Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta "Romania 2030: Cum recuperam decalajele fata de Europa occidentala?".
"Daca nivelul optim al convergentei reale pentru asigurarea succesului aderarii la zona euro este inca subiect de controverse, si Comisia din care fac parte isi va publica probabil in decembrie raportul privind convergenta la zona euro, mentinerea convergentei pe directia cea buna precum si sustenabilitatea sa sunt in viziunea chiar mea mai importante ca nivelul acesteia. Pentru a nu deraia, procesul de recuperare a decalajelor trebuie sa se desfasoare intr-un ritm adecvat astfel incat castigurile pe acest front oricat de spectaculoase sa nu fie afectate precum Sabia lui Damocles de pericolul unei deteriorari abrupte. Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice. O sa spuneti ca este o fraza de tip romanesc, dar ea este importanta. Adica o fraza cam asa: nici prea prea, nici foarte foarte", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca "trebuie sa ne dozam bine eforturile", deoarece "convergenta nu... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:59
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, joi dupa-amiaza, la Mamaia ca nu trebuie sa consideram ca intrarea in zona euro este un panaceu, spunand ca trebuie sa ne rezolvam problemele si apoi sa intram in zona euro.
Isarescu a sustinut, joi dupa-amiaza, o prelegere la cea de-a doua editie a "Black Sea and Balkans Security Forum", care are loc in Mamaia.
El a vorbit si despre intrarea Romaniei in zona euro, precizand, insa, ca trebuie indeplinite niste conditii. Guvernatorul BNR considera ca este esential sa ai sustenabilitate in echilibre.
"Sa ai sustenabilitate in echilibre, conditie esentiala. Asta inseamna sa ai o privire pe termen lung. Smecheriile de tipul indeplinesti un criteriu de deficit un an sau doi si crezi ca ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine. S
ustenabilitate este cuvant pasaresc, introdus in limba romana dupa '90, dar a inceput sa insemne ceva. Inseamna sa nu faci lucrurile de mantuiala, sa le faci durabil, sanatos cu o gandire in perspectiva", a explicat Isarescu.
El a precizat ca trebuie si un nivel minim de dezvoltare.
"A doua chestiune: sa ai un nivel minim de dezvoltare pentru ca este totusi un club select acolo. Ca sa ma exprim putin metaforic, te simti daca intri acolo si esti sarac lipit, ca sa zic asa, te simti izolat si te cam izoleaza viata. Nu o fi 90 la suta, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenta reala, dar nu se poate sa intri in zona euro cu un nivel foarte scazut", a mai... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 20:45
Stabilirea unor tinte ambitioase pentru adoptarea euro a influentat, in oarecare masura, creditul in valuta, insa imprumuturile in franci elvetieni ar fi creat probleme si daca Romania adopta euro, avand in vedere ca francul a avut un comportament "naravas" si fata de euro, nu doar fata de leu, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, mi se pare o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta. Si nu doar in Romania, peste tot in lume. (...)
Dar exagerarea mi se pare legata de faptul ca francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, insa nu s-a comportat asa numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro, si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam. Si acolo chiar mai rau, pentru ca aveam si ...citeste mai departe despre "Isarescu: Francul a fost naravas si fata de euro. O pateam chiar daca eram in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:37
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie ...citeste mai departe despre "Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 19:20
Trecerea la euro este un proces mult mai complicat decat denominarea monedei nationale, care desi a fost doar un proces de simplificare a creat anxietati in randul societatii, fata de necunoscut, astfel ca discutiile pentru euro trebuie sa fie mai complexe, iar oamenii sa fie pregatiti emotional, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Am vazut un sondaj la inceputul anului 2005, inainte de trecerea la leul greu, ce parere au romanii despre denominare. Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut.
Aceasta frica, rezerva, mai ales a celor care fusesera martori ai unor schimbari cu caracter confiscativ - la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de taiere de zerouri - aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor", a declarat, marti, guvernatorul BNR.
El a afirmat ca succesul unui ...citeste mai departe despre "Isarescu vede o viata lunga pentru leu - Ce spune despre trecerea la euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 15:59
1Presedintele Klaus Iohannis a chemat din nou partidele parlamentare la consultari, pe tema aderarii tarii noastre la zona euro, dupa intalnirea avuta joi la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, cei trei s-au intalnit pentru a discuta despre procesul aderarii Romaniei la zona euro.
Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu
"Avand in vedere complexitatea deosebita a procesului de aderare la zona euro, domnul presedinte Klaus Iohannis a lansat consultari pe aceasta tema, astfel incat Romania sa fie cat mai bine pregatita iar adoptarea euro sa fie in beneficiul tuturor cetatenilor.
Discutiile purtate de presedintele Romaniei cu prim-ministrul Romaniei si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei au avut in vedere sa identifice principalele etape si responsabilitati economice si institutionale ale procesului de trecere la euro, conform ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 13:41
Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro
Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.
El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.
Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.
In plus sunt extrem de... citeste mai departe despre "Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca actuala criza economica din UE va fi depasita, fiind o criza a dezvoltarii prea rapide din UE.
"Actuala criza economica din UE este una din multele crize cu care s-a confruntat aceasta Uniune, dar este una care va fi depasita. Este o criza a cresterii, a extinderii, adancirii UE si de cate ori asistam", a spus Isarescu, in discursul sau prilejuit de primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii 'Lucian Blaga' din Sibiu.
Acesta s-a declarat optimist, spunand ca zona euro nu se va destrama.
"Nu fac parte din categoria celor care cred ca zona euro se va destrama. Trebuie sa fim realisti. Este in mari probleme. De aceea, zic ca este o criza a cresterii, o criza a dezvoltarii poate prea rapide. (...) o asemenea expansiune teritoriala a UE, (...) o asemenea integrare nu cred ca se putea face fara fenomenul de criza", a mai spus guvernatorul BNR.
Recent, Mugur Isarescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca daca ar fi "decupat", Bucurestiul ar putea "sa intre si maine in zona euro". mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 17:02