Pe fondul somajului fara precedent din Italia, mii de oameni au ocupat din nou strazile Romei, dupa amplele manisfestatii din 2011. Forte importante de ordine au fost mobilizate, in contextul in care sunt asteptati 20.000 de oameni.
"Vom asedia orasul", striga cativa studenti din coloana care traverseaza centrul capitalei. "Protestam fata de o austeritate care ingenuncheaza tara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, aceasta politica "nu si-a atins scopul care era reducerea datoriei, in timp ce clasa politica isi mentine privilegiile", a adaugat el.
Potrivit ultimelor cifre publicate, somajul in Italia a atins 12,2 la suta din populatia activa in august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la infiintarea statisticilor privind somajul, atat lunare (2004), cat si trimestriale (1977).
Organizatorii au afirmat ca printre cei asteptati la proteste, se afla si militanti pentru drepturile imigrantilor sau dreptul la locuinte, precum si opozanti ai proiectului de tren de mare viteza Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).
"Avem dreptul la locuinte in calitate de italieni. Se varsa lacrimi de crocodil pentru mortii din Lampedusa si noi suntem lasati in strada", a declarat presei unul dintre manifestanti, Aboubakar Soumahoro.
2011, un an marcat de proteste violente
In 2011, incidente violente au izbucnit in timpul unei manifestatii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignatilor" si numeroase ciocniri au avut loc in... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 13:09
Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi recorduri istorice, dand noi motive de ingrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobanzilor, relateaza AFP.
In Italia, datoria publica a depasit in octombrie, pentru prima oara, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.
Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, fata de 1.995,143 miliarde euro in septembrie, si este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.
Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti, venit la putere in noiembrie 2011, a pus in practica un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% in acest an si 1,8% in 2013.
Italia a beneficiat in ultimele luni de o tendinta de scadere a dobanzilor, in operatiunile de refinantare a datoriilor, dar acestea se mentin totusi la un nivel ridicat in raport cu cele ale altor tari din zona euro, ceea ce arata ca increderea investitorilor nu a fost restabilita in totalitate.
Pietele asteapta in special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate in februarie, in loc de luna aprilie, dupa ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului in Parlament, obligandu-l pe Monti sa demisioneze.
In Spania, datoria a atins la sfarsitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, in crestere cu... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 10:48
O greva de patru ore si manifestatii pe teritoriul intregii Italii au fost organizate miercuri, la apelul principalei confederatii sindicale, CGIL (stanga), in cadrul unei zile europene impotriva austeritatii, relateaza AFP.
Aproape o mie de persoane au participat la o defilare pe strazi din centrul Romei, care urma sa se incheie intr-o piata.
"Ei ataca, in numele austeritatii, drepturi fundamentale ca dreptul la educatie si la munca. Din acest motiv este important ca astazi (miercuri), in intreaga tara sa aiba loc o greva generala, pentru a spune 'nu' acestor politicieni", a declarat pentru AFP un profesor, Francesco Locantore, in varsta de 38 de ani.
"Sunt aici pentru a cere o crestere a pensiilor, pentru ca nu mai pot trai de pe o zi pe alta. Am o pensie de 650 de euro, iar dupa ce imi platesc toate taxele imi mai raman 400 de euro", s-a plans un pensionar.
La Torino si Milano, orase din nordul tarii, mii de persoane au luat parte la manifestatii si marsuri, potrivit unor surse sindicale.
Cea mai importanta manifestatie din Italia a fost organizata in oraselul Terni, in Umbria (centru), in prezenta secretarului general al CGIL Susanna Camusso.
Celelalte doua mari confederatii sindicale au refuzat sa se alature grevei si mitingurilor.
Greva de patru ore afecteaza numeroase sectoare, dar in transporturi se limiteaza la porturi si la sectorul feroviar. In plus, ea a fost anulata in zone ale tarii care au fost afectate de intemperii, ca de exemplu cea... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:55
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Premierul italian Mario Monti a cerut Germaniei sa ajute Italia si alte tari din zona euro care se confrunta cu criza datoriilor suverane sa scada costurile cu care pot contracta imprumuturi.
In schimbul planului de austeritate pe care l-a lansat Italia, "trebuie sa existe o ameliorare vizibila undeva", a declarat Monti intr-un interviu publicat marti de cotidianul Financial Times.
"Intr-o tara precum Italia, in prezent, acest 'undeva' nu poate fi decat rata dobanzii", a spus el, evocand eurobondurile ca o perspectiva de dorit.
Rata dobanzii la care contracteaza Italia credite pe 10 ani ramane crescuta - peste 6,5% - un nivel considerat greu de suportat pe termen lung.
"Daca aceasta miscare ferma catre disciplina si stabilitate nu este luata in calcul (...), vor exista repercusiuni puternice in tarile care depun un efort imens in ceea ce priveste disciplina", a avertizat Monti, cerand Berlinului sa isi dea seama ca este in interesul sau sase implice mai mult pentru a ajuta la scaderea costurilorla care se imprumuta Roma.
Monti s-a intalnit saptamana trecuta, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.Aceasta si-a exprimat atunci "marele respect pentru viteza cu care sunt desfasurate reformele" in Italia. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:48
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a demisionat la 12 noiembrie dupa ce a pierdut majoritatea in Parlament, a declarat luni ca este "in continuare pe drumul cel bun" si ca formatiunea sa, Poporul Libertatii (PdL), inregistreaza "o crestere foarte puternica in sondaje".
