Oficialii Asociatiei Pro Infrastructura fac o analiza statistica dupa inaugurarea celor doua segmente de autostrada din Moldova si din Ardeal.
Consideratiile specialistilor asociatiei se regasesc intr-o postare pe Facebook, pe care o redam, mai jos, integral:
"Prin deschiderea celor 15km din lotul 1 al autostrazii A10, Romania depaseste borna de 900km de autostrada! Este un eveniment important pentru tara noastra lipsita de infrastructura rutiera moderna, asa ca vom incheia ziua de astazi intr-o nota pozitiva.
Dorim sa felicitam in primul rand muncitorii, inginerii si personalul auxiliar care au facut posibile inaugurarile de anul acesta de la Bors, Iernut, Radauti, Sacueni, Bacau si Alba Iulia. Ne exprimam de asemenea aprecierea fata de efortul din ultima perioada al personalului din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si din autoritatile locale sau centrale implicate in finalizarea acestor proiecte.
Speram ca mobilizarea de anul acesta sa continue si in anii in care nu vom avea campanii electorale si scrutine. Vom milita in continuare pentru depolitizarea si profesionalizarea institutiilor responsabile de implementarea proiectelor de infrastructura, aceasta reprezentand singura cale spre recuperarea decalajului imens pe care Romania inca il inregistreaza in acest domeniu.
Rugam participantii la trafic sa circule cu maxima prudenta pana la ridicarea tuturor restrictiilor si finalizarea lucrarilor ramase de executat pe sectoarele... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 22:46
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Registrul Auto Roman (RAR) a lansat, joi, aplicatia "Istoric vehicul", prin intermediul careia orice persoana care are sau vrea sa cumpere un vehicul poate verifica istoricul acestuia.
Potrivit unui comunicat de presa remis, joi, Ziare.com, conditia este ca masina sa fi trecut cel putin o data pe la RAR.
Aplicatia poate fi accesata pe site-ul oficial al Registrului Auto Roman - www.rarom.ro.
"Datele se obtin daca solicitantul introduce in aplicatia 'ISTORIC VEHICUL' adresa de email si numarul de identificare al vehiculului in cauza (seria de caroserie/sasiu) . Aplicatia va genera un cod de acces, il va expedia pe adresa de email introdusa si, dupa validarea lui, va furniza catre aceeasi adresa de email informatiile pe care le-am considerat utile pentru detinatorul sau viitorul detinator al unui vehicul.
Datele generate sunt: activitatile derulate la RAR si numarul de kilometri inregistrati in bordul masinii (kilometri regasiti in baza de date a RAR sau a statiilor ITP autorizate), existenta/valabilitatea cartii de identitate a vehiculului, cateva date tehnice si de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP", se precizeaza in document.
RAR arata ca datele oferite reflecta configuratia vehiculului si statutul acestuia si sunt valabile la data interogarii acestora in sistemul informatic.
"Aceste date nu sunt destinate comercializarii, iar folosirea aplicatiei se supune unor termene si conditii, care sunt detaliate in momentul accesarii aplicatiei... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 10:48
Peste 7,5 milioane de kilometri au fost resetati la 259 de masini second hand aflate in vanzare pe piata din Romania, in luna noiembrie, reiese dintr-un studiu realizat de catre reprezentantii unei platforme specializate in verificarea kilometrilor si a istoricului de daune la autovehiculele rulate.
"In urma verificarilor, am constatat ca 259 de masini rulate si aflate la vanzare pe piata auto din Romania aveau dati inapoi peste 7,5 milioane de kilometri in total. VIN-ul (seria de sasiu, n.r.) era la vedere, tocmai pentru a intari credibilitatea ca aceste masini au kilometri reali si ca vanzatorii nu au ce sa ascunda. Rezulta o medie de 28.967 kilometri dati inapoi per masina (media este una aritmetica astfel ca la extrema de sus cifrele sunt mult mai mari) . Cel mai mult au fost dati inapoi 399.617 de kilometri si cel mai putin 5.067 km", a declarat Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro.
