Din cauza dificultatilor financiare, autoritatile italiene intentioneaza sa inchirieze mii de cladiri, inclusiv cazarmi, inchisori si monumente culturale, releva ziarul francez Le Figaro.
Primele 350 cladiri, care vor fi concesionate pe termen lung, au fost deja selectate. In total, sunt prevazute sa fie oferite spre concesionare 4.300 de cladiri, printre care si castelul medieval ce a apartinut celebrei familii princiare Orsini.
Astfel, guvernul italian intentioneaza sa gaseasca mijloacele necesare pentru a-si plati datoriile. Italia urmeaza exemplul Greciei, care, de asemenea, in lupta cu criza datoriilor a decis sa-si inchirieze insulele.
Potrivit expertilor, concesionarea nu doar ca va conserva patrimoniul istoric, dar in acelasi timp va umple bugetul "extrem de gaurit" al Italiei si va contribui si la plata datoriilor.
Initial, autoritatile italiene intentionau sa scoata la mezat mai multe cladiri din patrimoniul de stat, insa vanzarea de proprietati la preturile actuale in domeniul imobiliar nu ar fi adus sumele scontate. In cele din urma, guvernul italian a considerat ca inchirierea pe termen lung, bunaoara pe o perioada de 40-50 de ani, ar putea aduce un profit mai substantial, de ordinul 1% din PIB pe an.
Conform planurilor executivului de la Roma, in acesta fel, Italia si-ar putea reduce datoria nationala cu 20 la suta, dupa cum scrie Le Figaro. mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:03
Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru bancile spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, guvernul condus de Mario Monti avand misiunea grea de a evita "sucombarea" in fata unui eventual asalt venit din piete, potrivit unei analize Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management, din Londra.
Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia. Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anuntat sambata ca va solicita un ajutor de 100 miliarde euro de la zona euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.
Temerile privind bancile si finantele publice din Spania au impins in luna mai costurile de finantare ale statului la noi recorduri. Neincrederea din piete a provocat si cresterea dobanzilor Italiei.
"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 14:09
Italia risca sa intre in insolventa daca guvernul nu va lua masuri suplimentare de reducere a dezechilibrelor fiscale si a datoriei de stat, avertizeaza un raport al Comisiei Europene (CE) si Bancii Centrale Europene (BCE).
Raportul a fost prezentat marti seara ministrilor Finantelor din zona euro, care au fost astfel informati ca criza de lichiditate risca sa bage Italia in insolventa, cu efecte devastatoare asupra monedei euro si celor mai mari economii europene, Germania si Franta, scrie The Guardian.
Astfel, CE si BCE noteaza ca noul premier italian Mario Monti trebuie sa ia masuri urgente de combatere a fenomenului evaziunii fiscale, care are in Italia un impact estimat la 20% din PIB.
"Criza datoriilor de stat s-a mutat de la periferie catre Italia si alte state importante din zona euro. Presiunea asupra dobanzilor datoriilor de stat ale Italiei este foarte acuta, reflectand temerile tot mai mari ale investitorilor privind datoria publica mare a Italiei. Riscul unei crize de lichiditate suverana pot creste rapid in absenta unor masuri decisive. Dobanzile ridicate persistente cresc riscul unui val de vanzari masive de obligatiuni italiene. O criza de lichiditate ar putea deveni astfel o criza de solventa, ale carei repercusiuni pentru alte economii mari din zona euro ar fi foarte acute tinand cont de legaturile cu economia italiana", se spune in raport.
Italia s-a imprumutat marti cu 7,5 miliarde euro de pe piata, cu scadenta la trei ani, conform sumelor... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:45
Presedintele portughez, Anibal Cavaco Silva, sustine ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea opri raspandirea crizei financiare de pe continentul european, daca ar incepe achizitia "previzibila si nelimitata" de obligatiuni emise de guvernul italian.
In opinia lui Anibal Cavaco Silva, seful statului portughez, BCE trebuie sa inceapa achizitia de obligatiuni, emise nu doar de guvernul italian, ci si de alte guverne, pentru ca asa s-ar opri criza datoriilor suverane, puncteaza Bloomberg.
"Banca Centrala Europeana trebuie sa mearga dincolo de o interpretare prea superficiala a misiunii sale si trebuie sa fie pregatita pentru o interventie previzibila pe piata secundara", a declarat Cavaco Silva intr-un interviu la sediul Bloomberg din New York.
El a mai spus ca este putin probabil ca liderii guvernamentali "sa se miste suficient de repede pentru a gasi o solutie".
Cavaco crede ca solutia sta in capacitatea unui creditor de mari dimensiuni, asa cum este BCE.
Acesta mai precizeaza ca BCE nu ii va convinge pe investitori de angajamentul sau daca va continua sa afirme, ca si pana acum, ca "nu imi place sa fac acest lucru (achizitia de obligatiuni n.red) dar sunt fortata sa fac asta si trebuie sa mai cumpar niste obligatiuni italienesti".
Pe de alta parte, unul dintre membrii BCE, Klaas Knot, a precizat, joi, ca Banca Centrala Europeana nu poate face mai mult decat atat pentru a opri contagiunea crizei din zona euro.
Randamentele obligatiunilor italiene... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 16:07
Dupa mai multe zile de tensiuni, apele se linistesc, partial, pe frontul din Europa. Grecia are un nou premier iar Italia voteaza masurile de austeritate. Optimismul se reflecta in bursele din intreaga lume. Totusi, criza este departe de final.
Odata cu numirea unui premier interimar in Grecia si imprumutului pe care a reusit sa il faca Italia, la o rata mai mica decat cea estimata de investitori, traderii din America si Asia si-au recapatat optimismul. Europenii erau indecisi vineri dimineata, dar dadeau semnale pozitive.