"Eu sunt in continuare pe drumul cel bun si voi fi la fel si in viitor", i-a spus Berlusconi, in varsta de 75 de ani, intr-o convorbire la telefon, preotului Pierino Gelmini, fondatorul comunitatii catolice Incontro, pentru reinsertia sociala a toxicomanilor, relateaza Mediafax.
Berlusconi a precizat ca este, in mod special "angajat in sustinerea" transformarii PdL intr-o "forta a libertatii".
De la 16 noiembrie, Il Cavaliere a cedat locul fostului comisar european Mario Monti, numit la conducerea unui Guvern de tehnocrati, care a obtinut adoptarea unui plan aticriza de austeritate, chiar inainte de Craciun, cu voturile principalelor partide italiene, inclusiv ale PdL.
"Vreau sa reamintesc ca noi suntem in continuare partidul majoritar in Parlament", a spus fostul premier, vrand sa sublinieze astfel forta pe care si-a conservat-o formatiunea sa in cele doua Camere ale Parlamentului.
"Sondajele ne confera o puternica, chiar foarte puternica crestere, pentru ca italienii sunt ingrijorati", a continuat Berlusconi.
Fostul premier a criticat planul de austeritate al succesorului sau, afirmand ca "pana vara trecuta, Guvernul sau a tinut conturile in ordine, taind cheltuielile, mai... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:12
Italia ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro si sa revina la moneda sa nationala pentru a rezolva criza datoriilor, fortand astfel destramarea zonei euro, a declarat Nouriel Roubini intr-un editorial din Financial Times, citat de CNBC.
Roubini este de parere ca o restructurare fortata a datoriilor sale ar putea ajuta la rezolvarea unor problemele, insa acest lucru nu inseamna ca vor fi rezolvate toate problemele care ingreuneaza economia italiana, cum ar fi lipsa de competitivitate, deficitul de cont curent si produsul intern brut.
In cazul in care un creditor de ultima instanta nu va cumpara datoria suverana, randamentele mari ar ajunge la niveluri nesustenabile, sustine Dr Doom.
Economistul a mai subliniat necesitatea urgenta a unui creditor de ultima instanta in zona euro.
Euroobligatiunile au fost deja respinse de catre Germania, iar marirea Fondului European de Stabilitate Financiara, pe care Roubini il descrie ca fiind "un curcan care nu va zbura niciodata", nu va fi acceptata de catre electoratul german.
Economistul a mai scris ca Italia s-a confruntat cu o recesiune in crestere pe masura ce masurile de austeritate au transformat economia intr-o victima.
In opinia sa, Italia nu are alta optiune decat sa paraseasca zona euro si sa reintroduca lira. Parasirea "clubului" de catre o tara de dimensiunea Italiei ar duce la o destramare a zonei euro, lucru din ce in ce mai posibil.
Mai mult, Dr Doom a sustinut ca singura cale de a evita o... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 10:37
Guvernul italian a redus puternic prognozele de crestere economica pentru 2011, 2012 si 2013, iar in scurt timp ar putea anunta un nou pachet de masuri de austeritate, al treilea de la declansarea crizei, potrivit cotidianului Wall Street Journal, preluat de Mediafax.Italia, a treia economie a zonei euro, va creste cu 0,7% in acest an, cu 0,6% anul urmator si cu 0,9% in 2013, potrivit unui document aprobat de guvernul de la Roma. Precedenta prognoza prevedea majorari ale PIB de 1,1%, 1,3% si 1,5%.
Revizuirea negativa era anticipata, ca urmare a cererii externe mai reduse si a impactului intern al unui pachet de masuri de austeritate de 54 de miliarde de euro, aprobat de parlament saptamana trecuta.
Estimarile guvernului, intocmite de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, mentin obiectivul de a elimina deficitul bugetar pana in 2013. Autoritatile se asteapta, chiar, la un surplus de 0,2% in 2014.
Urmatorul pachet de masuri de austeritate, care urmeaza programului de 54 de miliarde de euro si include vanzarea de proprietati ale statului, respectiv privatizarea unor servicii publice, va fi prezentat Parlamentului in "cateva saptamani, daca nu chiar zile", a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Franco Frattini.
Masurile, alaturi de aprobarea de noi reforme fiscale, vor avea ca scop reducerea datoriilor pe termen mediu si va indeplini recomandarile Bancii Centrale Europene, ministerelor si companiilor private.
Companiile strategice detinute de stat, precum cele din... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 16:11
Guvernul a renuntat la planurile de impozitare a veniturilor mari, spunand ca prefera sa sa ia masuri de consolidare impotriva evaziunii fiscale, conform NewsIn."Impozitul de solidaritate" care ii viza pe cei cu castiguri de peste 90.000 de euro era una din cele cateva noi masuri anuntate la inceputul lunii de guvernul de la Roma pentru a echilibra deficitul bugetar pana in 2013.
Premierul Silvio Berlusconi a avut luni o intalnire cu cei mai importanti membri ai cabinetului, iar ulterior Guvernul a anuntat ca renunta la impozit, preferand sa ia masuri impotriva evaziunii fiscale.
De asemenea, biroul premierului a mai anuntat ca va exclude de la calculul pensiei anii petrecuti la universitate si in serviciul militar, ceea ce va intarzia pensionarea unora dintre salariati.
Biroul lui Berlusconi nu a mentionat insa nimic despre vreo crestere de TVA, masura intens vehiculata in presa.
Desi UE a salutat noile masuri de austeritate propuse de Italia, cel mai mare sindicat al tarii, CGIL, a criticat planul si a amenintat cu greve.
S-a spus, de asemenea, ca planul de austeritate ar fi generat tensiuni in randul coalitiei guvernamentale de centru-dreapta. mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 09:10