Istoricul de daune al vehiculelor inmatriculate in Romania poate fi verificat, incepand de marti, prin intermediul unei aplicatii lansate de Registrul Auto Roman (RAR), ce poate fi accesata contra cost.
Potrivit unui comunicat de presa al RAR, transmis marti AGERPRES, cu ajutorul aplicatiei "Istoric Vehicul", in cateva minute, utilizatorii pot afla informatii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost inregistrate oficial, la societatile de asigurari, avarii produse pe teritoriul Romaniei.
Interogarea prin aplicatie, impreuna cu informatiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicata de odometru) precizeaza si faptul ca pentru acel vehicul exista disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost, la un tarif de 35 de lei. Suma se achita online.
Site-ul poate fi accesat la adresa http://www.rarom.ro/
Pentru a accesa aplicatia, clientii trebuie sa introduca seria de caroserie/sasiu si o adresa de e-mail valida. In situatia in care clientul doreste sa obtina istoricul de daune al autovehiculului, el este redirectionat catre zona de plata cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune.
Acesta contine urmatoarele informatii: zona de avarii, inclusiv pozitionarea acestora pe un vehicul - macheta; intervalul valorii devizului de reparatie; intervalul indicatiei odometrului la data intocmirii devizului; daca a fost o dauna majora din punct de vedere economic; daca au fost afectate principalele elemente de siguranta sau... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 14:47
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Piata romaneasca cu masini de ocazie este foarte activa si plina de oferte care ne fac cu ochiul. Cum stim insa sa alegem ofertele serioase cu informatii corecte de cele care omit unele date ori chiar prezinta unele false?
Este greu sa filtram anuturile si de cele mai multe ori ne bazam pe cinstea vanzatorului.
Daca dorim sa fim mai linistiti si sa facem propria noastra verificare, atunci avem o solutie la indemana, rapida si online: comandarea unui raport raportul VIN (Vehicle Identification Number) cu istoricul vehicului, generat pe baza seriei de sasiu.
Pentru acest text, am ales un exemplu concret, cules de pe un cunoscut site cu anunturi auto second hand. Modelul este unul cautat de romani, un Mercedes-Benz SL 500, model mai vechi, fabricat in 2004. Am copiat seria de sasiu si a intrat pe https://www.verificareavin.ro/ unde am generat simplu si raport raportul VIN.
Ne asteptam la un singur raport, dar am primit doua pentru ca masina verificata de ei fusese inmatriculata si in Statele Unite, Florida. Ce aflam din rapoarte?
Am verificat mai intai kilometrajul, 160 000 km in anunt, precum si in raportul nostru. Trebuie sa stiti ca datele din raportul VIN nu pot fi manipulate de vanzator, deci chiar daca ar fi schimbat pe bord, in raportul nostru datele sunt corecte.
Apoi, ne-am uitat la daune. Anuntul nu precizeaza nimic, iar raportul generat pe baza seriei de sasiu confirma faptul ca masina nu a fost implicata in accidente rutiere.
Mai intai, avem... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 11:58
Registrul Auto Roman (RAR) a lansat, joi, aplicatia "Istoric vehicul", prin intermediul careia orice persoana care are sau vrea sa cumpere un vehicul poate verifica istoricul acestuia.
Potrivit unui comunicat de presa remis, joi, Ziare.com, conditia este ca masina sa fi trecut cel putin o data pe la RAR.
Aplicatia poate fi accesata pe site-ul oficial al Registrului Auto Roman - www.rarom.ro.
"Datele se obtin daca solicitantul introduce in aplicatia 'ISTORIC VEHICUL' adresa de email si numarul de identificare al vehiculului in cauza (seria de caroserie/sasiu) . Aplicatia va genera un cod de acces, il va expedia pe adresa de email introdusa si, dupa validarea lui, va furniza catre aceeasi adresa de email informatiile pe care le-am considerat utile pentru detinatorul sau viitorul detinator al unui vehicul.
Datele generate sunt: activitatile derulate la RAR si numarul de kilometri inregistrati in bordul masinii (kilometri regasiti in baza de date a RAR sau a statiilor ITP autorizate), existenta/valabilitatea cartii de identitate a vehiculului, cateva date tehnice si de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP", se precizeaza in document.