Potrivit site-ului InspectorAuto.ro, in topul masinilor second hand care au avut cei mai multi kilometri trucati se afla un Volkswagen Transporter din 2011 - cu 580.000 km reali, iar in anunt cu doar 185.000 km, un BMW Seria 5 din 2005 (cu 424.000 km reali si 275.000 km in anunt), un Renault Laguna din 2012 (cu 370.000 km reali si doar 180.000 km trecuti in anunt), o Skoda Octavia din 2012 (cu 304.000 km reali si 170.000 km in anunt), un Range Rover Evoque din 2013 (cu 265.000 km reali, iar in anunt cu 150.000 km) si un Audi A4 din 2014 (cu 290.000 km reali si 185.000 km in anuntul... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 15:34
Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a vorbit intr-un interviu pentru Agerpres despre momentul in care toate provinciile istorice ar putea fi legate intre ele prin autostrazi.
"Cred ca putem vorbi ca orizont de timp undeva in 2030 - 2040", a afirmat Narcis Neaga, in interviul acordat Agerpres.
Seful CNAIR a mai spus ca in acest an are in plan darea in folosinta a 100 de km de autostrada, cu ocazia Centenarului.
"Ideea de baza a fost ca in acest an - este prima data cand o spun si public - ne-am gandit sa dam in trafic in total 100 de kilometri de autostrada. De ce 100? Pentru ca e anul 100. Si am zis: Ministerul Transporturilor, impreuna cu Compania Nationala de Drumuri, sa contribuie intr-un fel la Centenar. De aceea ne-am fixat 100 de kilometri. Ca sunt 106, ca sunt 104, asta mai putin conteaza, dar sa fim la cifra de 100 in trafic.
Asta ce inseamna? Ca exista, de exemplu, o portiune de autostrada, cum ar fi cea de la intrarea in Bucuresti, de vreo 3 km si ceva, care nu este folosita. Acestia, impreuna cu cei care urmeaza sa fie dati in trafic anul acesta, contribuie la suta respectiva. De-aia am zis 'in trafic'. Pentru ca, teoretic, vom finaliza ca lucrari in jur de vreo 90 de kilometri. Dar, impreuna cu cei care vor fi dati in trafic, ajungem la cifra 100, o cifra simbolica", a spus Neaga.
Despre cei trei km de la intrarea in Bucuresti, acesta a spus trebuia sa fie gata de la inceputul... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 13:29
Burj Khalifa din Dubai este cea mai inalta constructie din lume, 828 de metri, dar aceasta o sa fie istorie dupa ce un turn spatial a primit unda verde pentru realizare.
"Liftul spatial" creat de Thoth Technology va avea o inaltime de 19,9 kilometri si este proiectat pentru a transporta astronautii la o platforma de unde sa fie preluati de navetele spatiale, arata Metro.
Turnul va fi construit in Canada si va fi de 20 de ori mai mare decat cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa.
Proiect revolutionar: Lift spatial, pana la zeci de mii de kilometri ...citeste mai departe despre "Burj Khalifa e istorie - cea mai mare constructie din lume va avea aproape 20 de kilometri inaltime" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:29
In nordul Senegalului, in Widou, se scrie istoria. O pepiniera construita de Departamentul apelor si padurilor reprezinta speranta unui continent. Pe pamantul arid, macinat in picioare de animalele salbatice, la marginea desertului Sahara, va creste candva o mandrete de padure, care isi are radacinile aici. In containere mici de plastic, 390.000 de plantute isi desfac primele frunze, in asteptarea plantarii, la inceputul sezonului ploios, in iulie, cand vor avea cele mai bune sanse de supravietuire, scrie Time.
Widou este una din primele comunitati selectate de guvernul senegalez pentru a incepe proiectul Marele Zid Verde, o idee pan-africana initiata in 2005, cu scopul de a crea o "centura" de copaci, lata de 15 kilometri si lunga de 7.600 de kilometri, de la Dakar la Djibouti, care sa opreasca avansul desertului.
Din cele 11 state care colaboreaza la acest proiect, Senegal are de plantat 535 de kilometri de "zid", aceasta tara fiind si prima unde proiectul incepe sa prinda forma - sau mai bine zis radacini.
Colonelul Matar Cisse, seful agentiei nationale pentru marele zid verde, crede ca este un poiect absolut nebunesc, dar "e mai bine sa-l privim ca pe o incercare de a crea cea mai densa padure posibila, pentru a dezvolta retentia apei in sol, pentru a crea rezervatii naturale pentru fauna, care aproape a disparut".
Prin acest zid, africanii "au decis sa colonizeze desertul, in loc sa fie la mila lor".
Cu timpul, agronomii, botanistii si specialistii in sol, si-au... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:22