Moneda europeană a atins, miercuri, 14 iulie, un nou record istoric, potrivit datelor publicate de Banca Natională a României (B.N.R).
Cu valoarea de 4,9283 lei, euro ajunge, astfel, la un nou maxim istoric în raport cu leul, precedenta valoare maximă fiind atinsă vineri, 9 iulie, la 4,9281 lei. Creşterea faţă de ziua marti, 13 iulie, este de doar 0,01%, adică 0,0005 lei.
Euro a debutat anul la un curs de 4,8691 lei. Extremele valutare înregistrate de cursul EURO în perioada 8 ianuarie 2021 - 14 iulie 2021: Cursul maxim Euro este 4.9283 lei înregistrat la data de 14 iulie 2021, cursul minim Euro este 4.8704 lei, înregistrat la data de 8 ianuarie 2021; cursul valutar mediu Euro pentru perioada selectată este 4.9037 lei.
Nici dolarul nu a stat degeaba. Acesta a crescut la 4,1792 lei. Pe trend ascendent se găsește și francul elvețian, la 4,5475 lei, în timp ce gramul de aur a atins valoarea de 243,7421 lei, de la 241,9105 lei. ...citeste mai departe despre "Euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul. Dolarul american, pe un curs similar" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 15:48
Cardano, criptomoneda despre care de la inceputul anului se spune ca are cel mai mare potential de crestere, dezamageste investitorii prin faptul ca are de fapt, in aceste zile, cea mai firava crestere.
Firava doar in comparatie cu restul criptomonedelor din top 10, pentru ca, prin comparatie cu inceputul anului aceasta si-a majorat valoarea de vreo 8 ori.
Dar chiar si asa, Cardano si-a depasit recordul istoric de 1,48 de dolari inregistrat in februarie, in conditiile in care astazi a trecut de 1,49 de dolari.
Cu toate acestea, in ultimele doua saptamani, in timp ce unele criptomonede si-au dublat sau chiar triplat valoarea, Cardano (ADA) nu a cunoscut decat o crestere de 20-25%, dar asta nu inseamna ca nu are potential imens de crestere in viitorul mediu-indepartat.
Spunem asta pentru ca exista unii analisti financiar si traderi care vad Cardano undeva la 20-30 de dolari per unitate.
Dar, ramanand ancorati in prezent, Indexul Investing.com arata ca, ADA a crescut cu peste 10% in numai 24 de ore, acesta fiind cea mai mare majorare de pret inregistrata din 26 martie.
Miscarea ascendenta a Cardano i-a impins cota de piata la 44,6 miliarde de dolari sau peste 2% din toata capitalizarea pietei. Prin cresterea de astazi criptomoneda si-a depasit si recordul anterior de capitalizare care era de 43,9 miliarde de dolari.
In ultimele 24 de ore Cardano s-a tranzactionat intre 1,28 de dolari si 1,49 de dolari, iar in ultimele sapte zile, a inregistrat o majorare... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 10:10
Istoria ne-a facut cine suntem astazi, cu ajutorul istoriei putem invata despre stramosii nostri pentru a ne putea da seama de unde venim, unde ne aflam si ce alegeri sa facem pentru viitorul nostru.
Fiind un domeniu atat de vast, gandul de a studia istoria poate fi coplesitor, insa este mult mai usor sa incepi cu studiul istoriei poporului tau, mai ales atunci cand ai la dispozitie carti despre istoria romanilor, atat pe site-urile anticariatelor online, cat si fizic, intr-un anticariat din Bucuresti, unde poti gasi unele dintre aceste volume chiar la preturi promotionale.
Iti prezentam o selectie de titluri care sa te ajute in misiunea ta de a descifra tainele istoriei, potrivite daca esti la inceput de drum, dar si daca ai acumulat experienta in ceea ce priveste studiul istoriei romanilor:
1. Intre transformare si adaptare - Avataruri ale cotidianului in regimul comunist din Romania
Volumul de fata reprezinta o colectie de studii stiintifice, iar textele sunt usor de inteles chiar si de cineva care nu a mai citit pana acum carti de memorialistica din perioada comunista.
Vei descoperi in interiorul acestei carti un tezaur de documente si marturii despre viata din acea perioada si, oricat ai citit despre asta, mereu vei afla ceva nou. Daca esti curios sa afli cum se descurcau romanii in acele vremuri si care erau modalitatile prin care statul totalitar incerca sa innabuse orice semn de libertate, sau sa ofere mici activitati de relaxare, aceasta carte... mai mult
Marti, 30 Martie 2021, ora 18:09
Institutul National al Patrimoniului (INP) acorda prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) finantari nerambursabile de 5 milioane de lei pentru proiecte care au ca scop protejarea si promovarea monumentelor istorice si care vor fi derulate in perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si 31 octombrie 2021.
O finantare totala in valoare de 5.000.000 lei este disponibila pentru proiecte care se inscriu in patru categorii: interventii de urgenta (1.500.000 lei); pregatirea documentatiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); Resita, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrari de intretinere si reparatii curente (1.000.000 lei); Timisoara, Capitala Europeana a Culturii - lucrari de intretinere si reparatii curente (1.000.000 lei).
Prioritatile anuale in vederea finantarii prin TMI sunt punerea in siguranta a monumentelor istorice aflate in pericol, angajarea comunitatilor patrimoniale si a comunitatilor locale in protejarea monumentelor istorice si contributia la marcarea unor aniversari istorice si la programe nationale si europene dedicate patrimoniului cultural.