RAR arata ca datele oferite reflecta configuratia vehiculului si statutul acestuia si sunt valabile la data interogarii acestora in sistemul informatic.
"Aceste date nu sunt destinate comercializarii, iar folosirea aplicatiei se supune unor termene si conditii, care sunt detaliate in momentul accesarii aplicatiei... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 10:48
Telenovela elena pe tema daunelor de razboi cerute Germaniei continua cu un nou episod in culori sumbre afisat in mijloacele de transport in comun din Atena. Un clip in care privitorilor li se infatiseaza ororile savarsite de nazisti in Grecia ruleaza non-stop in metroul din capitala Greciei.
"Este un dosar deschis. Cerem Germaniei ceea ce ne datoreaza", motiveaza la final montajul de 50 de secunde care a fost creat la cererea Ministerului Apararii din Grecia. Scenele violente vor sa atraga atentia asupra cererii de despagubiri de razboi suplimentare, recent adresata de guvernul grec oficialilor germani, dezvaluie un reportaj CNN.
Campanie ampla
"Campania se axeaza pe salvarea memoriilor istorice ale poporului grec", explica Kyriakos Zilakos, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Apararii.
Parlamentarii greci si membrii guvernului Syriza au inaintat Germaniei inca din luna februarie o cerere pentru plata unor daune de razboi suplimentare, considerand ca despagubirile de la inceputul anilor 60 au fost insuficiente.
La inceputul lunii aprilie, guvernul de la Atena a prezentat si cifra estimata a daunelor pe care grecii considera ca sunt indreptatiti sa le primeasca de la germani: 279 de miliarde de euro.
Berlinul a respins din start solicitarea, invocand faptul ca dupa plata celor 115 milioane de marci in 1960, socotelile intre Germania de Vest si Grecia au fost incheiate.
Mai mult decat atat, cancelaria germana a prezentat si dovada... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 14:21
Se vorbeste foarte mult despre cele mai inspirate tranzactii din istoria afacerilor si despre oamenii care au castigat miliarde de dolari de pe urma lor. Exista la polul opus tranzactii care pot fi puse pe lista cu "Asa Nu" si din care o serie de companii si oameni au iesit ruinati, conform Business Insider.David Lee s-a jucat cu...gazul
Lee, un trader al Bank of Montreal pe piata gazelor naturale, a adus piederi de 237 milioane dolari bancii la care lucra din cauza tranzactiilor cu derivate.
Intr-o prima faza a pierdut 853 de milioane de dolari, dar a utilizat o schema de musamalizare a daunelor.
Bernard Madoff, cea mai tare schema Ponzi din toate timpurile
Fostul sef al NASDAQ a pus bazele Madoff Securities la mijlocul anilor 1980.
Ani de zile le-a adus investitorilor profituri uriase si i-a incurajat sa-si tina bani in acest fond.
S-a dovedit ca nu avea nici pe departe atat de multi bani pe cat pretindea. A furat miliarde de dolari din buzunarele investitorilor folosind ceea ce se cheama "schema Ponzi".
Madoff a fost inchis pe viata, iar bunurile acestuia au fost impartite pagubitilor.
Peter Young a inselat 80.000 de investitori
Young era manager la fondul de investitii Deutsche Morgan Grenfell (DMG), avand acces la un capitat generos.
Era cunoscut pentru pariurile speculative mari pe care le facea pe pietele europene. Problema este ca Young infiinta societati fictive astfel incat sa ocoleasca reglementarile financiare si sa faca pariuri foarte mari pe anumite... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 17:16
Cele mai multe daune inregistrate de grupul Generali in Europa Centrala si de Est (ECE) pe segmentul de asigurari generale au fost provocate de incendii, in 45% din cazuri, inundatii (16%) si accidente auto - RCA, tot cu 16% din cazuri, arata o analiza realizata de Generali PPF Holding, precizeaza NewsIn.Analiza Generali PPF Holding a luat in calcul cele mai mari cinci daune inregistrate pe segmentul de asigurari generale de catre companiile sale din Europa Centrala si de Est, din anul 2000 si pana in prezent.
