Comitetul de trecere la moneda euro din cadrul Bancii Nationale a Romaniei urmeaza sa prezinte in aceasta luna Consiliului de Administratie al BNR si Guvernului un material cu propuneri privind tinta de adoptare a monedei europene, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Intrebat care este orizontul tinta pe care si-l asuma institutiile abilitate, printre care si banca centrala, pentru adoptarea monedei euro, seful BNR a spus ca nu a fost stabilit inca niciun termen.
"Asa cum s-a anuntat inainte de alegeri, noul guvern, undeva in prima parte a acestui an, va stabili o tinta pentru adoptarea euro. Nu am discutat inca in detaliu acest lucru", a spus Isarescu intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca in cadrul BNR nu s-a intrerupt activitatea comitetului de trecere la moneda euro.
"Asteptam ca in luna februarie comitetul sa prezinte un material din care sa reiasa cam ce propuneri poate sa faca acest comitet, din care face parte nu numai echipa Bancii Nationale, sunt si echipe de la Ministerul de Finante, de la Comisia de Prognoza. Deci sa vedem, sa analizam cam care ar fi propunerile pe care acest comitet le face Consiliului de Administratie al Bancii Nationale si Guvernului Romaniei si apoi putem sa va dam mai multe detalii", a afirmat guvernatorul BNR.
Romania a avut ca tinta indicativa pentru trecerea la euro anul 2015, insa autoritatile au decis anul trecut sa amane reevaluarea obiectivului pentru dupa alegerile generale care au avut loc in luna... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:04
Adoptarea euro nu mai este, tehnic, posibila in 2015, iar un nou termen va fi stabilit de Guvernul care se va forma in urma alegerilor legislative. Vestea este bine primita de reprezentantii industriasilor din Romania.
"Problema este a cursului de schimb inghetat la un anumit moment. Daca evolutia viitoare va fi in jos, vom fi dezavantajati. Si Grecia si Germania ar fi vrut sa se intoarca la moneda nationala, pentru controlul politicii monetare si al fiscalitatii", a declarat pentru Business24, Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.
Voinescu considera ca o perioada de stand by este "o miscare prudenta", dar oportuna in contextul international actual, caracterizat de imprevizibil.
Mugur Isarescu a declarat, in premiera, ca Romania nu poate respecta termenul de 2015, pentru adoptarea monedei euro.
"Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie", a declarat el, pentru publicatia New York Times.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Printre motive se numara incapacitatea Romaniei de a atinge conditiile impuse de tratatul de la Maastricht si lipsa timpului necesar pentru aplicarea din 2013 a mecanismului european al ratelor de schimb (EMR-2). mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:50
Dupa ce reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Guvernului au sugerat, in ultimele luni, ca adoptarea monedei euro in 2015 este mai curand un deziderat, decat un obiectiv realizabil, guvernatorul Mugur Isarescu pune capat incertitudinilor cu privire la acest subiect.
"Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie", a declarat el, pentru publicatia New York Times.
Isarescu: Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie
De altfel, amanarea acestui proces era de asteptat, avand in vedere atat contextul economic intern, cat si cel extern.
Valentin Lazea, economist-sef BNR, explica faptul ca Romania nu mai are timp sa se pregateasca pentru aplicarea in 2013 a mecanismului european al ratelor de schimb, ERM-2, etapa premergatoare si obligatorie pentru adoptarea euro.
"In primul rand ar trebui sa intram in ERM-2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand, ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand, ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat".
ERM-2 are drept scop fixarea monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, fix dar ajustabil, fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15%.
Pe langa mentinerea cursului de schimb in... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:25
Trecerea la moneda euro in anul 2015 "nu mai intra in discutie", dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Isarescu a afirmat, intr-un interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.
Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.
Fara control asupra politicii monetare, tari din zona euro precum Grecia s-au vazut obligate sa se bazeze, in criza, in principal pe masuri de politica fiscala, respectiv cresterea taxelor si scaderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul in interviul acordat New York Times.
