextul ratei crescute a creditelor neperformante si a somajului", arata recomandarile CE, care tintesc in special Italia.
Datoria publica a Italiei este de asteptat sa creasca anul acesta la 133, 3 procente din PIB, peste nivelul de 132,8% estimate in 2016.
In acelasi timp, economia italiana are un ritm scazut de crestere, de doar 0,9%, in vreme ce povara imprumuturilor neperformante detinute de bancile din peninsula se ridica la 360 miliarde euro.
"Recapitalizarea bancilor ar putea veni intr-un moment nefavorabil, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante abia a inceput sa se stabilizeze, fapt ce afecteaza politica de creditare si profitabilitatea bsancilor", mai spu8n economistii CE referitor la situatia din Italia.
Instabilitatea politica din tara joaca si ea un rol in subrezirea erformantelor economice ale Italiei, chiar daca din acest an guvernul interimar de la roma vrea sa revina la politica de austeritate,... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:05
1Italienii au mers la vot si au respins reforma constitutionala sprijinita de Guvernul condus de Matteo Renzi, iar acest rezultat duce la o incertitudine politica si economica in perioada urmatoare. Iar cele mai negre scenarii arata un efect de domino asupra intregii Europe.
Populatia a fost chemata la referendum pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva actualului sistem parlamentar, care e unul bicameral perfect, ce presupune ca ambele Camere au puteri egale. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa primeasca votul de incredere si de la unii si de la altii.
Sistemul a fost introdus imediat dupa prabusirea fascismului, pentru a impiedica ascensiunea unui nou dictator, aminteste Business Standard.
Totusi, cu timpul, aceasta formula parlamentara a condus la destabilizarea Executivului. Matteo Renzi a investit tot capitalul sau politic in aceasta reforma, pana la punctul in care referendumul a devenit unul simbolic pentru increderea pe care populatia o are in el.
Insa ...citeste mai departe despre "Referendum in Italia: Un scenariu de cosmar in inima Europei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 07:06
Lentoarea motoarelor economiilor germana si franceza se constituie intr-o frana pentru redresarea economica a celorlalte state din regiune, se arata intr-o monitorizare facuta publica de agentia Associated Press.
Monitorizarea lunara efectuata de compania de informatii financiare Markit arata ca finalul de an a prins zona euro pe o "nota calduta", in ciuda celor cateva semnale de revenerire in parametri normali transmise de economiile din Spania si Irlanda, tari incercate destul de greu de criza economica.
Lucrul acesta se poate transforma intr-o adevarata bataie de cap pentru principalii actori de pe scena politica a zonei, care se confrunta deja cu amenintarea deflatiei si o reducere a prognozei de crestere economica pentru trimestrele urmatoare, ca si cu presiune exercitata asupra monedei europene de o eventuale iesirea Greciei din zona euro.
Un prim soc se resimte deja prin devalorizarea euro in fata dolarului american si scaderea cotatiei pretolului.
Crestere minimala
Nu sunt sanse prea mari ca zona euro sa se confrunte cu o crestere economica exploziva in urmatoarele luni. Inca de la mijlocul anului 2013, moment care a marcat sfarsitul crizei, economiile din zona euro se plaseaza pe un trend de crestere economica minimala.
Peisajul este si mai bine ilustrat de indicii puterii de cumparare expusi in analizele Markit.
In perioada noiembrie-decembrie 2014, indicele principal a crescut de la 51,1 la 51,4 puncte, cu 50% mai putin decat estimarea de... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
Consolidarea economica a zonei euro va fi doar rezultatul unui efort comun depus de statele membre si Banca Centrala Europeana.
Impasul de acum poate fi depasit numai printr-o presiune constanta a statelor din zona euro care sa ii trezeasca pe liderii marcanti ai Europei inainte de 2017, sustin fostii oficiali din fruntea Comisiei pentru economie si politici monetare, respectiv ai Comitetului de bugete din cadrul Parlamentului European, Olli Rehn si Jean Arthuis.
"In acel moment politica fiscala comuna va fi parte a tratatelor interne ale Uniunii, iar bugetul de executie pe 2014-2020 va fi revizuit. Europa pare sa se apropie de un punct al schimbarilor majore, luand in calcul referendumul prin care Marea Britanie isi va renegocia statutul de membru UE, iar Germania si Franta se vor confrunta cu agitatia data de alegerile generale. Momentul actual pare cel mai propice pentru asumarea responsabilitatii unor reforme reale", se exprima acestia intr-o scrisoare deschisa publicata in Financial Times.
Cei doi acuza lipsa de perspectiva a principalilor actori politici si economici din zona euro, considerandu-i responsabili de atingerea unui prag deflationist periculos si de nerespectarea planului de reforme structurale asumat cu cativa ani in urma:
"Anestezia euro"
Aerul nonsalant cu care Franta isi prezinta bugetul pe 2015, in care deja au fost operate trei modificari ale obiectivelor de reducere a deficitului, ar fi fost greu de imaginat pana la aparitia monedei... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:26
In aceasta perioada, orasul Alba din Italia gazduieste festivalul degustarilor de trufe. Este poate unul din putinele locuri unde italienii, loviti crancen de criza economica, isi regasesc pe loc zambetul. Si nu din pricina gustului mirific al delicateselor naturale, ci datorita numarului mare de comenzi pentru trufele albe de Italia.
