Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat ca TVA va scadea la 20% de anul viitor si la 19% din 2017, precizand ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu, care initial s-a impotrivit unor masuri din noul Cod Fiscal, considera acum ca reducerea taxelor este binevenita.
Dupa dezbaterile partidelor pe Codul Fiscal, in urma carora s-a ajuns la un consens politic, Teodorovici a fost intrebat daca guvernatorul BNR s-a lasat convins de noua varianta a proiectului, care contine, printre altele, scaderea treptata a TVA, eliminarea taxei pe stalp de anul viitor si renuntarea la supraacciza pe carburant din 2017, nu din 2016 cum se dorea initial.
Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe
"Nu e de convins, a fost o discutie ieri (miercuri - n.red.) intre premierul Ponta si guvernatorul Isarescu si pentru domnul guvernator orice masura de revenire la ce a fost initial e agreabila", a raspuns Eugen ...citeste mai departe despre "Si-a dat girul Isarescu pentru noile masuri din Codul Fiscal? Ce spune Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 13:06
TVA trebuie redus la 19%, nu la 20 de procente, declara seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Co-presedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor spune ca nu vede niciun motiv pentru care TVA ar trebui redus mai putin decat s-a stabilit initial.
Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri ca este de acord cu reducerea TVA la 20%, fata de 19%, cat prevede Codul Fiscal.
S-a schimbat schimbarea: Ponta anunta TVA de 20%. S-a inteles cu Iohannis si Isarescu (Video)
Tariceanu spune, insa, la RFI Romania, ca varianta reducerii TVA la 19% "a intrunit unanimitatea Parlamentului, e un angajament pe care practic Parlamentul si l-a luat si mi se pare normal sa ramanem consecventi pe aceasta linie".
In opinia sa, discutiile din prezent pe tema Codului Fiscal sunt pur politice: "Discutiile care au loc in acest moment mie mi se par ca sunt pur de natura politica, nu au nimic cu fondul problemei, ci ...citeste mai departe despre "Tariceanu il contrazice pe Ponta: Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa reducem mai putin TVA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 10:45
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la debutul sedintei de guvern, ca noul Cod Fiscal va include reducerea TVA pana la 20%, asa cum era prevazut initial, nu pana la 19%, cum au cerut politicienii de la PNL.
"Ce-i important pentru noi: 20% TVA. Am discutat cu Klaus Iohannis si cu Mugur Isarescu si sper ca Parlamentul sa tina cont de opinia noastra tehnocrata", a spus seful Executivului.
"Cele 4 puncte de TVA, care inseamna 7 miliarde de lei impact negativ, cu crestere economica, organizare buna a ANAF si cu cheltuili inutile de care scapam, nu reprezinta in nicun caz o ingrijorare pentru economie, pentru ca in primul semestru am incasat 10 miliarde de lei. (...) Iar un consens politic ne va ajuta sa mergem in aceeasi directie si, din punctul asta de vedere, ma bucur cand exista solutii rationale", a mentionat Ponta.
In proiectul initial, noul Cod Fiscal prevedea reducerea TVA de la 24% la 20%, insa parlamentarii liberali au obtinut o reducere suplimentara, cu inca 1%,... citeste mai departe despre "S-a schimbat schimbarea: Ponta anunta TVA de 20%. S-a inteles cu Iohannis si Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 12:54
Consilierul de strategie din cadrul Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a vorbit, luni seara, despre impactul pe care il va avea reducerea TVA de la 24 la 9% pentru produsele alimentare.
Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu a declarat, la Digi 24, ca nu exista o "politie a preturilor" si ca piata este cea care "aranjeaza lucrurile".
"Aici avem de-a face cu doua entitati. Una este pretul, a doua este taxa. Taxa pe consum - TVA este o taxa pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare in Romania. A crescut cu cinci puncte procentuale pana la 24%. Acum se face o miscare importanta - TVA pentru alimente vine de la 24% la 9%, scadere foarte importanta. Scade taxa. Restul, teoretic, ramane la locul lui", a explicat Vasilescu.