"Sigur ca au aparut nemultumirea si dezamagirea, deoarece aderarea la UE a fost vazuta ca un panaceu. Visele au fost prea inalte", a adaugat Isarescu, potrivit New York Times.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat pentru ZF, recent, ca aderarea la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:50
Procesul de trecere la euro va fi rediscutat, cel mai probabil dupa alegeri, si ca ultimele reduceri de dobanda politica monetara nu sunt menite sa accelereze procesul de trecere la euro, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Nu cred ca accelereaza. Procesul de trecere la euro va fi rediscutat, probabil dupa alegeri", a declarat Isarescu, intrebat fiind in ce masura ultimele reduceri de dobanda politica monetara sunt menite sa accelereze procesul de trecere la euro.
Presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul lui ianuarie, la cea de-a treia Gala a Ligii Studentilor Romani din Strainatate, ca 2015 ramane tinta pentru aderarea la zona euro, dar vom afla abia in 2014 daca suntem pregatiti sau nu.
"Obiectivul nostru declarat este accesul in zona euro in 2015. Nu spune nimeni ca este un termen absolut. Dar nu avem voie sa ne dam amanari daca nu este cazul. Iar eu consider ca mentinerea acestui obiectiv nu face decat sa stimuleze institutiile romanesti, economia romaneasca la accelerarea procesului de integrare".
"De aceea voi insista in continuare ca si Guvernul si Parlamentul sa mentina anul 2015 ca obiectiv pentru intrare in zona euro. Daca nu va fi posibil vom vedea in 2014. Ca nu va fi posibil din cauza noastra, din cauza conjuncturii, vom vedea", declara seful statului. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:25
Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial pentru trecerea la euro a fost publicata marti, 10 mai, in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare de la aceasta data, confrom NewsIn. Presedintele comitetului este premierul Emil Boc, iar vicepresedinte guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Comitetul are in componenta 14 membri. Acestia sunt vicepremierul, ministrul finantelor publice, ministrul economiei,comertului si mediului de afaceri, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, ministrul administratiei si internelor, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, presedintele Institutului National de Statistica, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, un reprezentant al aparatului propriu de lucru al primului-ministru.
Totodata, doi dintre membri nu au drept de vot, acestia fiind reprezentantul confederatiilor patronale reprezentative la nivel national, precum si un reprezentant al confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national.
Premierul Emil Boc declara la sfarsitul lunii aprilie ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.
"Romania isi mentine obiectivul 2015 in privinta aderarii la euro. (...) Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv, ceea ce facem azi e... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 12:37
Programul de convergenta al Romaniei, care va ajunge pe masa Comisiei Europene, a fost aprobat de Executiv, in cadrul acestuia mentinandu-se anul 2015 ca data de adoptare a monedei euro, informeaza Mediafax."Programul de convergenta a fost aprobat de Guvern, cu mentinerea obiectivului de adoptare a monedei euro in 2015", au declarat sursele.
Coalitia a discutat vineri, intr-o reuniune la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, varianta ca moneda euro sa fie adoptata la 1 ianuarie 2015, iar pana la finalul acelui an sa circule in paralel atat moneda nationala, cat si euro, a declarat Varujan Pambuccian.
El a sustinut ca membrii Coalitiei au discutat ca obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 sa fie mentinut si ca guvernatorul Mugur Isarescu a avansat varianta ca, dupa adoptarea monedei euro, aceasta sa circule in paralel cu leul pana la 1 decembrie 2015, dupa care sa ramana in circulatie numai moneda europeana.
Guvernul s-a reunit, vineri, in sedinta speciala, pentru a aproba programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2011-2014.
Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va adopta programul de convergenta pana la sfarsitul lunii aprilie, interval in care va fi luata o decizie si in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro.
El a aratat ca Executivul se va consulta in aceasta perioada cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei.
In proiectul programului de convergenta se estimeaza ca intrarea in ERM-II se va... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 14:52