Cea mai mare dauna achitata de grupul Generali in Romania se ridica la 4,2 milioane euro, provocata de incendiu care a afectat stocurile de marfa, echipamentul si cladirea unei fabrici de materiale textile.
"Din punct de vedere valoric, inundatiile au generat daune semnificative, in valoare totala de 81,5 milioane euro, in timp ce incendiile au provocat daune de 50 de milioane euro. Pe asigurarile de tip property s-au inregistrat daune de inca 21 milioane euro. Inundatiile au generat insa si un alt record: cea mai mare dauna din portofoliu a ajuns la 48,5 milioane euro", se arata in comunicat.
Statisticile indica cifre alarmante pentru ultimii 15 ani in ceea ce priveste daunele cauzate de catastrofe naturale.
Spre exemplu, in Cehia, companiile de asigurari au platit peste 3,7 miliarde de euro in ultimii 15 ani, pentru a acoperi daunele provocate clientilor de dezastre naturale. Cele mai importante daune au fost produse de inundatii. In astfel de situatii,... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:49
Proprietarul Palatului Stirbei din Capitala a depus o plangere prealabila la MCPN pentru tergiversarea ilegala a eliberarii avizului necesar introducerii spre aprobare in CGMB a PUZ-ului ce include integrarea palatului intr-un complex multifunctional si cere daune de peste 5,7 milioane euro, precizeaza Mediafax."Proprietarul Palatului Stirbei (Ovidiu Popescu, n.r.) din Bucuresti a depus, in conformitate cu dispozitiile art. 7 din legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, plangere prealabila la Ministerul Culturii si Patrimoniului National pentru tergiversarea ilegala a eliberarii avizului necesar introducerii spre aprobare in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a Planului Urbanistic Zonal, ce include integrarea Palatului intr-un complex multifunctional modern", se arata intr-un comunicat.
In plangerea respectiva, proprietarul solicita si daune materiale in valoare de 5.760.854 de euro, pierdere anuala provocata de Ministerul Culturii "in solidaritate cu ministrii Th. Paleologu si Kelemen Hunor in aceasta perioada".
Potrivit plangerii prealabile depuse la MCPN, proprietarul imobilului solicita ministerului "acoperirea prejudiciului cauzat prin abuzul administratiei, in solidar cu ministrii care au refuzat, fara justificare si prin fraudarea legii, eliberarea in termen a avizului, daunele provocate fiind estimate, pana in prezent, la 15.783 euro (pierdere zilnica), in total - 5.760.854 euro (pierdere anuala), conform expertizei de specialitate,... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:00
Grupul german Siemens a luat miercuri masuri in cadrul celui mai mare scandal de coruptie din istoria recenta a Germaniai, cerandu-le mai multor fosti directori, printre care si Heinrich von Pierer, sa plateasca daune de milioane euro, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
Suma pe care va trebui sa o achite von Pierer se ridica la 5 milioane euro. Presedinte al grupului in perioada 1992-2005, iar apoi membru al consiliului de supraveghere pana in 2007, acesta a petrecut treizeci de ani in conducerea grupului si a fost considerat unui dintre cei mai influenti directori din Germania.
Aceasta este cea mai mare suma care va trebui sa fie platita de unul dintre cei noua fosti directori ai Siemens, potrivit unui comunicat publicat joi.
Succesorul lui von Pierer la conducerea companiei, Klaus Kleinfeld, va avea de achitat 2 milioane euro.
Trei fosti directori au acceptat in urma cu citeva saptamani sa plateasca daune, pentru a evita procedurile judiciare, iar exemplul lor a fost luat miercuri de alti sase.
Doi fosti membrii ai consiliului director refuza insa in continuare un acord amiabil, potrivit companiei.
Actionarii Siemens vor vota pe 26 ianuarie asupra acestor acorduri amiabile.
Siemens reproseaza fostilor directori ca au ignorat, de-a lungul timpului, practicile de coruptie prin care grupul a obtinut contracte internationale.
Grupul a recunoscut ca a platit mita in valoare totala de 1,3 miliarde euro dupa anul 2000, spre exemplu pentru a castiga contractul de telecomunicatii... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 17:30