Lucas Papademos va depune juramantul vineri la pranz si va prelua comanda unui cabinet intermiar care va trebui sa conduca Grecia prin momente foarte dificile. Atena trebuie sa implementeze cat mai repede masurile de austeritate, pentru a primi banii din transele convenite cu liderii europeni. Papademos este un economist de incredere, fost presedinte al Bancii Nationale din Grecia si fost vice-presedinte al Bancii Centrale Europene.
De aici inainte, toti ochii vor fi indreptati spre Italia care, prin datoria de 120% din PIB pe care o are, le da fiori investitorilor. Rata de imprumut atinsese joi un procent record de aproape 7,5%, mult peste pragul sustenabilitatii, dar trezoreria a reusit sa se imprumute la o rata mai mica de 7%.
Totodata, vin din ce in ce mai multe semnale ca Mario Monti, economist si fost comisar european, va conduce un nou guvern, in locul lui Berlusconi. Acesta ar putea fi instalat in functie pana duminica.
Astazi,... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:15
Modul in care Italia va gestiona de acum inainte situatia sa economica si felul in care guvernele si pietele vor raspunde ar putea determina daca am asistat, pana acum, la o tragedie sau la ceva mai putin serios.
Italia reprezinta, in acest moment, piesa de domino careia nu ii poate fi permis sa cada, pentru ca ar putea declansa o rasturnare de proportii, puncteaza Money CNN.
In acelasi timp, statul italian este atat de mare, incat salvarea sa ar necesita resurse financiare uriase, avand in vedere faptul ca Italia are mai mult de 1.000 de trilioane de dolari datorii guvernamentale.
Suma este de 1,2 ori mai mare decat productia anuala a intregii natiuni. Tocmai din aceasta cauza bancile din Italia nu isi permit sa plateasca o rada a dobanzii de 7% sau de 8%, fara reduceri majore, in asa fel incat ratele de acum sunt nesustenabile.
Italia va adopta masuri de austeritate
Fie statul italian si partenerii sai din zona euro vor calma pietele, fie Italia va fi obligata sa isi restructureze datoriile, prin impunerea acceptarii pierdurilor actualilor creditori.
O problma grava consta in faptul ca reducerea datoriilor ar putea fi echivalenta cu pierderi de jumatate de trilion de dolari pentru partenerii sai.
Un asemenea nivel de pierderi impuse ar putea afecta grav sistemul financiar european si ar putea avea repercursiuni serioase, atat directe, cat si indirecte, asupra economiei, in general.
Mai mult decat atat, o intrare in incapacitate de plata a... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:23
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a salutat noile masuri de austeritate ale Italiei spunand ca ele sunt "cruciale" pentru intreaga zona euro, relateaza BBC.Van Rompuy a discutat sambata seara cu premierul italian Silvio Berlusconi.
Vineri, Italia a anuntat un plan in valoare de 45 de miliarde de euro, suma cu care guvernul vrea sa-si reechilibreze bugetul pana in 2013 prin taierea cheltuielilor publice si cresterea taxelor. Este al doilea plan de austeritate bugetara pe care Italia il anunta in decurs de cateva luni.
“Sprijin deplin si salut masurile financiare riguroase, care vin la timpul potrivit”, a declarat Rompuy.
“Subliniez ca aceste masuri aprobate sunt de o importanta cruciala nu numai pentru Italia, dar si pentru intreaga zona euro”, a adaugat presedintele UE.
Intre timp, ministrul italian de finante, Giulio Tremonti, a cerut un raspuns mai coordonat la criza datoriilor suverane din zona euro inainte de o intalnire cruciala pe care presedintele francez Nicolas Sarkozy o va avea marti cu Angela Merkel, cancelarul german.
Tremonti sprijina propunerea ca zona euro sa emita noi obligatiuni sprijinite de toate cele 17 state membre, asa numitele eurooblogatiuni, care pot fi folosite pentru a finanta imprumuturile statelor membre stramtorate financiar.
“N-am fi ajuns unde suntem daca n-am fi avut eurobondurile”, a spus Tremonti sambata.
Insa ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, respinge... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 16:00
Soarta Greciei va fi impartasita si de alte state. Agentiile de evaluare au atras atentia ca urmeaza un efect de domino in randul mai multor tari europene. Cu o datorie estimata la 120% din PIB, cea mai mare dupa Grecia, si o imagine fiscala precara, Italia ar putea deveni urmatoarea victima, dupa Grecia.Potrivit celor mai recente estimari facute de FMI, datoria Italiei va ajunge anul acesta la 120% din PIB si ar putea scadea cu doar 2% pana in 2016.
"Pana acum s-a mers pe ideea ca germanii, olandezii si alti contribuabili nord-europeni ar putea salva guvernele tarilor de la periferia zonei euro.
Aceasta logica a avut sens pentru tari mici, ca Grecia, care are datorii de 200 de miliarde de euro, pe care trebuie sa le plateasca in urmatorii 5 ani", sunt de parere analistii citati de Bloomberg.
Spre deosebire de Grecia, Italia are datorii restante de 2.000 de miliarde de euro.
In opinia analistilor internationali, Germania si FMI nu ar putea sustine un program de salvare pentru a proteja creditorii acestei tari, intrucat un astfel de imprumut ar necesita garantii de aproximativ 1.000 de miliarde de euro.
Avand in vedere faptul ca Germania are un PIB de 2.500 de miliarde de euro si o datorie de 80% din PIB, aceasta nu ar putea sustine un program de creditare atat de mare.
Prin urmare, situatia la nivel global nu permite punerea in practica a unui plan de salvare a Italiei, in care datoria sa fie acoperita in totalitate.
Randamente mai mari
In cazul in care cresterea economica... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 18:30