Teodorovici: Efectele reducerii TVA se vor simti incepand de luni
Acesta a precizat ca retailerii vor "ciupi ceva-ceva", insa unii ciupesc mai mult, altii mai putin.
"Asa cum a explicat guvernatorul Bancii Nationale... citeste mai departe despre "Adrian Vasilescu, despre TVA redus la alimente: Nu exista o politie a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:21
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut, marti, un avertisment legat de reducerea TVA, o masura pe care Guvernul ar putea sa o implementeze din luna iunie.
"Analizam ceea ce s-a propus (proiectul de Cod Fiscal - n.red.) cu foarte mare atentie. Suntem, ca orice banca centrala, prudenti in exprimari si in evaluari. Probabil ca in perioada urmatoare ne vom pronunta mai in detaliu.
Esentiala mi se pare sustenabilitatea masurilor. E clar ca reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci si din punct de vedere economic, dar mai rau decat sa nu reduci TVA este sa il reduci si sa revii asupra deciziei. O revenire ar fi nu numai dureroasa ci ar avea efecte negative. Deci, cuvantul sustenabilitate este vital", a explicat guvernatorul BNR, marti, in cadrul unei conferinte de presa.
FMI ii recomanda lui Ponta sa reanalizeze reducerea TVA: Premierul, acuzat ca se cam grabeste (Video)
De asemenea, Isarescu sustine ca pachetul de masuri... citeste mai departe despre "Isarescu, avertisment legat de reducerea TVA: Care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 18:06
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
Reducerea pensiilor, masura vizata anul trecut de Guvern, ar fi fost o solutie mult mai buna decat majorarea TVA si ar fi ajutat Romania sa iasa mai rapid din recesiune, insa nu a avut suficient sprijin politic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul...
Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale - si unde exista in continuare - si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie (...) era mult mai buna din punct de vedere financiar.
Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice.
El a aratat ca unul dintre lucrurile pe care le-a invatat atunci cand a fost premier, in 1999-2000, a fost ca "intre logica economica si financiara si cea politica exista diferente".
Isarescu a spus, de asemena, ca una dintre invatamintele crizei este ca sectorul public trebuie sa faca loc treptat sectorului privat in dezvoltare.
"Acesta este viitorul. Binenteles ca vom pastra mereu un sector public, care trebuie sa fie eficient si aceasta este o chestiune cu care se ocupa in prezent Guvernul.
Dar ce am facut in 2006-2008, sa dezvoltam... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:59
Prima de risc a Romaniei, reflectata de CDS-ul cu 300 de puncte de baza peste cel al tarilor europene performante, reflecta incoerenta politicilor economice si a mesajului transmis in exterior, pentru ca fundamentele nu justifica ecartul, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax."CDS in Romania reflecta o coerenta scazuta, ca sa nu zic altfel, daca nu in politici, macar in mesajul pe care-l transmitem in exterior. Platim cu totii si cautam vinovati in alte locuri decat ar trebui (..)
Cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste acum de reducerea TVA ca o solutie de iesire din criza. Suntem total incoerenti daca dupa trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isarescu, la seminarul "Romania, incotro? Cum sa redam increderea?".
Guvernatorul BNR a continuat aratand ca Romania a fost obligata sa creasca TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrange deficitul bugetar, iar aceasta masura a afectat semnificativ conduita politicii monetare.
"Prin forta lucrurilor, tara asta a trebuit sa majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a interupt noua, BNR, un intreg ciclu de reducere a dobanzii si nu este o chestie de joaca, sa ai o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal, si chiar sa existe riscul intoarcerii", a afirmat Isarescu.
Oficialul bancii centrale s-a declarat de partea celor care spun ca factorul esential in diferentierea statelor democratice este coerenta politicilor publice, a politicilor... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:28