Adevarate comori ale naturii, trufele au invadat anul acesta ca niciodata padurile din peninsula dupa o vara ploioasa care a favorizat dezvoltarea ciupercilor. Fata de anul trecut, pretul trufelor a scazut cu 37%, dar chiar si asa unii italieni intra in 2015 cu buzunarele pline, observa reporterii publicatiei Bloomberg.
Bogatia naturii le umple buzunarele
Cu un pret de 220 de euro/100g, in scadere fata de pretul din 2013, de 350 de euro, delicatesele crescute in padure ii salveaza pe vanatorii de trufe din Italia.
"Ploile din timpul verii ne-au adus o recolta imbelsugata in acest an", spune Giovanni Monchiero, care de 45 de ani incoace isi castiga existenta cautand si vanzand trufe. Batranul si-a infiintat inclusiv o scoala de dresaj pentru cainii cautatori de trufe in orasul sau, Roddi.
Abundenta acestor fructe de padure este cam singura veste una aparuta de ceva vreme incoace in peisajul economic italian Datoria externa de 2000 de miliarde de euro il forteaza pe premierul italian Matteo Renzi sa taie si mai mult in carne vie pe fondul unui somaj in crestere, inregistrat mai ales in randul tinerilor. Cu o rata de crestere... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 08:28
Italienii au in continuare probleme cu economia, insa ei vor sa faca tot posibilul pentru a o revigora. Un nou proiect prin care Internetul este oferit gratis in locurile publice ar putea avea un efect pozitiv asupra acestui sector.
Wi-Fi-ul gratis ar urma sa fie oferit dupa ce nu mai putin de 100 de parlamentari italieni au propus un proiect de lege care implica o finantare de cinci milioane de euro, scrie Engadget.
El ar urma sa fie dus la indeplinire in circa trei ani. Mii de locuri de pe teritoriul tarii vor primi Internet fara niciun cost pentru oameni, in cazul in care totul se concretizeaza. Aici sunt incluse aeroporturile, marile spatii comerciale si ...citeste mai departe despre "Poate face Internetul minuni pentru economia Italiei?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 11:05
PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinand intrarea in recesiune a celei de-a treia economii din zona euro, arata datele preliminare publicate miercuri Institutul National de Statistica (Istat), transmite Bloomberg.
Datele i-au luat prin surprindere pe analisti, care se asteptau la o crestere de 0,1%. In ritm anual, economia Italiei a inregistrat o scadere de 0,3% in perioada aprilie-iunie 2014.
In conditiile in care rata somajului in randul tinerilor depaseste 40% iar datoria externa se ridica la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat sa adopte masuri pentru revenirea pe crestere a economiei.
Recesiunea ar putea afecta planurile lui Matteo Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta si de a incepe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicata din Europa.
"In actualele conditii si estimand un ritm de crestere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui sa gaseasca cel putin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta", a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneza Teneo Intelligence.
Luna trecuta, Banca Centrala a Italiei a inrautatit estimarea de crestere a economiei in acest an la 0,2%, in timp ce Guvernul se asteapta la un avans de 0,8%.
Desi in trimestrul trei ar urma sa se inregistreze o redresare modesta a cheltuielilor de consum si... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 15:30
Economia Italiei risca sa intre intr-un cerc vicios, creat de cresterea economica slaba si lipsa de incredere, a avertizat banca centrala a tarii, dupa ce somajul a urcat la maximul ultimilor 13 ani, iar recesiunea s-a agravat.
Peste 35% din tinerii italieni nu au locuri de munca, afectati de inchideri de fabrici, falimente si reduceri de cheltuieli in sectorul public. Politicile de austeritate ale guvernului condus de premierul Mario Monti au declansat o reactie puternica de nemultumire, inaintea alegerilor programate pentru inceputul anului urmator.
Guvernatorul Bancii Italiei, Ignazio Visco, a declarat ca reformele structurale ale actualului premier au oprit declinul increderii pietelor financiare in statul italian. Seful bancii centrale a adaugat ca tintele bugetar trebuie respectate, iar reformele implementate.
Reformele vor avea, insa, impact doar pe termen mediu, a avertizat Visco, in timp ce executivul pregateste noi masuri de austeritate pentru a finanta o datorie publica de circa 2.000 de miliarde de euro sau 126% din PIB, al doilea nivel de indatorare din zona euro dupa Grecia.
"Exista riscul unui cerc vicios de crestere redusa si declin al economiilor, nesiguranta a populatiei si evolutie slaba a economiei", a spus el.
Italia a intrat din nou in recesiune in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul estimeaza o contractie de 2,4% in acest an si de 0,2% anul urmator.
Potrivit ultimelor date, rata somajului a ajuns la 10,8% in septembrie,... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:38
Economia subterana din Italia, incluzand munca la negru, activitatile Mafiei sau inchirierea de proprietati, fara plata taxelor, a reprezentat anul trecut 35% PIB-ul tarii, circa 540 miliarde de euro, sau PIB-ul insumat al Romaniei, Finlandei, Portugaliei si Ungariei, arata un studiu, citat de AFP.
"In Italia, economia subterana este suma PIB-urilor Finlandei, Portugaliei, Romaniei si Ungariei", potrivit institutului italian Eurispes.
In 2010, economia ilegala din Italia a totalizat circa 529 miliarde de euro.
Potrivit Eurispes, cifrele sunt calculate pe baza datelor furnizate de garda financiara din Italia.
Italia a recuperat anul trecut 12,7 miliarde de euro de la evazionistii fiscali, cu 15,5% mai mult fata de anul anterior, au anuntat autoritatile de la Roma. mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 10:34