Primele doua apeluri - interventii de urgenta si proiectare (elaborarea documentatiei tehnico-economice pentru restaurare) - au adresabilitate nationala, in timp ce apelurile tematice vin sa sprijine eforturile de recuperare si punere in valoare a patrimoniului construit, in contextul unor proiecte mai ample de... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 10:41
Google, divizie a grupului Alphabet, va sterge automat istoricul privind locatiile si navigarea utilizatorilor noi, dupa 18 luni, si va facilita accesul tuturor la aplicatiile pentru serviciul de cautare, Maps si YouTube, fara urmarirea navigarii, transmite Reuters.
Actualizarea controlului confidentialitatii datelor are lor in timp ce operatorul celui mai folosit motor de cautare din lume este tot mai urmarit in privinta practicilor de colectare a datelor.
Legile noi referitoare la confidentialitatea datelor din California si Europa au determinat companiile de internet sa isi ajusteze practicile in ultimii doi ani.
Mai multe procese intentate in ultimele luni de consumatori si procurori generali americani acuza Google de inselaciune in colectarea datelor.
Potrivit actualizarii setarilor de catre Google, istoricul vizionarilor de YouTube al utilizatorilor noi va disparea dupa 36 de luni, iar cel referitor la localizare si navigarea pe web va fi sters dupa 18 luni. Utilizatorii pot opta pentru perioade mai lungi sau mai scurte.
Cu toate acestea, Google va putea in continuare sa acceseze si sa stocheze date referitoare la localizare, prin alte mijloace.
Utilizatorii vor putea sa efectueze mai usor cautari "in modul incognito" in motorul de cautare, in Maps si YouTub, doar prin inchiderea fotografiei de profil. Anterior, era nevoie de un click suplimentar in meniul aplicatiei.
Google nu pastreaza un jurnal al activitatii utilizatorilor atunci cand acestia... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 08:28
Istoricul de daune al vehiculelor inmatriculate in Romania poate fi verificat, incepand de marti, prin intermediul unei aplicatii lansate de Registrul Auto Roman (RAR), ce poate fi accesata contra cost.
Potrivit unui comunicat de presa al RAR, transmis marti AGERPRES, cu ajutorul aplicatiei "Istoric Vehicul", in cateva minute, utilizatorii pot afla informatii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost inregistrate oficial, la societatile de asigurari, avarii produse pe teritoriul Romaniei.
Interogarea prin aplicatie, impreuna cu informatiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicata de odometru) precizeaza si faptul ca pentru acel vehicul exista disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost, la un tarif de 35 de lei. Suma se achita online.
Site-ul poate fi accesat la adresa http://www.rarom.ro/
Pentru a accesa aplicatia, clientii trebuie sa introduca seria de caroserie/sasiu si o adresa de e-mail valida. In situatia in care clientul doreste sa obtina istoricul de daune al autovehiculului, el este redirectionat catre zona de plata cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune.
Acesta contine urmatoarele informatii: zona de avarii, inclusiv pozitionarea acestora pe un vehicul - macheta; intervalul valorii devizului de reparatie; intervalul indicatiei odometrului la data intocmirii devizului; daca a fost o dauna majora din punct de vedere economic; daca au fost afectate principalele elemente de siguranta sau... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 14:47
Preturile petrolului au scazut miercuri, in prima zi de tranzactionare a lunii aprilie, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca socul provocat de pandemia de coronavirus se va resimti, prin intermediul lanturilor de aprovizionare cu petrol, in alte zone ale sectorului energiei.
In primul trimestru din 2020, preturile petrolului au inregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar in martie au scazut cu circa 55%.
Preturile petrolului au scazut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanti la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC si a Rusiei de a extinde acordul de limitare a productiei de titei, aminteste Reuters.
Miercuri, cotatiile petrolului au scazut pe fondul cele mai mari cresteri saptamanale a stocurilor din Statele Unite din 2016, in timp ce cererea de benzina a consemnat cel mai mare declin saptamanal dun istorie, din cauza pandemiei.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 17 centi, la 20,31 dolari pe baril, dupa un minim de 19,9 dolari pe baril.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scazut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.
Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un pret suficient de mare pentru a compensa costul de extragere.
Producatorii au reactionat la scaderea preturilor, prin reducerea semnificativa a... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 07:48
Pretul petrolului a suferit o scadere istorica in noaptea de duminca spre luni, dupa ce Arabia Saudita a socat piata lansand un razboi al pretului cu nu demult partenerul sau, Rusia.
In SUA, pretul petrolului a scazut cu 27%, la 30 de dolari pe baril, relateaza CNN.
Instabilitatea vine dupa implozia aliantei dintre OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) si Rusia de vineri.
Rusia a refuzat sa reduca productia pentru a stabiliza pretul. Esecul negocierilor de la Viena s-a simtit in pretul petrolului care a scazut vineri si sambata cu 10%.
Arabia Saudita a escaladat situatia prin noi actiuni menite sa redobandesca controlul pietei si a pune presiune pe Rusia.
Cea mai mare scadere a pretului petrolului intr-o zi in SUA a avut loc in septembrie 2001, cand a cazut cu 15%, potrivit unor statistici ale Refinitiv care merg pana in anul 2000. ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului, scadere istorica: S-a prabusit cu 25% intr-o singura noapte" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 07:32
Cursul euro a atins joi un nou maxim istoric. La fel si cotatiile pentru dolar si gramul de aur, stabilite de Banca Nationala a Romaniei.
BNR a anuntat un curs de referinta de 4,7834 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de valoarea atinsa miercuri, acesta fiind cel mai mare nivel anuntat vreodata.
Precendentul record data din 21 noiembrie 2019, cand euro era cotat la 4,7808 lei. ...citeste mai departe despre "Maxim istoric pentru euro. Dolarul si aurul doboara si ele noi recorduri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 13:06